[ Massko @ 04.07.2018. 09:57 ] @
Učim javascript i prilično sam nepredovao. Medjutim, nesto me buni, nekad kod radi kad se stavi ispod sadrzaja iznad </body>, a nekad radi kad se stavi iznad sadrzaja u head na primer. Pa me zanima, kako i kad se učitava javascript , malo mi je teško da to povezem sa php, jer php znam kad radi. A sa js malo kuburim. Uglavnom pišem funkcije i stavim ih u head. Za sad necu da prelazim na jquery i ostala cudesa, hocu ovaj čist js da naucim. Jel ima neko objasnjenje?

Pre sam zanemarivao ulogu js, ali vidim da je svemocan. Sve moze da se strpa u browser i da radi poso. Ali? Jel imate neki predlog, objasnjenje ili tutorijal na srpskom, nesto kratko samo da povezem stvari.
[ jablan @ 04.07.2018. 10:11 ] @
https://stackoverflow.com/ques...d-and-execute-order-of-scripts
[ mjanjic @ 11.07.2018. 03:06 ] @
Ako funkcijom vršiš neku manipulaciju nad DOM elementima, prvo se moraju ti elementi učitati, pa ti zato radi kod normalno ako je na dnu strane, a ne radi ako je unutar head elementa.

Radiće i kada je unutar head elementa, ako funkciju pozoveš sa "window.onload=naziv_funkcije();" ili, što se danas manje koristi, sav kod staviš unutar anonimne funkcije koja je dodeljena window.onload "window.onload = funkction(){ }", pa čak možeš koristiti i dodavanje EventListener-a, kao i ES6 sintaksu, kao npr. "document.addEventListener("DOMContentLoaded",()=>{ ... }".

Međutim, može se javiti problem kada ima više onload poziva, što se može rešiti načinima koji su opisani u članku i komentarima ovde: https://thechamplord.wordpress...-window-onload-event-properly/