[ CoyoteKG @ 11.06.2018. 14:31 ] @
Imam jedan meni zanimljiv projekat koji ne bih propustio.
U pitanju je neki klub kojima bih probono uradio ovaj setup, pa eto imam prilike da se "igram". Oni bi naravno kupili svu opremu koju im tražim. Za sada sam odabrao uglavnom unify uređaje zbog lakšeg remote pristupa i cloud managament-a, i rado bih se držao toga, ali ako grešim svakako bih voleo da čujem šta je bolj. Cisco Meraki je možda preskup za ovakav setup, a i ne znam kako da dođem do uređaja i cena :)

Ovo je lokacija sa 3 zgrade.


Zgrada 1. tu će ISP da dovuče dve odvojene linije. Ta zgrada je i kao neka kancelarijica gde sedi sekretarica/ekonomista kluba. Nemaju server samo jedan računar, printer i nisam siguran da li je NAS ili neki USB HDD. Čak je i printer verovatno USB.
Zgrada 2. Tu je neki kafe odnosno restorančić, svlačionice, terasa sa nekoliko stolova. Za sada nemam info da li imaju neke računare tu, ali svakako nemaju potrebe da se vide međusobno.
Zgrada 3. Je takođe neka kancelarijica, u pitanju je klub u klubu, odvojena "firma".

U principu njima je bitan samo pristup internetu, nikakvo međusobno umrežavanje.

Tu je par teniskih terena koji su zimi zatvoreni balonom.
Takođe i kao neka baštica/kafić ispred.

Gosti bi se kačili na Hotspot sa nekom landing stranicom (logo i neki tekst), potvrđujući samo "Terms and conditions".
Zaposleni bi imali drugi SSID gde bi se logovali username/pass. Samim tim bi možda trebalo da ako počnu da dele passworde drugima, trebalo bi da odvojim office opremu u zgradi 1, i zgradi 3 od svih. Zbog toga sam u zgradu 3 dodao još jedan USG, ne znam da li bih mogao njega da izbacim zbog "troškova" i da nekako konfigurišem sam switch? A u zgradi 1. će biti na posebnom portu rutera.

Bilo bi OK da zaposleni kako se šetaju kroz zgradu 2 ili po dvorištu, da im se mobilni tel automatski kači tamo gde je jači signal.

Ne znam kako ovo ostalo da odvojim jedne od drugih.
Ne znam da li ovu zgradicu 1. mogu da stavim pod jedan vlan i tako ih zaštitim, a sve ovo ostalo pod drugi vlan

Obično u momentu ima 15-30 osoba sve ukupno, ali takođe često imaju i neke događaje gde se okupi i do 100-200 ljudi.

Pored ovih gore razmišljanja interesuje me i

1. Da li je ovo previše uređaja za ovaj slučaj? Može li negde da se uštedi, i da li ću da napravim cirkus u etru sa kanalima?
2. Šta sam prevideo?
3. Da li ovaj cloud key će prepoznati sve uređaje, svejedno u kom subnetu su, i da li ću moći sve da ih adoptujem?
4. Da li bi mi USG radio posao load balancinga umesto ovog EdgeRouter. Značilo bi mi jer bih USG mogao isto da kontrolišem preko cloud key. Ali sve što sam izguglao vezano za USG i load balancing je da ne radi dobro.
5. Ovaj Outdoor5 sam mislio da koristim za dvorište i terene, ali vidim da je 5GHz. Kakva je situacija danas sa uređajima, mobilnim telefonima. Postoje li još uređaji koji koriste samo 2.4GHz? Ili ipak da razmišljam o UniFi AP-Outdoor+ koji je na 2.4 b/g/n.
6. Vezano za prethodno pitanje, zimi se valjda tu postavlja neki balon, da li će u balonima biti problem uređajima da se zakače na 5GHz ako nema optičke vidljivosti? Koliko kapiram za 5GHz je baš neophodna optička vidljivost?

A ovo je otprilike kako sam zamislio

[ bachi @ 11.06.2018. 15:06 ] @
Zašto zgradu 2 i zgradu 3 ne bi vezao LAN kablom? Ispod 100 metara ti je? Isto pitanje i za zgradu 1 i zgradu 2?

I zašto bi posebne APove držao za osoblje, a posebne za goste? To što oni sad nemaju potrebe da budu međusobno povezani, ne znači da za par meseci neće imati potrebu, nema razloga da odmah to ne uradiš.

Zašto svi ne bi bili za sve, odvojeni odgovarajućim VLANovima?

Otprilike svaki deseti klijent je 5GHz, pričam na osnovu svoje statistike.

[ CoyoteKG @ 11.06.2018. 15:59 ] @
I ja sam uvek za kabal pre wireless, ali u ovom slučaju ovi insistiraju da se ne zezaju sa kablovima jer to ne bih mogao ja da radim, morali bi oni. I u fazonu su da bi platili uređaje samo da izbegnu kablove.
Jedino da im "objasnim" da nije moguće toliki broj wifi uređaja na tako malom mestu, da može biti problema.

Nisam skontao ovaj deo za APove posebne za osoblje i goste.
Kapirao sam da ove APove koje koristim za bridge, da ne mogu ničemu drugom da služe. a ovi ostali su i za goste i za osoblje, s tim što sam mislio SSID-ovima da ih odvojim. Ajd pls ako možeš taj deo da mi objasniš, precrtaš ili kako god, da skontam na šta misliš.

Dakle i danas je ista situacija sa 5GHz, nisam se par godina susretao sa tim pa sam mislio da sad većina uređaja može da koristi oba. Dakle da izbacim iz razmišljanja,

[ Predrag Supurovic @ 11.06.2018. 16:06 ] @
Mikrotik ima opciju da na jednom fizičkom wireless inerfejsu napravi više virtuelnih AP, svaki sa svojim podešavanjima.

Ja to koristim baš za ovakve prilike, jedan namestim da je za public pristup a drugi za interni.

Vidi da li ti uređaji koje koristiš mogu nešto slično.

Mikrotik takođe ima CapsMAN koji omogućava da celu mrežu podesiš na jednom, glavnom ruteru a da ostale podesiš da budu slave i oni će sa glavnog da preuzmu svu konfiguraciju i automatski bridžuju interfejse, tako da roaming radi odmah.
[ CoyoteKG @ 11.06.2018. 20:34 ] @
Koje si ti koristio uređaje na tim lokacijama? Kakav bi tvoj setup bio?
[ bachi @ 12.06.2018. 08:03 ] @
> Nisam skontao ovaj deo za APove posebne za osoblje i goste.

Svi APovi osim onih za p2p, tj. bridge linkove treba da imaju iste SSIDove, dakle i za osoblje i za goste, u različitim, odgovarajućim vlanovima. Takođe razmisli kad već radiš od nule da uvedeš posebni vlan za managment interfejs gde će ti biti svi ruteri, svičevi, apovi (uključujući unifi kontroler i apove). Dakle vlan za managment interfejs, poseban vlan za office, tj. osoblje i poseban vlan za goste.

Za mene wifi = nepouzdanost. Dakle, ti p2p linkovi između objekata će raditi, možda će raditi savršeno, a možda će imati visoku latenciju, bagovati povremeno, a možda će raditi savršeno. :) I u tom smislu se ogradi unapred od toga i malo ih zaplaši u smislu da je kabl najpouzdanije rešenje.

Ukoliko pristanu i idu kablom, gledaj da to bude po dva lan kabla između svakog objekta, kako bi ostavio prostora sutradan za link aggregation, te kako bi imao 2Gb/s (jednog dana i 2x10Gb/s) linkove između objekata. Kablovi koliko vidim opušteno mogu i pod zemljiom da idu, a mogu i samonoseći sa sajlom krov2krov varijanta. Koliko vidim, između objekta 2 i 3 j p dim razvući kabl pod zemljom, ono je sve čisto, samo iskopati kanal. Između 2 i 1 je malčice teže zbog betona, ali opet nije toliko strašno, mislim da će ih manje koštati da plate razvlačenje kablova, nego wifi opremu za p2p linkove.

Ako oni insistiraju na wifi linkovima između objekata, pa šta da se radi, takav je život.

U suštini uvek gledaj kada radiš nešto gledaj da imaš što manje aktivne opreme, što manje aktivne opreme, manje glava boli.

[Ovu poruku je menjao bachi dana 12.06.2018. u 09:34 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao bachi dana 12.06.2018. u 09:34 GMT+1]
[ notebookFun @ 12.06.2018. 08:04 ] @
Ja u firmi imam dva MikroTik SXTG-5HPacD, jedan master a jedan slave. Na udaljenosti 100m rade dobro.
[ bachi @ 12.06.2018. 08:11 ] @
Imam i ja u jednoj firmi Isto SXT 5GHz p2p linkove na oko 800 metara i isto rade dobro generalno...

Ali, desi se, pošto je na toj zgradi gomila wifi opreme da mi neko zajaše na kanal, pa moram da ga menjam kako bih imao dobar protok. Onda se desi nenormalan vetar koji pomeri malo antenu taman toliko da opadne protok i desilo mi se da je jedan mučenik bio spaljen munjom. :D

Ali u suštini više od 5 godina radi manje više ok.

Izvalite ovaj proizvod od mikrotika. :D https://mikrotik.com/product/wireless_wire

Dakle, 60GHz! p2p link sa max brzinom 1Gb/s full duplex, potrebna savršena optička vidljivost i daljina max do 200 metara. Idealno za p2p linkove kraće udaljenosti. :D
[ CoyoteKG @ 12.06.2018. 11:25 ] @
Citat:
bachi:
> Nisam skontao ovaj deo za APove posebne za osoblje i goste.

Svi APovi osim onih za p2p, tj. bridge linkove treba da imaju iste SSIDove, dakle i za osoblje i za goste, u različitim, odgovarajućim vlanovima. Takođe razmisli kad već radiš od nule da uvedeš posebni vlan za managment interfejs gde će ti biti svi ruteri, svičevi, apovi (uključujući unifi kontroler i apove). Dakle vlan za managment interfejs, poseban vlan za office, tj. osoblje i poseban vlan za goste.

Znači recimo ovakav bi bio tvoj setup?


Interesuje me kod mikrotika, taj Virtual AP, to je u stvari SSID sa posebnim VLAN ili?


Citat:
bachi:
Za mene wifi = nepouzdanost. Dakle, ti p2p linkovi između objekata će raditi, možda će raditi savršeno, a možda će imati visoku latenciju, bagovati povremeno, a možda će raditi savršeno. :) I u tom smislu se ogradi unapred od toga i malo ih zaplaši u smislu da je kabl najpouzdanije rešenje.

Pre 4 godine sam samo radio nešto slično, ali je bilo samo povezivanje dve zgrade udaljene manje od 200m. U pitanju neke hale koje su već imale svoju infrastrukturu. Samo sam bridgovao sa 2 kom. Loco m5. I to dan danas perfektno radi. Ni jednom me nisu pozvali za ovo vreme. I prilično jednostavno mi je bilo da podesim, zato nekako sam za Ubiquiti uređaje, zbog tog pozitivnog utiska.
OK, pre 7-8 godina sam i u nekom studentskom domu podesio dva postojeca mikrotika i 3 TP link APa, ograničio da ne mogu da skidaju torrente uz pomoć blokiranja na layer 7. To sam ispratio neko Predragovo uputstvo ili možda umrezen.in.rs.
I to radi dan danas :). Ne baš najbolje jer imaju očajan protok a gomilu studenata koji uglavnom budu na istom spratu, svi imaju laptopove i telefone. Mislim da je tu bio tplink slaba tačka, jer kad imaju čas, svi se nakače maltene na jedan tplink, pa neki ispadaju sami. Popodne su sami skontali, da iz soba ako ih izbacuje, posedaju po stepenicama na drugim spratovima i onda im bude samo sporo ali radi. Danas više ni ne zovu, verovatno je besmisleno imati SBB net neki osnovni paket na toliki broj, pored ovih drugih rešenja sa GB na telefonima, 4G ruterima i sl...

Mikrotikovi mi nisu pravili problem, ništa dodatno nikada nisam podešavao.

Citat:
bachi:
Ukoliko pristanu i idu kablom, gledaj da to bude po dva lan kabla između svakog objekta, kako bi ostavio prostora sutradan za link aggregation, te kako bi imao 2Gb/s (jednog dana i 2x10Gb/s) linkove između objekata. Kablovi koliko vidim opušteno mogu i pod zemljiom da idu, a mogu i samonoseći sa sajlom krov2krov varijanta. Koliko vidim, između objekta 2 i 3 j p dim razvući kabl pod zemljom, ono je sve čisto, samo iskopati kanal. Između 2 i 1 je malčice teže zbog betona, ali opet nije toliko strašno, mislim da će ih manje koštati da plate razvlačenje kablova, nego wifi opremu za p2p linkove.

E, nisam nikada koristio te neke outdoor kablove, ili kako se već zovu... Je l' imaš neku preporuku? Oni mogu da se krimpuju običnim kleštima, ili stavljati utičnice pa iz utičnice u uređaje? Lakše bi mi bilo bez utičnica, jer onda ne bih morao nikog da cimam da mi tamo štemuje zidove i postavlja utičnice.
Kako se u praksi to provlači?. Recimo kroz zemlju, trebaju mi neka creva dodatno, ili može opušteno kabal. Provukao bih ga onda možda tik uz beton. Ili ako bi išlo sajlama, je l' kabal vežem vezicama za sajlu, dovoljno to, ili opet... mora neko crevo?
Imaju oni ovde na terenu nekog nadrndanog majstora koji se bavi održavanjem, ima sav alat, možda bih mogao da ga uposlim uz par piva.


I da, šta mislite ovako, sa one google map fotke, da li bi bio dovoljan ovaj AP Outdoor+ 2.4 , odnosno da li bi u zgradi 2 imali net sa njim? Možda bih onda mogao da izbacim taj jedan AP. Za zgradu 3 pretpostavljam da bi bio dobar signal, nema nekih smetnji između, no onda bih i njihov SSID morao da imam na ovom glavnom spoljnom ruteru, a to bih izbegao, jer su oni totalno izolovani. Cak ću možda njima skinem isto taj AP u zgradici, samo kablom da budu povezani, a ako im treba na telefonima net, neka koriste ovaj Guests. To mora da proverim.


I da, još jedno pitanje.
Da bi u zgradi 3 uređaji bili u vlan: Building 3, na switchu 10.10.0.20 pretpostavljam da u zgradi 2 treba na nekom portu definišem da je taj vlan, pa iz tog porta dovoljno da spojim sa tim tamo switchem i to će da radi?

[Ovu poruku je menjao CoyoteKG dana 12.06.2018. u 13:05 GMT+1]
[ CoyoteKG @ 12.06.2018. 11:54 ] @
Citat:
bachi:
Imam i ja u jednoj firmi Isto SXT 5GHz p2p linkove na oko 800 metara i isto rade dobro generalno...

Ali, desi se, pošto je na toj zgradi gomila wifi opreme da mi neko zajaše na kanal, pa moram da ga menjam kako bih imao dobar protok.

Tako sam pre par godina uz neku android Wi Fi Analyzer app rešavao probleme sa kanalima.
Nego, zar nemaju danas ovi APovi neko svoje automatsko skeniranje i setovanje kanala dinamički ako neko upadne na isti kanal?
Znam da mi pre par godina neki prijatelj baš pomenuo onako usputno da uz CAPsMAN ne mora da se zeza sa kanalima.
A i na prošlom poslu smo imali u hali 14 Cisco APova, nisam imao pristup, ali mislim da su i oni nekako automatski birali najbolje kanale.
[ CoyoteKG @ 12.06.2018. 17:09 ] @
I jos jedno pitanje :D

Do sada sam u kanc i kuci uvek imao po jedan SSID za 2.4 i 5 GHz.
Ako stavim isto ime na oba SSID, enkricpiju i password, hoce li se uredjaji povezati automatski na kanal koji im je "bolji"? :)

edit:
zaboravite na pitanje :)
Probao sa ovim mojim ubee ruterom kući, prošetao iz sobe u sobu i pratio preko Wi Fi analyzera, čim je 5GHz signal pao povezao se na 2.4. Kad sam se vratio u istu prostoriju nazad opet se vratio na 5GHz.
Ovo je vrhunska mogućnost :)

[Ovu poruku je menjao CoyoteKG dana 12.06.2018. u 18:46 GMT+1]
[ bachi @ 12.06.2018. 17:50 ] @
U principu je to do klijenta. Ima nešto što se zove bend steering u UniFiju, ali sam negde čitao komentare na njihovom forumu da je znalo da pravi probleme u smislu da klijent na kraju ostane otkačen od mreže, tako da je najbolje to da bude isključeno, a da uključiš minimum irssi i za 5Ghz i za 2,4 i da staviš na -85.

Ip adrese ovako nekako..

1 - Managment

VLAN ID 10 (na primer)

IP 10.222.10.0/24

SSID: nema, jer nema potrebe, jedino ako bi sa mobilnog da ulaziš na managment interfejs...

2 - Za zaposlene

VLAN ID 20

IP 10.222.20.0/24

SSID za zaposlene: staff (na primer)

3. - Za goste

VLAN ID 30

IP 10.222.30.0/24 (ukoliko očekuješ da bude više wifi klijenata od broja IP adresa, onda stavi da bude 10.222.30.0/23).

SSID za goste: naziv kluba (na primer)

U svakoj zgradi ćeš imati po pametan svič, a u zgradi 2, gde će biti, pretpostavljam centralno mesto, pokraj sviča ćeš imati i ruter preko koga će svi ići na net.

Svičevi trebaju da ti budu pametni kako bi furao vlanove među njima.

Linkovi između svičeva trebaju da budu vlan tagged i da budu članovi svakog vlana, dakle 10, 20 i 30.

UniFI AP pošto su retardi i menadžment interfejs mora biti untagged, on mora biti na vlan 10 untagged, ali na vlan 20 i vlan 30 da bude tagged, s tim što port native id (pvid) treba da bude 10.

Na ruteru ćeš firewallom da sprečiš saobraćaj (forward deny) između vlanova, s tim što ćeš verovatno odrediti jedan komp iz staff vlana koji će moći da pristupa managment interfejsu (ili poseban port na sviču koji će biti managment port, pa utakneš lan kabl u njega, ili ćeš dizati VPN server na ruteru, pa pristupati udaljeno, to je već do tebe).

Ovo su ti neke opšte smernice, dalje improvizuj. Ako nisi dobar sa Mikrotikom, a većina nas nije, drži se Ubiquity opreme, eventualno uštedi na pametnim svičevima, jer TP-Link Easy managed svičevi sasvim solidno vrše posao (pričam iz iskustva).

Takođe, ako im neki računar imače non stop radi, možda na njega staviti UniFI kontroler umesto tog cloud key-a ili šta već.

E da, nikako da razumem zašto ti svaki AP ne bi imao SSID i za zaposlene i SSID za goste? Tome vlanovi služe da odvoje saobraćaj. Zašto bi zaposleni morao da vodi računa kako se spaja da li na gost ssid ili na zaposlene, spoji se na zaposlene i ako šeta po celom kompleksu, kači se uvek na isti SSID i zadržava IP adresu i faktički imaš preki veze u par ms, što čak i ne ometa voip saobraćaj na primer?

[Ovu poruku je menjao bachi dana 12.06.2018. u 19:01 GMT+1]
[ CoyoteKG @ 13.06.2018. 08:30 ] @
Sve jasno, hvala.

Što se tiče SSID, svuda će biti po dva SSID, jedan za zaposlene, a jedan za goste. Osim u zgradicama 1 i 3 gde gosti ne mogu ući.
Mada realno, mogao bih i tu isto da stavim da postoji i Gosti SSID, da pojačam možda domet u tim delovima dvorišta.

Daj samo još neku preporuku za outdoor kablove, šta si koristio u praksi
I da li po nekom tvom iskustvu je dovoljan jedan ovaj AP da pokrije sve ukljucujuci i zgrade? Oni kao 183m dobacuju, meni je manje više nebitno da li će do kraja dvorišta koje je 70m daleko, nego da li će ova zgrada 2 na koju će biti zakačen, imati unutra domet.

[ bachi @ 13.06.2018. 10:53 ] @
Manje više bilo koji cat 6 SFTP kabl. Beše marka DRAKA kod Netiksa.

Ne znam ovo za wifi da ti odgovorim, vidi koji je radijus antene u tom outdoor uređaju, koji ugao zračenja ima, pa se vodi time.
[ CoyoteKG @ 27.08.2018. 08:33 ] @
Malo smo odložili, ali evo stigla oprema :)

[ nkrgovic @ 27.08.2018. 08:38 ] @
Predlog: Ako IOLE mozes, tutni negde jedan "server" i na njega wireless kontroler. Da nemas X standalone AP-ova, nego da budu povezani. Bolje ce ti raditi roaming izmedju AP-ova, lakse ces sve podesiti... Mislim da ubiquiti controller moze na raspberry pi.
[ CoyoteKG @ 27.08.2018. 08:42 ] @
Primetićeš na kutiji sa switchevima Cloud Key, koji je kontroler :)
[ bachi @ 27.08.2018. 10:37 ] @
Aj' pa nek je sa srećom. :D
[ CoyoteKG @ 28.08.2018. 23:04 ] @
Imam u jednoj zgradi, ruter, Switch i AP.

U drugoj zgradi imam samo Switch i AP.
Taj AP je povezan na Uplink AP-a u prvoj zgradi i na taj switch. Odnosno na switch je samo zbog PoE, ali i Switch je adopted, i na njemu ce jos jedan port da mi sluzi za jedan indoor AP.

E sad, malo komplikujem sa vlanovima.
Hteo bih da disejblujem sve portove osim ova dva gde su APovi.

Kreirao sam nekoliko VLAN-ova.

1. Equipment - Tu sam planirao da mi budu svi uređaji
2. Zgrada 1 - Tu je neki sekretarijat, imaju 3 PC-a, mrežni mf printer, NAS.
3. Zgrada 3 - Tu je neki klub u klubu, zasebni su, nemaju nikakve veze sa ostalima.
4. WiFi Internal - Taj Internal WiFi sam odvojio od ostatka interne mreže jer će to služiti samo za mobilne telefone zaposlenih i to je to. Pa i za laptopove, ali im ne treba ništa iz mreže, poput printera, shared foldera i slično. Hteo sam da izbegnem da neko od zaposlenih da šifru dalje, pa da se neko nakači na mrežu i da ima pristup ostatku mreže. I nije im ograničen bandwith, mada možda budem kasnije, videću kako arče.
5. Guest - Njima sam pored svega ograničio bandwith

E sad, moje pitanje je, na ovom Switchu u zgradi 2 gde imam samo 2 AP-a i ništa, to je neki kafe. Dakle iskljucicu sve portove, ostaviti dva porta za ta dva AP, i hteo bih da im dam samo pristup vlanu 4. i 5. Odnosno custom vlan gde je ovaj 4. native, a 5. dodatno.
Ali mislim da ako tako uradim da ću ostati bez uređaja, biće diskonektovan, jer nisu svi vlanovi tu, odnosno nije trunk port ako tako uradim?

Zašto komplikujem? Pa bezveze.
Ako stavim da je Native port 1. Equipment, i onda dodatna dva porta 4. i 5. za WiFi, na taj način oni koji se nakače na wifi neće imati pristup vlanovima 2. i 3.
Ali me sad interesuje sa security strane. Šta ako neko iščupa iz switch-a kabal i nabode svoj laptop na mrežu, to znači da će onda imati pristup i VLANu 1. i videti sve ostale uređaje?
Mislim, neće sigurno Tom Kruz da dođe i to uradi, a i ako dođe, ništa bitno neće napraviti, nego me interesuje kako se to rešavakod ubnt opreme.
[ bachi @ 29.08.2018. 09:34 ] @
Ima li taj svič port security? Pa lepo staviš da samo ta i ta mac adresa može da koristi taj port i u slučaju da se uključi nešto drugo, da se port automatski disabluje?
[ nkrgovic @ 10.09.2018. 19:07 ] @
Mogu neki utisci posle dve nedelje? :)

Takodje, pitanje za nas koji nikad nismo koristili Ubiquti : Da li je taj "cloud key" isto kao da imas kontroler instaliran u VM-u? Ili ima dodatnih mogucnosti? Takodje, vidim da ima neka opcija da se to, za neke pare, kaci na njihov cloud pa da pristup bude skroz remote kao Meraki, ali me zanima, kad se tera kontroler u lokalu, ima li neke cene za licence, ili je to vec ukljuceno u cenu harvera? Za "cloud key" pise da je sve ukljuceno u cenu, ali ne znam kako ide kad se skine controler sa sajta da li se nesto placa....

Opremam novi kanc, hteo sam vec da krenem polako po ebay.de za neki Catalyst 3560, ali vidim da svi koriste neki "cloud managed", a i imam neke scenarije gde bi to mogao da koristim pa bi mi lab dobro dosao... Vidim da je routing&firewall koji nude prilicno zastareo i los (moze mnogo bolje cisto softverski na Linux-u), ali switch&wireless moraju da budu hardver, a ovo donekle nudi bar osnove koliko vidim? Ima VLAN, ima 802.1X sa npr. Radius backendom, ima neke bar static routes...
[ CoyoteKG @ 10.09.2018. 22:30 ] @
Citat:
bachi: Ima li taj svič port security? Pa lepo staviš da samo ta i ta mac adresa može da koristi taj port i u slučaju da se uključi nešto drugo, da se port automatski disabluje?

Izgleda nema... Vidim po ubnt forumu traže to i glasaju, videćemo da li ce biti u sledećim verzijama. Ne deluje teško da se implementira, pa možda ubace. Jedino možda ako teže ka tome da održe jednostavan panel.

Citat:
nkrgovic: Mogu neki utisci posle dve nedelje? :)

Stalno planiram da napišem nešto ali ne stižem :)
Nisam ja sad nešto pun znanja i iskustva, pogotovo ne na nekom višem nivou, jer je task ovde bio vrlo jednostavan.

Cloud key je valjda isto što i kontroler na VM-u, s tim što je prednost što ne treba da imaš nikakav server da bi terao VM ili nešto slično, nego samo ubodeš u PoE port na switchu i to je to. Praktično kome nije problem da "baci" 70€ za to.
Možeš da kreiraš acc na https://unifi.ubnt.com/ i da se autentifikuješ sa CK na taj account, pa možeš remotely da imaš pristup, što je meni jako bitno.
Ali koliko znam to isto možeš i sa kontrolerom koji ti je instaliran na VM.

Reguj se ovde imaš i neki Demo environment gde možeš videti šta ima od opcija.

Citat:
Za "cloud key" pise da je sve ukljuceno u cenu, ali ne znam kako ide kad se skine controler sa sajta da li se nesto placa....

Nemaš nikakve licence, uključeno je u cenu hardvera. Čak i taj kontroler na VM je besplatan, ne treba ti nikakva licenca. Jedino ako hoćeš da umesto na svojoj VM instaliraš kontroler, nego da koristiš Ubnt, onda plaćaš i prilično je skupo
Citat:
$299.00/year for up to 10 devices
$498.00/year for up to 20 devices
$697.00/year for up to 30 devices
+ $199.00/year per 10 additional devices


Vidim da mnogi na AWS guraju kontroler.

E sad, što se tiče nečeg detaljnijeg "šta ima", nisam imao neke specijalne potrebe, ali eto nema port security :D.

Meni je bilo bitno da je prilično jednostavan interfejs, da bez nekog preteranog network znanja mogu da podesim brzo sve.
Recimo, sa Mikrotikom bih imao sigurno više opcija, ali bih se namučio :). Ovo sam sve ispodešavao za sat-dva.

E sad, što se tiče projekta kao samog projekta... Nisam se usrećio.
Pošto nije u Srbiji, morao sam da odem što mi naravno nije problem, ali pre toga sam poslao tačno gde treba da se probuše rupe za kablove, postave nosači koje sam poručio, tako da dođem i samo postavim uređaje i iskonfigurišem.
Jbg, ništa od toga me nije sačekalo, pa sam se iscimao sam tamo, bušio, pentrao se po krovovima i slično.
Pri tom firma od koje sam poručio opremu, poslali mi Solid FTP kabal pa nisam mogao da iskoristim. Jurio da nađem konektore za taj kabal, nigde nisam našao pa sam morao da poručujem ponovo kabal i da čekam.
Pa mi UPC provajder kasnio sa netom. Trebali dve linije da dovedu sa različitih strana, doveli mi samo jednu, i to mi kasnili 2 nedelje.
I za kraj crkao mi jedan AP u sred nekog "Event-a" od 300 ljudi zbog kojeg je i postavljeno sve. Sad je na reklamaciji pa da vidim koliko će dugo da traje. U principu, AP je bio vidljiv na CK, ali nije slao signal, sam od sebe odjednom iz čista mira. Trebalo mi je pola sata da skontam šta je problem i da prebacim drugi AP i podesim da ponovo sve radi.

Ovo je otprilike setup.


Dosta izmenjeno u odnosu na prvobitni plan. Nisu imali te neke Outdoor+ APove, pošto je to neka zastarela serija, nego su ih ovi Mesh zamenili.
Prednost Mesh jeste što se vrlo lako podese za "mesh" :). Odmah po adoptovanju, se zakače automatski na najjači AP. Ukoliko neki AP crkne, u roku od par minuta se zakači na sledeći sa najboljim signalom.
E... Tu sam napravio glupu početničku grešku. Ispadali mi APovi, jedva sam skontao da mi je na ovim UAP-AC-PRO po defaultu bilo uključeno da na njih može da se "meshuju" drugi APovi. I onda mi se UAP-AC-M-PRO umesto da bude nakačen na ovaj glavni 10.16.0.4, zakači se na sebi najbliži, i pošto su odvojena celina, oba na istom switchu, medjusobno spojeni nije bilo neta :D. I to je počelo da mi se dešava tek kad sam seo u auto i krenuo nazad. Mislim... relativno brzo i bezbolno sam to skontao i rešio, sreća pa je bio vikend, nego sam morao da cimam kolegu da ode da izvlači kablove :). A u logovima nisam ništa pametno video. Jer kad se on načaki na taj drugi, tad se odseče od Cloud Key kontrolera, i u "events" nemam taj zapis da se prebacio sa jednog na drugi uplink.

Zanimljivo mi je to da je prestao taj jedan AP da emituje signal i to baš ovaj glavni 10.16.0.4
Pa sam ovaj .0.14 prebacio na njegovo mesto, pa su mi sada switch i ovaj jedan AC-PRO diskonektovani dok mi sa reklamacije ne stigne nov AP.
Ali ceo taj prostor je i dalje samo sa ova dva pokriven odlično. Bukvalno možda sam mogao da izostavim iz ove zgrade 2 ceo taj setup. Pri tom mi UAP-AC-M-PRO u zgradi 1 i zgradi 3 nisu optički vidljivi. Postoji neko drveće između, a pri tom razdaljina po Google Earth je preko 90m .
Baš sam se iznenadio da to u ovom momentu radi odlično.

Zbog cele te peripetije, ograničenog vremena, i drugih poslova, nisam mogao sa iperf3 da testiram sa različitih mesta kakav je bandwith. Razmišljam da kad mi stigne sa reklamacije AP, da stavim da uplinkovi rade samo na 5GHz.


Dakle... Nemam neka iskustva pa da poredim sa drugim uređajima, ali ono što je meni trebalo, ruter sa dual wan podrškom, Hotspot, vlanovi, remote pristup (taj cloud key, pošto ovamo ne postoji neki server gde bih mogao da teram VM), jednostavan GUI sa kojim sam podesio sve za jako kratko vreme. Dashboard je odličan, lako vidim koji uređaj koliko čega "arči". Email notifikacije gde stvarno mogu da ispodešavam koješta da mi stiže... Roaming uređaja sa jednog na drugi AP radi odlično

Minus... to što mi je riknuo jedan AP tako brzo. Ali čitam da to nije to baš tako često.

Toliko od mene... gomila neupotrebljivih informacija :D
[ nkrgovic @ 11.09.2018. 07:48 ] @
Ako pod port security smatrate fixne MAC adrese, to i nije toliki problem. Koliko vidim specke ima 802.1X, to je ionako bolje resenje. :) (Znam, PITA za implementaciju, ali jeste bolje KAD se namesti).

Ono sto je bitno je da moze da port ima fixni VLAN i da swtich stripuje na ingresu sve VLAN tagove, a da onda na egresu zalepi ono sto je ukucano u config - u suprotnom moze neko da se pravi pametan i da menja sam svoj VLAN-ove. :) Ovo, koliko sam shvatio, radi, mada nisam probao da li bi neki exploit prosao...

P.S. Ako je port security full prica, tipa DHCP snooping na portovima koji su oznaceni kao access, pa da se blokira DHCP server i sve ostalo... to je vec ozbiljna prica. Nisam siguran kako bi to jednostavno resio.
[ CoyoteKG @ 11.09.2018. 11:16 ] @
O radius i 802.1X imam jedino skromno iskustvo u setup wifi autentifikacije korisnika.
Ali za to mi treba server koji ovde nemam, namestao sam samo Win Server 2016.
Pored toga ne kapiram bas kako bih to iskoristio sa autentifikacijom Access Pointa na taj neki port...
[ nkrgovic @ 11.09.2018. 11:48 ] @
Nisam mislio samo na AP. Mozes da zahtevas da se racunar (sa kablom) isto autorizuje kroz 802.1X na port. :)
[ CoyoteKG @ 11.09.2018. 12:06 ] @
Ah ok... moje pitanje pre par postova se odnosilo na to kako npr da sprečim da neko izvuče AP iz switcha i ubode svoj notebook sa kojim bi imao pristup svim ostalim uređajima. Ili da neko nabode svoj ruter pa mi napravi cirkus...
Zato je Bachi dao primer port security po MAC da ako neko proba to da uradi da se port automatski disejbluje...
Mada... onaj ko ima fizički pristup switchu, može može da vidi i MAC na AP. Nisam obratio pažnju da li na AP stoji etiketa sa MAC :)


Nije da mi to zaista treba, nego sam bio znatiželjan

[Ovu poruku je menjao CoyoteKG dana 11.09.2018. u 13:17 GMT+1]
[ nkrgovic @ 11.09.2018. 13:50 ] @
I da ne stoji moze da ubode prvo kabl iz AP-a, usnifuje ga i stavi na port. 802.1X podrzava encrypted login i resava taj problem. Doduse, imas problem sa uredjajima koji ne podrzavaju 802.1X, tipa stampaca, koji se opet resava drugacije.... u sustini se upuca MAC adresa u odgovarajuci server, pa se uredjaj strpa u zaeban VLAN, privatno, i onda se rutira traffic ka tom VLAN-u, plus se omoguci helper za mDNS zahteve da prebacuje broadcast (multicast, ali ajde....) i u taj VLAN za auto discovery.

Glavni problem kad neko ima fizicki pristup su napadi tipa "digne novi DHCP". Neki switchevi ovo resavaju tako sto prepoznaju i iseku DHCP na access portovima, ali ovo koliko sam video vec Ubiquti switchevi ne umeju. Za mDNS helper nisam gledao .