[ Vladimir_Laketa @ 22.02.2018. 17:41 ] @
Interesuje me zamena smera obrtaja el. motora zvezda-trougao ali direktno na dekli motora!
Dacu na primeru i nadam se da tako treba:
-Imamo dva kabla koja dolaze u deklu motora.
-namotaji motora su oznaceni sa:u1,v1,w1, u2,v2,w2.
-na namotaje u1,v1,w1 spojimo jedan kabal
-na u2,v2,w2 drugi kabal
Zamena smera vrsi se zamenom mesta dve faze!
Jel to znaci zamenimo zice prvo na prvom kablu(u1 i v1) i isto to uradimo sa drugim kablom(u2 i v2) ?Isto kao i sa tofaznim motorom sa jednim kablom(zamena bilo koje dve zice na dekli)?
Zamenom faza na osiguracima(tri zile)na napajanju motora poremetimo raspored zica na dekli i osigurac ispadne?
Unapred zahvalan!
[ Andrej_S @ 22.02.2018. 20:34 ] @
Može i na jedan i na drugi način.
Faze R,S,T dolaze na U1,V1,W1 i na W2,U2,V2 respektivno, tako da je potpuno svejedno gdje ćeš promjenu smjera izvršiti, da li na dovodu (prije grananja) ili pojedinačno na svakoj grani.

Pozdrav
Andrej
[ mish_ns @ 23.02.2018. 08:37 ] @
Interesuje me zamena smera obrtaja el. motora zvezda-trougao ali direktno na dekli motora!
Dacu na primeru i nadam se da tako treba:
-Imamo dva kabla koja dolaze u deklu motora.
-namotaji motora su oznaceni sa:u1,v1,w1, u2,v2,w2.
-na namotaje u1,v1,w1 spojimo jedan kabal
-na u2,v2,w2 drugi kabal
Zamena smera vrsi se zamenom mesta dve faze!
- TAČNO
Jel to znaci zamenimo zice prvo na prvom kablu (u1 i v1) i isto to uradimo sa drugim kablom (u2 i v2)?
- NE, ako na prvom kablu menjate žice na u1 i v1, na drugom kablu treba zamenuti žice w2 i u2.
Zašto? Zato što se namotaji motora nalaze između u1-u2, v1-v2, w1-w2.
Kontakti koji treba da budu ostvareni za spoj trougao su u1-w2, v1-u2, w1-v2 i ovoga treba da se držite.
Isto kao i sa tofaznim motorom sa jednim kablom (zamena bilo koje dve zice na dekli)?
- Ne, zbog spoja trougao. Odgovor se nalazi iznad. Ao se ne prati redosled, može da se napravi kratak spoj.
Zamenom faza na osiguracima (tri zile) na napajanju motora poremetimo raspored zica na dekli i osigurac ispadne?
- Ne bi trebalo, ovde je ujedno najpogodnije mesto za zamenu faza.

Možda vam ovo pomogne:
http://electrialstandards.blog...tarter-changing-direction.html
[ Vladimir_Laketa @ 10.08.2018. 19:14 ] @
Interesuje me jos jedna stvar!
Hteo bih da povezem ta dva kabla na dekli motora,na sto jednostavniji nacin!
Prvo znamo:kabal sa kontaktora koji prvodi napajanje(r,s,t),vezemo na u1,v1,w1.Tacnije r na u1,s na v1,t na w1.Sada treba tacno da povezemo drugi kabal na osnovu prvog.Ono sto je bitno je da je sustina da faza r ide preko u1 (na prvom kablu)i vraca se na deklu motora (preko drugog kabla) na w2.To znaci da je faza r na u1 i w2(fizicki na dekli to izgleda na srafovima " preko puta")sto zamenjuje plocicu naravno!Tako i za druge dve faze.
Moje pitanje je:Da li mogu da preko zujalice na instrumentu nadjem prvi par zica koji zuji i stavim ih recimo na u1 i w2.Onda nadjem druge dve zice instrumentom i kad zazuje spojim v1 sa u2.I tako i treci par i spojim w1 sa v2?
Naravno to radim u bez naponskom stanju a pored toga fizicki podglavim kontakotore za napajanje i trougao da bih mogao zujalicom da nadjem parove.

Unapred zahvalan!
[ Living Light @ 10.08.2018. 19:20 ] @
Da li te je neko, nekad, predložio za Nobelovu:
"kabal sa kontaktora koji prvodi napajanje(r,s,t),vezemo na u1,v1,w1.Tacnije r na u1,s na v1,t na w1.Sada treba tacno da povezemo drugi kabal na osnovu prvog.Ono sto je bitno je da je sustina da faza r ide preko u1 (na prvom kablu)i vraca se na deklu motora (preko drugog kabla) na w2.To znaci da je faza r na u1 i w2(fizicki na dekli to izgleda na srafovima " preko puta")sto zamenjuje plocicu naravno!Tako i za druge dve faze."

Ko preživi....
[ test1234 @ 13.08.2018. 10:25 ] @
Često se dešava da je Elektromotor prilično daleko od upuštača Y/D, ja koristom sledeću proceduru za povezivanje takvih elektromotora.

Skinem/isključim osigurače, strujne i komandni.

Pošto do motora dolaze dva četvorožilna kabla, ja jedan kabal odmah povežem. Drugi kabal ostavim ne povezan ali uvučen u klembert i spreman da bude povezan, odmaknut od bilo čega, a da lako može da se meri napon izmedju samog kabla i preostala tri izvoda sa motora.

Sada odemem do upuštača Y/D postavim osigurače koje sam prethodno poskidao i startujem autmatiku i sačekam da prebaci u trougao.

Sada odem do motora i merim napone izmedju preostala tri izvoda motora i preostala tri izvoda sa kabla koji još nije povezan.

Znači merim pod naponom 380/220 V.

Merenjem treba da dobijem da izmedju svake žice iz kabla i svakog izvoda iz motora koji treba da budu spojeni, dobijem napon od 380 V.

Sada kada sam ustanovio i zabeležio koja žica ide na koji izvod motora, isključujem automatiku i vadim osigurače. Idem do motora i povezujem preostale žice prema prethodnom merenju. Sada je motor spreman da se isproba.

Pri ovakvom povezivanju se dešava da se motoru promeni potreman smer, to rešavam tako što smer menjam iza samih strujnih osigurača ili negde usput na glavnom vodu gde je zgodno.
[ Vladimir_Laketa @ 13.08.2018. 22:45 ] @
Da probam da budem jednostavniji! :)
Obadva kabla su u dekli motora i razvezani!
Iskljucimo energetiku(tropolni osigurac),da bih merili bezbedno instrumentom (zujalicom).Ostavimo upaljen osigurac za automatiku da moze da odradi prebacivanje iz zvezde u trougao.Kad se prebaci u trougao pocinjemo da trazimo parove.Znaci u1 za w2.(uzecemo samo jedan par za primer).
Sada kada znamo semu ,znamo da jedna zila prvog kabla (koju cemo staviti na u1),koristimo da nadjemo njen par(koju cemo staviti na w2) na drugom kablu zujalicom!!(Obe zice su ista faza)Kada nam zazuji instument pri spajanju sa drugim kablom tj. zilom ,to je zila w2 .Na druge dve zile drugog kabla nemamo nikakav kontakt.(srafovi jedan nasprem drugog u1 i w2.prva faza!). Tako uradimo i za par v1 i u2. I na kraju ostane izdvojen sam par w1 i v2!
Moze li tako da se radi????????
Ja mislim da je to tacan i najjednostavniji nacin!
Unapred zahvalan!
[ @ 13.08.2018. 23:53 ] @
Treba da su u spoju jedan iznad drugoga. RST gore i RST dole.
[ glackop @ 14.08.2018. 00:19 ] @
Kakvi u1 w1 to samo zbunjuje ja se po tome nikada ne upravljam.Znaci oba kabla su u kutiji...prebacis u zvezdi i unimerom utvrdi u kom kablu nema napona izmedju zica,to znaci da taj kabal planiramo u gornjem nizu klembera za zvezdiste ali jos ne vezujemo nista vec prebacamo u trokut i sad isto unimerom uparis RST u oba kabla odnosno nalazis istu fazu u jednom i drugom kablu a to je kada na te dve zice unimer ne pokazuje napon,i kada pronadjes sva tri para,vezujes ih po red vertikalno,prvi beznaponski par jedna gore druga dole i tako do kraja.ako smer nije ok,zamenis mesta na dva para i gotova stvar.
[ Vladimir_Laketa @ 14.08.2018. 17:51 ] @
Po tome ispada da sam dobro napisao!?
Ja imam automacki upustac .Znaci kad upalim automatiku ukljuci zvezdu pa posle nekoliko sekundi trougao.Ne mogu da biram .No to nije ni bitno sada.
Ja sam predlozio da sve to radim bez napona na krajevima kablova.Znaci unimerom i zujalicom.
Ponovicu ponovo a vi me recite jel moze tako,da ne radim pod naponom.
Ugasim energetske osigurace.Kabal 1 i kabal 2 u klembertu razvezani.ukljucim automatiku i kad prebaci sa zvezde u trougao sada trazim krajeve kablova 1 i 2.Uzmem kabal 1 i njegovu prvu zicu.Trazim unimerom(zujalicom) na drugom kablu gde imam spoj!Kada nadjem taj spoj to je jedna faza (r).Prikljucim prvu zilu prvog kabla na sraf a drugu zilu drugog kabla preko "puta" nasprem srafa prvog kabla (kao kad postoji most sa plocicom u trouglu).To sve isto ponovim sa drugom zilom prvog kabla i drugom zilom drugog kabla ,i to mi je druga faza (s).Ostao mi je jos jedan par zila i to je faza (t). Ne treba mi cak nikakva energetska sema zvezda-trougao!
Moze li tako?
Unapred zahvalan
[ Living Light @ 14.08.2018. 20:44 ] @
Može tako @Laketa, dok ne poletiš u vazduh :)

A. posle češ nekako Temeljnije da ispitaš to R-S-T, i raspored časova.
[ glackop @ 14.08.2018. 21:46 ] @
Ne plasi coveka i tako ga strah :D
[ Living Light @ 14.08.2018. 21:49 ] @
Ja samo navodim, da kad predje iz zvezde u trougao,
da ne bude "cigani Lete u Nebo"

(Kontra smer)
[ glackop @ 14.08.2018. 22:12 ] @
Pa ne moze da dodje do kontra smera ni u kom slucaju,ako on upari ko sto kaze zicu iz jednog i drugog kabla tj da nadje istu fazu a svaki par ponaosob inace vodi u RST,bas si me zamislio ali onako na brzinu mislim da ne moze doci do kontra smera.
[ Living Light @ 14.08.2018. 22:18 ] @
Ako se veoma dobro prouči šema,
nema kontra startovanja.

Samo treba TEMELJNO da se prostudira, šta i kako je vezano.
[ Vladimir_Laketa @ 14.08.2018. 23:14 ] @
Ajde temeljno da pogledamo samo jedan deo seme i da vidimo da li sam u pravu!Meni treba pomoc.Tacnije potvrda da li je moj pristup isravan.sustina je jos da se ne radi pod naponom.Ne zato sto se bojim ,nego sto bih trebalo posavetovati ljude koji ne znaju da se radovi izvode bez napona!!!
Da predjem na stvar:
znaci izvadim osigurace za energetiku!ostavim osigurac za automatiku.kablovi u klembertu razvezani!pokrenem upustac,on ubaci kontaktor za napajanje(jedan kabal),zatim kontaktor zvezda ugasi zvezdu i potom upali trougao.na tom kraju je drugi kabal.jel tako?
ako zila prvog kabla u1(po semi!)ide preko dva kontaktora (glavni i trougao),a ide,zujalicom mogu naci drugi zilu z na drugom kablu,zujalicom(kratak spoj!jel tako???
na motoru imam oznake i tako spojim te dve zice jedna nasprem druge u dekli motora.
to vazi i za trazenje druga dva para.
Da li tada cigani lete u nebo??? :)

Da li tako moze?
Ja mislim da je to najjednostavnija metoda,da ne treba ni sema .
Razmislite ljudi dobro o ovome pa onda komentarisite,a ne smer ce se okrenuti.hahaha
[ @ 15.08.2018. 00:27 ] @
Citat:
Vladimir_Laketa:
Po tome ispada da sam dobro napisao!?
Ja imam automacki upustac .Znaci kad upalim automatiku ukljuci zvezdu pa posle nekoliko sekundi trougao.Ne mogu da biram .No to nije ni bitno sada.
Ja sam predlozio da sve to radim bez napona na krajevima kablova.Znaci unimerom i zujalicom.
Ponovicu ponovo a vi me recite jel moze tako,da ne radim pod naponom.
Ugasim energetske osigurace.Kabal 1 i kabal 2 u klembertu razvezani.ukljucim automatiku i kad prebaci sa zvezde u trougao sada trazim krajeve kablova 1 i 2.Uzmem kabal 1 i njegovu prvu zicu.Trazim unimerom(zujalicom) na drugom kablu gde imam spoj!Kada nadjem taj spoj to je jedna faza (r).Prikljucim prvu zilu prvog kabla na sraf a drugu zilu drugog kabla preko "puta" nasprem srafa prvog kabla (kao kad postoji most sa plocicom u trouglu).To sve isto ponovim sa drugom zilom prvog kabla i drugom zilom drugog kabla ,i to mi je druga faza (s).Ostao mi je jos jedan par zila i to je faza (t). Ne treba mi cak nikakva energetska sema zvezda-trougao!
Moze li tako?
Unapred zahvalanIspravna.
[ radicmx @ 15.08.2018. 09:27 ] @
Sto jednostavno ne izmeris omski u ormanu na kontaktorima kako si povezao. Provodnici imaju boje, cak i ako su 2 crne imaju neki raspored.
Ja nikad nemerim na motoru pod naponom, vec sve u ormanu.
[ test1234 @ 15.08.2018. 13:52 ] @
Može i da se poveže sve samo se ostave izvodi na bimetalu i tu se meri i povezuje.