[ NAKI202 @ 25.03.2018. 06:56 ] @
Interesuje me da li je moguće registrovati STR bez lokala,tj da li je moguće registrovati uličnu prodaju majica,karata za igranje,voća i povrća i svega što može da se prodaje kroz STR.
I da li je moguće danas da se prodaje u Zemunu,sutra na Adi a preksutra na Voždovcu....
Kakve bi obaveze imao prema državi s obzirom da nemam lokal a uz to to bi mi bila dodatna delatnost uz posao....
[ bakara @ 25.03.2018. 11:00 ] @
Mislim da ne mozes da se setas, jer je potrebno da napravis ugovor sa opstinom na kojoj ces raditi i njima placati porez.
A ne mozes ni svastariti vec se moras odluciti prodajes li voce ili majce, a mozda ti ne daju dozvolu ni za jedno od ta dva vec samo za kokice.
Najbolje da odes u opstinu na kojoj nameravas raditi i raspitas se.
[ anon334571 @ 25.03.2018. 11:33 ] @
Moj komšija ima pokretni kiosk i svaki dan je u školi, prodaje deci sve od hrane do zafrkancija i sličica. I nikom ništa ne plaća, samo je sa školom potpisao ugovor, neki :)
[ NAKI202 @ 25.03.2018. 12:20 ] @
gde treba da se raspitam,
u poreskoj upravi opštine na kojoj sam prijavljen ...???
[ MajorFatal @ 25.03.2018. 17:33 ] @
Citat:
NAKI202:
Interesuje me da li je moguće registrovati STR bez lokala,tj da li je moguće registrovati uličnu prodaju majica,karata za igranje,voća i povrća i svega što može da se prodaje kroz STR.


STR bez lokala teško, mislim da oni ulični prodavci imaju samo neku dozvolu za uličnu prodaju koju dobijaju od opštine i to ne baš tako lako, pošto je verovatno loše definisano u zakonu šta sme šta ne sme, za "svu robu koja može da se prodaje u STR" baš jako teško zbog recimo prehrambenih proizvoda za koje moraju da postoje posebni uslovi.

I da li je moguće danas da se prodaje u Zemunu,sutra na Adi a preksutra na Voždovcu....[/quote]

I ovo teško da je moguće, mislim da dobijaju dozvolu za tačno odredjeno mesto na trotoaru u toj i toj opštini.

Citat:
NAKI202: gde treba da se raspitam,
u poreskoj upravi opštine na kojoj sam prijavljen ...???


Verovatno, ali spremi se i na odbijanje, ubedjivanje, traženje nemogućih dokumenata i procedura, bar za jedan kej znam da može da se dobije dozvola za prodavanje odredjene vrste robe ako se učlaniš u neku stranku, takodje ljude koji baš dugo prodaju nešto na ulici pa su ih nekoliko puta selili, zezali za te dozvole itd... Jesi li razmišljao o tezgi na pijacu? To ti je 300 dinara/dan u centru grada Kalenić?

[ NAKI202 @ 25.03.2018. 20:04 ] @
Citat:
MajorFatal:
Jesi li razmišljao o tezgi na pijacu? To ti je 300 dinara/dan u centru grada Kalenić?


da li bi i onda morao da imam registrovanu radnju ili bih mogao kao fizičko lice da se bavim prodajom bez uplate PIO fondu,raznih taksi i poreza....
[ MajorFatal @ 25.03.2018. 20:32 ] @
Nisam 100% siguran pa sve ovo uzmi sa rezervom, ali poznanici su tako radili pre oko 5 godina a tad su još studirali tako da 99% sam siguran da nisu imali ni registrovanu radnju ni poljoprivredno gazdinstvo, tj da može kao fizičko lice, zakupiš tezgu pa prodaješ šta hoćeš, ako nije neka ilegalna roba droga, kompakt diskovi...
S tim što moraš imati u vidu da ta tezga od 300 dinara/dan nije baš na glavnoj džadi na pijacu, one centralne su skuplje i obično imaju svoje zakupce koji ih zakupe na godinu dana pa na njima ni ne možeš da prodaješ, naravno važi i obrnuto ako ti zaživi biznis cena je verovatno manja od 300 dinara/dan ako zakupiš tezgu na duži period, ovo sam ti predložio samo zato što mislim da možeš da počneš odmah posle jednog razgovora sa pijačnom upravom, a za onu dozvolu za prodaju na ulici bi se verovatno načekao ako bi je uopšte ikad dobio posle dokazivanja da si socijalni slučaj, pripadnik manjinskih grupacija i tako...
[ pctel @ 26.03.2018. 10:44 ] @
Tu postoji nadleznost vise institucija. Prva je APR, privredni subjekt mora da bude registrovan da bi obavljao delatnost, ako nije bice na udaru trzisne inspekcije. Miim da taj prvi korak nije problematican i da bez problema mozes registrovati ulicnu prodaju. Drugi korak je registracija u poreskoj upravi, tu se definise da li ce oporezivanje biti pausalno, ili ce biti knjigovodstvo. APR ce obavestiti PIO, a poreska uprava ce vrsiti naplatu 4 vrste dazbina: poreza, doprinosa za PIO, doprinosa za zdravstvo i doprinosa/osiguranja od nezaposlenosti. Sve ovo je obavezno i zaduzuje se automatski, nema biranja ovo hocu, ovo necu. Treci korak je obezbediti pravo nad povrsinom za obavljanje delatnosti, sto je teoretski moguce kupovinom ili iznajmljivanjem. Posto je prakticno nemoguce ubediti drzavu/opstinu da ti proda deo ulice ili parka, mozes smatrati da postoji samo iznajmljivanje. Za iznajmljivanje se objavljuju licitacije, otprilike jednom godisnje, pa ko ponudi najvise taj prostor je njegov. Naravno, ne rentira se cela ulica, nego tacno odredjeni kvadratni metar, ili nekoliko kvadratnih metara. Ne bih ja bas mnogo verovao da uz partijsku knjizicu mozes da dobijes kvadratni metar ulice besplatno, sve to mora da se objavi i da onom ko najvise plati. Mozda eventualno mozes da lobiras da se za iznajmljivanje objavi tacno odredjeni kvadratni metar koji ti se svideo i ako ponudis najvise da bude tvoj, ali ako se pojavim ja i ponudim vise, onda tvoja partijska knjizica ne pomaze. Teoretski ti mozes zakupiti parce ulice na 7 lokacija i svakog dana prodavati na drugom mestu, ali to obicno previse kosta da bi se neko na takav nacin zezao, naprimer za mesto za prodaju kokica u knez mihajlovoj najbolja ponuda je oko 40.000 evra godisnje, pa je malo besmisleno da neko iskesira tolike pare unapred a posle da ne sedi tu svaki dan i vraca ulozeno. Mesto se iznajmljuje za tacno odredjenu na.enu i ako promenis delatnost ugovor prestaje da vazi. To je tako zto se tice zakona, e, sad, sto neki tvrde da i u prodavnici nije obavezno da se plati na kasi, vec moze da se stavlja u dzepove i iznosi besplatno, to je neko drugo pitanje, mislim da na forumu ne treba pedstrekavati na protivzakonito postupanje...