[ Zoki1999 @ 15.02.2018. 15:20 ] @
Spadam u 99-tu generaciju (čuvenu po tome što smo najveći zamorci, rođeni usred bombardovanja, prvima uvedena mala matura od 7 predmeta, sve na nas testiraju... XD). Šalu na stranu, čitao sam razne komentare vezano za ovu temu i ima baš mnogo različitih mišljenja. Iskreno sam bio više za to da upišem mašinski nego etf, ali sam posle ipak bio skeptičan kad sam pročitao negde da sa mašinskim nema posla, nije toliko perspektivan kod nas(ne planiram da idem u inostranstvo)...ali sam takođe čitao i pozitivne komentare. Više nmg ni da se odlučim, još ako uzmem u obzir da od svega toga što sam čitao, neki komentari i forumi su iz 2003.god. pa nzm koliko se situacija menjala od tad. Ovo mi je za sada bilo najkorisnije http://www.elitesecurity.org/t...hould-go-MF-ETf-Please-help-me . Takođe što me je usrećilo je i to što uvode IT smer u 2018/19 god. https://www.blic.rs/vesti/drus...na-masinskom-fakultetu/z19ng08 , ali me je takođe dovelo u pitanje vredi li otići tamo iako to uvedu, mnogo toga mi je konfuzno. Vredi li otići na mašinski za IT smer, koji me baš zanima, a mašinstvo i IT ne znam koliko su povezani (projektovanje automobila i rad s programskim jezicima na kompjuteru npr). Ako ima nekog ko je završio neki od ova dva fakulteta ili ima iskustva s nekim, javljajte ovde. Ako imate još informacija za taj novi IT smer na mašinskom, svaka pomoć bi mi dobrodošla. Hvala unapred
[ bojan_bozovic @ 15.02.2018. 15:30 ] @
Ne idi na mašinski. Manje su šanse da sam pokreneš posao zbog velikih inicijalnih troškova, sa elektrotehničkim lakše, kompjuter već imaš, a i do razvojnih ploča poput Beagleboard-a nije teško doći. Mašinski se isplati ako možeš da studiraš van brodogradnju, recimo, pa da radiš na brodu, ili si kapacitet koji će završiti na MIT, ili graditi karijeru na nekom od takvih univerziteta.

Sad cu da dodam, masinski je vrlo povezan sa elektrotehnikom (vidi recimo elektromotore, generatore, turbine i robote koji mogu biti embedded kompjuterima kontrolisani, to sve mora da se isprojektuje, dakle bez kompletne mehanike i otpornosti materijala nemoguce). Imam zavrsenu prvu godinu masinskog u Nisu i ne vracam se tamo, to je bilo potpuno gubljenje vremena, s obzirom kako je raditi privatno, drugde (Fizika, Matematika, ETF) ucis vise matematike, a mehaniku ces moci i sam da savladas ako zelis i imas potrebe. Ako zavrsis ETF sav matis ti se priznaje na masinskom, a obratno nije!


[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 15.02.2018. u 16:50 GMT+1]
[ Zoki1999 @ 17.02.2018. 21:36 ] @
Ako sam te dobro razumeo, kažeš da ne vredi upisati mašinski, osim ako završim, od svih onih smerova, samo MIT smer(nisam toliki kapacitet, ali ne spadam u one lenjivce, učio bih redovno, snašao bih se haha). Drugim rečima, zaprvo mogu opet da uvrstim mašinski kao jedan od izbora za faks, umesto da imam samo ETF na planu što si mi i preporučio, jer sve drugo što imaju od smerova me i ne zanima. I onda me to zaprvo vraća na početak šta upisati od ta dva hahaha. Slažem se da se radi i više nego što treba matematike na ETF-u, za razliku od mašinskog, što i jeste prednost ETF-a. Pretpostavljam da si pod MIT mislio na taj smer, koji će se pretvoriti u IT smer, koji sam ranije spomenuo. Možda te ja nisam dobro razumeo?
[ mjanjic @ 17.02.2018. 23:44 ] @
Mislio je na MIT :)

Za koji god da se odlučiš, možda ćeš neke kolokvijume i ispite polagati u prostorijama onog drugog fakulteta, bar tako je bilo u godinama kada je bilo to bombardovanje koje pominješ ;)


Proveri koliko dugo čekaju na posao oni koji završe ETF i oni koji završe Mašinski. Mašinstvo je OK ako te baš to zanima, bićeš među najboljima, i onda može da nađeš posao gde hoćeš - posebno ako naučiš i nemački :)
Međutim, nije više ni mašinstvo što je bilo, sada se traži dobro poznavanje raznih programa za crtanje i modelovanje, i da ne pričam šta sve još.
[ nkrgovic @ 19.02.2018. 20:59 ] @
Sustina ovoga je :

- Sta zelis da RADIS kad zavrsis fakultet?
- Zelis li da ostanes u Srbiji ili ti je OK i da ides negde drugde da radis?

Prvo definisi cime hoces da se bavis, pa onda sta ces da izucavas. Ja ti garantujem da ce vrhunski inzenjer masinstva lakse naci posao nego los inzenjer elektrotehnike. :) Ako zelis u IT, bilo koji ce ti biti OK, ionako ces morati sam da ucis - ali onda bolje da, opet, smislis STA zelis da radis, pa da ti neko da konkretniju preporuku. Ne bira se fakultet na osnovu toga gde se lakse nalazi posao, uostalom to se promeni za 5 godina. Smisli ti cime bi da se bavis, postavi to kao cilj, pa onda idi dalje.

Vezba: Zamisli svoj prvi radni dan u zivotu. Opisi ga.
[ mjanjic @ 20.02.2018. 01:52 ] @
Zamislio

[ Zoki1999 @ 20.02.2018. 14:31 ] @
Baš tako hahhahahaha. Želeo bih da ostanem u svojoj voljenoj otadžbini . Pa ja iskreno volim, a i još uvek to radim preko leta ili kada stignem, da pravim nešto. Jednostavno imam živaca za to, dok niko oko mene ne bi. Još ranije sam imao neke ideje kako na svom biciklu da ugradim motor da ne moram sve vreme pedale da okrećem i tražio po yt, ali sve uglavnom pokazuju kako kupuju te delove namenjene za to, umesto da improvizuju ako je to moguće. Onda sam skoro imao zamisao kako da ugradim kišobran na bicikl, pošto me često utepala kiša dok sam vozio(inače vozim bajs za razliku od velike većine vršnjaka kod mene u srednjoj, samo nas 3-4 iz osnovne se okupimo, vozimo po celom gradu, volim da istražujem) pa idemo i od pupinovog mosta, do druge strane ade, gardoša, kalemegdana...ceo dan preko leta, a budem još daleko od kuće, i iznervira me to da kad jedva stignem od kiše i okupam se, ono odmah izađe Sunce, a nije moglo dok sam vozio hahaha. Naišao sam na svakakve zanimljive stvari na netu tražeći tako nešto. Poslednje što mi je palo na pamet kako da produžim svoj kišobran do kuka, tj. tu tkaninu, ali providnu da se vidi kad šetam i prolazim ulicu, da bi svi mi ostali skoro celi suvi, ne samo glava, onda npr.kako da letim, da napravim neku leteću skalameriju, koju uopšte nisam ni pokušao hhaha. I tako su mi razne ideje oduvek padale na pamet, ali nijedan završen projekat, neki započeti, neke dosta pokušavao, a neke uopšte i nisam. S druge strane, dosta toga znam za kompjutere, msm softverski, ali u svakom smislu najviše za smartfone, i hardverski, i softverski, pratim redovno na netu sve vezano za te telefone. Što se tiče kompa, hteo sam ranije da probam da napravim neku android aplikaciju i objavim, zvučalo mi je zanimljivo, ali nisam imao ikakvog kontakta niti pokušaja s time, niti znam ovaj programski jezik javu, ali sam video da i ne treba mnogo kucanja kodova za javu, jer tamo u tom google-ovom programu sve namešteno, samo mi uređujemo izgled aplikacije itd. Eto, to je neka moja životna priča, pa sad nzm šta je za mene i gde vidim sebe. Mašinski za pravljenje i projektovanje, ili ETF za telefoniju, telekomunikacije... Sry svima na dugom tekstu XD
[ Nebojsa Milanovic @ 20.02.2018. 18:12 ] @
Citat:
nkrgovic:
Vezba: Zamisli svoj prvi radni dan u zivotu. Opisi ga.


Ovakav je najčešći