[ DUSKEZ @ 21.07.2018. 18:38 ] @
Posedujem monitor g900hd benq.To je lcd monitor sluzio me je skoro 5 godina.Do juce je radio ali sam ja imao neodlozna posla,trebao je da radi i preko noci.Obicno kad tako bude ja iskljucim monitor na dugme.Ne znam koliko je to ispravno ali uvek sam to radio.Ali napominjem ne cesto.Tako ja sinoc ostavio komp iskljucio monitor.I da ga upalim da nesto proverim on blinkao power dugme onda se jedva upalio.Ja ga opet ugasio do ujutru.Kad da upalim samo trepce power dugme monitor jednom blicne u minuti ali ne upali se,ako treba postavicu video.
[ DUSKEZ @ 21.07.2018. 19:11 ] @
evo kako reaguje nista samo power mu trepce

[ mjanjic @ 21.07.2018. 23:20 ] @
Meni su kod Benq-a bili otišli verovatno kondenzatori na napajanju panela, pa se čulo "klik" zvuk pri pokušaju paljenja monitora, u početku je uspevao da se uključi posle par sekundi, da bi se posle mesec dana to produžilo na nekoliko minuta, i onda više nije uspevao nikako da se uključi.

Popravka koštala nešto tipa hiljadu dinara, možda bi sad koštala i malo više, ali je posle godinu ili nešto malo više opet odapeo, ovog puta pozadinsko svetlo, tj. otišla je jedna lampa, a preporuka servisera je bila da se menja i druga jer i ona ubrzo strada kad okine jedna, cena 4500, tako da sam odustao jer je bio 1680x1050, a koristio sam ga kao sekundarni pa mi je više odgovaralo da kupim neki koji je 1080p.

Kupim u outlet-u neki Asus monitoru sa ips panelom, međutim njemu je nedavno izgleda otišao sam panel, bar je tako rekao majstor, na levoj strani je svaka druga linija permanentno crvena i postoji neko treperenje kad se posmatra iz blizine (desna trana panela je OK) ili tako nešto i ostaje kao "burn-in" od ikonica i sl. ako nekoliko minuta do pola sata nema nikakvih promena na slici, ali nestaje posle pola sata do sat kad se pusti neki film i sl.
To mi je sekundarni monitor, ali je praktično neupotrebljiv za neki rad, tako da bi mogao da se koristi samo za neki server i sl., gde bi se uključivao na kratko da se nešto podesi i većinu vremena bi bio isključen.


Proizvođači nam polako plasiraju proizvode koji više i ne mogu da se poprave, jer stradaju komponente koje servisi ne mogu da poprave ili za koje ne postoji zamena niti rezervni deo (npr. panel je neisplativo menjati i nema ga u nabavci), tako da nam i tu sledi "revolucija" kao kod nekih drugih vrsta tehnike po principu da "izdrži do isteka garancije, svaki dan posle toga je premija, kad se pokvari, kupi se drugi..."

U normalnim državama sa normalnim standardom posle 3 do 5 godina svakako ćeš i menjati monitor, jer je cena relativno smešna, a pojave se veće dijagonale, veća rezolucija i sl., pa ti bude besmisleno i da popravljaš nešto, naročito što je tamo radni sat servisera skuplji, pa ti je jeftiniji nov monitor nego da popravljaš stari van garantnog roka.
[ DUSKEZ @ 22.07.2018. 12:23 ] @
Pa ako moze da se opravi.s tim da nemam predstavu sta je otislo.Zasto da ne.Mada ja nisam neki hardwear ash.Ne mogu reci da nije dugo trajao i dobro sluzio samo iznenada pod tim pojavama da ode.Stvarno ne znam sta uraditi.
[ Miroslav Cvejić @ 22.07.2018. 12:32 ] @
Da li si razmišljao o ideji u servis da ga nosiš?
[ ctrl alt del @ 22.07.2018. 19:13 ] @
Imao sam svojevremeno slične simptome na nekom Samsung CRT monitoru. Prilikom paljenja monitora ništa se ne vidi na ekranu a led dioda počinje da blinka. Kada se prstom prekidač pritisne do kraja i drži u tom položaju monitor normalno proradi. Kvar je bio samo u prekidaču koji je zamenjen.
[ DUSKEZ @ 23.07.2018. 17:29 ] @
Svakako da jesam ali nisam ni blizu pri novcu.Ne znam jeli isto lcd i crt paljenje.Probacu sada tako da ga upalim ali ne znam dal ce moci.Probao sam svakako prvo je bacao na kratko blanko belo svetlo dijagonalno,onda je i to prestao ali kazem samo na kratko na blink.Onda samo trepce to jest nastavi trepcati power dugme.Sve mi je jedno on je odapeo sve mi govori to.
[ mjanjic @ 24.07.2018. 00:17 ] @
Moguće da je relej napajanja, a moguće i da je pozadinsko svetlo (ako nije LED, već sa CFL lampama).

Kod mene u jednom servisu obavezna je popravka do 3000 dinara ako se može popraviti, preko te cene možeš da biraš (tj. ne moraš ako ti se ne isplati ili nemaš novac, samo ne znam da li se plaća ta dijagnostika, mislim da ne), u slučaju da se ne može popraviti ne moraš da platiš ništa.

Zato se raspitaj prvo u vezi toga kod raznih servisa, pa onda odnesi gde su najbrži. Ovde kod mene u jednom servisu uglavnom urade dijagnostiku do sledećeg dana i jave ti šta je problem.
[ gilopile @ 24.07.2018. 01:00 ] @
Rekao bih da je ovde problem, jer mreza ne moze da startuje. Zamena kond. bi verovatno resila problem. Daleko je to od 3000 din :D
Crvena u vr` glave za ovakve kvarove i ovakvih monitora.
[ Lavlja_Jazbina @ 24.07.2018. 06:29 ] @
Citat:
DUSKEZ: Pa ako moze da se opravi.s tim da nemam predstavu sta je otislo.Zasto da ne.Mada ja nisam neki hardwear ash..

Nemoj tako crno gledati,ako si mislio na hardverski pepeo.Ono,spaljeno itd..;).

Ajde probaj da kad ti onako blinka lampa,izvuces kabal iz njegovog napajanja jedno 10 min pa ponovo ukljucis monitor.Ako se upali,napisi koliko je radio do gasenja!
[ DUSKEZ @ 24.07.2018. 13:22 ] @
Probao sam,isto se desava.Samo trepce power dugme nista drugo.Tu je zakucan samo.
[ mrkabrka @ 24.07.2018. 21:43 ] @
Šta imaš kao pozadinsko svetlo - led ili lampa ? Ako je lampa ., tu zna da ode trafo - ima kod belog....
[ DUSKEZ @ 27.07.2018. 19:47 ] @
Neznam mozda nadjem neku semu ili na guglu ne znam stvarno da ima neka lampa da li bi sijala ili bulaznim...