[ brainless @ 08.02.2018. 13:08 ] @
Pozdrav,

drugar mi je napisao kod za jedan projekat koji radim, ali je zauzet, i nema sad vremena da ga prepravi, odnosno doradi.

U pitanju je kontroler za električne roletne, vrlo je prosto, ima taster za gore i dole. On mi je napisao osnovno, kad pritisneš taster za gore drži relej za gore otvoren 35 sekundi, i isto tako za dole.

Mislio sam da ću moći sam da skontam kako da ga prepravim, ali nema šanse.

Hteo bi samo da dodam deo, za vreme podizanja ili spuštanja roletne, (odnosno kad je puštena struja ka releju 1 ili 2) da ako pritisneš neko od ta dva tastera, prekine struja.

(Znači pritisneš taster za gore, arduino pusti struju ka releju, roletna se diže, i kad npr dođe na pola, pritisnem ponovo taster i ono stane)

Ovo je kod:

#define dugme1 6 // dugme 1 ide na pin 6

#define dugme2 5 //dugme 2 ide an pin 5

#define relej1 8 // Povezes signal sa releja1 na pin 8

#define relej2 7 // Povezes signal sa releja1 na pin 7int stisnuto1 = 0; // promenljiva za citanje statusa prvog dugmeta

int stisnuto2 = 0; // promenljiva za citanje statusa drugog dugmetavoid setup(){
//Definisanje sta koji pin da ocekuje, ulaz ili izlaz

pinMode(dugme1, INPUT);

pinMode(dugme2, INPUT);

pinMode(relej1, OUTPUT);

pinMode(relej2, OUTPUT);
}void loop(){


stisnuto1 = digitalRead(dugme1); // citaj input sa prvog dugmeta

stisnuto2 = digitalRead(dugme2); // citaj input sa drugog dugmetaif (stisnuto1 == HIGH) { // proveri da li je stisnuto dugme

digitalWrite(relej1, HIGH); // daj struju releju sacekaj 35 sekundi i ugasi struju releju


delay(35000); // vreme deley-a je u milisekundama

digitalWrite(relej1, LOW);
}if (stisnuto2 == HIGH) { // proveri da li je stisnuto dugme

digitalWrite(relej2, HIGH); // dajstruju releju sacekaj 35 sekundi i ugasi struju releju

delay(35000); // vreme deley-a je u milisekundama

digitalWrite(relej2, LOW);
}
}
[ scoolptor @ 08.02.2018. 15:13 ] @
Kakav kriminal od koda.

Kontroler za roletne je ozbiljna stvar, i moze prouzrokovati povrede.

Pretpostavljam da ni hardver nije dobro koncipiran.

I posle se neko ljuti kada kazem da Arduino proizvodi gomilu retardina.
[ brainless @ 08.02.2018. 15:41 ] @
Hvala ti legendo na ovako korisnom komentru! Se sad osećaš bolje, jel ti srce puno?
[ oracle_kid @ 08.02.2018. 19:40 ] @
ne znam zasto je bas 35 sekundi, bolje da postoji granicni senzor, koji bi iskljucivao kada stvarno dodje do krajeva,

a najjednostavnija izmena koju bi napravio je da izbrises delay od 35, i dok drzis taster ono ce se kretati ili da napravis brojac sa malim delayom, recimo brojac=35, delay(1000) pa da proverava stanje tastera dok podize ili spusta
[ brainless @ 08.02.2018. 21:24 ] @
oko 34 sekunde je potrebno da se podigne skroz roletna. Fabrički je na njima taster koji dok držiš roletna se podiže/spušta, i to već imam.

Međutim, el. roletna košta 50 ak € više nego ova "ručna". Daš 50 evra više, i onda stojiš ko majmun 35 sekundi sa prstom na tasteru pored roletne. Ne osećam se uopšte kao da živim u budućnosti.

[ dusans @ 08.02.2018. 22:07 ] @
Šta se desi kada je roletna na pola prozora i pritisneš dugme da je podigneš?
Zato ta od 50 eura više podiže samo dok držiš taster...

Inače, ako znaš barem osnove programiranja, ponašanje kakvo želiš je prosto implementirati.
Treba ti manji delay, npr 500ms i još dve varijable, da li trenutno podižeš (G) i da li trenutno spuštaš (D).

Ako je pritisnuto dugme za gore - ispitaš i setuješ sledeće:
Ako su G=D=0 onda setuj G=1
Inače setuj G=D=0

Ako je pritisnuto dugme za dole - ispitaš i setuješ sledeće:
Ako su G=D=0 onda setuj D=1
Inače setuj G=D=0

Na kraju uradiš digital write na pinove na osnovu G i D

E sad, možeš i da akumuliraš vrednost pozicije roletne tako da ne preteraš
ali je ona besmislena ukoliko možeš da pokreneš arduino kad roletna nije na nuli.


[Ovu poruku je menjao dusans dana 08.02.2018. u 23:22 GMT+1]
[ pisac @ 09.02.2018. 19:57 ] @
Zar to ne može da se reši sa par kondenzatoira i otpornika i NE555 ili na sličan način? Ja sam bre u bližoj praistoriji pravio proste kućne telefonske centrale samo od nekoliko NE555 i par releja. Kakav bre arduino i programiranje.
[ brainless @ 10.02.2018. 08:55 ] @
imam povezan arduino u kutiji, tasteri, kod sve šljaka samo treba malo da se izmeni kod. Ni ne znam šta je n555
[ damirh @ 10.02.2018. 15:00 ] @
Da li roletna ima zastitu da ne moze da se pretera u neku stranu?

izvinjavam se ako je glupavo pitanje, nisam nikad bio u prilici da se igram sa elektricnom roletnom

ako ima, onda nije problem, a ako nema onda bi bilo dobro da ima kontakte na krajevima
[ scoolptor @ 10.02.2018. 15:40 ] @
Ima, ali nema zastitu, ako nekom stisne ruku.
O tome treba da se stara kontroler.
[ npero @ 10.02.2018. 17:35 ] @
Motori obicno ih zovu cevni motori za roletne u najcescem slucaju imaju granicne prekidace unutra tj. limitira se broj krugova koje je napravio, naravno postoje varijante protiv prikljescenja ali nije bas cesto.

Ja sam ovih dana sebi u stanu montirao motore za roletne i napisao kod za ESP, kod mene nema potrebe za time tj. bilo bi lepo da imam kontrolu prilikom spustanja i dizanja npr. merenje struje ili slicno ali komplikovano i nema neke specijalne potrebe prozori gledaju na ulicu 3m od zemlje niko ne sedi na njima niti gura ruku glavu posto i kada su otvoreni je navucena mreza za insekte.

Inace je brzina jako mala kod mojih motora 14 obrtaja u minuti tako da sve to se pomer apoprilicno sporo ima vremena da se reaguje.

Ako neko ima ideju za jeftin hardver na i2c na primer da merim AC struju neka posalje link.
[ scoolptor @ 10.02.2018. 19:17 ] @
Koje si motore koristio?
[ scoolptor @ 10.02.2018. 21:06 ] @
@npero

Ako hoces da pratis struju motora, najlakse je da releje povezes tako da jedan bira smer (terminal motora), a drugi ukljucuje i i skljucuje napajanje. Umesto drugog releja mozes upotrebiti i trijak sa zero cross upravljanjem. Tada prvo odaberes smer sa prvim relejem, i posle manjeg kasnjenja ukljucis trijak. Kontakti releja ce se manje trositi, posto je prilikom prebacivanja releja struja i napon na kontaktima 0.

Problem se svodi na merenje struje jednog releja/trijaka. Mozes upotrebiti kola od Allegra, kao sto je npr ACS712. Motor ce vuci vecu struju prilikom starta, ako je roletna blokirana (led), ako roletna dodje do gore/dole, a krajnji iskljucivaci ne odreaguju (jer su lose podeseni), ako naidje na prepreku, itd.

Takodje mozes detektovati kada struja motora opadne, jer je odreagovao kranji iskljucivac, pa tada znas gde se roletna nalazi. Mozes i meriti vreme kretanja od jednog do drugog krajnjeg iskljucivaca, te na taj nacin mozes na osnovu vremena kretanja napraviti upravljanje, tipa: otvori roletne na, 0..100%.
[ npero @ 11.02.2018. 08:03 ] @
Citat:
scoolptor:
Koje si motore koristio?


ACM model Matic 13 su motori a zasto ti je prosto :) firma, prodavnica koja prodaje delove za alu stolariju ovde mogla te da naruci a i ti mi odgovaraju za moju dimenziju oklagije od 40mm pa uzeo sta ima sta je dostupno.

Rele su vec uradjeni tako sa jednim biram smer sa drugim ukljucujem motor.

Po meni interesantno je napraviti kada naidje na prepreku ili se zaglavi da se zaustavi ili pokusa podizanje pa ponovo spustanje. Ovo otvaranje u procentima sam razmisljao da napravim i bez merenja struje mada je nepreciznije ali izvodljivo posto imam refentnu tacnu tj. mogu da incijalizujem kada se skroz otvori ili zatvori vreme a posle mogu da merim vreme rada motora.
Trenutno sam odustao od te ideje posto u 98% slucajeva mi treba samo otvori zatvori kao opciju sam ostavio pokretanje na korak tj. mogu da smanjim vreme rada i na taj nacin da menjam koliko ce se otvoriti zatvoriti.

Meni je osnovna ideja bila da se roletne same otvore u neko vreme to sam predvideo dve opcije u fiskno vreme i solarno vreme, takodje same zatvore predvideo tri opcije fiksno vreme, solarno vreme i na osvetljaj.
Zar ovih nedelju dana koriscenja sam ukapirao da meni odgovara otvaranje na fiskno vreme ides na posao uglavnom u isto vreme :), i zatvaranje na osvetljaj mada se osvetljaj poklapa sa solarnim vremenom tako da u susitni dodje na isto jedno ili drugo da se koristi mozda bude razlike ako bude jako oblacnih dana videcemo.
Naravno pored ovoga na web interfejsu imam u rucne komande za svaku roletnu pojedinacno i grupno sve tako da uvek mogu da aktiviram ogovarajucu dizem spustam po zelji.

ACS712 nije mi palo na pamet da moze da meri AC struju sada sam pogledao datasheet kad ono vidi moze :).


[ scoolptor @ 12.02.2018. 09:37 ] @
@npero

I, kako rade motori? Jel' su bucni?
[ npero @ 12.02.2018. 10:37 ] @
Nisu bas tihi, mislim da najveci deo buke potice od samih letvica, zastora roletne kako se presavija da to generise najveci deo buke a manje od motora. U globalu sve zajedno nije nesto tiho. Sa tim da su kod mene pvc roletne sa kutijom unutra, pvc kutije klasika bez ispune samo je ubacen stiropor prema unuta. Predpostavljam da sa kvalitetnijom izradom prozora tj kutije roletne i njenim izmestanjem spolja bi se dobio mnogo mnogo manji nivo buke.
[ scoolptor @ 12.02.2018. 14:18 ] @
Ja uskoro menjam prozore, ali cu odabrati unutrasnje kutije.
Lakse su za odrzavanje, narocito kada si na visem spratu.
[ npero @ 12.02.2018. 16:08 ] @
Danas sam izasao napolje da cujem u sutini napolju na rastojanju od 3-4m skoro da se ne cuje nista iz toga predpostavljam da bi bilo mnogo tise sa spoljnim kutijama, da u upravu si mnogo lakse za odrzavanje sa unutrasnjim.
Kod mene sam ja ugradio naknadno posle jedno 5-6 godine od zamene prozora motore tj. pre nedelju dana, razlog kada nisam u stanu da se spuste podignu same volim kada je svetlo kada udjem a idem ranije ne dizem a kada se vratim da me ceka svetlo i danas je to relativno jeftino i lako dostupno pa sto da ne.

Jedna od ideja mi je bila motori sa daljinskim komandama a uglavnom nije plivajuci kod sto bi znacilo da ga mogu duplicirati pa slati sa kontroelra ove ideje sam odustao samo zbog cene takvih motora model sto sam uzeo samo sa inegrisani risiverom cena x2 ipak ne moz to bez kabla.

brainless kod imas na privatnoj poruci, nije testiran probaj popravi bugove i eto ga to sto si trazio :).
[ pisac @ 14.02.2018. 22:33 ] @
Motori su previše bučni za unutrašnje kutije, i više neću da stavljam unutrašnje kutije tamo gde ću da stavljam motore u roletne. Čak se pitam da li uopšte više da stavljam motore na roletne. Proverio sa ma jutubu i svi snimci koje sam video imaju istu buku kao moji motori. Uopšte mi nije jasno šta je to toliko bučno kod tih malih pišljivih motora? Motorčine za rolo rešetke su manje bučne od tih malih prdavaca.