[ plus_minus @ 19.04.2018. 20:55 ] @
Microsoft Announces a Linux Operating System for the First Time Ever

Ja za sad, nemam komentar. Bar ne komentar koji nije tragikomičan. A nakon ove informacije, živo me interesuje mišljenje svih dosadašnjih zakletih spajver zilota i redovnih pljuvača linux operativnog sistema kojeg, jel' te nema nigde i niko ga ne fircla ni 2% ...
[ djoka_l @ 19.04.2018. 21:16 ] @
Uf, sada ne mogu da nađem temu gde sam pisao povodom pristupanja Microsofta Linux zajednici.
I tada je bilo jasno kao dan da će MS morati da promeni poziciju prema Linuxu ako ne želi da ispadne iz cloud igre.

MS je .Net Core portovao na Linux, portovao je SQL Server (delimično), stavio Ubuntu u Windows Server 2016.
Pukao je u domenu mobilnih telefona.

Ovo je logičan korak. I dalje, nažalost, ostaje dominantan na desktop mašinama, na tabletima i mobilnim su ga pregazili Android i iOS, ako ne želi da pukne na cloudu, mora da se uhvati u kolo sa Linuxom. Što se servera tiče, ii dalje se drži nekako u korak sa Linuxom, ali ljudima na cloudu Linux radi posao. Nanoserver, jednostavno, nije dovoljno dobar da bi potisnuo Linux.
[ plus_minus @ 19.04.2018. 21:21 ] @
Vidiš kako to oni suptilno rade.. prvo vstudio ... pa onda bash kroz powershell .. ili prvo to pa onda vstudio, ne sećam se .. i ajd' sad malo azure ... E, a posle toga .. We shall see.
[ djoka_l @ 19.04.2018. 21:27 ] @
Ma kriminalno je kako ne mogu da se iščupaju iz lošeg dizajna,
Kada napraviš Docker kontejner sa HelloWorld napisanim u C#, kontejner (nanoserver, .Net i tvoj program) bude 8GB.
Docker kontejner sa Alpine Linuxom ide na 150MB ili manje. Ako se sad luksuziraš, pa staviš i Javu i napišeš HelloWorld u Javi, ispadne ti kontejner 800MB-1Gb.
I dalje 10 puta manje od golog nanoservera. U stvari, bilo šta da napišeš u Javi i staviš u kontejner, ispadne manje od 1.2GB, a u Windows native kontejner ne možeš da napraviš ispod 8GB pa da dubiš na trepavicama.
[ SlobaBgd @ 19.04.2018. 21:36 ] @
Gde je sad priča da je čar Linuxa u slobodi izbora, da svakoj distribuciji treba dati šansu, da je mnoštvo distribucija iza kojih stoje jake firme i više ili manje posvećeni pojedinci i grupice entuzijasta, dakle da je to prednost Linuxa i da kvantitet rađa kvalitet?

Ili ste se sve vreme folirali?
[ plus_minus @ 19.04.2018. 21:37 ] @
@djoka_l

Kažu ` Use the right tool for the right job and don't reinvent the wheel! ` po svaku cenu ... !

@SlobaBgd

Pročitaj djokin post. Elem, neće tebi (i tebi sličnim) od sada pa na dalje pomoći ni jedan smajlić.

"Ogledalce, ogledalce" ...
[ bachi @ 20.04.2018. 10:24 ] @
Pa upropastili su Windows desktop i od kad je Satje Nevolja došao na čelo, fokusirali su se na cloud servise i shvatili da Linux tu dominira.

I što je najgore, to što naprave taj "linux", biće stabilnije i bolje od svih dosadašnjih developera što su pravili Linux derivate.
[ djoka_l @ 20.04.2018. 10:50 ] @
Ne verujem da će MS napraviti bolji Linux od postojećih.
Oracle je već dugo u tim vodama i nije mnogo odmakao od RedHat-a. A nije da se nisu trudili.

Pre verujem da će napraviti nešto kao VMWare https://vmware.github.io/photon/ neki linuxić koji ima minimalni footprint za korišćenje na cloudu. Mada, treba stići VMWare.
Takođe, MS-u je interesantan IoT, a tamo nema smisla gurati bilo kakvu budževinu od Windowsa, kao što većina "smart" rutera ima neki embeded Linux. Znači, najprostiji OS, verovatno na bazi Linuxa, implementiran TCP/IP stek i neke osnovne servise (SNMP, HTTP/HTTPS i slično, ali ne i SMB).