[ notebookFun @ 06.03.2018. 19:42 ] @
Planiram da zakupim jedan .RS domen na 2 godine.
Na google sam nasao da su ovi najpovoljniji
https://domenko.rs/

Da li je neko kupovao od njih, da li je provjeren sajt? Sta ako se oni ugase za npr. 1 god? Da li cu moci produziti domen preko nekog drugog?
[ natasica3000 @ 08.03.2019. 13:48 ] @
E ćao svima, pronašla sam ovu i temu koja daje neke odgovore ali je dosta stara http://www.elitesecurity.org/t...acija-domena-Izbor-Registranta

Pišem sada ovde da ne bih otvarala novu, ako je potrebno javite mi

Evo šta mi treba. Već neko vreme pravim sajtove sa klijente iz Srbije, ništa posebno 3-4-7 sajtova godišnje, većinom prosti sajtovi u wordpressu. Malo mi problem pravi to oko registracije domena, recimo do sada sam registrovala nekoliko kod različitiih provajdera što mi pravi problem oko praćenja, a verujem da će sa povećanjem klijenta biti još gore jer stvarno ne mogu da pratim.

Ideja mi je da sve prebacim koj jednog, bilo domaćeg ili stranog, bolje domaćeg zbog cimanja oko podrške i eventualnog poziva... (imala sam problem sa dobijanjem podrške u inostranstvu, čekanje, cena poziva nekad skuplja od domena i sl...) vidim da ovaj pomenu u ovoj temi domenko.rs nije loše ali prvi put čujem za njih...

Evo na šta je spao uži izbor, pa mi treba pomoć oko odabira i eventualno vašeg iskustva:

- Za ove oduvek znam da provereno rade za biznis korisnike kod nas https://adriahost.rs/domeni/
- Ove sam i koristila, vidim da je jeftino ali podrška i ta neka jezička barijera nekad.. https://www.namecheap.com/
- I ovde je bilo par domena, vidim da se reklamiraju dobro https://uk.godaddy.com/

Gde ste vi sa domenima, preporuke, iskustva?
[ bokinet @ 08.03.2019. 13:56 ] @
Moja preporuka,

dreamweb.rs beograd
- imaju tehnicku podrsku na koju uvek mozes da racunas i da se oslonis;
- rade dugo;
- imaju korektne cene;
- rade i sa fizickim i sa pravnim licima u RS;

[ bachi @ 08.03.2019. 13:57 ] @
Ja kod Loopie.
[ natasica3000 @ 08.03.2019. 14:55 ] @
Citat:
bokinet:
Moja preporuka,

dreamweb.rs beograd
- imaju tehnicku podrsku na koju uvek mozes da racunas i da se oslonis;
- rade dugo;
- imaju korektne cene;
- rade i sa fizickim i sa pravnim licima u RS;To mi deluje u redu, nego nešto slabo srećem bilo šta o njima.

@bachi, nešto sam čula da su imali neku frku oko sigurnosti? Mislim da su ljudi na twitteru pisali o tome...
[ Predrag Supurovic @ 08.03.2019. 17:06 ] @
Loopia je jefina ali im je servis bezveze pogotovo ako treba da kod njih registruješ više domena. Hosting kod njih nikako.
[ bachi @ 08.03.2019. 18:49 ] @
Nemam pojma, imam četiri domena kod njih, koristim samo Loopia DNS i ništa drugo i nikad nisam imao problema.
[ Predrag Supurovic @ 09.03.2019. 04:48 ] @
Za svaki domen moraš da praviš poseban nalog. Nema kao kod civilizovanih registara da imaš jedan nalog, a na njemu su svi domeni i onda administriraš šta ti i kako treba.

A tek haos oko obaveštavanja, pošalju ti obaveštenje ali u obeštenju ne napišu na koji domen se ono odnosi, jer smatraju da ti za svaki nalog imaš posebnu imejl adresu pa ćeš po njoj znati na šta se odnosi obaveštenje.


[ bokinet @ 09.03.2019. 07:13 ] @
Kod dreamweb-a sve je korektno, jasno, cisto i profesionalno ali i na vreme sto se tice obavestenja.

Ja sa njima konkretno saradjujem u SR jos od 2009. god. i nikada nisam imao problema!

@Predrag Supurovic - kod njih sve to moze kao i da se zakupi dedicate shared web hosting server gde ti onda mozes i sam da budes hosting pod provajder.
[ dejanet @ 09.03.2019. 08:11 ] @
Koliko znam kod loopia-je mogu da se merge-uju nalozi (bar ako imas i hosting).

Sto se hostinga tice (imam tamo 2 koja nicemo ne sluze, ali me mrzi da ih gasim ili prebacujem, a leba mnogo ne jedu), vidim da su upgrade-ovali win hosting na asp.net core i probam iz zezanja i radi 'majku mu bozju'. Doterao sam do 2.0 verzije.
[ nkrgovic @ 09.03.2019. 09:04 ] @
Moja zena ima nalog na loopia-i, ja pomazem oko tehnickih detalja - i ima N domena na istom nalogu. Nalog je tamo jer su .rs domeni (ima i nesto .srb), tamo je i DNS, sve ostalo nije (ja "dajem" hosting, email i ostalo) - i deluje OK.

Jedino moram da otvorim ticket da prestane da loopia bude tehnicki kontakt - ali to kad budem zapravo dizao DNS server... ;)
[ bachi @ 09.03.2019. 10:03 ] @
Citat:
Predrag Supurovic:
Za svaki domen moraš da praviš poseban nalog. Nema kao kod civilizovanih registara da imaš jedan nalog, a na njemu su svi domeni i onda administriraš šta ti i kako treba.

A tek haos oko obaveštavanja, pošalju ti obaveštenje ali u obeštenju ne napišu na koji domen se ono odnosi, jer smatraju da ti za svaki nalog imaš posebnu imejl adresu pa ćeš po njoj znati na šta se odnosi obaveštenje.Au Peđa, ne sumnjam ja da je nekada to bilo tako, ali jedno desetak godina to već nije i naravno da možeš da imaš više domena pod jednim nalogom i jasno piše šta se na koji nalog odnosi.
[ anon70939 @ 09.03.2019. 10:17 ] @
rs domene, exchange mailboxevi, managed mail postfix server sam imao par godina kod Euneta, i odlicni su. Support im je super.
[ bokinet @ 09.03.2019. 13:32 ] @
EUNet je dobar isto!

Jedino sto je pocela stara ekpia, koja radi u tehnickoj podrsci i administraciji, da se osipa, kako ih je kupio SBB, nazalost.

Prednost DreamWeb-a nad EUNet, su cene.
[ mjanjic @ 09.03.2019. 14:06 ] @
Zavisi za šta, sad sam uporedio pošto će mi možda trebati za neki sajt.

DW ima Basic koji je jeftiniji, ali im je Standard sličniji SBB/EUnet-ovom SSD Lite (10GB prostora), ali kod DW se dobija 350GB protoka, a kod SBB/EUnet 600GB, plus kod njih je 300din. mesečno taj Lite paket, što je 3600 godišnje, ali se dobija 15% popusta na godišnju pretplatu, pa izađe oko 3060 dinara, što je 10€ manje nego kod DW, tako da praktično ostane za domen tipa org.rs ili 2/3 za neki .rs domen.
Cene domena kod DW su neznatno niže.

Nešto sam svojevremeno radio sa EUnetom i nisam imao problema, pre nekoliko godina takođe nam je trebao još neki podatak za DNS hosting jednog servisa, poslali su nam u roku od minut, ali sam imao iskustva sa još nekim provajderima sa kojima nije bilo problema, mada pretpostavljam da to dolazi do izražaja kod veoma zahtevnih korisnika, tako da i nisam neki reper po tom pitanju.
[ bokinet @ 09.03.2019. 14:47 ] @
@mjanjic -> Dodatne napomene oko SBB (iz iskustva pravnih lica tj. firmi pre svega):

- Desava se da im hosting po neki put nije u f-ji i bude offline zbog odrzavanja (posebno ako je u pitanju shared hosting);

- Desava se da odrade upgrade i da ti promene sifre za admin pristup (ako se koristi shared hosting) a da te ne obaveste;

- Desava se da su im IP adrese iz opesga koje koriste za hosting ali i za poslovne korisnike kao staticke adrese na ban listi (recimo ako se sutra koristi MX rekord i mail server);

Oko EUNET jesu dobri (i ovo gore se nikada nije desavalo dok ih SBB nije kupio) ali kao sto vec rekoh, SBB tu malo forsira svoje a ne stare ljude iz EUNET i bude problema bez potrebe.

Cini mi se ako me pamcenje sluzi da SBB ima brzo propagiranje adresa u RS.
[ mjanjic @ 09.03.2019. 17:14 ] @
Za EUnet znam samo da je jedan poznanik kod njih imao domen sa nekoliko poddomena, imao neki dodatni paket za neograničen broj mejlova mesečno (svake sedmice po 100k otprilike), i jednog momenta je sve počelo da mu pravi problem, a niko drugi nije imao po toj ceni sve što mu je trebalo, tako da je kod njih uzeo Cloud varijantu i od tada nije imao problema.

Kako je sada ne znam, ali firme svakako neće gledati da li im je nešto skuplje ili jeftinije za 50€, pa one bar malo ozbiljnije neće uzimati deljeni hosting i praviti druge kompromise.
[ anon70939 @ 09.03.2019. 18:11 ] @
Eunet je super.
Exchange ekipa se jeste promenila.
Linux ekipa je jos uvek ista.
Rekoh, imao sam bas tu cloud varijantu.
Na toj cloud varijanti smo imali tridesetak možda i više domena (razliciti klijenti), i 100-150 mailboxova. Od toga tridesetak koji se koriste u svakodnevnom radu kao primarni mail, ovo ostalo malo slabije.

Sve što sam tražio, instalaciju našeg sertifikata, podešavanje svih record-a koji su mi potrebni (ptr, dkim...), 10/10 ocena na mail testeru. Problem sa spamovima nismo imali uopšte, niti smo ih dobijali, niti smo ikada završili na black listama. A sa dva domena znam da su slali newsletter dva puta mesečno na po par hiljada adresa. Samo prvih par dana od zakupa tog servera je bilo problema sa onima koji su na O365, pa nisu dobijali naše mailove, ali to je skoro pa standardno. Oni odmah blacklistuju, pa čekaju da tražiš delist.

Tražio sam i backup, da bude na našem storage, i to su uradili. mislim da je 30€ inženjerski sat, pola sata naplatili ako se dobro sećam.
Sve je redilo kao sat, ja sam imao samo postfix admin, gde sam klikao i nameštao mailboxeve, i dodavao domene.
Kakvih god sam imao nedomuica, šta god sam pitao, dobio bih profesionalni odgovor.

36€ nas je koštalo mesečno. Isplatilo se mnogostruko


Što se tiče exchange, dok je bila sara ekipa, tu sam tek bio prezadovoljan. Isplativije je bilo otići na O365, ali zbog supporta smo ostali tu.
3 klijenta smo imali na njihovom tom servisu.

Jedino negativno za sve godine i neprofesionalno je bilo baš sa exchange
Raskinuli su iznenadno ugovor sa nekom engleskom partnerskom firmom, i samo stigao mail da moramo da migriramo na neki drugi server. Tu je komunikacija sa tim nekim ženama bila užasna.
Pored toga su prilično poskupili taj servis koji je već bio skuplji nego inače.
Pa komunikacija sa našim klijentima kojima je trebalo i dodatno podešavanje outlooka, i povećanje cene... nije baš protekla kako treba.
Pa zbog te hitne migracije nismo imali vremena da organizujemo da izmigriramo mailboxeve na O365, pa smo morali da pristanemo na te uslove.

"Izvinjavali" su se što je sve to tako ispalo.
Na kraju povrh svega nisu ni objasnili kako treba nov cenovnik, nego su nas iznenadili dodatnim troškovima za prekoraćenje GB. Tako da je usluga bila duplo skuplja.

Možda je to sve iskomplikovao SBB, šta znam...

Svakako tehnička ekipa je migraciju odradila savršeno.

Domeni... tu nikakvih problema nije bilo, mada ne znam ni kakvih bi bilo.
Imali smo i neki re-seller ugovor sa njima za hosting, i to je funkcionisalo glatko.

Ne radim više u toj firmi, ali mislim da ne koriste više Eunet usluge zbog GDPR
[ Predrag Supurovic @ 09.03.2019. 19:35 ] @
Citat:
bachi:
Citat:
Predrag Supurovic:
Za svaki domen moraš da praviš poseban nalog. Nema kao kod civilizovanih registara da imaš jedan nalog, a na njemu su svi domeni i onda administriraš šta ti i kako treba.

A tek haos oko obaveštavanja, pošalju ti obaveštenje ali u obeštenju ne napišu na koji domen se ono odnosi, jer smatraju da ti za svaki nalog imaš posebnu imejl adresu pa ćeš po njoj znati na šta se odnosi obaveštenje.


Au Peđa, ne sumnjam ja da je nekada to bilo tako, ali jedno desetak godina to već nije i naravno da možeš da imaš više domena pod jednim nalogom i jasno piše šta se na koji nalog odnosi.


Ma kakvi, svako malo im kukam za to i dobijam odsečno NE MOŽE!

Isto odsečno dobijam NE i za promenu tehničkog kontakta gde oni bez dozvole navode svoj kontakt.
[ since1986BC @ 10.03.2019. 08:23 ] @
Verat, Beotel slicne cene domena kao taj "domenko" a nisu neki levi koji ce bas sutra nestati.

Ono sto bachi pise za Loopia su i moja iskustva.