[ risp73 @ 29.01.2018. 10:32 ] @
Desktop računar mi se posljednjih desetak dana zamrzne svakih petnaestak minuta. Ustvari ne zamrzne ss sasvim, mišji kursor radi, pomjera se po ekranu, ali računar ne reaguje na klik mišem kao ni na tastaturu.
Ovaj računar rijetko koristim (Word, štampač, skener), "glavni" računar mi je laptop.

Računar nakon restarta poslije zamrzavanja radi bez problema (onih petnaestak minuta) pa ne bi trebalo da je problem pregrijavanje, a ni programi koji mjere temperaturu ne nalaze nikakav problem.

Posumnjao sam na malver pa sam pokrenuo detaljno skeniranje programom Avast, ali se računar zamrznuo kad je Avast stigao do 79%. U ovih desetak dana sam ga pokretao više puta, svaki put stigne do 79% (samo dva puta do 78%) i stane.

Onda sam računar digao sa Kaspersky Resche Diska i pustio ga da čitava dva sata pretražuje sve particije. Nije našao ništa, a računar se nije zamrznuo.

Pod linuxom radi satima bez problema.


Zna li iko šta mu je?


[ Branimir Maksimovic @ 29.01.2018. 10:38 ] @
Recimo da nije harverski problem sa obzirom da Linux radi, onda moze biti da neki program pojede sav RAM i sistem pocne da svapuje pa imas utisak da se smrzao. Imas neki malware ili slicno sigurno.
[ gilopile @ 29.01.2018. 10:39 ] @
Gotovo 99% da HDD ili crkava ili lose komunicira sa plocom, los kabel ili ne dobija kvalitetan napon.

Okaci sliku iz Hdtune `healh` da bacimo pogled.
[ risp73 @ 29.01.2018. 19:57 ] @
Citat:
Branimir Maksimovic:
Imas neki malware ili slicno sigurno.

U pravu si, malware je bio u pitanju. Izgleda da sam rješio problem iako mi ni dalje ništa nije jasno. Na malware sam već sumnjao ali kako da ga ulovim kad se Avast zablentavi na 79%. Nije pomogao ni Kaspersky Rescue Disk iako je skenirao dva sata.

Danas sam po preporuci gilopile-ta pokrenuo HDTune i ustanovio da je sa HDD (i oko njega) sve OK.
A onda sam, ni sam ne znam zašto, još jednom pokrenuo Avast. Ovoga puta je bez problema završio skeniranje i otkrio WannaCry / DoublePulsar.

[att_img]

Kako da prihvatim da je jedno pokretanje HDTunea, bez skeniranja, omogućilo Avastu da završi posao? Nikako :-(

Avast je preporučio KB4012598 i to je rješilo problem računara, ostalo je još da vidim šta ću s ruterom.

Najljepše hvala obojici, spasili ste me.

[ SlobaBgd @ 29.01.2018. 20:26 ] @
Nije to nikakav malver, nego te Avast upozorava da ti je Windows ranjiv na WannaCry Ransomware.. Proveri kako si konfigurisao zaštitu preko Avasta, možda si isključio neke module.

I ja tipujem na hard disk, a ti pored ozbiljnog testiranja hard diska (batali te igračke kao HDTune) nekim bootabilnim diskom, recimo UBCD i programom HDAT2 koji se nalazi na njemu, ili MHDD.

Uz to, testiraj i RAM programom sa istog diska, memtest86+