[ blaki @ 30.07.2018. 20:01 ] @
Pozdrav svima,

Pre par dana sam instalirao Wireshark na Win 10 računaru. Cilj mi je bio da filtriram mrežni saobraćaj na mojoj mrežnoj kartici koji je namenjen mom računaru, a dolazi sa porta 8080.

Prethodno sam alatom netstat ustanovio da mi port 8080 nije otvoren odnosno da nije u stanju "listening", pa sam u Windows Defenderu u okviru inbound konekcije napravio novo pravilo i omogućio port 8080 za sve konekcije sa svih mreža (da li sam omogućio i outbound konekciju ili nešto drugo, nemam pojma), uglavnom kada sam u brauzeru ukucao www.portquiz.net:8080 Wireshark je registrovao saobraćaj po postavljenom filteru.

Ovo sam uspeo tada i više nikada. Dva dana pokušavam da shvatim kako sam ovo uradio i da isto ponovim ali uzalud.

Ne mogu da postignem se www.portquiz.net uopšte otvori u brauzeru (probao sa više različitih), a po pretragama izgleda da je to "jedini outgoing port tester na celoj planeti"?

Zna li neko u čemu je problem i da li je za otvaranje porta na Windows-u dovoljno omogućiti to u Windows Defender Firewall-u (poludeh, pa sam i isključivao isti), ali ne pomaže ni to.

Hvala unapred na odgovorima.

blaki
[ rajco @ 31.07.2018. 09:38 ] @
Treba razlikovati dve stvari, jedno je da li imaš neki servis koji sluša na portu 8080, pretpostavljam da se radi o TCP, a drugo je da li u FW imaš inboud pravilo za taj port. Loša metoda koju koristi većina za troubleshooting, a tebi će dobro doći, je da isključiš kompletno windows firewall(proveri takođe da uz neki antivirus nemaš i third party FW, kao i da li na ruteru/FW imaš to pravilo kako za filter tako i za nat), sa drugog uređaja(računara, telefona...) pokušaš telnet po portu 8080, ako ti radi u lokalnoj mreži ideš dalje. Kada se uveriš da ti nešto sluša na portu 8080 onda uključiš FW pa kreneš dalje.
[ blaki @ 31.07.2018. 17:49 ] @
Citat:
rajco: Treba razlikovati dve stvari, jedno je da li imaš neki servis koji sluša na portu 8080, pretpostavljam da se radi o TCP, a drugo je da li u FW imaš inboud pravilo za taj port. Loša metoda koju koristi većina za troubleshooting, a tebi će dobro doći, je da isključiš kompletno windows firewall(proveri takođe da uz neki antivirus nemaš i third party FW, kao i da li na ruteru/FW imaš to pravilo kako za filter tako i za nat), sa drugog uređaja(računara, telefona...) pokušaš telnet po portu 8080, ako ti radi u lokalnoj mreži ideš dalje. Kada se uveriš da ti nešto sluša na portu 8080 onda uključiš FW pa kreneš dalje.


Da dodam da sam u okviru razmišljanja o problemu pomislio na trenutak da je i sam Wireshark obzirom da sam mu zadao filter oblika: dst host 192.168.1.4 and src port 8080, očekujući saobraćaj na portu 8080 (tada kada sam uspeo ostvariti konekciju), zapravo omogućio sam ovaj port (on je bio servis koji ga je inicirao) ali sam kasnije simulacijom probe na drugom virtualnom računaru došao do zaključka da to nije tako.

Ponukan Vašim odgovorom razmišljam i o internet provajderu (radim u kućnim uslovima pa je modem ustvari ruter) da je firewall provajdera, da li u svojoj DMZ zoni ili neposredno ispred mog modema, nebitno, posle "prvog iskustva" da na mreži pokušavam ostvariti, gledano sa strane sajta portquiz.net, outbond TCP paketa bez mnogo smisla (tražim slanje TCP paketa na portu 8080 iz brauzera koji po difoltu očekuje http saobraćaj na portu 80), blokirao nadalje taj sajt.

Poseban problem je i koliko pojedini brauzer može razrešiti šta se u stvari traži jer recimo Edge kao uobičajeni brauzer u Win 10 odmah izbaci upozorenje kako je "za otvaranje ovog sajta potreban poseban app" i upućuje na MS Store.

Otprilike sam shvatio. I programom netstat, a evo sada i telnetom sam ustanovio da nemam servis koji sluša na portu 8080. Ključno, po meni, je pitanje kako pokrenuti servis (u ovom slučaju recimo http) da sluša istovremeno i na portu 8080 pored toga što je prisutan i sluša na portu 80 (provereno). Da li je ovo uopšte i dopustivo (moguće) i kako bi to uticalo na normalno funkcionisanje mrežnog saobraćaja? Ako ovo nije moguće koji servis i kako pokrenuti (na Win 10 OS)? Dakle kako pokrenuti kako ste rekli "to nešto što sluša" na portu 8080?
[ machinist @ 01.08.2018. 16:27 ] @
To "nesto sto slusa" na portu je aplikacija koja ga koristi. Ti trenutno nemas ni jednu aplikaciju koja koristi port 8080 i zato netstat ne pokazuje listening za taj port, sto ne znaci nuzno da je port zatvoren.

Ukratko da bi uradio to sto ti treba, instaliraj server (IIS) i umesto porta za http 80 stavi port 8080 i dobices aplikaciju koja slusa na portu 8080. Ti trenutno nemas server, samo klijent, tako da nema sta da ti slusa na tom portu.

Alternativno mozes koristis utorrent WebUI koji slusa na portu 8080.
[ blaki @ 07.08.2018. 09:54 ] @
Citat:
machinist: To "nesto sto slusa" na portu je aplikacija koja ga koristi. Ti trenutno nemas ni jednu aplikaciju koja koristi port 8080 i zato netstat ne pokazuje listening za taj port, sto ne znaci nuzno da je port zatvoren.

Ukratko da bi uradio to sto ti treba, instaliraj server (IIS) i umesto porta za http 80 stavi port 8080 i dobices aplikaciju koja slusa na portu 8080. Ti trenutno nemas server, samo klijent, tako da nema sta da ti slusa na tom portu.

Alternativno mozes koristis utorrent WebUI koji slusa na portu 8080.To sam u međuvremenu i saznao ali sam mislio da postoji lakši i jednostavniji način. Ovako instalacijom IIS-a bude ono : "Koljem tele za kilo mesa".

Inače da napomenem da je suština problema u radu pomenutog sajta portquiz.net za proveru otvorenih portova bila otprilike u tome što je sajt jedno vreme došao na "black listu". Sada sajt normalno funkcioniše ali sa sasvim drugom IP adresom, koja kada se proveri vodi na isto mesto kao i prethodna.

Pitanje je i dalje otvoreno pa ako neko zna lakši način za otvaranje porta, neka se javi.

Hvala.