[ mb57 @ 21.01.2018. 14:07 ] @
Prijatno sam se iznenadio ručnim izradama cevnih pojačala u Rusiji. Video sam dosta toga ali, ovo što sam video ovih dana, jednostavno želim da podelim sa vama. U pitanju je čovek koji nije elektroničar niti se u opšte bavio time. Po profesiji je strugar. Pošto voli muziku, rešio je da sam napravi svoj HiFi. Ono što je važno i zašto sam rešio da moje utiske prenesem na forum je to što je čovek doslovce sve sam uradio. Prvo pojačalo: ![]() Dizajn pojačala je njegov kao i kompletna izrada. Šemu pojačala je uzeo iz jednog ruskog časopisa i po njoj je sve sam uradio. E sad, ono najvažnije, ZVUČNICI! Zašto to naglašavam? Prvo zato što je sam uradio sve, znači, sam je pravio sam drajver, kako "bas" tako i visokotonac. Nisam verovao očima kada sam video zvučnik i čuo zvuk? Nije u pitanju kalsična kutija nego sasvim nešto neverovatno. Pa da krenemo: ![]() ![]() Prvi put sam video nešto tako. Mislio sam da je u pitanju elektrostatik ali nije: ![]() Čovek je sam konstruisao i napravio isti. Membrana je od ultralakog drveta: ![]() A sam drajver, u potpunosti ručne izrade: ![]() ![]() I ono što je suštinski važno, to svira neverovatno dobro. Na pojačalu koje je 2x5W, zvuk je čudo! Sve u svemu, rešio sam da i ja to napravim uz njegovu pomoć. |