[ trtamrta21 @ 23.04.2018. 19:15 ] @
Forumasi,

sta da radim kada se desi da carina odbije da posalje pakete koje saljem u inostranstvo razlicitim fizickim licima uz obrazlozenje da saljem robu komercijalnog karaktera?
Napominjem da je roba ovde kupljena i da sada hocu da posaljem ljudima u US. Ako koverte koje saljem glase na razlicita lica, kako carina moze da odbije da posalje dalje uz
obrazlozenje da se bavim prodajom. Sta to njih briga da li se neko bavi prodajom ili ne ako je se ovde kupljeno i drzavi placen porez...
[ ademare @ 23.04.2018. 20:19 ] @
Ne mozes im Nista ! Svaki carinik koji pregleda pakete , ima pravo da odbija kako uvoz, tako i izvoz , pod tim obrazlozenjem koje si naveo , komercijala , trgovina .

Kako je fizickim licima zabranjeno da se bave bilo kojom delatnoscu , to je to .

Ne znam da li bi jedino mogla nekakva zvanicna zalba , ali nisam cuo da se niko zalio , niti u carinskom zakonu postoji odredba o toj vrsti zalbe . Mada ni zalbe nisu Besplatne , pa se to ni ne isplati . A verovatno su te vec uneli u bazu , tzv. crnu listu .

Najbolje da menjas biznis , ili grad , Niska carina je najgora . Da pokusas preko Beograda ili Novog sada , samo te 3 carine postoje za pakete.
[ Sava @ 23.04.2018. 20:42 ] @
Vidi, to se delo zove nedozvoljena trgovina. Ma kako ti nelogično zvučalo tako jeste. Primera radi lice je uvozilo neke motore i regularno plaćalo carinu i sve ostale dažbine. Kada mu je policija upala u stan našli su mu 35 motora koje su mu naravno oduzeli, a on je poslat na sud. Moraš imati prijavljenu firmu da bi regularno mogao da uvoziš i izvoziš robu.
[ Struje @ 27.07.2018. 20:44 ] @
Pozdrav trtamrta , ja do sada nisam imao problema paketi su normalno isli do danas.
Danas su mi vratili dva paketa sa carinske poste bez ikakvog obrazlozenja . Da li se kod tebe nesto u medjuvremenu promenilo da li ti sada idu posiljke u inostranstvo . Ovo je uzas ne mogu da verujem da nam ne dozvoljavaju da saljemo posiljke ???
[ Living Light @ 28.07.2018. 00:08 ] @
Pitaš čoveka od pre 3 meseca ?
Odkud bi on znao da ga išta pitaš ?

Kako tako ?
[ pringles80 @ 05.04.2021. 14:32 ] @
Jes malo glupo vraćati starinsku temu na vrh, ali ovo se trenutno opet dešava i ne mogu da dođem do nekoga u carini da mi objasni šta treba da uradim da bih mogao poslati pakete u inostranstvo, nije nikakva kupoprodaja ni trgovina u pitanju nego prodajem svoje stare stvari, ali to je za njih "roba trgovačkog karaktera".

Da li neko ima neke sveže informacije? Verovatno ne... al rekoh da probam.
[ ademare @ 05.04.2021. 17:22 ] @
Zakonski se nista nije menjalo .

I dalje svaki carinik ima diskreciono pravo da kako mu se navrne , odbije i uvoz i izvoz robe putem poste .

Mozes po zakonu da razgovaras sa svakim carinikom koga pozelis . Svi oni imaju termine kada primaju " stranke" . Sada ne znam da li je to mozda suspendovano zbog Pandemije ?

Ali mozes da pokusas . Okrenes telefon carine i trazis sastanak ako zelis .

Ako ne zelis da sa njima razgovaras lice u lice , ili ti kazu da zbog pandemije ne primaju , razgovaraj telefonom sve ce ti objasniti .

Carinici su u principu vrlo ljubazni ljudi, ovo nije sala , vec ozbiljno . Ljubaznost naravno ne znaci da ce da promene svoje misljenje, ma kako ono pogresno bilo , vec da ce ti ljubazno objasniti sta te zanima .