[ revlo @ 04.06.2018. 09:55 ] @
Krenuo sam aktivno, da obnavljam gradivo iz web frontend i backend tehnologija. Tačnije krenuo sam od HTML pa nameravam da idem do PHP. Na sajtu w3school, nećete verovati šta sve ima novo ili staro a ne koristi se, bar ja. Ali kad god treba da krenem da nešto pravim, pitam se da li ostaviti mogucnost i za starije browsere ili ne?

Da li raditi projekat samo za najnovije verzije browsera ili se držati kodeksa, pa omogućiti alternativu za stare verzije. Tipa učita se javascript, novi css i slično. A sad da krenem o veličini ekrana, glava bi me zabolela. I kad se sve to uzme u obzir, muka živa, treba ti deset uredjaja, najmanje i deset browsera da sve isproveravas.

Malo sam perfekcionista, smeta mi čak i kad linkovi imaju outline. Ili input polje po defaultu dobije narandzasti border, ili plav.. i sve me to muči. I onda šta? Za običan statični sajt treba ti mnogo vremena da sve podesis, da izgleda isto i prihvatljivo.
[ Aleksandar Đokić @ 04.06.2018. 13:14 ] @
Ne treba ti, ovo je spas: http://browsershots.org

Plus mislim da danas rucno pravljenje svega toga ima smisla samo ako ucis, a u suprotnom koristiti gotove biblioteke za tako nesto, a najbolje CMS.
[ revlo @ 04.06.2018. 19:31 ] @
Ja ucim stalno :)

Sa CodeIgniter-om sam stigao na pola. Posle se spremam za Laravel i Simfony i tako redom. Nekako mi lepši osecaj kad sam napravim. Da izuzmemo nepotreban kod koji sve te "precice" imaju. Ali dobro, ulazim u semu. Imao sam nekoliko projekata i kad shvatiš da je vreme novac... onda se pribegava brzinskom pristupu. A trenutno radim sajt za sebe, svojevrsni portfolio. Generalno, dosta je bilo glupiranja.
[ Zlatni_bg @ 05.06.2018. 00:34 ] @
Bootstrap, responsive, i to je to sto se tice kompatibilnosti, sto se tice frontenda. Ja umem da peglam nekad malo jos kroz cist JS/CSS neke elemente. Nema bas toliko "starih" browsera vise, svi forsiraju apdejte, jedino ko ima WinXP i koristi IE i slicno... Nema o cemu da razmisljas ako koristis BS sto se tice velicine ekrana. Jedino neke slike moras dodatno da formulises kao posebne elemente koje ja npr skaliram po DPI.

Sto se tice w3schoolsa, ja bi ih zaobisao. Ranije je bilo dosta diskusije na temu "best practices" i uopste kvaliteta njihovog koda. Okej su za "da skapiras poentu" ali secam se da su davno ljudi vukli njihove stranice kroz HTML verifikatore i da je bilo mnoooogo gresaka u samom HTML kodu.

Sto se tice velicine ekrana i tipa uredjaja, skini Pingendo, ja ga koristim godinama. Ali skini staru verziju za stari BS, meni zavrsava posao, a besplatna je. U realnom vremenu se menja izgled onoga sto si napravio, bas je "drag & drop" i imas opciju da biras pregled na razlicitim ekranima. Ja sam uzeo i Bootstrap Studio na koji ti savetujem da ne bacas pare. Ostavio sam ga cisto "da se nadje nekad".
[ revlo @ 05.06.2018. 08:28 ] @
Sve bih se slozio, osim za w3school. Jednostavno, njihovi prosti primeri su mi uvek radili. Dok, kad nadjem nesto na netu, pogotovu javascript, tesko da ce da radi. To je moje iskustvo. Kroz njihove jednostavne primere skapiras stvari, da. I onda mozes da ih kombinujes i pravis zaista slozene skripte i kodove.

Evo na primer, ubih se juce da nadjem js slow scroll. I probam nekoliko primera sa raznih sajtova koji su prvi na google i slicno. I ni jedan primer ne radi. I onda prekopiram kod sa w3s i radi super. Jos malo modifikujem i ok je. Zaista puno znam o HTML-HTML5, CSS-CSS3, a sad planiram da se posvetim bootstrapu. Radio sam sa njim. Ali samo copy-paste, nisam nista stelovao. A sad moram da ga upoznam detaljno. Jer je jako koristan. PHP isto znam odlicno i kombinacija PHP bootstrap moze da zavrsi bilo koji posao. Hvala.