[ stoprocentni @ 04.06.2018. 16:16 ] @
https://news.microsoft.com/201...cquire-github-for-7-5-billion/

https://blog.github.com/2018-06-04-github-microsoft/

Sada je vest i zvanično potvrđena, radi se o sumi od 7,5 milijardi dolara.

Nazdravlje. :(
[ mjanjic @ 04.06.2018. 16:55 ] @
Pa oni su prvo i omogućili Continuous Delivery na Azure sa Github-a, pa tek kasnije sa VSO... sad će Github da integrišu u VSO i da ga upropaste, kao i gomilu drugih proizvoda... mada, mnogi su već pobegli na Gitlab i druge derivate, gde mogu besplatno kreirati privatne projekte.
[ Branimir Maksimovic @ 04.06.2018. 22:39 ] @
Hm, ima se moze se. Sta ce to zapravo znaciti sto se tice korisnika? Jel neko zna? Mislim ocekujemo da ce info iskoristiti da dopune linked in account ter prodaju info regruiterima, ima neko je neku ideju?
[ nkrgovic @ 04.06.2018. 22:55 ] @
[ Zlatni_bg @ 05.06.2018. 00:20 ] @
Aj' sto ulaze u vene nego sto su krenuli i u kapilare :)

Poceli su ozbiljno da ulazu u aktuelne tehnologije. Azure im je bas otvorio nove vidike. Nadajmo se da ce bar nesto pozitivno iz svega ovoga da izadje. U krajnjem slucaju bar ima brda mesta za skladistenje git repoa, samo je pitanje sta ce postati nova ucestala stvar. Meni je github, iako imam aktivnu supskripciju, uvek delovao nekako alavo zbog placanja privatnog repoa. Ide mi uz M$ :D

Ne vidim nikakvu veliku promenu i da se promeni najpopularniji servis dok god postoji standard.
[ Zlatni_bg @ 05.06.2018. 00:26 ] @
P.S. jedina OGROMNA prednost githuba, koju se nadam da nece ukinuti, je studentski paket. Ovo je nesto sto je stvarno MNOGO gotivno i darezljivo.

https://education.github.com/pack

Malo studenata u RS nazalost zna za ovo a trebalo bi da se reklamira po fakultetima prirodnih nauka, nije bas "jeftin" paket koji se za dz dobije a samo iziskuje mail nalog verifikovane univerzitetske ustanove.

- neki bonus na standardnu besplatnu godinu AWS-a
- digitalocean, mada isti trazi kreditnu karticu za verifikaciju, ne moze debitna
- github besplatan dok god postoji status studenta
- besplatan .me domen na godinu dana + SSL sertifikat
- CI platforma

... ima jos svasta, tu su PHPStorm i svi JetBrains programi (opet nije jeftino), a malo ko zna za to.
[ Space Beer @ 05.06.2018. 05:13 ] @
Ne znam što su svi poludeli zbog ove vesti :) Tačno je da je MS upropastio mnogo toga što je uzeo, ali mi se čini da to ne rade namerno :d A i dalje imaju gomilu odličnih proizvoda i servisa. Tako da se ne bih ja mnogo brinuo. Kome je Github bio dobar do sada, biće i dalje
[ mjanjic @ 05.06.2018. 20:56 ] @
Pa, ko je plaćao, plaćaće i dalje, i čak možda dobiti popust na neke pakete sa Azure i sl.

Ko nije plaćao... zavisi od MS-a, šta ako kažu "sav kod koji postavite besplatno na Github je vlasništvo MS-a", slično kao što rade Facebook i drugi.
[ Nedeljko @ 06.06.2018. 06:42 ] @
To da prisvoje moj kod tek tako, neće da može, jer ja ni trenutka nisam pristao na to. Nigde nije pisalo da sam dužan da proveravam da li im se police menjaju.
[ jablan @ 06.06.2018. 09:31 ] @
Citat:
mjanjic: Ko nije plaćao... zavisi od MS-a, šta ako kažu "sav kod koji postavite besplatno na Github je vlasništvo MS-a", slično kao što rade Facebook i drugi.

Šta to radi FB, nisam upoznat?
[ jablan @ 06.06.2018. 09:33 ] @
Citat:
Nedeljko:
To da prisvoje moj kod tek tako, neće da može, jer ja ni trenutka nisam pristao na to. Nigde nije pisalo da sam dužan da proveravam da li im se police menjaju.

Ne tripujte se, lupa čovek. Nema šta da čitaš polise, tvoj kod je tvoj kod i samo od tvoje licence zavisi ko šta s njim sme da radi.
[ djoka_l @ 06.06.2018. 10:24 ] @
Citat:
jablan:
Šta to radi FB, nisam upoznat?


https://thenextweb.com/dd/2017...it-license-developer-backlash/

Licenca za React JS FW nije prihvaćena od strane Apache jer je restriktivna. U principu, stara licenca je rekla, ako ikada tužiš FB za povredu sopstvenih patentih prava, FB će tebi oduzeti pravo da koristiš React u svojim projektima.
Developeri su to čitali ovako: Ako ja nešto napravim u Reactu, patentiram, pa mi FB uzme bez pitanja i ja ga tužim, FB će meni zabraniti da kopristim React.
Možda nekome ovo izgleda logično, ali to bi bilo kao da uzmeš neku biblioteku sa GPL Library licencom, linkuješ biblioteku u svoj program, onda ti neko ukrade program i tvoj kod koristi za svoje svrhe. Ako se buniš, izgubiš licencu na biblioteku.
[ verbe @ 06.06.2018. 10:27 ] @
Koliko sam upoznat besplatni korisnici imaju pravo samo na GPL licencu!? Što je malo zahebano. Ako microsoft to promeni. Pa da na primer besplatan korisnik moze da stavi vlasničku licencu, e onda bi to bio pun pogodak.
[ jablan @ 06.06.2018. 12:06 ] @
Citat:
djoka_l:
Citat:
jablan:
Šta to radi FB, nisam upoznat?

Ako ja nešto napravim u Reactu, patentiram, pa mi FB uzme bez pitanja i ja ga tužim, FB će meni zabraniti da kopristim React.


Ok, ako dobro kapiram, FB je muljao sa licencom sopstvenog proizvoda (React), što nema bukvalno nikakve veze sa krađom koda od strane firme koja ga hostuje.
[ jablan @ 06.06.2018. 12:08 ] @
Realna opasnost od ove akvizicije je da Github postane đubre od softvera, slično nečemu kroz šta prolazi Skype. MS će pretpostavljam pokušati da ga integriše sa Azure, nekim svojim CI stekom itd. Videćemo.
[ djoka_l @ 06.06.2018. 12:44 ] @
Citat:
jablan:
Ok, ako dobro kapiram, FB je muljao sa licencom sopstvenog proizvoda (React), što nema bukvalno nikakve veze sa krađom koda od strane firme koja ga hostuje.


GitHub ne traži (u ovom momentu) nikakva prava nad kodom koji je hostovan kod njih, osim prava da može da ga prikazuje drugim korisnicima. Problem bi nastao, ako bi MS kao novi vlasnik GitHuba napravio nešto slično kao FB, pa kada bi rekao da MS može slobodno da koristi sav tvoj kod koji je hostovan kod njih, bez obzira na licencu koju daješ uz kod, pa ako ih tužiš, oni mogu da ti uskrate pravo da u svojim programima koristiš bilo koju MS licencu (recimo ne možeš više da prodaješ programe koji korsite .Net biblioteku). Ili, ako tužiš MS, oni mogu da sklone tvoj kod sa GitHuba, koji onda ostane na raspolaganju samo MS-u, a ti ne smeš da tražiš da ga povučeš iz repozitorijuma ili da tražiš bilo kakvo pravo nad njim, jer si, zaboga, samim stavljanjem na GitHub rekao MS ima sva prava koja poželi nad mojim kodom.
[ djoka_l @ 06.06.2018. 12:55 ] @
Da dodam, imamo sličnu situaciju, recimo, u vezi sa Javom.
Kada je Oracle kupio Sun i Javu sa njim, ništa posebno nije menjao u licencnim pravima.
Ali pogledaj bilo koju distribuciju Linux-a. Ni jedna nema Oracle Java nego Open Java implementaciju Jave. Oracle je jedno vreme dozvoljavao da se na Linuxe stavlja Oracle Java, a onda je povukao dozvolu.
Ti, kao pojedinac ili organizacija, možeš da skineš Oracle Java i staviš na bilo koji Linux, ali da bi to uradio, moraš da imaš OTN nalog, da klikneš na I Agree i skineš paket.
Onda malo proučiš šta si pristao i vidiš da je u Oracle Java uključeno i nešto što ne smeš da koristiš (najčešće ni ne koristiš), ali ako slučajno ili namerno iskoristiš neku od biblioteka koje se ekskluzivno pojavljuju u Oracle Java repozitorijumu, Oracle može da ti oguli kožu sa leđa.

Citat:
2. LICENSE TO USE. Subject to the terms and conditions of this Agreement including, but not limited to, the Java Technology Restrictions of the Supplemental License Terms, Oracle grants you a non-exclusive, non-transferable, limited license without license fees to reproduce and use internally the Software complete and unmodified for the sole purpose of running Programs. THE LICENSE SET FORTH IN THIS SECTION 2 DOES NOT EXTEND TO THE COMMERCIAL FEATURES. YOUR RIGHTS AND OBLIGATIONS RELATED TO THE COMMERCIAL FEATURES ARE AS SET FORTH IN THE SUPPLEMENTAL TERMS ALONG WITH ADDITIONAL LICENSES FOR DEVELOPERS AND PUBLISHERS.

Citat:
A. COMMERCIAL FEATURES. You may not use the Commercial Features for running Programs, Java applets or applications in your internal business operations or for any commercial or production purpose, or for any purpose other than as set forth in
Sections B, C, D and E of these Supplemental Terms. If You want to use the Commercial Features for any purpose other than as permitted in this Agreement, You must obtain a separate license from Oracle.


Uglavnom, mečku možeš da rodiš dok ne otkriješ šta su to "COMMERCIAL FEATURES" koje ne smeš da koristiš.
[ Nedeljko @ 06.06.2018. 13:03 ] @
Citat:
djoka_l: GitHub ne traži (u ovom momentu) nikakva prava nad kodom koji je hostovan kod njih, osim prava da može da ga prikazuje drugim korisnicima. Problem bi nastao, ako bi MS kao novi vlasnik GitHuba napravio nešto slično kao FB, pa kada bi rekao da MS može slobodno da koristi sav tvoj kod koji je hostovan kod njih, bez obzira na licencu koju daješ uz kod, pa ako ih tužiš, oni mogu da ti uskrate pravo da u svojim programima koristiš bilo koju MS licencu (recimo ne možeš više da prodaješ programe koji korsite .Net biblioteku). Ili, ako tužiš MS, oni mogu da sklone tvoj kod sa GitHuba, koji onda ostane na raspolaganju samo MS-u, a ti ne smeš da tražiš da ga povučeš iz repozitorijuma ili da tražiš bilo kakvo pravo nad njim, jer si, zaboga, samim stavljanjem na GitHub rekao MS ima sva prava koja poželi nad mojim kodom.

Mogu li ja da prisvojim Windows, čiji primerak imam na ličnom laptopu ili da odlučim da sa Windows-om radim šta hoću, bez obzira na licencu?

Ne mogu oni da odlučju o prisvajanju mog koda. Mogu da ga obrišu ako ne žele da ga hostuju, a ne da ga prisvoje. Da postanu vlasnici mogu samo ako se ja izričito sa tim saglasim.
[ Nedeljko @ 06.06.2018. 13:13 ] @
Evo na šta sam pristao:

D. User-Generated Content
[ dejanet @ 06.06.2018. 13:17 ] @
Mislim da ms nece koristiti nas code u svojim programima(to je 20. vek), ali ce ga koristi kao source base za treniranje svog AI-ija i za ekstrakovanje milion vrednih informacija o korisnicima, kompanijama, trendovima itd itd..
Za te informacije cak i sa win 10 "drukarom", otelili bi se da dodju do ovako serviranih podataka.

E sad je pitanje, da li postoji neka stavka u ugovorima, a na koju smo pristali ili ne, da nas source moze biti deo procesa treniranja nekog AI-ja. Mislim da ne postoji.
[ stoprocentni @ 06.06.2018. 13:19 ] @
Iz ovoga će izgleda najviše koristi izvući GitLab, što i nije neočekivano.

13,000 Projects Ditched GitHub for GitLab Monday Morning

GitLab Ultimate and Gold now free for education and open source

[ jablan @ 06.06.2018. 13:29 ] @
Citat:
dejanet: ...ce ga koristi kao source base za treniranje svog AI-ija i za ekstrakovanje milion vrednih informacija o korisnicima, kompanijama, trendovima itd itd..

Ja ne razumem šta hoćeš ovim da kažeš? Kakvu analizu koda mogu da rade mašinski? Masa sorsa jedva je i ljudima čitljiva, a ti tvrdiš da će MS mašinama da izvlači neku informaciju odatle...

A hipotetičku situaciju da MS "kaže da može slobodno da koristi tvoj kod" nema smisla ni da komentarišem, pa to bi bio ogroman skandal i odrali bi ih ljudi od kazni, bez obzira čime posle MS pretio kao kontramerom.

Primer sa Oracle i Javom nema nikakve paralele, ili je bar ja ne vidim.
[ Nedeljko @ 06.06.2018. 13:29 ] @
Citat:
dejanet: E sad je pitanje, da li postoji neka stavka u ugovorima, a na koju smo pristali ili ne, da nas source moze biti deo procesa treniranja nekog AI-ja. Mislim da ne postoji.

Ako si besplatan korisnik, onda si kod mogao da kačiš samo pod open source licencama, koje svakako dozvoljavaju obradu.
[ jablan @ 06.06.2018. 13:38 ] @
Mislim da open source kod hostovan na GH nije sporan. Ono što može da bude tricky i podložno ovde tako popularnim teorijama zavere je closed-source kod hostovan na GH. Pretpostavimo da veliki kompetitor MS-u na nekom polju (recimo, neki proizvođač RDBMS) hostuje kod tamo. Sad MS preuzme GH i komotno može da čita kod svog kompetitora i "pozajmljuje" tehnologiju za svoju bazu, otkriva bezbednosne i druge propuste u konkurentskom softveru i praktično uništi njihovu reputaciju. Industrijska špijunaža nikad nije bila jednostavnija.
[ dejanet @ 06.06.2018. 13:39 ] @
Citat:
jablan: Ja ne razumem šta hoćeš ovim da kažeš? Kakvu analizu koda mogu da rade mašinski? Masa sorsa jedva je i ljudima čitljiva, a ti tvrdiš da će MS mašinama da izvlači neku informaciju odatle...

Kakavu analizu koda ? Evo npr. intellicode u VS 2017:
Citat:
https://marketplace.visualstud...alStudioExptTeam.VSIntelliCode
Contextual recommendations are based on the best practices developed in over 2,000 open-source C# codebases (with 100+ stars). This means you get context-aware code completions, tool-tips, and signature help rather than alphabetical or most-recently-used lists.


Citat:
Nedeljko: Ako si besplatan korisnik, onda si kod mogao da kačiš samo pod open source licencama, koje svakako dozvoljavaju obradu.

OK jasno. Ja drzim svoje u private repo-u i mislim da ce svakako poceti da vrsljaju i po tome.
[ Burgos @ 06.06.2018. 13:47 ] @
Citat:
jablan:
Mislim da open source kod hostovan na GH nije sporan. Ono što može da bude tricky i podložno ovde tako popularnim teorijama zavere je closed-source kod hostovan na GH. Pretpostavimo da veliki kompetitor MS-u na nekom polju (recimo, neki proizvođač RDBMS) hostuje kod tamo. Sad MS preuzme GH i komotno može da čita kod svog kompetitora i "pozajmljuje" tehnologiju za svoju bazu, otkriva bezbednosne i druge propuste u konkurentskom softveru i praktično uništi njihovu reputaciju. Industrijska špijunaža nikad nije bila jednostavnija.


Nije da to nisu radili već ;-)

https://en.wikipedia.org/wiki/Stac_Electronics#Microsoft_lawsuit
[ jablan @ 06.06.2018. 13:53 ] @
Citat:
dejanet: Kakavu analizu koda ? Evo npr. intellicode u VS 2017:

Ok, to ima smisla, to i Google radi za tipa predikciju unosa teksta. Samo ne razumem kakvu prednost donosi tu ta nova količina closed-source koda, pored OGROMNE količine već slobodno dostupnog open-source koda. Drugo, mislim da bi onda bilo relativno lako dokazati da MS čita neki kod na koji nema pravo, čisto sumnjam da bi to rizikovali za marginalnu dobit od poboljšanja Intellisense-a.
[ Burgos @ 06.06.2018. 15:04 ] @
Inače, najbolja reakcija na koju sam naišao je ova: https://forum.dlang.org/thread/pf5bj1[email protected]

Citat:
Additionally, until I cease working for Microsoft, I will no longer be contributing code to projects hosted on GitHub, including DLang and it's related projects. I will continue to contribute bug reports and post to the forums.
[ Nedeljko @ 06.06.2018. 15:18 ] @
Ja ne znam, u čemu je suštinska razlika da li je vlasnik sajta Pera ilo Đoka, ako ja nisam nijedan od njih dvojice. Mislim, strahuje se da MS ne uradi nešto što su dosadašnji vlasnici možda već radili. Ne kapiram poentu. Dosadašnji vlasnik je bio X, a budući je Y.

Ako je nekome baš bitan privatan kod, držaće ga na svojim serverima. Barem ima open source serverskog softvera za to. Ako mu je skupo da kupi server, a ima nešto bitno i poverljivo, ne znam šta da kažem.
[ djoka_l @ 06.06.2018. 18:12 ] @
U svemu ovome, meni nije jasan motiv MS-a da kupi GitHub.
Ne vidim kako misle da vrate tih 7.5 milijardi dolara, kada github ne zarađuje ni približno tome da bi bbio isplativ po toj ceni.

MS je jak kao cloud provajder. Sa druge strane ima TFS koji podržava i git kao sors kontrol sistem.

Možda je ideja da "novi" GitHub bude hostovan na Azure i nekako integrisan u Visual Studio, pa da na taj način daju podršku korisnicima VS, a postojeće korisnike GitHuba navuku na VS sa nekom tendencijom da Visual Studio postane neki "univerzalni" programerski IDE (nešto kao eclipse).

Vidim da je veliki pritisan na cloud tržište. Oracle, recimo, daje stalno neke promotivne akcije da navuče kupce na sopstveni cloud, ali ne može da stigne ni na puškomet od AWSa i Azure.

Možda je, opet, cilj MS-a da uništi GitHub kao platformu, u korist nekog novog TFSa.

Moguće je da žele da naprave neku vrstu CI/CD okruženja pa da prodaju VS kao servis.

Živi bili pa videli.
[ Nedeljko @ 06.06.2018. 18:57 ] @
Verovatno da ga integrišu sa svojim uslugama i eventualno prikupljaju i obrađuju podatke.
[ Space Beer @ 06.06.2018. 20:43 ] @
Prilično sam siguran da MS neće uraditi bilo šta na šta korisnik nije pristao. Tj. ako se politika privatnosti i ToS ne promene, korisniku je svejedno. A ako MS želi to da menja, svakako ne može uraditi preko noći, već bi morali da daju korisnicima opciju da prihvate ili odbiju ponuđeno. Zaista nema smisla nagađati šta će biti i na osnovu toga donosti odluku o (ne)korišćenju servisa. Ako ti već odgovara servis, koristi ga dok radi kako treba. Kad/ako nešto zeznu, menjaj, umesto što sad trčiš pred rudu.

Tako da mi nije jasna ovakva reakcija zabrinutih korisnika i masovno napuštanje platforme koja ti očigledno nudi najviše za uložen novac, inače je ne bi ni koristio. Tj. jasna mi je. Dokon pop i jariće krsti.
[ stoprocentni @ 06.06.2018. 23:33 ] @
Evo kako će izgledati MS GitHub 2019. godine... :)))

https://johansen.software/github-xp/
[ Nedeljko @ 07.06.2018. 07:12 ] @
Ja ozbiljno i poverljivo ne bih skladištio ninakakvom klaudu.
[ Burgos @ 07.06.2018. 19:31 ] @
Nat Friedman, novi CEO github-a upravo drži ask-me-anything seansu na redditu: https://www.reddit.com/r/AMA/c...dman_future_ceo_of_github_ama/

Citat:
We built GVFS to make it possible for the Windows team to switch to Git, which they have done successfully (yes, Windows is now built on the version control system that Linus Torvards invented!).
[ stoprocentni @ 07.06.2018. 20:34 ] @
Citat:
Burgos: Nat Friedman, novi CEO github-a upravo drži ask-me-anything seansu na redditu: https://www.reddit.com/r/AMA/c...dman_future_ceo_of_github_ama/

Citat:
We built GVFS to make it possible for the Windows team to switch to Git, which they have done successfully (yes, Windows is now built on the version control system that Linus Torvards invented!).


'Ladno mu je ime omanuo. Obećava! :)
[ Zlatni_bg @ 08.06.2018. 02:34 ] @
A nije li malo logicno da sa besplatnim nalogom mozete da koristite samo "open source" licencu s obzirom da je kod javno dostupan svima? :D

Pa cak i da se striktno zabranjuje upotreba koda i u edukativne i pojedinacne svrhe, kako zabraniti nekome da se igra sa kodom i moduje/forkuje ga za svoje potrebe i tako koristi?
[ Nedeljko @ 08.06.2018. 16:57 ] @
Citat:
jablan:
Mislim da open source kod hostovan na GH nije sporan. Ono što može da bude tricky i podložno ovde tako popularnim teorijama zavere je closed-source kod hostovan na GH. Pretpostavimo da veliki kompetitor MS-u na nekom polju (recimo, neki proizvođač RDBMS) hostuje kod tamo. Sad MS preuzme GH i komotno može da čita kod svog kompetitora i "pozajmljuje" tehnologiju za svoju bazu, otkriva bezbednosne i druge propuste u konkurentskom softveru i praktično uništi njihovu reputaciju. Industrijska špijunaža nikad nije bila jednostavnija.

Ček, konkurent MS-a nema svoje servere. Koliko je to realan scenario?
[ mjanjic @ 08.06.2018. 18:55 ] @
Ma jeste, sad ceo kod za Windows je na Github-u... nego se tako rade neki delovi, koji verovatno i nisu mnogo bitni (nije npr. kernel i slične stvari, već stvari vezane za GUI i sl.).

Što se tiče krađe koda od strane MS-a, moglo bi to ako ne bi postojao audit sistem gde bi se videlo ko je i odakle pristupao kodu. Čak i ako to urade sa neke adrese nevezane za MS, posle nekoliko puta će znate šta da im bude sa kredibilitetom (evo, mnogi već odmah beže čim je oglašena kupovina, neće ni da čekaju tako nešto).


Inače, meni je pre pola godine ili više stigla poruka od Google-a da je neko sa adrese u NY pokušao da se uloguje na moj nalog. Ispostavilo se da je u pitanju MS server, i kasnije sam saznao da WindowsPhone čuva lozinke koriniskovih naloga na svom serveru. Ja se ne sećam da sam nešto tako odobrio, ali kad sam promenio šifru, pitao me da li hoću da dozvolim da se šifra za Gmail čuva na MS server zbog "takvih i takvih pogodnosti i sigurnost" (jer se šifra onda kao ne čuva na telefonu, pa krađom telefona niko ne može doći do tih vaših šifri).
OK sve to što se tiče bezbednosti mog naloga, ali zašto je njihov servis pokušao da se uloguje na moj Google nalog? Da proveri da li je šifra validna?

Kod Androida je još lepše, korisnici pojma nemaju ni gde im se čuvaju šifre od raznih servisa koje koriste.
[ jablan @ 08.06.2018. 19:07 ] @
Citat:
Nedeljko:
Ček, konkurent MS-a nema svoje servere. Koliko je to realan scenario?

Ne koristi se github zato što neko nema svoje servere.
[ Shadowed @ 08.06.2018. 19:19 ] @
Citat:
mjanjic:Inače, meni je pre pola godine ili više stigla poruka od Google-a da je neko sa adrese u NY pokušao da se uloguje na moj nalog. Ispostavilo se da je u pitanju MS server, i kasnije sam saznao da WindowsPhone čuva lozinke koriniskovih naloga na svom serveru. Ja se ne sećam da sam nešto tako odobrio, ali kad sam promenio šifru, pitao me da li hoću da dozvolim da se šifra za Gmail čuva na MS server zbog "takvih i takvih pogodnosti i sigurnost" (jer se šifra onda kao ne čuva na telefonu, pa krađom telefona niko ne može doći do tih vaših šifri).
OK sve to što se tiče bezbednosti mog naloga, ali zašto je njihov servis pokušao da se uloguje na moj Google nalog? Da proveri da li je šifra validna?


Ako si koristio Outlook na telefonu, logovao se da bi preneo mail-ove na svoj server. To radi da bi "omogucio bolju pretragu mail-ova" i pise u uslovima koriscenja samo sto ih skoro niko ne cita. Na desktop Outlook-u postoji to kao mogucnost ali moze da se iskljuci. Na mobilnom Outlook-u se ne moze iskljuciti.
[ Burgos @ 08.06.2018. 21:15 ] @
Citat:
Nedeljko:
Ček, konkurent MS-a nema svoje servere. Koliko je to realan scenario?


Vrlo je realan, jer je iz dana u dan sve teže ne biti konkurent Google-u, IBM-u, Facebook-u, Microsoftu i ostalima -
pipci velikih kompanija zalaze u sve više i više oblasti, koristeći snažnu inženjersku, marketinšku i prodajnu mašineriju
da nadmaše bilo kog igrača u nekoj novoj oblasti. Ili ih jednostavno kupe.
[ verbe @ 08.06.2018. 21:34 ] @
Jel da čekamo još, ili scenario: "Sad će Microsoft da nam ukrade kod", neće da prođe :)
[ Branimir Maksimovic @ 09.06.2018. 05:40 ] @
Manjaro se seli na gitlab, od 3. juna ;)
[ scoolptor @ 09.06.2018. 06:34 ] @
Izgleda da je inicijalni entuzijazam splasnuo.
[ Nedeljko @ 09.06.2018. 09:46 ] @
Citat:
jablan: Ne koristi se github zato što neko nema svoje servere.


Nego zbog čega? Ako to isto što je dostupno kao FOSS može da instalira na svojim serverima, šta će mu GitHub ili bilo koji drugi tuđi cloud?

Citat:
Burgos: Vrlo je realan, jer je iz dana u dan sve teže ne biti konkurent Google-u, IBM-u, Facebook-u, Microsoftu i ostalima -
pipci velikih kompanija zalaze u sve više i više oblasti, koristeći snažnu inženjersku, marketinšku i prodajnu mašineriju
da nadmaše bilo kog igrača u nekoj novoj oblasti. Ili ih jednostavno kupe.

To što se neki gigant bavi npr. web-om, ne znači da mu je onaj ko pravi sajtove konkurent. Jednostavno se radi o različitim nivoima. Rekao bih da je vrlo teško doći do nivoa na kome rade veliki.
[ jablan @ 09.06.2018. 14:55 ] @
Citat:
Nedeljko:  Nego zbog čega? Ako to isto što je dostupno kao FOSS može da instalira na svojim serverima, šta će mu GitHub ili bilo koji drugi tuđi cloud?

Github nije dostupan kao FOSS. Github je proprietary proizvod. Možda si pomešao sa git-om.

Citat:
To što se neki gigant bavi npr. web-om, ne znači da mu je onaj ko pravi sajtove konkurent. Jednostavno se radi o različitim nivoima. Rekao bih da je vrlo teško doći do nivoa na kome rade veliki.

Upravo obrnuto. MS i slične kompanije kupuju sve redom i šire poslovanje na sve moguće branše. Nije pitanje kad će moja mala firma doći do nivoa MS, već kada će MS doći do mene.
[ Nedeljko @ 09.06.2018. 17:25 ] @
@jablan

Nisam tvrdio da je GitHub FOSS, već da odgovarajuću potrebu firma može da pokrije FOSS-om i svojim serverima.

Takođe, MS i ti u istoj branši niste na istim nivoima da biste bili u konkurenciji.
[ jablan @ 09.06.2018. 17:41 ] @
Šteta što svaka firma koja koristi GitHub nema po jednog Nedeljka da im objasni kako su budale.
[ mjanjic @ 09.06.2018. 17:53 ] @
Nije to ni hteo da kaže, nego zbog potrebe za daljim rastom velike firme ulaze u sve sitnije pore IT tržišta i kupuju čak i one male firme čiji su im proizvodi interesantni za unapređenje i integraciju u njihove proizvode na način koji nama još uvek nije očigledan i jasan.


Google ima politiku da im je interesantnije da neko sam (kroz svoju firmu/startup) razvije određenu ideju do finalnog proizvoda i da ih potom Google kupi, koliko god miliona ili milijardi da to košta, nego da ulažu milione i milione u in-house razvoj određenih ideja pa da se na kraju te ideje ispostave kao čist promašaj. Naravno, svi ulažu u određene ideje unutar kompanije, ali za neke stvari koje traže velika, ali rizična ulaganja, njima je povoljnije da to neko drugi razvije i zauzme deo tržišta, pa da ih jednostavno kupe.

A zašto je MS kupio Github. Pa, prvo njihovi developeri koriste Github kad kog mogu, dakle uvek osim kad baš iz nekog razloga moraju TFS/VSO.
Ti developeri imaju neke svoje razloge za to. Pošto MS ne može da im pruži na TFS/VSO isto ono zbog čega ovi koriste Github, nekom menadžeru je sinula ideja da pokušaju da kupe Github - i pošlo im za rukom.
Da li će biti pogotak ili promašaj, videćemo za godinu-dve.
[ Nedeljko @ 09.06.2018. 18:15 ] @
Citat:
jablan: Šteta što svaka firma koja koristi GitHub nema po jednog Nedeljka da im objasni kako su budale.


Da, stvarno, zašto ga koriste? Zato što su sitne ribe, kojima je to jednostavnije. Druga je stvar što je MS postavio svoje open source projekte na GitHub, jer je to standardno mesto za to.
[ jablan @ 09.06.2018. 19:08 ] @
Citat:
Nedeljko: Da, stvarno, zašto ga koriste?

Prosto je neverovatno koliko si zadrt. Ljudi koriste Github zato što im odgovara, zato što im je odlično rešenje, zato što nude nešto što konkurencija ne nudi, bile to funkcionalnosti, usability, performanse, podrška itd.

Ako hoćeš konkretan primer, firma u kojoj radim uopšte nije mala (1000+ ljudi, od toga sigurno oko 500 inžinjera). Koristimo Github i jako smo zadovoljni. Bukvalno nikad sa njim nismo imali problema, niko od developera nema pritužbi, dok masa drugog softvera koji koristimo (Hipchat, Jira, Cisco itd) ima problema. Ne toliko da ne može da se koristi, ali dovoljno da se svi ponekad žale. Shvati da softver nije uporedna tabela sa čekboksovima pa ako ti se jedan ne sviđa jednostavno odabereš drugi koji ima "iste" karakteristike.

Uzgred, ista ta firma u kojoj radim je konkurent MSu.
[ Branimir Maksimovic @ 09.06.2018. 20:17 ] @
Mislim da za open source resenja github vrsi posao, tim pre ako neko zeli da i ljudi sa strane doprinose. Inace za zatvoren kod github nikako nije resenje iz ociglednih razloga.
[ stoprocentni @ 09.06.2018. 20:25 ] @
Citat:
Branimir Maksimovic:
Manjaro se seli na gitlab, od 3. juna ;)


I GitLab se seli sa Microsoft Azure na Google Cloud. :)

Obrni, okreni, sve je teže ne biti pod šapom nekog od najvećih. I to je glavni problem.
[ Branimir Maksimovic @ 09.06.2018. 20:27 ] @
Pa pazi nema teorije da neko nema cenu ;p
[ Nedeljko @ 09.06.2018. 21:29 ] @
Citat:
jablan: Prosto je neverovatno koliko si zadrt.


Nisam ja zadrt, nego ti nisi ponudio nikakvo obrazloženje. Sad kažeš da vam GitHub radi posao. Ne kažem ja da ne radi, ali eto, sad ste u problemu jer će vaš konkurent imati pristup vašem kodu.

Koja je to firma koja je konkurent MS-u? Ne kažem da sa tolikim brojem zaposlenih to izgleda čudno, ali me baš zanima na kom polju im konkurišete.
[ Burgos @ 09.06.2018. 22:11 ] @
Nedeljko, mjanjic je već objasnio - ne radi se o tome da firma pravi konkurentni OS, bazu podataka, office, šta bilo što već MS razvija. Radi se o tome da firma razvija nešto što MS (ili bilo koji drugi gigant) trenutno ne razvija niti ima ikakve veze sa njima _trenutno_ (npr. web aplikaciju koja obmotava git), već će da kupi firmu koja je to razvila do pristojnog nivoa.

Primer iz mog komšiluka - HERE (sektor za mapiranje, odvojen od Nokie 2014, ako se dobro sećam) je pre par meseci kupila kompaniju koja razvija sistem za automatske zakrpe za automobilski softver - dakle HERE nije uložila ni jedan jedini sat razvijajući taj sistem, i odjednom, sve kompanije koje razvijaju slična rešenja su konkurenti HERE-a. Slično se može desiti, recimo, sa jablanovom kompanijom - primera radi - neka razvijaju softver za prepoznavanje lica za bezbednosne kamere (vrlo popularna tema u Nemačkoj) - MS nema ništa sa tim, ali jablan može sutra da dođe na posao i da shvati da mu je MS od danas konkurent, jer su tako neki menadžeri odlučili. Meni se ista situacija desila sa Facebook-om - jednog dana dobiješ mejl od CEO-a i shvatiš da ti je jedna od najvećih softverskih korporacija direktni konkurent (koja ima i ogromnu prednost - svoju platformu), iako ono što oni tradicionalno rade nema nikakve veze tobom.

I sada, možeš da kažeš da su po sredi teorije zavere, šta treba MS-u da radi tako nešto - ali - to nije u potencijalu - isti scenario se već odigrao 1993. (okačio sam već link na prethodnoj stranici).
[ Space Beer @ 10.06.2018. 07:49 ] @
Citat:
stoprocentni:
Citat:
Branimir Maksimovic:
Manjaro se seli na gitlab, od 3. juna ;)


I GitLab se seli sa Microsoft Azure na Google Cloud. :)

Obrni, okreni, sve je teže ne biti pod šapom nekog od najvećih. I to je glavni problem.


Dobro, oni se sele zbog funkcionalnosti koju Github/MS nema. I to je ok. Ali ovi što misle da su im podaci sigurniji na Google nego na MS serverima i zbog toga napuštaju Github? To je zaista besmisleno. Ko je zaista zabrinut za svoje podatke (kod), ni do sada nije trebalo da koristi Github ili slične servise. Naravno da ti GH nije konkurent, ali ko može da garantuje da neki njihov zaposleni neće iskopirati tvoj repo i prodati MS-u, Google-u ili FB-u za veliki novac? Naravno, šanse za to su veoma, veoma male, baš kao i da će MS uzeti deo tvog koda iako si im konkurencija, jer se takve stvari lako dokazuju na sudu. Zato i ponavaljam da uopšte nema veze ko je vlasnik/CEO Github-a i da se odluka o korišćenju nekog servisa donosi isključivo na osnovu mogućnosti i cene koju on pruža.
[ Nedeljko @ 10.06.2018. 08:10 ] @
Burgos

Ajde, ovako - sve što si napisao ide u prilog tezi da ozbiljni igrači treba da drže kod na svojim serverima. Hteli su jeftinije rešenje, opredelili se za GitHub i sada im se to "jeftinije" obija o glavu.

Space Beer

Potcenjuješ mogućnost krađe i precenjuješ mogućnosti dokazivanja na sudu.
[ jablan @ 10.06.2018. 09:13 ] @
Citat:
Nedeljko: Ajde, ovako - sve što si napisao ide u prilog tezi da ozbiljni igrači treba da drže kod na svojim serverima. Hteli su jeftinije rešenje, opredelili se za GitHub i sada im se to "jeftinije" obija o glavu.

Aman čoveče.

Ne opredeljuju se ljudi za Github zato što je JEFTINIJI, već zato što je BOLJI od drugih rešenja. https://github.com/pricing/business-hosted

@SpaceBeer: Nije krađa koda i ugrađivanje u sopstveni proizvod jedini način da se suzbije konkurencija.
[ Space Beer @ 10.06.2018. 09:34 ] @
Nije, ali u ovom slučaju ljudima je najveća briga šta ako MS vidi i uzme moj kod. Ako ćemo o akvizicijama, niko nije tukao po ušima ni Skype, ni Linkedin, ni Github, ni Whatsapp, ni HERE, ni Outfit7... da pristanu na ponudu. Posebno što je u nekim situacijama bilo jasno da si lider i da nemaš konkurenciju (Linkedin, Github...)

@Nedeljko
Vrlo lako se može dokazati da li je neko uzeo tvoj kod ako ti sumnjaš na to
[ Nedeljko @ 10.06.2018. 11:15 ] @
Jablane, GitHub je svakako jeftinije rešenje od rešenja sa svojim serverima. Ti ne čitaš šta ja pišem - da ozbiljni igrači svoj kod treba da drže na svojim serverima, a ne na klaudu, čiji god da je, kako god da se zove i koliko god da košta.

Space Beer

Baš me zanima kako da znam u koga da sumnjam za početak. Ako ne postoji osnov za sumnju, sud neće tek tako naložiti uvid u kod jer bi to mnogi mogli da zloupotrebljavaju za špijunažu sudskim putem.
[ Burgos @ 10.06.2018. 11:34 ] @
Citat:
Jablane, GitHub je svakako jeftinije rešenje od rešenja sa svojim serverima. Ti ne čitaš šta ja pišem - da ozbiljni igrači svoj kod treba da drže na svojim serverima, a ne na klaudu, čiji god da je, kako god da se zove i koliko god da košta.


Sa tim se slažem - a rešenje postoji, čak i ako se kod hostuje na svojim serverima, a želi GitHub: https://github.com/pricing/business-enterprise
Mi koristimo GitLab na našim serverima, a GitHub za opensource kod - i razlika u upotrebljivosti je sve manje, a u nekim segmentima (CI) je GitLab u blagoj prednosti.

Ja se ovde osvrcem na manje ozbiljne igrače - kompanije koje imaju do sto zaposlenih, a koristili su GitHub kao neutralnu platformu, pa su sada, rekao bih s pravom, zabrinuti.
[ Space Beer @ 10.06.2018. 12:34 ] @
Upravo suprotno. Do sada je trebalo da budete zabrinuti pošto niste znali ko sve može doći do vašeg koda i na koga treba da sumnjate. Sada je to samo jedna adresa - Redmond i MS proizvodi :)
[ Nedeljko @ 11.06.2018. 10:43 ] @
Pa, i MS može da proda GitHub nekome trećem.
[ Space Beer @ 11.06.2018. 17:39 ] @
ŠBBKBB. I dalje ne vidim ni jedan razlog zašto bi neko ko je do sada koristio Github i bio zadovoljan, tražio alternativu jer je "zabrinut za privatnost svojih podataka"
[ Nedeljko @ 11.06.2018. 18:52 ] @
O tome pričam. Ako sa prethodnim vlasnikom nije bio zabrinut i pored toga što se vlasnik može promeniti, onda ni sada ne bi trebao da bude zabrinut. Ako mu je ovo problem, o tome je trebao da misli na vreme.
[ Zlatni_bg @ 09.01.2019. 09:40 ] @
https://blog.github.com/2019-01-07-new-year-new-github/

Jedna lepa stvar.
[ mjanjic @ 09.01.2019. 12:40 ] @
Pa jeste, Github lepo radi sa Azure kad je u pitanju CI, ali je bio problem što na besplatnom nalogu imaš samo javne repozitorijume. Sada nema razloga da neko koristi Gitlab i muči se sa manuelnim podešavanjem Azure aplikacije, kad može da ima privatan repozitorijum i na Github.

Prvenstveno mislim na one koji tek uče i hoće da im neke stvari rade sa što manje maltretiranja, a opet žele privatan repozitorijum, ne zato što imaju neke napredne aplikacije pa da im to neko ne ukrade, nego hoće da upravljau time šta im je javno, a šta privatno, u smislu da sutra kad traže posao, potencijalan poslodavac ne može da vidi te projekte koji su im služili za zezanje.
[ Zlatni_bg @ 09.01.2019. 13:17 ] @
Pa glavna mana githuba je bila sto nisi mogao da imas free nalog i privatan repo. To je ja mislim u 90% slucajeva bio dealbreaker. Sada kad je to sklonjeno s puta, mislim da ce ponovo ljudi poceti github da koriste. A integraciju sa Azure-om sam isprobao ono kad smo kuckali na drugoj temi, radi perfektno.

Jedan stvarno dobar potez. Svidja mi se sto MS (a i ostali) posvecuju malo vise paznje "community" verzijama i free stvarima nego ranije. Pre 10 godina, bukvalno nista od MS-a nije bilo besplatno. Bacicu pogled koje su to "enterprise" stvari koje su ubacili jer se tako zove sada nova placena verzija github naloga. Ali ovo je stvarno sjajno za studente, pocetnike i slicno. One koji ne zaradjuju nista a imaju potrebu i zele da rade VCS, pogotovu jer je vecina plaginova i tutoriala uglavnom za github.
[ Nedeljko @ 09.01.2019. 21:33 ] @
Da li je moguće instalirati GitHub na svojim serverima? GitLab može.
[ Zlatni_bg @ 09.01.2019. 23:18 ] @
Mislis kao servis/aplikaciju? To nije moguce, mada iskreno ne vidim ni potrebu za tim s obzirom na redudansu GitHubovih servera. Uvek mozes i negde na "lokalu" da drzis repo, pa onda da ga pushujesh na github. Mislim da je cela zamisao GitHuba da postoji kao zaseban servis na unificiranom mestu.
[ peromalosutra @ 10.01.2019. 09:07 ] @
Gitlab mozes da instaliras lokalno. Postoje slucajevi kada to ima smisla, npr. razvijas kod koji ne zelis da procuri van, tj. politika firme moze da bude da se kod ne smije ni na koji nacin iznositi iz firme. To ukljucuje iznosenje koda na USB-u, slanje dijelova koda preko neodobrenih chat sistema (Skype), a pogotovo hostovanje tog koda na nekom eksternom servisu.

U ovakvim slucajevima ima smisla da dignes na nekom internom serveru gitlab i imas sve in-house.
[ Nedeljko @ 10.01.2019. 10:03 ] @
Citat:
Zlatni_bg: Mislis kao servis/aplikaciju? To nije moguce, mada iskreno ne vidim ni potrebu za tim s obzirom na redudansu GitHubovih servera. Uvek mozes i negde na "lokalu" da drzis repo, pa onda da ga pushujesh na github. Mislim da je cela zamisao GitHuba da postoji kao zaseban servis na unificiranom mestu.

Kada hosuješ na nečijim serverima, ti im ostavljaš svoj kod na veresiju, što mnoge firme ne žele.
[ CoyoteKG @ 10.01.2019. 10:23 ] @
Citat:
mjanjic:
Pa jeste, Github lepo radi sa Azure kad je u pitanju CI, ali je bio problem što na besplatnom nalogu imaš samo javne repozitorijume. Sada nema razloga da neko koristi Gitlab i muči se sa manuelnim podešavanjem Azure aplikacije, kad može da ima privatan repozitorijum i na Github.

Prvenstveno mislim na one koji tek uče i hoće da im neke stvari rade sa što manje maltretiranja, a opet žele privatan repozitorijum, ne zato što imaju neke napredne aplikacije pa da im to neko ne ukrade, nego hoće da upravljau time šta im je javno, a šta privatno, u smislu da sutra kad traže posao, potencijalan poslodavac ne može da vidi te projekte koji su im služili za zezanje.

Baš to.
Krenuo da učim CI/CD i prvo sto mi je zasmetalo sto nema privatnog repo-a na github. Nisam imao dodira ranije, jer smo u firmi koristili svn.
Iako vidim da je Github integrisan sa AWS servisima, odlucio sam se za ucenje uz CodeCommit umesto Github. Doduše uz to i ostale AWS servise poput CodeDeploy, CodeBuild i CodePipeline.

Ali sad me prijatno iznenadila ova vest.
[ mjanjic @ 10.01.2019. 13:38 ] @
Juče popodne videh da je ograničenje "3 collaborators for private repositories".
Dakle, može "beskonačno" repozitorijuma, ali samo po 3 člana tima za svaki repozitorijum.
Mada, za neka igranja i testiranja će da posluži, ali što ne staviše bar 5.
[ Nedeljko @ 10.01.2019. 13:42 ] @
Zato što je njihov. Ti im konkuriši, pa stavi koliko ti misliš da treba.
[ Zlatni_bg @ 10.01.2019. 14:52 ] @
Citat:
mjanjic:
Juče popodne videh da je ograničenje "3 collaborators for private repositories".
Dakle, može "beskonačno" repozitorijuma, ali samo po 3 člana tima za svaki repozitorijum.
Mada, za neka igranja i testiranja će da posluži, ali što ne staviše bar 5.


Pa da bi manji+ timovi placali premium... :) Pazi foru, studentima je GitHub placeni nalog uvek bio besplatan (ako su znali da ga aktiviraju). Pa ta prica "za studije" i projekte u toku studija pada u vodu. Ako neko posle studija zeli da se zanima s tim, i dalje je mogao da se igra sa otvorenim repoima, sad moze da bude i zatvoren. Retko ko ce danas imati luksuz da ne zaradjuje nista od aplikacije a ima 3+ clana tima, osim ako nije bas nesto long-term iz hobija, mada tu vec mogu da koriste i GitLab i slicne open source alternative.

A koliko znam, ukoliko jedan clan ima premium/enteprise ili kako ga sad zovu, ovi ostali mogu bez problema da mu budu clanovi tima?
[ CoyoteKG @ 10.01.2019. 16:41 ] @
na AWS je recimo git 5 usera free. I tu spada

- Unlimited repositories
- 50 GB-month of storage
- 10,000 Git requests/month

Nemam predstavu da li je to malo ili dovoljno

A posle je 1$ po useru

- Unlimited repositories
- 10 GB-month of storage per active user
- 2,000 Git requests/month per active user

A ako se to prekorači onda

$0.06 per GB-month
$0.001 per Git request

Meni svakako deluje povoljno, ali nisam aktivno koristio pa ne znam o ovim merama...
[ Branimir Maksimovic @ 10.01.2019. 16:58 ] @
Sta spada u git request?
[ CoyoteKG @ 10.01.2019. 17:07 ] @
https://aws.amazon.com/codecommit/pricing/
Citat:
A Git request includes any push or pull that transmits repository objects, including a direct edit in the console or through the CodeCommit APIs. The request does not count towards your Git request allowance if there is no object transfer due to local and remote branches being up-to-date.
[ Branimir Maksimovic @ 10.01.2019. 17:11 ] @
Pa dobro ne komitujes na svaku liniju i bice dosta.
[ Nedeljko @ 10.01.2019. 17:14 ] @
Meni je čudno kako im se to uopšte isplati.

Koliko ima klijenata koji tovare toliko podataka, pa da se na kraju isplati dati njima po takvim cenama, a ostalima džabe?

Što se tiče klijenata koji imaju toliko podataka za tovarenje, a nije im bitno da im budu u lokalu, kom uopšte prfilu pripadaju?
[ CoyoteKG @ 10.01.2019. 17:14 ] @
ako ja dobro razumem git, a ne razumem :D, za razliku od SVN svaki commit koji uradim je kod mene u lokalu. Jedino push, pull je ka centralnom repozitorijumu. Tako da valjda bi mogao da komitujem koliko hocu kod mene, a na kraju jednom uradim push?

Nego sad vidim, da za usere koji su bili neaktivni u toku meseca, za njih se ne placa taj 1$. Što je opet super za recimo eksterne saradnike koji povremeno rade na projektu.

Citat:
Nedeljko:
Meni je čudno kako im se to uopšte isplati.

Koliko ima klijenata koji tovare toliko podataka, pa da se na kraju isplati dati njima po takvim cenama, a ostalima džabe?

Što se tiče klijenata koji imaju toliko podataka za tovarenje, a nije im bitno da im budu u lokalu, kom uopšte prfilu pripadaju?

Pa pretpostavljam da se ne oslanjaju na to samo da će neko da koristi samo isključivo git, nego i ostale servise, pa će samim tim imati računicu.
[ Branimir Maksimovic @ 10.01.2019. 17:28 ] @
"a na kraju jednom uradim push?"

tako je.
[ djoka_l @ 10.01.2019. 17:29 ] @
Citat:
ako ja dobro razumem git, a ne razumem :D, za razliku od SVN svaki commit koji uradim je kod mene u lokalu. Jedino push, pull je ka centralnom repozitorijumu. Tako da valjda bi mogao da komitujem koliko hocu kod mene, a na kraju jednom uradim push?

Na gitu nema check out i check in, a neko pravilo je da se bar jednom dnevno radi push.
Sa druge strane, ako retko praviš push, možda je neko menjao isti fajl kao i ti, pa ti push neće uspeti, a onda je TVOJ posao da promeniš kod sebe, merdžuješ izmene pre nego što uradiš push. Takođe, ako retko praviš push, vrlo verovatno je da automatski build neće proći baš zbog tvojih izmena, pa opet si TI onaj koji treba da popravi stvari da prođe build.
[ CoyoteKG @ 10.01.2019. 17:30 ] @
^^
I po njima onda to je samo jedan request?
Plus pull pre nego sto sam poceo da radim i to samo ako sam dovukao neku reviziju, ukolio sam vec uptodate onda se ne racuna u request?


@djoka
ček, ja sam kontao onda da kad uradim push, a neko je u medjuvremenu vec radio na tom fajlu, onda mora neko da uradi merge na remote repo, a u fajlu se pojave head tagovi tamo gde je konflikt, pa na osnovu toga taj neko tamo ko je zadužen za projekat odlučuje kako da ispravi

Ili je dakle bolja praksa da pre nego sto uradim push, opet uradim pull, pa onda imam konflikt kod mene u lokalnom repou, pa onda sam kod mene ispravim pa opet probam push?
Nisam razmišljao da mogu konflikte kod mene da rešavam

[Ovu poruku je menjao CoyoteKG dana 10.01.2019. u 18:53 GMT+1]
[ djoka_l @ 10.01.2019. 17:41 ] @
Pravilo (nepisano):

pull
izmene u lokalu
commit
pull
build
push

Dakle, inicijalno povučeš repo, menjaš, komituješ, onda još jednom povučeš (za svaki slučaj), pa ako to prođe, ps prođe build i test kod tebe u lokalu, onda radiš push.
Naravno, pre commit možeš da uradiš nekoliko buildova, čisto da budeš siguran da ništa nisi zeznuo.
[ Branimir Maksimovic @ 10.01.2019. 18:04 ] @
coyote ne mozes da uradis push ako je neko u medjuvremenu to isto uradio. Znaci ko prvi spuca u repo ovaj drugi kod sebe mora da merguje/cherry pickuje/rebasuje.
[ CoyoteKG @ 10.01.2019. 18:15 ] @
Jasno hvala na pojasnjenju. Imao sam dodira samo sa SVN, i to nista sto se tice dev posla, samo sam instalirao svn, kreirao repozitorijume, grupe i usere... programeri su sve ostalo radili, pa mi je jos uvek novo.

Nego, čisto da ubacim, pošto ovih dana to čitam, a možda nekom bude korisno.
AWS pored git-a ima još par servisa za full CI/CD pipeline. I opet sve deluje prilično jeftino.

CodeCommit
CodeBuild
CodeDeploy
CodePipeline

Može da se integriše sa nekim popularnim servisima poput github, jenkins i slično, i nije ograničeno samo na AWS EC2 instance, nego može i on-premise
[ Nedeljko @ 10.01.2019. 22:21 ] @
Razumem ja RMS-a da drži kod kojekude, ali da firma drži vlasnički kod kod tamo nekoga, to mi nija baš najjasnije.
[ Nedeljko @ 10.01.2019. 22:52 ] @
Da li GitHub Enterprise Server znači da i on može da se hostuje na svojim serverima?
[ mjanjic @ 10.01.2019. 23:22 ] @
Samo da odgovorim, nisam jadikovao što ima samo 3 usera po repozitorijumu za besplatne naloge, ionako koristim Gitlab i VSO (sada Azure Devops), i znam da ne samo studenti, nego svi u obrazovanju imaju besplatne pakete kod većine provajdera (Github, Microsoft Azure/O365, Google, Amazon, Apple,...), ali je u Srbiji redak slučaj obrazovne institucije da je to urađeno sistemski i da je jedna osoba zadužena za verifikaciju domena ustanove kod odgovarajućeg provajdera i da je dalja procedura za učenike/studente maksimalno jednostavna.

Nevezano za ovo, smatram da treba osnovne i srednje škole preusmeriti na klaud servise maksimalno, kad je već besplatno, jer ionako imaju stare računare kod kojih je ogroman problem održavanje softvera pošto nemaju ljude za takav posao, a na klaudu mogu da rade i Office aplikacije, programiranje, imaju grafičke aplikacije... i što je najvažnije, kad im pukne neki komp, samo reinstaliraju OS i instaliraju Firefox/Chrome ili nešto treće, i gotova priča. Mogu čak i neki lagan Linux da koriste umesto Win-a.


Za Github, u principu je je dovoljno 3 user-a za 1-3 korisnika koji bi da se zezaju i uče kako to funkcioniše, mogu čak i neki ozbiljniji projekat da urade. Ako je projekat za školu/fakultet, mogli su i ranije da registruju Education nalog, a ako je samostalan rad za neku referencu, e... onda ili da koriste Gitlab ili nešto treće, ili da jedan od njih plati nalog.
Ali, ono 3 korisnika po repozitorijumu, taman za troslojnu/MVC i sl. aplikaciju gde svaki sloj radi jedan od članova tima :)
[ Zlatni_bg @ 12.01.2019. 03:10 ] @
Uglavnom je to jedino uredjeno na tehnickim fakultetima. Meni je Singidunum odmah u startu pre nekih 8-9 god dao MSDN nalog, e on je morao svake godine da se ponovo "cacne" od strane admina kako bi bila produzena licenca za NOV softver. Sve ono sto sam "kupio" do tada (a bilo je besplatno) je i dalje radilo, bio ja student ili ne. I dalje imam legalne OS-ove i neke stvari preko toga.

Ono sto stu GitHub, MS i par ostalih odradili je da nije neophodna verifikacija od strane treceg lica. Dokle god imas validan univerzitetski mail na koji ce ti stici potvrda, racuna se da si student. Evo ostao mi je mail i dalje ziv, i dalje mogu da koristim mnoge nove stvari na koje naletim kao "student".

Problem nastaje sto mnostvo nasih obrazovnih ustanova uopste ne daje e-mail naloge za koriscenje u ustanovi, vec se koriste privatni. U nekim slucajevima je to bolje, u nekim nije. Na primer, kada svako ima svoj edu/ac nalog, profesor ce tacno znati s kim komunicira, a ne da mu svaki cas stizu emailovi sa [email protected] Gledam kako na nekim fakultetima cak i profesori koriste gmail naloge, privatne verovatno (po nazivu naloga). To smatram losom praksom. Ja sam na svoj ac nalog postavio redirekt ka svom glavnom mailu, ako ima potrebe ulogujem se na ac nalog i odgovorim/posaljem mail.

E sad, sto ti kazes, kod nas je vecina "studentskih sluzbi" vrlo ogranicena. Na nekim fakultetima (devojka mi je na FASPERu) imaju citave 2 osobe u SS koje su 50+ i imaju osnovno znanje rada na racunaru i to je to. Po potrebi angazuju nekog da im sredi sajt koji je uglavnom joomla ili wp koji se dalje ne koristi. FASPER na primer ne kaci obavestenja na svom sajtu vec koristi svoj twitter nalog. Kapiram da nisu tehnicki fakultet ali mi je neverovatno da po potrebi angazuju nekog IT-jevca kada treba da se sredi nesto. e-student ne postoji, svi ispiti se prijavljuju odlaskom na fakultet i dalje, itd.

A po nekom pravilu, svi fakulteti i edukativne ustanove imaju pravo na sve te besplatne servise ukoliko se nalaze u bazi obrazovnih ustanova, koja je poprilicno azurna. Cak i privatni FMK (medije i komunikacije) moze da koristi besplatan GitHub studentski nalog + ostale bonuse, ceo JetBrains suite, itd. Nije da ce im zatrebati, ali na primer i Adobe daje ogromne popuste studentima, koje studenti nece moci da koriste jer im je fakultet ostao u 20. veku.

Mislim da je najveci problem kod svega ovoga sto svaki student u zemlji ima pravo na besplatan Windows, dok jure crackove i aktivatore umesto da im fax sredi sve to. Ovo ostalo sve po potrebi, ali vecina non-it-jevaca ima potrebu za Windowsom.

E sad, sto se GitHuba tice... moze neko i da "podeli" svoj nalog sa drugarom i drugacije se potpise pri pushu, mada nije najbolja praksa, tako bi radilo 3+ ljudi na projektu.
[ Nedeljko @ 12.01.2019. 09:22 ] @
Citat:
Zlatni_bg: I dalje imam legalne OS-ove i neke stvari preko toga.

Problem sa izrazima "legalan softver" i "posedovanje softvera" je što je često nejasno značenje prvog izraza, a drugi se obično pogrešno koristi.

Ti imaš legalno nabavljene primerke softvera, koji rade. Nemaš pravo da ga koristiš, ako ne ispunjavaš uslove koji pišu u licenci. To što oni ne znaju da si prestao da ispunjavaš uslove i što nisu obavili tehničku deaktivaciju ne znači da imaš pravo da ga koristiš.

Da ne bude zabune, ovaj član Zakona o autorskom i srodnim pravima te ne vadi:

Citat:
Član 47

Ako je autorsko delo računarski program, dozvoljeno je licu koje je na zakonit način pribavilo primerak računarskog programa da, radi sopstvenog uobičajenog namenskog korišćenja programa, bez dozvole autora i bez plaćanja autorske naknade:

1) smešta program u memoriju računara i pušta program u rad;

2) otklanja greške u programu, kao i da vrši druge neophodne izmene u njemu koje su u skladu sa njegovom svrhom, ako ugovorom nije drukčije određeno;

3) načini jedan rezervni primerak programa na trajnom telesnom nosaču;

4) izvrši dekompilaciju programa isključivo radi pribavljanja neophodnih podataka za postizanje interoperabilnosti tog programa sa drugim, nezavisno stvorenim programom ili određenom računarskom opremom, pod uslovom da taj podatak nije bio na drugi način dostupan i da je dekompilacija ograničena samo na onaj deo programa koji je neophodan za postizanje interoperabilnosti.

Podatak dobijen radnjom iz stava 1. tačka 4. ovog člana ne sme se saopštavati drugima ili koristiti za druge svrhe, posebno za stvaranje ili plasman drugog računarskog programa kojim bi se povredilo autorsko pravo na prvom.

Radnju iz stava 1. tačka 4. ovog člana može izvršiti neposredno lice koje je na zakonit način pribavilo primerak računarskog programa ili drugo stručno lice koje radi po njegovom nalogu.


Konkretno, ovaj član znači da puštanjem programa u rad ti zaista ne kršiš Zakon o autorskom i srodnim pravima, ali kršiš Zakon o obligacionim odnosima jer si prethodno prihvatio softversku licencu, koja je postala zaključen ugovor između tebe i MS-a.
[ Zlatni_bg @ 12.01.2019. 09:33 ] @
Znam.
[ mjanjic @ 12.01.2019. 14:37 ] @
Znam i ja zato, ali sam njegovu izjavu shvatio u smislu da ne mora da juri razne aktivatore i krekove.
[ stoprocentni @ 27.07.2019. 13:59 ] @
GitHub To Block Developers In Countries Facing US Trade Sanctions

Da ne bude da je GitLab/Google kombinacija bolja...

To users in Crimea, Cuba, Iran, North Korea, Sudan, and Syria: GitLab.com may not be accessible after the migration to Google. Google has informed us that there are legal restrictions that are imposed for those countries.

Cirkus.
[ Branimir Maksimovic @ 27.07.2019. 15:53 ] @
Nista sto TOR ne moze da fiksne :P
[ Burgos @ 27.07.2019. 16:45 ] @
Ni Slack ne radi, a verovatno sve manje servisa će raditi u budućnosti. Pre nekoliko dana je ovo bilo na vrhu HackerNewsa: https://shahinsorkh.ir/2019/07...is-it-like-to-be-a-dev-in-iran
[ Branimir Maksimovic @ 27.07.2019. 17:15 ] @
Cenzura i sankcije, sva sreca da to nas vise ne kaci... ne mogu da zamislim kako je nekome u Iranu sada.
[ Nedeljko @ 28.07.2019. 10:56 ] @
GitLab je bolji po tome što se može nabaviti za instalaciju na svojim serverima.

Pritom, ima dva izdanja.

1. Izdanje pod MIT licencom.

2. Izdanje pod komercijalnom licencom. Komercijalni deo ima dostupan izvorni kod. Može se videti, ali za njega važi samo komercijalna licenca.

Američke sankcije se ne odnose na open source. To je već utvrđeno.
[ Branimir Maksimovic @ 28.07.2019. 11:52 ] @
"Američke sankcije se ne odnose na open source. To je već utvrđeno."

Sta to znaci?
[ dejanet @ 28.07.2019. 12:09 ] @
Generalno, mislim da je malo bitno. Ljudi ce se snalaziti za dzabe umesto da plate neku kintu nevezano za licencu i na to ce imati svako pravo dejure i defakto.

Samo US cloud servisi, kao sto je GitHub, efektivno, mogu da primenjuju neku budalastu odluku, npr. budale-sudije iz ajde npr. San Franciska.

To se zove pucanje u svoju nogu, zato sto malo ili nimalo dotice Iran, a Ruse moze da potkaci za 15 minuta, Kineze za minus dva meseca, dok Svabe sutra, tako da se svako normalan, sa srednjim+ biznisom ima pocesati po glavi.
[ Nedeljko @ 28.07.2019. 13:18 ] @
Citat:
Branimir Maksimovic: "Američke sankcije se ne odnose na open source. To je već utvrđeno."

Sta to znaci?

To znači da licence za FOSS važe svuda, bez obzira gde su sankcije i ko je vlasnik FOSS-a.
[ Branimir Maksimovic @ 28.07.2019. 21:52 ] @
Zar tako nije za bilo kakvu licencu? I Windows licencu....
[ Branimir Maksimovic @ 28.07.2019. 22:04 ] @
Citat:
dejanet:
Generalno, mislim da je malo bitno. Ljudi ce se snalaziti za dzabe umesto da plate neku kintu nevezano za licencu i na to ce imati svako pravo dejure i defakto.

Samo US cloud servisi, kao sto je GitHub, efektivno, mogu da primenjuju neku budalastu odluku, npr. budale-sudije iz ajde npr. San Franciska.

To se zove pucanje u svoju nogu, zato sto malo ili nimalo dotice Iran, a Ruse moze da potkaci za 15 minuta, Kineze za minus dva meseca, dok Svabe sutra, tako da se svako normalan, sa srednjim+ biznisom ima pocesati po glavi.


Mislim da te sankcije nisu nista disruptive sve dok postoji pristup internetu, a u tim zemljama koje su pod sankcijama, veci je problem domaca cenzura interneta, nego neke vajne sankcije...
[ Ivan Dimkovic @ 28.07.2019. 22:12 ] @
@Nedeljko,

A kakve veze imaju licence sa sankcijama? Sankcije su vezane za ekonomsku aktivnost a ne licence.

Citat:
Branimir Maksimovic
Mislim da te sankcije nisu nista disruptive sve dok postoji pristup internetu, a u tim zemljama koje su pod sankcijama, veci je problem domaca cenzura interneta, nego neke vajne sankcije...


Glavne posledice sankcija su smanjena ekonomska aktivnost. Nemogucnost pristupa nekom USA cloud servisu je kap u moru ako se uporedi sa drugim ekonomskim merama poput izuzetno otezanog medjunarodnog bankarskog poslovanja zato sto ni jedna banka koja ima prisustvo u USA ne zeli nista da ima sa Iranom zbog straha da im u USA ne ukinu licence ili ih odvale sa kojom milijardom $ kazni.

Zamisli da si u Iranu. Probaj nesto da izvezes i trazi da ti plate... oops, banka korespodent u lancu napunila gace i ne zeli da kompletira transfer posto imaju i kancelariju u USA... pare odose nazad odakle su krenule. Sta onda mozes da radis?

a) Barter (skupo... neefikasno) - ti njima recimo softver, oni tebi sardine, treba kupiti sardine, poslati ih kargom i to preko neke zemlje koju boli stojko za USA sankcije Iranu... i koji ce ti qr sardine uopste?
ili
b) Da ides preko neke specijalne finansijske konstrukcije u Kini, Rusiji i sl. - mozes da pretpostavis, da su im marze za "specijalne usluge" verovatno vece od HSBC-a + sumnjam da ti mala softverska firma iz Teherana ima pristup nekom visokom m00du u Pekingu ili Moskvi sa pristupom tajnim racunima za kanalisanje iranske love u medjunarodne tokove :-)

Ne... nemogucnost pristupu nekom cloud nalogu ili kupovina hardvera na... amazonu? :) je najmanji problem koji imas.

Doduse, uvek mozes da trazis od tvog partnera da se sretnete na turskoj strani granice i uradite transakciju starim dobrim kesom - oni sa koferom dolara a ti sa CD-om, recimo u Hakariju, kazu da je vrlo bezbedno tamo :)

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 28.07.2019. u 23:27 GMT+1]
[ Branimir Maksimovic @ 29.07.2019. 06:40 ] @
Znas kako, bile su i ovde sankcije, uplacivalo se u banku u Madjarskoj. I nemogucnost placanja karticama.
[ Ivan Dimkovic @ 29.07.2019. 08:16 ] @
Sve je to OK, ali prakticno ubija ekonomiju. Nije sporno da ce ljudi na kraju da se "snadju", ali prakticno gube vecinu biznisa zbog tih poteskoca.
[ dejanet @ 29.07.2019. 09:23 ] @
Za male firme i preduzetnike iz zemlje pod sankcijama, bitno je sta mogu kao fizicka lica. Za pocetak, da nemaju ogranicenja po pitanju pasosa od domace administracije, a zatim da mogu da dobiju neku "krstenu" vizu, moze i turisticku, pa pravac - otvaranje firme, bankovnog racuna, vadjenje biznis kartica itd.

Inace, sankcije mogu biti unutrasnje i spoljasne i u oba slucaja, postupio bi isto.
[ bojan_bozovic @ 29.07.2019. 09:33 ] @
@dejanet

I cim pokusas transakciju preko kartice/paypala a IP je iranska, blokirace. Dakle, ako nemas mogucnost i da se zaposlis u svojoj firmi u inostranstvu i dobijes boravisnu vizu, sve to nece da radi. Preko VPN/Tor verujem isto - sto zbog iranske cenzure, sto zbog toga da paypal i strane banke nece da krse sankcije zbog nekog sitnog teheranskog preduzetnika.
[ Nedeljko @ 29.07.2019. 09:38 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: @Nedeljko,

A kakve veze imaju licence sa sankcijama? Sankcije su vezane za ekonomsku aktivnost a ne licence.

Imaju. U Rusiji ne možeš da licenciraš Windows, na primer. Ne možeš da licenciraš nijedan komercijalan američki softver.

SAD zabranjuju svojim firmama poslovanje sa Rusijom i u Rusiji, tako da Microsoft ne može da im prodaje licence.

Pritom je licenca zapravo izričita dozvola vlasnika korisniku da koristi softver na određeni način pod određenim uslovima i ugovor između vlasnika i korisnika. Ako SAD zabranjuju firmama davanje takvih dozvola ruskim državljanima na teritoriji Rusije, šta onda?
[ dejanet @ 29.07.2019. 09:49 ] @
@bojan_bozovic

Ako postoje sankcije i prema fizickim licima, mozes da radis transakcije preko svog servera kojeg si zakupio iz trece zemlje.

Misljenja sam da sankcije nikada nisu bile uvodjenje direktno(indirektno mozda) prema fizickim licima, tako da, ako nisu na poternicama u pojedinim zapadnim zemljama mogu da otvore firme, racune, kao sto sam napomenuo gore i da rade legalno ako im je klijentela 100% na Zapadu.

Ono sto je ovde zanimljivo, jeste, sto identicne sankcije mogu da "popiju" i EU zemlje, grupno ili pojedinacno.
[ bojan_bozovic @ 29.07.2019. 09:59 ] @
@dejanet

Kartice uopste ne rade u Iranu, a sankcije su i prema fizickim licima. Sve transakcije preko USD su zabranjene.

https://www.mahcard.com/blog/2...a-or-master-card-work-in-iran/

Transakcije ne mozes raditi preko servera u trecoj zemlji, jer te pare ne mozes koristiti na bankomatu u Iranu, niti ikako koristiti Visa/MasterCard u Iranu.
[ Ivan Dimkovic @ 29.07.2019. 10:21 ] @
Citat:
Nedeljko:
Citat:
Ivan Dimkovic: @Nedeljko,

A kakve veze imaju licence sa sankcijama? Sankcije su vezane za ekonomsku aktivnost a ne licence.

Imaju. U Rusiji ne možeš da licenciraš Windows, na primer. Ne možeš da licenciraš nijedan komercijalan američki softver.

SAD zabranjuju svojim firmama poslovanje sa Rusijom i u Rusiji, tako da Microsoft ne može da im prodaje licence.

Pritom je licenca zapravo izričita dozvola vlasnika korisniku da koristi softver na određeni način pod određenim uslovima i ugovor između vlasnika i korisnika. Ako SAD zabranjuju firmama davanje takvih dozvola ruskim državljanima na teritoriji Rusije, šta onda?


Nista, Microsoft ne moze da legalno posluje sa drzavama pod USA sankcijama. Doduse, kada je Rusija u pitanju bar koliko znam Microsoft i dalje valja Windows samo postoji lista kupaca koji ne mogu da kupe licencu (mada verujem da ti kupci i ovako i onako gledaju da ne zavise od Microsofta :-).

Ali to isto vazi i za bilo koju drugu firmu, bez obzira na tip licence (komercijalna ili FOSS).

Cinjenica da Iran moze da se dokopa FOSS softvera pisanog u USA je tehnikalija, isto tako mogu da koriste (i verovatno koriste) piratovani Windows.
[ Ivan Dimkovic @ 29.07.2019. 10:28 ] @
Citat:
dejanet:
@bojan_bozovic

Ako postoje sankcije i prema fizickim licima, mozes da radis transakcije preko svog servera kojeg si zakupio iz trece zemlje.

Misljenja sam da sankcije nikada nisu bile uvodjenje direktno(indirektno mozda) prema fizickim licima, tako da, ako nisu na poternicama u pojedinim zapadnim zemljama mogu da otvore firme, racune, kao sto sam napomenuo gore i da rade legalno ako im je klijentela 100% na Zapadu.

Ono sto je ovde zanimljivo, jeste, sto identicne sankcije mogu da "popiju" i EU zemlje, grupno ili pojedinacno.


Kao fizicko ili pravno lice iz Irana, sanse da otvoris racun u stranoj banci koja, takodje, posluje u USA verovatno teze nuli.

Banke ne zele da imaju nista sa tobom iz straha da ce izgubiti USA licence ili biti kaznjene za krsenje sankcija.

Verovatno postoje seme u Kini i sl. za zaobilazenje problema ali sam prilicno siguran da su to stvari rezervisane samo za politicki i biznis vrh u Iranu.

Btw, isto tako kao USA drzavljanin ili poreski rezident mozes imati velike probleme da otvoris racun u EU ili Svajcarskoj zato sto banke ne zele rizik da ih u USA opale nekom kaznom zbog krsenja FATCA propisa.
[ dejanet @ 29.07.2019. 13:16 ] @
Mislim da ima prostora.

Svakako da ne radi platni promet Zapad-Iran, to niko i ne ocekuje. Ono sto bi ja kao Iranac probao, gore opisano, jeste preko Turske. Pa da bas nista ne moze na ime, nasao bi brata Turcina za procenat.
[ mjanjic @ 29.07.2019. 15:31 ] @
Da li građanin Irana može da aktivira E-Residency uslugu u Estoniji?

Ono što znam i za Iran i za Severnu Koreju je izričita zabrana SAD svojim kompanijama da im prodaju visoke tehnologije koje bi mogle na bilo koji način pomoći u razvoju nuklearnog naoružanja. To, između ostalog, podrazumeva i serverske procesore i druge slične tehnologije koje mogu poslužiti za izradu superkompjutera i slično.
Ne znam kako po tom pitanju stoje sa Kinom, jer takođe nije u interesu SAD da Kina koristi američke tehnologije kako bi razvijala nova oružja i slično, ali koliko znam kinezi već godinama imaju superkompjutere koji su u samom vrhu na listama najbržih superkompjutera (trenutno na 3. i 4. mestu među prvih 10), pri čemu je na 3. mestu superkompjuter koji koristi kineske Sunway 26010 procesore (260 jezgara po jednom procesoru, RISC arhitektura, postoje sumnje da je inspirisana DEC Alpha procesorima), ali na 4. mestu je Tianhe-2A koji koristi Intel Xeon E5-2692v2 procesore sa Matrix-2000 akceleratorima.
Ovde je interesantno da su Matrix-2000 čipovi razvijeni kako bi se zamenili već zastarele Intelov Knights Corner GPU čipove, jer je u vreme Obame zabranjena prodaja GPU akceleratora visokih performansi Kini.
[ Ivan Dimkovic @ 29.07.2019. 16:23 ] @
Koliko mi je poznato od Tianhe-2A Kina vise ne moze da kupuje na veliko procesore od Intel-a.

Sa druge strane, Kina je obezbedila SoC licence od AMD-a i imaju svoj Dhyana x86 CPU koji je prakticno EPYC samo sa dodatnom kriptografskom podrskom za kineske standarde.

Na duze staze, Kina ce verovatno nastaviti da razvija kompletno domace arhitekture kako ne bi zavisili od politickih odnosa sa USA.
[ Nedeljko @ 29.07.2019. 17:14 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Nista, Microsoft ne moze da legalno posluje sa drzavama pod USA sankcijama. Doduse, kada je Rusija u pitanju bar koliko znam Microsoft i dalje valja Windows samo postoji lista kupaca koji ne mogu da kupe licencu (mada verujem da ti kupci i ovako i onako gledaju da ne zavise od Microsofta :-).

Ne znam, meni je jedna Ruskinja tvrdila suprotno - da ne može niko da licencira komercijalan američki softver.

Ne znam kako će to onda MS da posluje u Rusiji. Preko The Pirate Bay-a?
[ Ivan Dimkovic @ 29.07.2019. 18:39 ] @
Bar jos prosle godine su mogli:

https://www.onmsft.com/news/mi...ia-limited-by-new-us-sanctions

Mozda su od tada do danas uvedene dodatne sankcije koje sprecavaju MSFT da prodaje Windows u Rusiji bilo kome.

Koliko vidim, radi im i online ruska prodavnica:

https://www.microsoft.com/ru-r...ndows?icid=CNavSoftwareWindows
[ nkrgovic @ 29.07.2019. 19:40 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Koliko mi je poznato od Tianhe-2A Kina vise ne moze da kupuje na veliko procesore od Intel-a.

Sa druge strane, Kina je obezbedila SoC licence od AMD-a i imaju svoj Dhyana x86 CPU koji je prakticno EPYC samo sa dodatnom kriptografskom podrskom za kineske standarde.

Na duze staze, Kina ce verovatno nastaviti da razvija kompletno domace arhitekture kako ne bi zavisili od politickih odnosa sa USA.

Ne zaboraavi da AliBaba vec ima svoj RISC-V dizajn:

https://www.theregister.co.uk/2019/07/27/alibaba_risc_v_chip/