[ djgorandj @ 25.01.2018. 21:28 ] @
Postavio sam skoro kablove po kuci, naime 5x2.5 duzina oko 10m. U kuci jos nemam struje al sam pokupio od komsije i testa radi povezao na moju instalaziju. Hajde da proverim dal je sve u redu uzmem glinerizu i krenem od 5x2.5 kabla, na kraju kabla samo 1 zila povezana na fazu a svih 5 sija. Ok reko induktivni napon al dal je moguce da je na tih 10m kabla toliko, uzmem unimer i izmerim od vaznog provodnika ka ostalima, 118, 75, 65, 58 zakljucno sa uzemnjenjem. Napomena, samo je jedan provodnih povezan na fazu ostali slobodni. Dal je ovo ok ili tu nesto ne valja, kabal nema medjusobne otpore znaci da izolazija radi, takodje nema nikakvog opterecenja ili ti u prevodu nista nije zakaceno na njega. Uzmem led sijalcu koja radi na 220 povezem izmedju faznog voda i slobodnog ona sija blago recimo za nekih 10%. Dal je moguce ovako nesto? ocigledno da jeste samo me sad zanima dal ta sijalica trosi struju sobzirom da drug kraj kabla na koji kacim nju nije nigde zakacen, visi :D ali bukvalno
[ mjanjic @ 25.01.2018. 23:08 ] @
Šta znači to "postavio sam kablove po kući"????
Razvukao onako neki kao produžni kabl ubačen u neku prostoriju?
Da li je taj kabl deo instalacije trofaznog napona (koji se obavezno odvaja od ostale instalacije zbog lakšeg rešavanja eventualnih problema ako se pojave)?


Zatim, šta si to od komšije povezao na tvoju instalaciju? Da li samo trofazni kabl bez nule i uzemljenja ili sve tri faze i nulu i uzemljenje ili samo jednu fazu...?


Ne kontam kako si to povezao petožilni kabl tako da imaš napajanje samo na jednom provodniku, povezao si samo jednu žicu na jednu fazu, a ostali provodnici su ti slobodni na oba kraja kabla? I ništa više nije priključeno od potrošača u kući?
[ djgorandj @ 26.01.2018. 06:49 ] @
Kabal 5x2.5 je postavljen na bukvalno na zid nije usteman, iznad visine spustenog plafona duzina 10m, krajnji izvodi kabla samo rasireni da ne bi bili slucajno spojeni. Pocetak kabla zakacen na fazu, uzemnjenje kuce je moje al taj kabal nije zakacen ni na uzemnjenje ni na 0 samo je recimo crna izla zakacena na fazu ostale zile vise u vazduhu.

Bas kako si opisao, pocetak kabla crna zica na fazu ostale slobodne, kraj kabla zice razmaknute slobodne duzina kabla oko 10m, napon na faznoj zili 180 u odnosu na zemlju a napon u odnos u na tu crnu zilu ka ostalim zilama u istom kablu koje su slobodne je onako kako sam naposao iako su one ne zakacene, kad zakacim nulti kroz kabal onda 0 - f 220, a napon ka ostalim slobodnim zilama idalje isti, nisam samo kacio komsijino uzemljenje na moje. Cenim da trofazni kabal mora da dobije sve, uzemljenje, 3 faze i nulu pa ce biti kako treba.

Meni jedino nije jasno da na 10m kabla ako pustim a sa jednog kraja fazu na drugom kraju mogu da stavim potrosac i on radi. Potrosac kacim na faznu zilu i bilo koju od ostale 4 stim sto na nekoj sijalica radi jace nekoj slabije i tako redno, 10w led sijalica koja radi na 220.
[ dvp @ 26.01.2018. 09:01 ] @
Citat:
djgorandj:
Dal je moguce ovako nesto? ocigledno da jeste samo me sad zanima dal ta sijalica trosi struju sobzirom da drug kraj kabla na koji kacim nju nije nigde zakacen, visi :D ali bukvalno


Sam si se uverio ... ako ti svetli ta sijalica onda je moguće. Jedino ako nećeš da veruješ svojim očima.
Ta sijalica troši neku malu energiju (struju) to je sigurno. Drugi kraj ne mora da bude ''zakačen''.