[ kamicak @ 20.06.2018. 08:20 ] @
Da li neko zna kada će početi primena novih set zakona koji smanjuju bankarske provizije na platne kartice?
Drugim rečima, kada će banka recimo na promet od 1000 dinara karticom da uzme 2 dinara proviziju umesto do sada 28 dinara?
[ Bik Koji Sedi @ 20.06.2018. 16:52 ] @
Šest meseci od stupanja na snagu zakona, znači okvirno oko Nove godine.
[ Dexic @ 21.06.2018. 00:48 ] @
Citat:
kamicak:
Da li neko zna kada će početi primena novih set zakona koji smanjuju bankarske provizije na platne kartice?
Drugim rečima, kada će banka recimo na promet od 1000 dinara karticom da uzme 2 dinara proviziju umesto do sada 28 dinara?

Pomesao si loncice :) To samo vazi za banku izdavaoca. Ne znaci da ce POS terminali pojeftiniti, pre ce poskupeti, jer banke moraju ovaj deo da nadoknade negde drugde :)
[ kamicak @ 21.06.2018. 07:49 ] @
Nisam pitao za POS terminal nego za provizije koja banka uzima trgovcima kada ostvare promet preko platnih kartica, do sada su banke naplaćivale od 1.8 do 3 % od svakog provlačenja kartice, a novi zakon smanjuje te provizije na 0,2 i 0,3 %.
Zakon je donet 08. juna, objavljen je u službenom glasniku 09. juna, i u poslednjem članu zakona piše da se zakon počinje primenjivati 8 dana od objavljivanja u službenom glasniku, a meni banka i dalje uzima proviziju po starom 2.8 %, znam da je teško odreći se nečega što godinama koristiš ali zakon se valjda mora poštovati, barem u ovom slučaju.
[ djoka_l @ 21.06.2018. 08:12 ] @
Pročitaj član 18: https://www.neobilten.com/zako...ija-na-osnovu-platnih-kartica/

Citat:
Stupanje na snagu
Član 18.
Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije”, a primenjuje se istekom šest meseci od dana stupanja na snagu, osim člana 9. ovog zakona, koji se primenjuje istekom dva meseca od dana stupanja na snagu ovog zakona.
[ kamicak @ 21.06.2018. 08:19 ] @
Da, zakon kojim se provizija na promet preko platnih kartica smanjuje na 0.2 i 0.3% stupa na snagu posle 6 meseci, jer prvih 6 meseci od donošenja zakona je prelazni period gde banke moraju da smanje provizije na najviše0.5 i 0.6 %.
[ kamicak @ 21.06.2018. 10:40 ] @
Biće ipak da tek posle 6 meseci počinje prelazni period pa tek onda posle 6 meseci zakon počinje da se primenjuje, doneli su zakon i onda
su dali bankama vremena godinu dana da smisle kako da nadomeste gubitak extra profita.
[ Dexic @ 24.06.2018. 18:13 ] @
Citat:
kamicak:
Nisam pitao za POS terminal nego za provizije koja banka uzima trgovcima kada ostvare promet preko platnih kartica, do sada su banke naplaćivale od 1.8 do 3 % od svakog provlačenja kartice, a novi zakon smanjuje te provizije na 0,2 i 0,3 %.

Gde si to video?
Tj. gde si to (pogresno) protumacio?
[ kamicak @ 24.06.2018. 18:57 ] @
Ne razumem šta me pitaš,
ako je u vezi provizija nisam ništa tumačio, tako piše u novom zakonu o platnim karticama koji je skupština usvojila 8. juna.
[ Dexic @ 25.06.2018. 21:09 ] @
Ne pise.
Pise da medjubankarske provizije ce biti ogranicene na 0.2, tj. 0.3% za kreditne.
Ne pise nista za provizije koje tebi banka naplacuje za primanje kartica. Oni tebi smeju i 20% naplacivati i dalje, nista nije menjano po tom pitanju.
[ kamicak @ 26.06.2018. 07:35 ] @
Ovo je neko sasvim drugo tumačenje zakona.
[ Dexic @ 26.06.2018. 23:14 ] @
Clan 3 govori o medjubankarskim provizijama. Pogledaj definiciju tog termina.
Citat:
1) međubankarska naknada (eng. multilateral interchange fee) označava naknadu, uključujući neto naknadu i bilo koji drugi ugovoreni iznos novčanih sredstava, koja se neposredno ili posredno (npr. preko trećih lica) plaća za platnu transakciju na osnovu platne kartice između izdavaoca i prihvatioca koji učestvuju u izvršenju te transakcije;

Clan 3 uzjedno i kaze sledece:
Citat:
Odredbe ovog člana ne primenjuju se na:
1) platne transakcije na osnovu platnih kartica koje se odnose na isplatu gotovog novca na bankomatima ili na šalterima pružalaca platnih usluga;
2) platne transakcije na osnovu poslovnih kartica;
3) platne transakcije na osnovu platnih kartica koje je izdao trostrani kartični sistem plaćanja.

Sto znaci da i tebi banka primalac ne moze ponuditi uvek niske naknade, jer ne vaze ni za njih limiti na medjubankarske provizije uvek.
Ne vaze ni za kartice koje nisu iz Srbije.

Nije to drugo tumacenje, procitaj i sam bolje zakon. Provizije ti nece pasti, zbog ovog zakona.
[ kamicak @ 21.12.2018. 17:01 ] @
I evo prođe 6 meseci od donošenja zakona, i šta?
Ništa, provizije banaka ostale iste.
Kakva sprdnja od države.
[ Dexic @ 22.12.2018. 20:36 ] @
Kao da je neko to vec rekao - oh wait, was it miiii?


:)
[ novibl @ 23.01.2019. 19:24 ] @
Ovdje je riječ o nekim drugim provizijama. Nema to veze sa POS terminalom, odnosno sa pravnim licem.
Dakle ako ja kao firma imam POS od banke koja mi naplaćuje proviziju za svaku transakciju od 2,50% tako će biti i dalje, odnosno to zavisi samo od dogovora između moje firme i banke odnosno tarife banke.

Ono čemu se zakon posvetio su među bankarske provizije. Dakle, svaki put kada vi koristite karticu za kupovinu (ne za podizanje keša) banka zarađuje određen procenat. Taj procenat ona naplaćuje od banke čiji je POS terminal. E sad tu enormno zarađuju i kartičarske kuće kao što su MasterKard i Viza.
E ovaj zakon ima ulogu da smanji zaradu Vize i MasterKarda (njima banke plaćaju) i tako ostaje više para banci (pretpostavka) a samim tim to je osnova i stvaranje uslova da i provizija za moju firmu koja ima POS bude manja, a i sa druge strane da se štiti nacionalna kartica DinaKard.

MasterKard je ovih dana kažnjen sa nevjerovatnih 570 miliona EUR od strane EU komisije jer je spriječavao fer načela, odnosno upravo održavao visoke provizije kod maloprodajnih trgovaca i to preko ovako sličnih mehanizama.

Svaka čast za ovaj zakon i NBS.
[ kamicak @ 28.01.2019. 13:32 ] @
Yes, svaka im čast, sad proviziju od POS terminala ne uzima Visa i Master nego recimo Bata Kole, a usput smo na sva zvona objavili kako smo smanjili provizuje na plaćanje karticom sa 2.5% i 2.8% na 0.4% što je najmanja provizija u Evropi, Živela Srbija i njen predsednik.
[ Dexic @ 29.01.2019. 09:34 ] @
Itekako je bolje da Mastah i Viza + banke uzimaju 2.5%, umesto Kolja 0.4%.
kakav je to nacin da neko sme da zaradjuje a da to ne bude strana firma ;)
[ whitie2004 @ 29.01.2019. 15:14 ] @
Dex, vise te ne pratim - a cini mi se ni ostali. Ko i koliko uzima. Koliki je vodjin procenat i koje su 'strane firme' a ustvari nase?
[ ademare @ 29.01.2019. 17:58 ] @
Bila je pre ove jos jedna tema , o tome da ce smanjivanje provizija omoguciti da sve procveta

I tamo sam davno napisao , pa mogu i sada .

Prvo cene robe i usluga , sto nas potrosace valjda najvise zanima , Nece biti manje , bez obzira na bankarske provizije !

Drugo , sa aspekta gradjanina , je Sasvim svejedno da li provizije uzima Strani ili Domaci Tajkun ! I spomenuti M.K. koji se sada bavi bankarstvom , novac iznosi iz Srbistana isto kao i mr. Smith
[ Predrag Supurovic @ 29.01.2019. 21:41 ] @
Citat:
ademare
Prvo cene robe i usluga , sto nas potrosace valjda najvise zanima , Nece biti manje , bez obzira na bankarske provizije !


Ne bih ja bio tako isključiv.

Visoke provizije za transakcije veoma značajno usporavaju da ne kažem onemogućavaju razvoj elektronske trgovine i opstanak malih igrača na tržištu.

[ ademare @ 29.01.2019. 23:06 ] @
Provizije su smanjene ! Jel pojeftinilo nesto zbog toga ?
[ Predrag Supurovic @ 30.01.2019. 08:41 ] @
Provizije nisu smanjene. Smanjene su međubankarske provizije ali kod naplate na POS terminalima banke i dalje trgovcima naplaćuju iste provizije.
[ novibl @ 30.01.2019. 09:16 ] @
Citat:
Dexic:
Itekako je bolje da Mastah i Viza + banke uzimaju 2.5%, umesto Kolja 0.4%.
kakav je to nacin da neko sme da zaradjuje a da to ne bude strana firma ;)

Bravo za komentar.

Dakle ljudi. Šta nam je bolje da Visa i MasterCard uzimaju proviziju? To su američke kompanije koje izvlače novac iz Srbije (od banaka), a ne plaćaju poreze u Srbiji, a zarađuju u Srbiji-izvini ali nije fer. Nebitno ko je vlasnik, ali one debelo naplaćuju to što su prisutni u Srbiji ili bilo kojoj zemlji, pa onda neka plate.
Ovako će više novca ostati u Srbiji, a to znači manji trošak za banku, a to znači veća dobit za banku, a to znaći da će banka morati da plati porez na tu povećanu dobit, a kao što sam rekao to je stvaranje uslova da se i provizije na POS terminalima kod firmi spuštaju vremenom.
Tako je i u Evropi.
To je samo jedan mali potez države ka stvaranju konkurentnijeg poslovnog okruženja za privredu.
Svakako treba će neko vrijeme da se to osjeti, jer realno zar može preko koljena nešto ovako da se uradi.

Naš je problem što čim neko zarađuje mi odmah skačemo i pljujemo jer eto kao da nam je krivo što mi ne zarađujemo onoliko koliko mi smatramo da trebamo i kao da nam je Bata Kole ili ko god ozeo iz usta.
Ako nam je telekom jak, lider i dobro posluje (Telekom Srpske npr.) mi kažemo lopovi drže monopol, a ako slabo posluje (Pošte Spske npr.) mi kažemo, budale, imaju toliku mrežu razvijenu i umjesto da zauzmu tržište oni posluju slabo, to je neki lobi ovih privatnih firmi itd.

I kao što reče Dexic: "kakav je to nacin da neko sme da zaradjuje a da to ne bude strana firma ;)"
:-)
[ kamicak @ 30.01.2019. 11:13 ] @
A jel može neko konačno da napiše kolika je provizija na plaćanje karticom u recimo Nemačkoj?
U Srbiji je 2.5% Visa i 2.8% Master.
Konkretno posle novog zakona, jedna strana banka mi je odmah poslala ponudu gde je smanjila proviziju na kartice na ispod 2%, dok Bata Kole zna da većina razmišlja kao potpisnik predhodnog posta, i zabole ga baš da smanji provizije, pa valjda se zato borio........
[ whitie2004 @ 30.01.2019. 14:22 ] @
Koliko se secam, intencija je bila da se promovise DinaCard kao nacionalna kartica. Ne samo da je jeftinija nego i lova ide u budzet!

A to zasto se ta opcija ne spominje kod banaka, mada je obavezna, objasnio covek ....

Citat:
Naše banke su više izdavale međunarodne kartice jer su od njih dobijale veću naknadu. Dok je naknada u „Dina sistemu“ bila 2,16 dinara, što će sada ići u budžet Srbije, ona je za dva najpoznatija međunarodna kartična brenda koja se koriste u našoj zemlji iznosila 8,2 dinara, odnosno 12 dinara.
[ Java Beograd @ 30.01.2019. 14:39 ] @
Citat:
ademare:Provizije su smanjene ! Jel pojeftinilo nesto zbog toga ?
Pa nije. Ako si mislio da će pivo da košta dva'es dinara, zahebao si se.

Ali nije se ni očekivalo neko posebno ekspresno pojeftinjenje. Ova mera je mera "poboljšanih uslova poslovanja".
Onog dana kad u lokalnom supermarketu ne budeš mogao da koristiš (ako je hipotetički poseduješ) Master Card - tog dana prodavac može da razmišlja o pojeftinjenju u iznosu od oko 1% - 1,5%
[ Dexic @ 31.01.2019. 19:47 ] @
Citat:
kamicak:
A jel može neko konačno da napiše kolika je provizija na plaćanje karticom u recimo Nemačkoj?
U Srbiji je 2.5% Visa i 2.8% Master.
Konkretno posle novog zakona, jedna strana banka mi je odmah poslala ponudu gde je smanjila proviziju na kartice na ispod 2%, dok Bata Kole zna da većina razmišlja kao potpisnik predhodnog posta, i zabole ga baš da smanji provizije, pa valjda se zato borio........

Nama je, Swift valjda, nudio vec 2 godine 2% fixno, uz onaj mali zgodan odlican contactless.
Vazi u skoro celoj EU, 2% provizije na sve, bez ogranicenja i razlike.

TO je nesto sto svako moze dobiti, extra je prosto.
[ Predrag Supurovic @ 31.01.2019. 20:21 ] @
Citat:
Java Beograd:
Ali nije se ni očekivalo neko posebno ekspresno pojeftinjenje.


Kad aje najavljeno smanjenje provizija najvljeno je daće biti smanjenej na POS terminalima, odnosno da će svi trgovi koji omogućavaju naplatu karticvama plaćati tih 0.3% provizije. To je trebalo da omogui svim trgovcima da uvedu plaćanje karticama, tako da nam se ne dešava da kad uđemo u radnju moramo d aproveravamo da li primaju kartice pa ako ne primaju da tražimo drugu radnju.

Međutim to se nije desilo. Ovim su bnake dobije veliku povoljnost ali krajnji potrošači nisu.

Neke banke su kao dale popust na POS terminalima za oko 0.5% pa naplaćuju 2 do 4% (kako koja) što je veliki bezobrazluk.
[ kamicak @ 01.02.2019. 20:17 ] @
Konačno neko ko je tačno ukapirao o čemu se ovde radi.
[ djoka_l @ 02.02.2019. 14:21 ] @
Ma nije ukapirao.
Jedino što se desilo sa ovim zakonom:

1. Sve banke koje izdaju karticu bilo kog principala MORAJU da izdaju i DINA karticu
2. Provizije koje su propisane važe SAMO za DINA karticu

(to je ona glupa kartica, koja mora da se provuče kroz POS, mora da se potpiše slip i koja ne važi u inostranstvu niti može da se koristi na internetu)
[ Dexic @ 02.02.2019. 19:02 ] @
Kako?
0.6%/0.5% ogranicenje za medjubankarske provizije ne bi trebalo da imaju ikakve veze sa Dinom, trosak njihov je valjda fixni ili barem ionako manji?

Moze Dina online i moze vani. Jeste da takvih ima 20 mozda izdatih, ali mogu :D
[ since1986BC @ 02.02.2019. 19:10 ] @
Dina ili ne, pitanje je sad?
[ Predrag Supurovic @ 03.02.2019. 14:55 ] @
Citat:
since1986BC: Dina ili ne, pitanje je sad?


Tu nema dileme. Dina je sad OBAVEZNA. To ćeš svakao da dobiješ uz tekući račaun a ako hoćeš neku drugu karticu to je onda poseban "dogovor" sa bankom.