[ mb57 @ 16.05.2018. 09:51 ] @
Kako se da čuti, zbog dešavanja oko Irana i američkog istupanja iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, EU nije spremna da sledi SAD.
Francuska, Nemačka, Velika Britanija i Iran su se dogovorili da naprave program jačanja ekonomskih veza kao odgovor na izlazak SAD iz nuklearnog sporazuma, saopštila je šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.
Pre svega, radi se o nastavku trgovine naftom, gasom i naftnim derivatima, efektivnim bankarskim transakcijama, nastavku ugovora sa Iranom u sferi avijacionog, morskog i kopnenog saobraćaja i odobrenju izvoznih kredita. EU namerava da pređe sa američkog dolara na evro prilikom kupovine nafte od Irana.
A, kako se da čuti, EU je jasna namera SAD-a šta je cilj tog izlaska i uvođenje novih sankcija Iranu. Kako se navodi:
-Sankcije će izazvati porast cene nafti koja će poslužiti kao motivacija za povećanje eksploatacije nafte iz škriljaca u SAD
-Viša cena nafte usporiti će ekonomski rast Kine, s obzirom da je Peking globalni konkurent Vašingtonu
-Američki prijatelji (S.Arabija) bi takođe bili u prednosti. Saudijska Arabija se nada da će gurnuti Iran u stranu na tržištima nafte tako što će povećati svoju prodaju i smanjiti budžetski deficit
-Pogoršanje geopolitičkih tenzija će povećati interes investitora za dolare, što će dovesti do toga da SAD smanje vrednost njihovog javnog duga.
Očigledno je da EU nije spremna da ovog puta sledi SAD a na svoju štetu. Da li je to i znak početka oslobađanja EU od uticaja i kontrole od strane SAD?
Ali, uvek postoji ali. Veća cena nafte ide u prilog Rusiji i to je najveći problem Vašingtonske administracije pa se da čuti da je SAD spremna i za neki kompromis sa Iranom?
Šta li se sve kuva u tom loncu, verovatno će se brzo saznati?
[ Predrag Supurovic @ 16.05.2018. 10:04 ] @
Ovo zvuči kao njuz.
[ Miroslav Jeftić @ 16.05.2018. 10:13 ] @
Citat:
Predrag Supurovic: Ovo zvuči kao njuz.


Sputniknews, nije da je neka razlika. Ovo je ta vest sa Rojtersa, ne vidim da se negde pominje plaćanje.

Citat:
BRUSSELS (Reuters) - The European Union cannot provide legal and economic guarantees to Iran after the United States pulled out of the 2015 nuclear accord, but is serious about seeking a way to keep investment flowing, the EU’s top diplomat said on Tuesday.

After a meeting of the foreign ministers of Iran, Britain, France and Germany, EU foreign policy chief Federica Mogherini said the group will come forward with measures in the next few weeks after tasking experts to protect European business in Iran.

The group will meet again in Vienna next week at the level of deputy foreign ministers in a special format within the nuclear deal on Iran’s request and without the United States, which abandoned the accord last week.

On Wednesday, the European Commission will meanwhile discuss the EU’s 1990s-era blocking sanctions, Mogherini said. They might help shield European businesses from U.S. penalties but have never been used.

“We are working on finding a practical solution ... in a short delay of time,” Mogherini told a news conference. “We are talking about solutions to keep the deal alive,” she said, adding that measures would seek to allow Iran to keep exporting oil and for European banks to continue to operate.

“We have a quite clear list of issues to address. We are operating in a very difficult context ... I cannot talk about legal or economic guarantees but I can talk about serious, determined, immediate work from the European side.”


[ bachi @ 16.05.2018. 11:19 ] @
Prestao sam dalje da čitam posle Velika Britanija.
[ Java Beograd @ 16.05.2018. 13:44 ] @
Sad su Ameri, kao, u procepu:

Niska cena nafte ne odgovara Rusima, pa je opšteprihvaćena floskula bila da se namerno srozava cena da bi se Rusija slomila. OK, ima logike.

Ali sad ?

Visoka cena nafte ne odgovara Kinezima, pa sad, kao, Ameri namerno dižu cenu, ne bi li Kineze slomili.
[ Nebojsa Milanovic @ 16.05.2018. 13:51 ] @
Osnovna stvar je što su kinezi uspeli na šangajskoj berzi da uspostave trgovinu naftom u petrojuanu, što je početak kraja petrodolara i plaćanja sve nafte na svetu dolarom.

Pre kineza to su pokušali da urade samo dva čoveka, Sadam Husein i Gadafi, i znamo kako su prošli.

Sa Kinezima neće moći tako, stvar je samo u tome koliko će vremena trebati se to oseti na snazi dolara. Za sada se ne oseća jer su količine u svetskim razmerama male, ali u perspektivi će se osetiti.
[ mb57 @ 16.05.2018. 14:16 ] @
Izgleda da je Evropa shvatila da brod tone i da je došlo vreme napuštanja istog?
U tom svetlu je i izjava Žan-Klod Junkera koji je izjavio da Donald Tramp nastupa sa okrutnošću koja može samo da nas iznenadi, te da EU u ovom trenutku mora da zameni SAD, koje su kao međunarodni akter izgubile snagu i zbog toga, dugoročno, i uticaj.
Njegov stav dobija na značaju ako se uzme u obzir i potonji istup nemačke kancelarke, koja je podvukla da Evropa treba da uzme sudbinu u svoje ruke pošto je prošlo vreme kada smo jednostavno mogli da računamo na to da će nas SAD zaštiti.
[ Java Beograd @ 16.05.2018. 14:25 ] @
Nije poenta ko kako hoće da plaća, nego ko koju valutu hoće da primi kad proda svoju naftu.

Dakle, ako arapi i Rusi (ili bilo ko drugi) hoće da prime Juane, nema problema. Kina je svakako za.
[ Jamajca @ 16.05.2018. 16:55 ] @
evo opet propade Amerika. 100ti jubilarni put.
[ mb57 @ 17.05.2018. 09:49 ] @
How Europe Can Block Trump
After Washington exits the Iran deal, U.S. secondary sanctions could harm European companies. EU leaders should retaliate by reviving a tool used successfully in the 1990s.
http://foreignpolicy.com/2018/05/16/how-europe-can-block-trump/
[ Java Beograd @ 17.05.2018. 12:26 ] @
Jbg, USA i Tramp imaju politiku da se uvode sankcije nekome, i svima drugima koji sarađuju sa njime !

U svim dosadašnjim vestima koje idu ovih dana, nismo čuli optužbe, ček ni iz USA da se Iran ne pridržava sporazuma, tj. da je izašao iz okvira mirnodopske upotrebe nuklearne energije.
Dakle, Iran se drži sporazuma, ne pravi bombu, ali se to ipak Amerima ne sviđa. I ne samo to, nego hoće da uvedu sankcije Iranu, i svima onima koji posluju sa Iranom.

E sad, nije da će Amerika da propadne, ali neka, na primer, Nemačka firma Simens ima puno pravo da pritisne svoju vladu i da kaže:
"Alo sestro frau Merkel, neću ja da izgubim dobar posao i već potpisane ugovore, niti hoću da popijem sankcije !"Realno, jasno je da od početka Trampove vladavine sve konce vuče samo i jedino Jevrejski lobi. Nravno, nije to od juče, odavno Jevreji vuku konce američke politike, ali dok je bio Obama, koliko toliko ih je držao mirnijim. Sad su jevreji dobili zalet i traže sve više i više.
Jasno je i ko je doneo odluku da se Jerusalem prizna kao glavni grad. Jasno je i ko je zapeo da Ameri prekinu sporazum ! Bez ijedne tvrdnje da Iran krši dogovreno.
[ Jamajca @ 17.05.2018. 12:42 ] @
^^ imao bi Siemens da ne kazem sta da nije bilo Amerike. Gde ti je Siemens iz DDR ?
[ Java Beograd @ 17.05.2018. 13:14 ] @
Citat:
Jamajca:
^^ imao bi Siemens da ne kazem sta da nije bilo Amerike. Gde ti je Siemens iz DDR ?


Ili ćemo odmah da pređemo na svađu četnici-partizani i kome smrde noge a ko ne pere zube, ili možemo da nastavimo diskusiju o tekućim svetskim zbivanjima, i istupanju USA iz Iranskog sporazuma.Šta bi bio Simens da nije Amerike, i šta bi bila Amerika da je Kolumbo nije pronašao su priče za malu decu.
[ mb57 @ 17.05.2018. 13:25 ] @
Evo, i po pitanju Severne Koreje, već je na startu došlo do problema. SAD uslovljava S.Koreju predajom nuklearnog naoružanja?
Iole pametan političar zna gde to vodi. Vrlo brzo bi se desio neki incident koji bi bio povod za napad na Severnu Koreju po već deja vu receptu.
[ Jamajca @ 17.05.2018. 13:29 ] @
Citat:
Java Beograd:
Citat:
Jamajca:
^^ imao bi Siemens da ne kazem sta da nije bilo Amerike. Gde ti je Siemens iz DDR ?


Ili ćemo odmah da pređemo na svađu četnici-partizani i kome smrde noge a ko ne pere zube, ili možemo da nastavimo diskusiju o tekućim svetskim zbivanjima, i istupanju USA iz Iranskog sporazuma.Šta bi bio Simens da nije Amerike, i šta bi bila Amerika da je Kolumbo nije pronašao su priče za malu decu.


nema prijatelju moj mi sta da se svadjamo, cinjenice govore sve. Zna se kako je bilo kad vidis tablicu: JETZT SIE VERLASSEN AMERIKANISCHEN SEKTOR
[ Java Beograd @ 17.05.2018. 14:30 ] @
Pa da ali šta bi bilo da Kolumbo nije otkrio Ameriku ? Sve su to činjenice.
[ Jamajca @ 17.05.2018. 17:09 ] @
Citat:
Java Beograd: Pa da ali šta bi bilo da Kolumbo nije otkrio Ameriku ? Sve su to činjenice.


nazalost nisi ti kriv, tako vecina u Srbiji misli, od danas do sutra i jos veoma plitko. Paralele koje ti izvlacis zato su krajnje nebulozne.

Nemci tako ne misle. Zato su oni gde jesu, a mi smo tu gde smo. oni su vrh Evrope, a mi dno. Fakat. 1945. Nemci su bili demolirani i Amerikanci su mogli da ih sve stave na brod i odvedu na Aljasku ili Arizonu na prinudni rad i niko ne bi rekao A. Medjutim USA je resila da ucini od Nemacke opet najravijeniju zemlju Evrope.

Nemci to znaju i danas su zahvali Amerikancima beskonacno. Tako da nebuloze Primakova (ovo je za sijamskog mb57/belbeg) kako Nemci jedva cekaju da im Rusi pomognu da izbace Amere nesto bas i ne funkcionisu.
[ Java Beograd @ 17.05.2018. 18:09 ] @
Beskonačna zahvalnost ne postoji, posebno ne u međunarodnim odnosima.
Postoji interes, i samo interes.

Dok god je Nemačka bila relativno slaba, ekonomski i vojno, trebao joj je Veliki Brat. Posebno dok je SSSR predstavljao pretnju. Dakle, interes Nemačke je bio da uživa pod Nato štitom, prodaje svoje naoružanje drugim Nato zemljama i tako dalje i tako dalje.

Dok se god Veliki Brat ponaša zaštinički - odlično ! Zašto da ne - svako voli da ima jakog i velikog brata.

Ali onomad je veliki brat hteo da uvede carine na čelik i aluminijum ! Cela EU na spisku za carine ! Opa ! Nisi primetio, ali EU je pokazala zube, i eto, odluka o carinama se odlaže do daljeg.

Kao što rekoh, veliki su interesi EU u saradnji sa Iranom.
Ajde da sačekamo da vidimo šta će da bude, kad i ako USA raskine sporazum, i ako stavi Iran na spisak sankcija.
[ Jamajca @ 17.05.2018. 19:47 ] @
aj sta se lozite na Iran nije on nikakvo posebno trziste. Obicno spinovanje.

Nama Srbima je u interesu da podrzimo Izrael jer su nam mnogo slicniji. Kakav bre crni Iran.
[ SunnyBoy @ 17.05.2018. 21:16 ] @
Srbija se priblizava Rusiji, Iranu i Turskoj, a ne Izraelu. Opet, Hrvatska im se priblizava. Igre sa kupovinom naoruzanja su samo prikaz desavanja.

No, da se vratim petro dolaru.
Da li iko zna koliko dolara kruzi u svetu, a inflacija mu krcka vrednost. Sve te dolare su odstampali ameri, a onda su nesto i kupili za taj novac, neku robu. Taj novac na jeftinom papiru (ili samo cifre na bankovnom racunu koje su napisali amerikanci) teoretski ce jednog dana vredeti skoro 0, a roba koja je kupljena za taj novac vredi, ili je donela neku novu vrednost.
Ili sa druge strane, ako ameri samo daju kredit, mora da im se vrati sa kamatama.Neka zemlja uzme kredit, vrti novac, a onda vrati sav taj novac i jos malo robe i usluga za kamatu. Ameri, posto nisu ni imali pokrice za taj novac, u stvari, od nule odu u minus, to daju nekom da vrti, vrati im nazad na nuli i jos malo preko toga.

Sta ce se desiti ako odjednom nikome dolar vise ne bude toliko potreban? Velike kolicine dolara su na ponudi, potraznja mala, vrednost dolara pada, a to dovodi do toga da zele da ga se rese i ponuda je jos veca. Sa druge strane, cena USA robe u svetu je niza i konkurentnija, dok na americkom trzistu strana roba biva sve skuplja i manje se trazi.
[ Java Beograd @ 18.05.2018. 09:38 ] @
- Ne može da se desi da nikome dolar nije potreban, dok god Ameri proizvode oružje, a radnicima plaćaju plate u dolarima. A oružje svi hoće da kupe. Kad ameri više ne budu pravili oružje, ni Boinge, ni softver ni ništa drugo, e onda će biti varijanta "da dolar nikome nije potreban". Sad, zasad, taj momenat u istoriji nije dokučiv.

- Inflacija je nešto šta kontroliše centralna banka. Niko drugi. Dakle, ako inflacija krene malo više, centralna banka povuče novac, infalcija opadne, i tako dalje i tako dalje.Ali, USD je karakteristična valuta. Si oni koji imaju makar deo deviznih rezervi u dolarima (a to je takoreći ceo svet) ne žele da dolar izgubi vrednost. Dakle, kad dolar počne da pada, sve zemlje sveta zdušno pomažu da se to ne desi !

Kinezi imaju mnogo hiljada milijardi dolara ! Da li njima odgovara da dolar izgubi vrednost ?

Tek odnedavno ( u poslednjih nekoliko godina ) Rusija se intenzivno oslobađa dolara i kupuje zlato. To je zato da bi Rusi mogli stvarno da se raduju kad dolar krene da gubi vrednost Jednog lepog dana.
[ pctel @ 18.05.2018. 09:53 ] @
Citat:
- Ne može da se desi da nikome dolar nije potreban, dok god Ameri proizvode oružje, a radnicima plaćaju plate u dolarima. A oružje svi hoće da kupe. Kad ameri više ne budu pravili oružje, ni Boinge, ni softver ni ništa drugo, e onda će biti varijanta "da dolar nikome nije potreban". Sad, zasad, tj momenat u istoriji nije dokučiv.

Da, jedino... danas vecinu svima potrebnih sitnica proizvode Kinezi, pa ipak kineski juan nikom nije narocito potreban. Jednim delom potraznja za dolarom je pitanje poverenja, drugim pitanje ocuvanja dobrih politickih odnosa, a trecim pitanje straha - znamo par primera ljudi i drzava koje se nisu dobro provele kad su nasle interes da se oslobadjaju od dolara!

Citat:
Tek odnedavno ( u poslednjih nekoliko godina ) Rusija se intenzivno oslobađa dolara i kupuje zlato.

Nisam bas siguran. Tj. za pocetak tvrdim da se Rusija ne usudjuje da se intenzivno oslobadja dolara, jer bi to znacilo pocetak treceg svetskog rata.

A onda da pogledamo dalje. Evo sta kaze Reuters:
Rusija je u 2016. godini drzala 40,1% rezervi u dolarima, a tokom 2017. povecala je udeo dolara na 46,5% vrednosti rezervi. Pri tom se i sama vrednost rezervi povecala, sto znaci da je Rusija za samo godinu dana povecala kolicinu dolara u vlasnistvu za oko 20%, a uz kratkorocna odstupanja to je neki dugogodisnji trend povecanja! Meni ocigledno - odlaganje pocetka treceg svetskog rata ima svoju cenu i Rusija je redovno placa.[Ovu poruku je menjao pctel dana 18.05.2018. u 11:10 GMT+1]
[ Java Beograd @ 18.05.2018. 13:59 ] @
Da, ali novčanih rezervi. A ukupne novčane rezerve su smanjene u korist zlata.

Ne kapiram te tvoje rečenice oko trećeg svetskog rata ?! Šta kao, Rusi batale sve dolare, a ovi će da pošalju nuklearne projektile na Moskvu ?! A onda Rusi pošalju nuklearne rakete na Njujork i Vašington. I Amerikancima super ! Mislim, priče za malu decu.
[ mb57 @ 18.05.2018. 14:13 ] @
Teško da će se SAD i Rusija sukobiti direktno jer vrlo dobro znaju da tu nema pobednika.
Zato se rat vodi preko trećih zemalja, putem sankcija, špekulacija.
Akcija izaziva reakciju. Sigurno je da Rusija neće mirno posmatrati svakodnevno uvođenje novih sankcija. Moraće da udari SAD tamo gde mnogo boli i na tome rade.
Tako da se može reći, rat je u toku.
[ Jamajca @ 18.05.2018. 17:11 ] @
nasa vlada slusa Moskvu.

Uskoro ocekujem sankcije i vize. i srkanje goriva...

e onda nek raspisu i referendum i izbore, bas me zanima rezultat.
[ mb57 @ 18.05.2018. 20:11 ] @
Istraživačka kompanija New World Wealth objavila je da u svetu trenutno postoji 215 triliona dolara privatnog kapitala. I da je to 12 odsto više nego u prošloj godini.
Ispostavilo se da oko 75 odsto tog novca pripada državljanima samo 10 zemalja.
Na prvom mestu su Amerikanci koji drže 62,6 triliona dolara. Iza njih su Kinezi (24,8 triliona), Japan (19,5), Velika Britanija (9,9), Nemačka (9,7), Indija (8,2), Francuska (6,6), Kanada (6,4), Australija (6,1) i Italija (sa 4,3 triliona dolara)

[ mb57 @ 18.05.2018. 20:21 ] @
Ma trebao bi tebi jedan ban od mesec dana da se smiriš. Samo troluješ i smaraš glupim postovima!
[ pctel @ 19.05.2018. 08:12 ] @
Java, mozes ukucati na google russia foreign exchange reserves i videti da novcane rezerve rusije imaju trend rasta, a sa prethodnog smo videli da raste udeo dolara u novcanim rezervama, tako da vlasnistvo rusije u dolarima raste na kvadrat. Sad, mozemo diskutovati da li to tako mora i zbog cega, ili rusi jednostavno vole dolare vise od bilo cega drugog.

Ne znam zasto pominjete nuklearno oruzje, zar se ne moze primeniti isti proveren recept kao kod libije, Iraka, Jkrajine, Sirije - napraviti medijsku pripremu, organizovati unutrasnje sukobe, finansirati teroristicke grupe koje ce delovati protiv vojske i policije, ukljuciti obliznje drzave gde ima fanatika spremnih da ginu i u nekoj zavrsnoj fazi ukljuciti po malo krstarecih raketa?

[Ovu poruku je menjao pctel dana 19.05.2018. u 09:26 GMT+1]
[ mb57 @ 19.05.2018. 08:35 ] @
Valutne rezerve Rusije:
https://www.cbr.ru/hd_base/mrrf/mrrf_7d/

Struktura rezervi:
[ mb57 @ 19.05.2018. 09:58 ] @
Evropska komisija vratila na scenu „blokirajuće mere“ koje zabranjuju kompanijama unutar EU da poštuju američke sankcije, omogućavaju traženje naknade za pretrpljene gubitke zbog sankcija i isključuju primenu na teritoriji EU rešenja bilo kojih stranih sudova zasnovanih na (američkim) sankcijama.
EK je takođe inicirala razradu „bankarskih mehanizama koji će omogućiti Iranu prihode od nafte“.
Ovo će zaštititi evropske kompanije koje budu uključene u iranske transakcije sa naftom.
Brisel je, inače, već dostavio Svetskoj trgovinskoj organizaciji spisak proizvoda iz Sjedinjenih Država na koje mogu biti uvedene dodatne carine koje će biti protivteža američkim carinama na čelik (25 odsto) i aluminijum (10 odsto).
Evropske kontracarine bile bi do 25 odsto i stupile bi na snagu od 20. juna.