[ SASA M. @ 15.04.2018. 12:34 ] @
Poštovani forumaši, ukoliko možete proširite vest o prikupljanju potpisa starih tzv. vecitih studenata. Svako u svojoj okolini verovatno poznaje nekog kome je ostalo nekoliko ispita do diplomiranja. Svi ti studenti imaju svoje lične razloge zašto nisu diplomirali (zasnivanje porodice, bolest, porodični problemi, nemaština, posao itd). Većina su apsolventi sa 2-5 ispita do diplome.

Relevantni su potpisi studenata upisanih na fakultete u Srbiji po starom programu, sva tražena polja su popuniti i postoji mogučnost da se javno na internetu ne prikažu vaši podaci (obeležite predviđeno polje).

Do kraja aprila moramo da sakupimo potpise i predamo peticiju nadležnim institucijama. Obavestite kolege o peticiji putem FB, na fakultetu, prijatelje, rođake, komšije itd. Budimo složni, zajedno smo jači. Do pobede.

Link ka peticiji je:
https://www.peticije24.com/pro...denti_upisani_pre_bolonje#form

Ministarstvo krši zakon jer želi da primeni retroaktivno što je protiv Ustava RS i uvede rok za završetak. Ukoliko stari studenti ne diplomiraju do 30.09.2018. status studenta će im ukinuti protivustavno. Fakulteti će zahtevati ogromne iznose novca da bi priznali položene ispite, reupisali ih na bolonjski program i naplatili iznos po svakom prenetom (nepoloženom) ispitu i novododatom ispitu.

Lična je satisfakcija tih studenata i njihovih porodica da diplomiraju, kada su upisivali fakultete nije postojao rok za završetak. Širom sveta se ceni celoživotno učenje, samo je u Srbiji to problem. Postoje ozbiljniji problemi od večitih studenata (koji nisu kriminalci) a to je kupovina diploma. Ovi ljudi žele da se poštuje njihovo pravo na studiranje po programu koji su upisali.

Peticiju je potpisalo skoro 2400 ljudi, moramo što ažurnije obavestiti širu javnost jer se potpisi predaju u Maju 2018. Molim Vas podelite link. Hvala unapred.
[ SASA M. @ 15.04.2018. 13:43 ] @
Nisam angazovan oko peticije, samo prenosim informacije. Predace se zvanicna peticija, potrebno je da se skupi 4k potpisa.

Ono sto znam:
1. Snizava se nivo kvalifikacije sa 7.1 na 6.2
2. Cena po nepoloženom prenetlm ispitu 100 e plus oko 100 za priznavanje starih ispita I dobijanje novog indeksa. Npr ako je nekome ostalo 3 ispita do diplome 100e+300e
3. Na nekim fakultetima dodace se novih 7-8 ispita
4. Drzavu / fakultet ne kosta nista vise, predmetii su odsusani, o svom trosku placaju ispite i obnovu apsolvenskog staza
[ SASA M. @ 15.04.2018. 14:19 ] @
Dodacu tiny link jer se nekima sa mobilnog ne otvara ovaj dugacki

https://tinyurl.com/ycyga5tq
[ Zlatni_bg @ 16.04.2018. 08:52 ] @
Gde Ustav regulise ta pitanja?

Ja nisam nesto posebno bolji, studirao sam 6 godina jer sam posle polozenih svih ispita mislio da sam "zavrsio fakultet", ali koji je ovo put da se rok za vecite studente produzava?

Ne kapiram sta je problem u tome da se uvede rok za zavrsetak? Danas sve zakonski zastareva sem krivicnog dela ubistva.