[ bogdan.kecman @ 24.01.2018. 23:07 ] @
imam cudan problem, 2 potpuno nova lipo batt pack-a (4cell) sam ubacio u rucnu srafilicu, prvi je jednom ispraznjen, napunjen i posle toga je negde pred kraj zivota prikazao da ima jednu celiju kratkospojenu (taman negde pred punjenje) .. reko ok falican batt pack, bacim uzmem drugi, isto 4 celije, ista prica, koristio .. meni to jedno punjenje bas traje, danas reko da spojim zeni neku klupicu sto joj stigla, taman izvrtim tih 10tak srafova i vidim gubi snagu, upalim batt tester on krene kuka jedna celija ne valja, zabodem u punjac ista prica, celija u spoju... koji .!. ?!
sad da ne bi davao 50eur za jos jedan batt pack kome ce to isto da se desi... pack navodno u sebi ima bms protekciju .!. palac ... dalje moze da se prazni sa 20C sto je znaaaaaaatno vise nego sto srafka moze da povuce u bilo kom trenutku, znaci nije ni to ... koji .!. ?! def se vracam na single cell resenje ali mora da ima neko objasnjenje zasto ovo ovako crkava
[ zica49 @ 25.01.2018. 19:21 ] @
Izmedju kontakata P+ i P-na pack-u moras imati diodu koja ga stiti od negativnog spica prilikom iskljucenja motora iz pogona.
Spic koji nastane prilikom iskopcanja motora iz pogona je toliko destruktivan da je u stanju preskociti otvoren kontakt na prekidacu.
Kao takav probije najslabiju poluvodicku balansnu komponetu uglavnom mosfet ili celiju koja nije bas zavidnog probojnog napona.
Kvar nastane uglavnom pri prekidanju strujnog kola.
Znaci inverzno spojena dioda sa packom i ne brigaj brigu.

Zalosno je jer neki packovi imaju ugradjenu diodu dok neki nemaju kontaju ajmo ustedjeti to ce tjerati neiduktivan potrosas na milion komada ustedimo milion dioda,odkud oni znaju da ces ti to na srafilicu...
Bogdane crni Bogdane :)

[ bogdan.kecman @ 25.01.2018. 19:51 ] @
kako bre pack za RC nema diodu pa on treba da tera motore, dal bldc ili
dc svejedno, ne mogu da verujem da nema zastitnu diodu .. ja sam
stavljao diodu kad sam sam pravio pack od 4 celije 18650 ali sam
ocekivao da ovaj RC pack ima to vec u sebi :(
[ zica49 @ 25.01.2018. 21:01 ] @
Otud ja da o znam zasto nema diode u packu za BLDC valjda po defaultu mecu na sam BLDC jer pa skontali oni su mi necemo :)
Bogdane pravilo je meci je i kad mislis da ima!
U stvari meci ga uvjek :)

[ starpox @ 25.01.2018. 21:57 ] @
U RC lipo baterijama nema dioda ni bilo kakve druge zaštite.
Dioda nema ni u RC motorima brushless ili brushed.

Između baterije i RC motora je ESC, a u njemu između ostalog sigurno ima i koja dioda.
[ mrkabrka @ 25.01.2018. 22:39 ] @
Ovako taj motor od srafilice lepo spojis na "radionicki ispravljac" - koji ima Amp-metar,pa kad vidis da motor povuce preko 4A,sta ocekivati od baterije(LiJo)? ili (NiMg). Pitanje na :Koliko V ?,radi srafilica,Pitanje:Koliko mAh je baterija???
[ bogdan.kecman @ 26.01.2018. 00:14 ] @
@mrkabrka povuce 4-5A u najgorem slucaju u peak-u, 14V je srafilica a
baterija moze da 35A konstantno ili 50A u peak-u sto je 10* vise nego
sto srafilica moze u najgorem slucaju da povuce tako da struja nije
problem ... zasto sam ja ocekivao da ima dioda u bateriji ne znam al sam
bio siguran pa nisam stavio moju, moguce da je to sprzilo ... steta u
vrednosti nekoliko srafilica, sta cu, ko nema u glavi udare ga po novcarki
[ Zlatni_bg @ 26.01.2018. 03:04 ] @
RC hobby li-po nikako ne mesati sa ostalim kucnim uredjajima bez dodatne elektronike. To su ustvari najobicnije celije spojene paralelno/redno. Nikakve diode niti bilo sta ne postoje... Zato i jesu namenjene da se koriste sa pametnim punjacima, i samo sa RC uredjajima, gde ESC ima cut-off napon i slicne stvari...

Pogledaj na hobbykingu, mislim da u opisu svake baterije za RC vozilo ima to navedeno. Ne igraj se s tim, ili kupi jeftino celije sa hobbykinga pa zbudzi elektroniku ili gotove packove za daljinske upravljace. Oni imaju elektroniku - ali ipak proveri.

Ja bih rekao da ti se jedna celija prazni brze od ostalih, padne ispod 3V, punjac detektuje da je umrla...
[ bogdan.kecman @ 26.01.2018. 03:13 ] @
ovaj pack ima zastitu (50eur pack 4 celije) pise da ima bms na sebi ovo
ono... imam na srafilici ugradjen batt. tester, tru celije su ono 3.6V i
jedna je 0.5V .. punjac kaze - celija u kratkom spoju - necu radim ..

ono sto mi je problem je sto je ceo pack onako "naduvan" tako da mi malo
frka u kuci da ga secem da vadim celije :(
[ Zlatni_bg @ 26.01.2018. 04:13 ] @
Ni nemoj. Bolje miran san nego iscepanih 50 evra. Prepraznila se celija, taj BMS je bas sjajan cim je to sve dozvolio, tu mora kontrola po celiji da ide, ne kapiram. Za 50 evra uzmes 4 kvalitetne 18650 sa zastitom i ostane ti jos za jedno pakovanje. Da ne pricam o tome da mozes i elektroniku da nabavis za tu razliku u novcu.

Cale je imao situaciju na poslu sa 3M uredjajima, tipa jedan kosta 20k eur, od toga baterija 2k eur, servis je rekao da su za bacanje (jedno 20 komada) i bio u fazonu aj pogledaj ti o cemu se radi... oridjidji punjac odbija da radi, ubacim fantomski napon, nesto se desava ali se baterija ne puni... Baterija lipo, teska k'o jedna velika milka. Na kraju bio u fazonu ma je*es ti ovo, otvorio jednu, crkla celija. Servis nece da sredjuje baterije sa crklim celijama... jbg, 2k eur je 2k eur po komadu, sto da ne uzmu kad im se moze. A ja sebi nisam hteo da zapalim kucu sa tih 20 komada, pogotovu jer se radilo o "osetljivoj opremi", da ne pricam sad jasno vam je...

Poenta... bacaj to, spavaj mirno, ako ti toliko crkavaju, gledaj da se prebacis na NiCd, i nema brige o tome sta koja celija radi.
[ Zlatni_bg @ 26.01.2018. 04:18 ] @
P.S. na konto pocetka razgovora, diode ne idu u RC pakete bas zbog ogromne struje koju mogu da isporuce... kod kuce imam baterije koje mogu po 200A kontinualno da daju. Ne znam bas kako bi obicna dioda to izdrzala :) Ide se na minimalnu elektroniku u celoj toj prici. Jedino ESC je "pametan" u celoj toj prici, BLDC imaju neki mozgic da skapiraju kako da se vrte mada je to 1%. A i kod takvog koriscenja ako je unutrasnji otpor celije visok ili kapacitet opadne iz nekog drugog razloga, baterija je kaput...
[ bogdan.kecman @ 26.01.2018. 04:30 ] @
ma prvo sam turio 4 kvalitetne 18650 sa zastitom i to je radilo odlicno
i onda mi djavo ne da mira nego aj bogi turi pack to je
"profesionalnije" ... i 2 komada odose na onaj svet .. da ne spominjem
da pored toga sto sam dao 100e za dva komada puko sam jos 50e za dhl
"Spediciju" i jos jedno 50e za shipment i .. vreme i nervi i ... uh ..
da ne spominjem da sam za te pare mogu kupim liio makita srafilicu 100x
bolju od ove koju sam budzio

ma necu ih secem, imam .!.ate  srece sa baterijama inace, jedna
explozija baterije u meku na sred nikole tesle, dobro da me nisu
corkirali no duri na aerodromu se nisu preterano istangirali iako je
laptop poskocio dobrih 30tak cm, baterija izletela i iz nje krenuo da
siklja 30-40cm plamen ... desilo mi se jos jednom da se "rascvetala"
(isti smrdljivi macbookpro) do duse nije bilo ni explozije ni plamena,
za cudo, opet na nikoli tesli ... tako da mislim da ce ove na reciklazu
:( ... inace mislio sam da otvorim cisto da bi video sta je rsnulo u
njoj, stvarno celija ili elektronika, i da li stvarno ima elektroniku
ili me hobby king baroniso..

ne vidim sto je problem da se stavi dioda zbog prevelike struje ?! dioda
se vezuje naopacke, struja kroz nju je nula u normalnom radu, provede
samo ako ima neki back emf ..
[ emiSAr @ 26.01.2018. 11:41 ] @
Baterije za alate, ma koje tehnologije bile, su u principu specijalne, imaju nesto manji kapacitet ali zato inrush struju mogu dobro podnijeti.
Li-po u formatu 18650 tesko da ces naci iznad 1800 mAh-najcesce izmedju 1600 i 1700 mAh i svjeze kostaju oko 12$ po komadu. Smanjeni kapacitet je posljedica boljeg-debljeg separatora izmefju
elektroda. One "mrske" Ni-Cd koje trpe najvise maltretiranja, kako pri punjenju tako i praznjenju, izbacene zbog otrovnog Cd, a kao nikal manje stetan....
Dronovi i ostale RC smicalice trose daleko manje energije od alata.-
pOz
[ bogdan.kecman @ 26.01.2018. 12:08 ] @
a vidi svakako nicd daju najvecu struju (ali mnogo brzo gube kapacitet,
zato sam ja i prepravljao ovo na lipo) .. ne treba meni ogroman
kapacitet a za razliku od busilica i slicno, srafilica preko 4-5A ne
vuce ni u kom trenutku (ova moja, merio sa inrush metrom, zaustavljao,
cimao, blokirao.. merio sam neke koje cimnu 50A i ugase mi psu ali ove
dve moje stare preko 5A nikad) a baterije mogu daju konstantno nesto
sumanuto tipa 35A tako da ne verujem da je do struje problem
[ Zlatni_bg @ 26.01.2018. 12:26 ] @
Uh, izgleda me uhvatila nostalgija pa sam pisao NiCd, na NiMH sam mislio :)

Ako si sa HK uzimao baterije, narucuj iz skladista u Belgiji, mnogo je jeftinije nego Fedexom (ja poslednji put brzu kad sam koristio samo fedex je bio) i sve baterije salju, bez ogranicenja, za 5-6 dana su tu obicnom postom. Ne znam kako bi isla procedura da im se bar zalis... slaba im je politika za to. Sve u svemu, po onome sto je meni do sad proslo kroz ruke, struje tu uopste nisu problem, ja sam gurao i po ~1KW pre par godina sa nekim custom quadcopterima i baterije su trajale godinama. Zapala ti je neka losa celija, ali me cudi s obzirom da koliko znam odrade bar jedan test punjenje>praznjenje>punjenje. Jos te baterije ne gube napon pod opterecenjem da ti to zezne BMS. Ja sam koristio Turnigy Nanotech seriju, pokazala se kao najkvalitetnija, brzine punjenja 5C, za 15 min napunim i izbalansiram paket.
[ bogdan.kecman @ 26.01.2018. 12:41 ] @
hteli su da mi salju samo iz poljske, bila ok cena shipinga, samo me
odrali ovde za spediciju (btw dal je bio fedex, tnt ili tako neki nemoj
me drzis za rec) .. u svakom slucaju vracam se ja na 4x18650 mnogo lakse
zameniti celiju a kapacitet je beznacajan realno 1.7Ah ne mogu potrosim
bre 2 nedelje .. nekad i 2 meseca .. tako da 1Ah 18650 je keva .. ovaj
telit dole iz nisa ima originale da pevam..
[ starpox @ 26.01.2018. 14:11 ] @
Citat:
emiSAr:
Dronovi i ostale RC smicalice trose daleko manje energije od alata.-
pOz

jako se varaš

ovaj motor
https://hobbyking.com/en_us/tu...rushless-outrunner-4400kv.html
s propelerom 4.5x4.5
iz ove 3s lipo baterije
https://hobbyking.com/en_us/rh...-3s-11-1v-40c-lipoly-pack.html
na punom 'gasu' vuče 60 ampera

ovako to izgleda (i zvuči) kad na avionu leti 200 na sat
https://www.youtube.com/watch?v=aiAzylMxmCI

[ mrkabrka @ 26.01.2018. 15:07 ] @
Bas zbog "jeftinoce",a bogme i trajanja tih baterija, ja sam moju BOSH (14.4V) srafilicu vezao na pravljeni ispravljac 15V- 10A,( unutra trafo od 150-200W /14V i dva paralelna greca 600V / 35A ),sa jedno 3-4m kabla od 2.5mm..,ponekad zna da radi satima sa promenom svih bits-eva.,najgore kad se odvijaju-zavijaju zvucnici od 15 ili 18',kod njih su oni torex zvezdasti i to radi vec nekoliko godina.Jeste kabasto za teren ali je 200% sigurno.
[ Zlatni_bg @ 26.01.2018. 15:19 ] @
Citat:
bogdan.kecman:
hteli su da mi salju samo iz poljske, bila ok cena shipinga, samo me
odrali ovde za spediciju (btw dal je bio fedex, tnt ili tako neki nemoj
me drzis za rec) .. u svakom slucaju vracam se ja na 4x18650 mnogo lakse
zameniti celiju a kapacitet je beznacajan realno 1.7Ah ne mogu potrosim
bre 2 nedelje .. nekad i 2 meseca .. tako da 1Ah 18650 je keva .. ovaj
telit dole iz nisa ima originale da pevam..

Ima i Triax na nbg dobre 18650. Samo kod njih sam do sad uzimao, 2200mAh, izmereni kapacitet na svakoj celiji do sad ~2300mAh pri 1A opterecenja, do 3.1V.
[ bogdan.kecman @ 26.01.2018. 15:34 ] @
@starpox imam ja ovde par 100A bldc motora (jos ih nisam ni u sta
ugradio, ideja je bila nesto "ne rc" da pravim sa njima) ... vuce to bre
ko nenormalno... ne znam koliko su bldc efikasni ali vuku no blesavi

@mrkabrka, kad radim na kabl uzmem malu busilicu na 220V i vozi misko ne
treba mi trafo, zelim srafku bez kabla

@zlatni dobar info! ja sam davno saradjivao sa ovima iz nisa i skoro
naleteo na njih na ebay dok sam trazio neke baterije, kontaktirao ih
direkt i dobio opet bas extra uslugu tako da sam vrlo zadovoljan :D
[ Zlatni_bg @ 28.01.2018. 22:48 ] @
Mislim da su BLDC negde oko 70-80% efikasni, nesto nerealno. Znam doduse da svi RC modeli koji lete koje sam pravio moraju da lete zapravo inace bi se spalio motor. E sad, imaju jednu manu koju jos nisam uspeo da uvidim u praksi jer ih nisam toliko upotrebljavao, a to je da s obzirom na cenu (BLDC 0.5kW = 10$) nisu bas najkvalitetniji i traju cca 100h rada. Ovo je ono sto sam procitao, a za grejanje je iz prakse. Tipa modeli za auto imaju ogromne heatsinkove na sebi, oni za RC brodice imaju cak vodeno hladjenje...
[ bogdan.kecman @ 28.01.2018. 22:53 ] @
yoyo hladjenje turbo obavezno.. ne mora da leti dovoljno da ima
properler okacen i ako ne leti radi ok bitno da ga propeler hladi :D
mada neke sam uzimao u hobi shopu u sekedinu koji imaju gornji deo
isecen kao kompresor tako da i ako nemas properler na njemu on vata
vazduh i gura ga kroz sebe, bucni su mega ali sisaju 50+ ampera bez da
se pregrevaju :D
[ veselinovic @ 29.01.2018. 06:02 ] @
Bogdane,
sjecas se Saleta iz Ulcinja ( glokadzija)?
On se zezao sa tim BLDC motorima i ima iskustva iz prve ruke : https://www.facebook.com/sasa....ends_tab&pnref=friends.all
[ vucko47 @ 29.01.2018. 17:51 ] @
Vidim da nesto pisaste o dovljcenju lipo od kojekude pa samo da pitam, ima li neko pouzdan da radi sa lipo
u Srbistanu? Ako ima neko nekakav kontakt mozda?
[ bogdan.kecman @ 29.01.2018. 19:14 ] @
ja sam spomenuo telit iz nisa, vrlo ok firma, ok cene, iskreni, nista
baronija... takvo je bar moje iskustvo do sada, zlatni je spomenuo triax
na novom beogradu ... sa njim ja nemam nikakvog iskustva ali kontam da
ih zlatni ne bi spominjao da nije nikad nista kupio od njih ... takodje
imas rcsrbija oni imaju svasta za rc ukljucujuci i baterije, mogu da ti
dobace sve sa hobi kinga ..

narucivanje online baterija postaje sve veci i veci problem, em nece
salju za srbistan, em i kad posalju nestane na carini, ili ako ne
nestane na carini carinici traze dozvole i papirologiju pa te spedicija
izadje skuplje nego baterije .. ja sam licno digo ruke nalazi neke
druge, manje legalne, puteve za dovlacenje istih
[ vucko47 @ 29.01.2018. 20:29 ] @
Nije mi problem poruciti sa strane al znam kolko cimanja moze da bude.
Mislim da je jednostavnije i jeftinije traziti kod nas.
Svakako hvala za odgovor.
[ Zlatni_bg @ 29.01.2018. 22:39 ] @
Cimanje je sto je bilo par slucajeva pada aviona koji su povezani sa lipo baterijama - navodno. Nekad su se stare baterije prenosile kratkospojene pri uvozu, bez ikakve energije u sebi, a lipo mora da bude u stanju mirovanja - storidza, zaboravih koliko je to, valjda 3.8V ili tako nesto. Zato vecina ozbiljnih brendova i kvalitetnih baterija moze samo iz evrope da se nabavi, ne moze iz kine.

Srecom HobbyKing ima od pre par godina i dobro popunjena skladista po evropi, pa cimanje nije uopste veliko. Meni iz Belgije stigne brze nego AKSom paket, cca nedelju dana treba od porudzbine do baterija na vratima. I shipping im je dosta pojeftinio, prilicno je jeftino. Samo gledaj EU warehouse.

E sad, kad mi je hitno, ili mi samo treba 18650 ili nesto sto hobbyking nema, obratim se Triaxu. Do sada sam nabavio od njih 2 baterije za mobilni telefon, 2 za lap top, i 10 18650 baterija. Cale jednom prilikom hteo da prebacimo sve baterijske lampe u kuci na lipo i LED pa sam tad uzeo tih 10 celija. Kad god uzmem novu lipo celiju uvek odradim test kapaciteta na punjacu, 18650 su uvek bile iznad deklarisane vrednosti, a na mobilnom su delovale kao originali, na lap topu isto tako, verovatno stavljaju iste 18650 u lap top pakete koje prave/dobijaju. Daleko od toga da imam saradnju na nedeljnom ili mesecnom nivou s njima ali kad god sam uzeo tamo sve je radilo kako treba.

Hobbyking baterije ipak zahtevaju malo zezanja jer su RC baterije i moras da znas sta si kupio i cak iako pise da ima zastita, testiraj je jednom na pametnom punjacu i punjacu koji planiras da koristis. Vidi da li se paket (ako ima zastitu) zakljucava na 3.0V, vidi da li se prepuni iznad ~4.23V. I obavezno stanje tih celija koje se pune. Ako imaju izvode za pojedinacne celije znaci da moras sa pametnim punjacem da ih balansiras, nece same odraditi to, mislim da mogu jedino ako ih vrlo sporo punis da stignu jedna drugu da izbalansiraju - karakteristika lipo-a.

Generalno, Hobbyking EU i Triax meni zavrsavaju posao oko baterija. Jedino SLA jos uvek nisam probao ni od koga kvalitetnog sem ovih plavo-sivih koje imaju kod nas da se nadju, zaboravio sam i ime, mozda je ultracell ali lupicu. Triax mislim da pravi i pakete po zelji, kontaktiraj ih ako ti zatreba. Nazalost samo sa njima imam iskustva u RS ali sam imao manju potrebu za baterijama domacih prodavaca.

EDIT: drugi problem pri uvozu je sto su baterije poseban vid otpada i neko ministarstvo trazi na godisnjem nivou ako uvozis preko firme da popunjavas i placas neke takse, moras da navodis kolicinu, tip, ukupnu tezinu i podnosis do kraja marta dokumentaciju. Sad bas neki dan to treba da odradim za caleta, sve sto su uvozili za firmu a ima bateriju u sebi spada pod to.
[ vucko47 @ 30.01.2018. 00:02 ] @
Ma, iskreno, vise mi odgovara nabavka u Srbiji. Nije mi trenutno interesantno da se
zezam sa papirima jer jos ne znam sta cu na kraju da koristim. Verovatno se mora
malo eksperimentisati.
Sto se tice punjenja imao sam prilike videti kako lipo celija gori pa od tada dobro
pazim sta radim sa njima a punjac ce se raditi namenski kad se sve skocka.
Jos jednom, zahvaljujem na informacijama.
[ Zlatni_bg @ 30.01.2018. 04:47 ] @
Takodje, sve sumnjive celije odlazem odmah dalje iz kuce, ne zelim da spavam u istom objektu gde se nalazi nesto tako, bukvalno tempirana bomba koja ne znas kad ce da pukne. Za sta ti konkretno trebaju te lipo?

http://www.svebaterije.net/pro...baterija-li-ion-18650-flat-top - ove sam konkretno uzimao, samo vidim da su digli cenu, bile su ~600RSD kada sam poslednji put uzimao. Imas i full specifikacije na stranici o istima.

http://www.svebaterije.net/pro...baterije/baterija-li-ion-18650 - ove su koliko vidim spremne za lemljenje ali ne poseduju zastitnu elektroniku i sluze za pravljenje paketa, iako i ove prve mogu da se koriste u iste svrhe. Nesto su jeftinije.

Triax sam odabrao pri kupovini bas zato sto su imali tada meni povoljne baterije i dobru dokumentaciju o istim, jer gomila proizvodjaca npr. ne stavi max. brzinu punjenja baterije, a ne bih da se igram s tim. S druge strane, ne zelim ni da je punim 5 sati.