[ kunc @ 08.02.2018. 11:40 ] @
Pozdrav ekipa,

Katastarski arhiv razbacan i nepravilno arhiviran već 20 godina. Općina primi 2-3 pripravnika, složi se arhiv po katasterskim općinama, KČ(katasterske čestice), po broju rješenja u roku od 3 mjeseca.
Nadalje, neko se sjetio da bi se još olakšalo posao, kada bi se svi dokumenti skenirali. I taj posao se odradi kroz 3 mjeseca.

Trenutna slika izgleda ovako: preko 30 GB .jpg fajlova (raspoređeni po 29 foldera) - skeniranih dokumenata, dokumenti nisu dobro imenovani nego su zadržali izvorni format skenera scan_0002911_HP.jpeg

Koristio bi Laravel ili Django framework za kreiranje aplikacije koja bi pretraživala navedene dokumente.

U navedenoj situaciji imam dva rješenja, pretraživanje po nazivu fajla katastarska_opcina_kc_121_1 (što u ovom smislu znači da ima puno posla dok preimeunujem sve fajlove).
Drugo rješenje bi bilo da pretražujem pomoću tagova (pronadji mi dokument koji je targetiran na 3 rijeci; tipa: opcina, KČ12, ruralna-zona) - i ovo pomenutno rjesenje bi oduzelo dosta vremena jer moram ručno kroz aplikaciju upload-ovati dokumnete i tagovat ih.

Šta Vi mislite da li ima još neko rješenje, i koje rješenje bi bilo najbolje prihvatljivo. Hvala
[ bojan_bozovic @ 08.02.2018. 11:49 ] @
Citat:
i ovo pomenutno rjesenje bi oduzelo dosta vremena jer moram ručno kroz aplikaciju upload-ovati dokumnete i tagovat ih.


Zasto? Mozes automatski da preimenujes imena po makojem kriterijumu da parsiras.

Code:
katastarska_opcina_kc_121_1 


Imas tu KC12 i 1_1 sto bi verovatno bilo drugo obelezje fajla (neka zona), samo napravi skriptu ili program koji ce da parsira ime jpeg i taguje sam, i upisuje u bazu.
[ dragancesu @ 07.03.2018. 10:14 ] @
Interesantna tema, nekoliko puta sam se razmišljao da tako nešto pravim, ali znam da je uvek mnogo posla na početku

Nazovimo ovo dokumentacini sistem, ima komercijalnih ali i free resenja, i svako traži pripremu na početku

Baza je vrlo efikasna za pretragu ako je dobro indeksirana (recimo kako radi wordpress)

Na početku napravi aplikaciju/formu/stranicu za unos, neka neko označi sliku, prikaži je na ekranu i neka ima nekoliko polja za unos ključnih reči po kojima bi se tražilo

Ako se nekom svidi ono što si napravio poželeće da još ponešto prebaci u taj sistem, pa predvidi da to budu i pdf dokumenti, a možda i drugih,
- korisnici i prava pristupa je važno, neko unosi, neko gleda, korisnicima svašta pada na pamet tako da misli na to (ne znam šta sam kliknuo ali je nestalo..., kako da vratim)
- slike-fajlovi mnogu da se smeštaju u bazu (blob) ali bi izbegao takvo rešenje, za male sisteme obično koriste neki NAS, obavezno predvidi bekap, itd...

p.s. unos ključnih reči nećeš moći da izbegneš, za početak razmišljaj kako da olakšaš unos


pitaj google "document management open source" i videces kako to drugi rade