[ tox master @ 10.01.2018. 21:47 ] @
Pozdrav,
Par godina vec koristim kablovski internet i jedno vreme sam se namenjao par komada rutera,modema od provajdera jer su svi imali problem sa restartovanjem ili zaglupljivanjem prilikom nekog downloada sa torenta.
Na kraju od svih se najbolje pokazao ovaj plastikaner a u medjuvremenu sam malo i batalio torente.
Ovih dana imam potrebu ponovo skidati nesto sa torenata i problem je ponovo tu.
Nakon pokretanja downloada konekcija radi ok mozda 20 minuta mada nema pravila,modem se restartuje (ne ide ping,lampice se pogase...) i onda kad ponovo napravi konekciju ide sve ok 20 minuta pa ukrug restart.
Probao sam u torent klijentu da smanjujem brok konekcija i to poboljsava stvar (duze radi pre restarta) ali problem i dalje postoji.
Da napomenem ako ima veze da iza modema imam ruter sa ddwrt na koji je prikljucen racunar i par telefona.
A neko ce reci da treba da se zalim operateru sto i jesam odavno ali posle zamene par uredjaja i ne resavanja problema su mi rekli kako to da resim...
Da ne koristim torente

Da li je neko imao slicna iskustva i da li je ovo stvarno problem do modema ili do kablovskog operatera?
[ Binary Mind @ 16.01.2018. 22:00 ] @
To je najverovatnije do modema. Ja bih prvo pokušao da eksperimentišem sa MTU podešavanjima mrežnih kartica/adaptera iz admin komand prompta (netsh interface set subinterface itd...) Optimalno MTU podešavanje bi bio neki paket koji se ne fragmentiše pri pingu na primer... Počneš od 1500 pa šteluješ polako prema ping rezultatima dok paket ne prođe bez fragmentisanja... Ja sam se svojevremeno sa tim igrao, ali sad nemam potrebe za tim jer nemam tih problema sa Cisco EPC 3208 kablovskim modemom. Taj EPC 2100 je isti đavo kao oni stari Scientific Atlanta modemi koje su provajederi ovde forsirali dok je DOCSIS 2.x bio aktuelan.
[ tox master @ 16.01.2018. 23:58 ] @
Hvala na odgovoru
Bio sam pre par dana kod provajdera ponovo i rekao o cemu se radi i momak mi rece da pokusam da nakacim racunar direktno na modem iako sam mu rekao da sam zadnje 2 godine promenio par rutera iza modema i sa svakim je bilo isto i da kada pukne konekcija da imam ping i pristup ruteru a modemu ne.
Probao sam i to i veza stvarno nije pucala sto je zanimljivo.
Onda sam ponovo nakacio modem na ruter ali sam u ruteru podesio da wan port clonira mac adresu mrezne kartice racunara i od tada torent ne puca.
Probao sam sa skidanjem nekog torenta od 50gb i nije pucalo a pre je znalo ispod 1gb da se restartuje modem.
Nisam pametan kakve ovo ima veze ako uopste ima veze ili je slucajnost,vreme ce pokazati...

A sto se tice saveta oko podesavanja mtu,ima li to efekta podesavati na racunaru ako idem preko rutera koji vec ima podesavanje mtu i mislim da je bas na 1500 po defaultu?
Koliko se secam davno sam to menjao na racunaru ali sam tada mislim koristio adsl i imao direktnu ppoe konekciju sa racunara kroz modem,bez rutera.

LP
[ Binary Mind @ 18.01.2018. 18:52 ] @
Ako je modem iza rutera, onda probaj da nađeš tu magičnu vrednost na isti način opisan u prethodnoj poruci i edituj setovanja rutera. Trebalo bi da ruter može to da ispegla. Ako ne onda edituj za svaki NIC ili wireless adapter pojedinačno.
[ Branimir Maksimovic @ 30.01.2018. 23:57 ] @
Najverovatnije torenti maksimalan broj konekcija popune, probaj u dd-wrt da smanjis timeout za tcp konekcije admin dd-wrt-a.
[ tox master @ 31.01.2018. 18:13 ] @
Hvala na savetu,pokusacu i to
[ calexx @ 31.01.2018. 19:44 ] @
Ja sam imao sličan problem kada je SBB počeo da daje samo jednu javnu IP adresu pa sam kupio USR ruter i baš tako je brljalo. Nije pomagalo ništa, menjao sam ruter za isti pa je i dalje bilo isto. Na kraju sam kupio neki Ovislink i on je radio bez greške.
Skoro sam imao još gori problem, Tenda ruter, koji sam dobio od sadašnjeg provajdera, je ubijao konekciju posle nekoliko sekundi torentovanja. Kada ne radi torent, nema nikakvog problema, čim ga uključim i krene, odmah puca veza. Zamenio sam za neki TP-Link i sada sve radi.
[ tox master @ 04.02.2018. 19:11 ] @
@calexx
Jel to pricas o kablovskim ruterima ili imas posebno ruter posle modema?
Kako mislis da si imao samo jednu javnu ip adresu,ja imam javnu ip adresu, ne znam da se moze imati vise...

Pre neko vece sam probao smaniti u ddwrt broj tcp konekcija na 600 i radilo je ok par dana da bi jedno vece net celokupno poceo da steka (mozda je i do provajdera bio neki problem) na svim uredjajima pa sam ubacio noviju ddwrt verziju na tp link Wr-841nd pa cu videti kako ce sad da se ponasa mada u zadnje vreme nisam primetio da puca veza vise.
[ calexx @ 05.02.2018. 15:15 ] @
Ovo poslednje se odnosi na period od pre 10+ godina kada je SBB krenuo sa javnim IP adresama i (naravno) davao samo jednu. Pre toga su bile privatne, mogao si da koristiš više njih pa sam ja tada nabavio običan svič iza običnog kablovskog modema. Kada je krenulo sa (jednom) javnom IP adresom, kupio sam USR ruter koji je opasno brljao. Posle je Ovislink radio bez greške.

Sada sam kod novog provajdera imao Tenda ruter koji je brljao čim krenu torenti. Zamenili su mi nekim TP-link ruterom (isto gigabitni portovi, mana je što nema 5GHz) ali torenti rade bez greške. Wireless mi nije toliko bitan da bih tražio baš i 5GHz, jedini uslov je bio da portovi budu gigabitni.