[ pacukluka @ 17.03.2018. 15:54 ] @
Planiram da kupim neki jeftiniji (<200$) 3d stampac i zanima me da li je potrebna neka dozvola ili nesto.

Takodje zanima me da li ce puno naplatiti na carini i kako znaju kolko kosta (jel prema racunu i da li je moguce da stave manju cenu na racun?)
[ sdurut @ 17.03.2018. 17:10 ] @
Ako planiraš da kupiš neki jeftiniji štampač obično kopija Pruse i3 u kitu i da ga sam sastaviš razmisi o kupuvini kod nas u Srbiji. Izbeći ćeš mnogo peripetija i komplikacija oko carine. Cena je već sad pala na nekih 215e kod nas pogledaj po oglasima. Ako hoćeš da kupiš preko ebay, AliExpress, Gearbest, itd.. Budi spreman na sledeće. Ja sam moj štampač kupio preko ebay-a.
Ako šalju DHL-om ili UPS-som cena poštarine može za Srbiju da bude i preko 50e-100e za paket za Srbiju, a recimo za Nemačku je free sheeping. Onda dolazi carina i špediter. Uslugu špedicije će ti DHL naplatiti oko 50e ( nekada manje nekada više. NIkad mi nisu isto naplatili). Morati ćeš da šalješ carini dokaze o uplati. Tražiti će ti izjavu da uređaj nije za profesionalnu već za ličnu upotrebu. Cena štampača + cena trenspotra je osnovica za obračun carine koja je za Kinu 10% + na ukupan iznos 20% PDV. Uz malo sreće i zabavljanja sa carinom paket će kod tebe biti za nekih 7-10dana. Ovu proceduru sam prošao više desetina puta i pričam iz sopstvenog iskustva.
Tako da razmisli o prvoj varijanti jer ćeš imati mnogo manje sekiracije.
[ pacukluka @ 17.03.2018. 18:39 ] @
Citat:
sdurut:
Tražiti će ti izjavu da uređaj nije za profesionalnu već za ličnu upotrebu.A pod osobenu upotrebu se misli da necu da preprodajem stampac il se misli da necu da prodajem to sto istampam?
[ sdurut @ 19.03.2018. 14:10 ] @
Za ličnu upotrebu se smatra uređaj koji kad kupiš odneseš kući i koristiš. Ako si recimo vlasnik firme i kupiš ovaj štamač na lično ime, a onda ga odneseš u kancelariju i koristiš ili taj isti štampač staviš na oglase i prodaješ onda kršiš zakon. Ako bi ti u firmu banula inspekcija i tražila fakture za osnovna sredstva i opremu mogao bi da budeš u problemu. Takođe ako na štamaču proizvodiš delove i prodaješ ih ili uslužno vršiš štampu za novac takođe kršiš zakon. Ali realnost u Srbiji je drugačija. Puni su mali oglasi robe koji ljudi naručuju direkno iz Kine na svoje ime, a onda to preprodaju i zarađuju. Oni na taj način svesno ili iz neznanja krše zakon na sobstvenu odgovornost. Jednom sam se prevario i naručio neku robu ali sam adresu stavio od kuće u kojoj leti živim dok zimi živim u stanu na drugoj adresi koja stoji u ličnoj karti. Sedam dana sam pisao izjave i objašnjavao sam se sa carinom zašto se adresa u ličnij karti ne slaže sa adresom na paketu. Napomenuli su mi da sledeći put kad naručim nešto iz Kine mora da se adresa slaže sa adresom u LK. Ovde još izgleda važi ona parola iz Titovog vremena imaš kuću vrati stan! Misim da sam u ovom postu bio dovoljno jasan, a ti čitaj između redova.