[ tutaqq @ 24.05.2018. 21:32 ] @
Pozdrav,

da li u Srbiji postoji firma koja pruža usluge "kućne" telefonije preko SIP tehnologije, a da pri tome ne postavlja nikakve dodatne
uslove (kablovska televizija, kućni telefon preko bakarne parice, internet kablovski ili ADSL)?
Znam da nešto postoji za poslovne korisnike, ali nisam našao ništa za privatne. Pre nekog vremena postojala je firma abatel.rs koja je nešto slično omogućavala, ali izgleda da je na žalost ugašena. Pri tom bi idealno bilo da se može preneti postojeći broj sa Telekoma i koristiti vlastita oprema ili softver, ali to nije obavezno.

Unapred se izvinjavam ako je ovo pitanje već postavljeno i odgovoreno.
[ eki_yu @ 25.05.2018. 12:28 ] @
Ja koristim Orion, paket "Ring 200". (http://www.ringplus.rs/)

Koristim ga od 2016, i uglavnom nema nekih vecih problema.
Verovatno nije jako popularan, jer njihova tehnicka podrska za privatne korisnike nema pojma o njemu, pa me prebacuju na biznis podrsku.

Inace od Februara 2018, zbog "tehnicke greske" koju ne mogu da poprave, povezivanje je moguce samo sa srpske IP adrese - provajder nije bitan.

Moras biti prisutan licno u Srbiji za potpisivanje ugovora, a placanje racuna moze VISA/Master preko online portala.
Kada budes prvi put placao, ako odbije transakciju, moraces da zoves banku da potvrdis da nije prevara.

P.S: Sad vidim da forsiraju TV paket uz njega (https://oriontelekom.rs/fiksna-telefonija/).
Ja sam jedno vreme imao i TV paket od njih, ali sa IP adrese van srbije video radi samo u "Demo" modu, sa pretplatom dobijas samo crn ekran sa podacima o kanalu.

Druga opcija je mobilni broj - moj prijatelj koristi GOIP1 GSM adapter (http://www.hybertone.com/en/pro_detail.asp?proid=10) - ako imas mesto gde mozes fizicki da ga instaliras.


[Ovu poruku je menjao eki_yu dana 25.05.2018. u 13:47 GMT+1]
[ tutaqq @ 25.05.2018. 16:04 ] @
Da li mislite na aplikaciju "Orion Ring", koja radi isključivo na android telefonima, ili na kućni telefon ring 200? Prvi nije na žalost najbolje rešenje jer ograničava korištenje samo na mobilnim, a drugi je moguć u sklopu samo još nekog dodatnog paketa.

U svakom slučaju, hvala vam na odgovoru
[ eki_yu @ 27.05.2018. 23:36 ] @
Aplikacija je standardni cimsip voip klijent, sa Orionovom maskom. Ja ga koristim sa kao trunk na asterisk serveru.
[ Milan Kragujevic @ 18.10.2019. 15:52 ] @
Uključujem se sa istim pitanjem -- interesuje me SIP provajder u Srbiji sa +381 brojem, koji se može koristiti iz bilo koje mreže putem SIP klijent uređaja, npr. VoIP telefon, softverski klijent, itd.

---

Ako nekoga interesuje objašnjenje zašto i šta i kako:

Treba mi za mnogo jednostavniju stvar od call centara itd., hoću fiksni za rođake koji bih upario uz Huawei B310s 4G ruter, koji ima otključan SIP klijent i POTS telefonski port. Provajderi kod nas koji nude bežični fiksni (Cellular Local Loop, ranije CDMA) nude samo SIM karticu i terminalni uređaj, tj. GSM telefon koji nema mogućnosti za SMS poruke, a saobraćaj se tarifira kao na fiksnom. Mene to ne interesuje jer nemam terminalni uređaj koji omogućava da se pozivi sa POTS linije, npr. više telefona, rutiraju preko GSM mreže, već svi uređaji zahtevaju SIP. Trenutno rešenje je Vip fiksni, ali to pravi problem jer ima samo jedna "slušalica", tj. Fixed-Wireless Terminal uređaj u kome je SIM kartica.

Orion bih izbegao iz ličnih razloga.