[ Zlatni_bg @ 26.08.2018. 02:32 ] @
Pozdrav,

Imam potrebu da napravim UPS na 5V za napajanje SoC racunara (nije ni bitno). Ono sto je bitno je da je potrosnja otprilike 300 do 500mA na maksimumu. E sad, sve na sta sam nailazio je resenje da sva struja ide preko baterije UPS-a pa na uredjaj. To mi se ne radi jer bih da ocuvam bateriju sto je vise moguce. Imam dve opcije:

1. Sklop koji ce pri detektovanju pada napona sa stalnih 5V paliti UPS, a gde cu imati malo veci kond da uredjaj radi za to vreme paljenja sistema sa 18650 lipo baterijom (mozda nekih 10F/9V);
2. Sklop sa manjom Pb baterijom (6V?) jer mi Li-po zbog zivotnog veka i max ciklusa ne odgovara, a posle toga DC-DC step-down na 5V.

Imate li neke savete? Naisao sam na neke kineske plocice, i testove na internetu, ali sve se svodi na "crpljenje" struje iz baterije cak i kad uredjaj ima napajanje iz zida. S obzirom da su nestanci struje retki i traju oko sat do dva sata kod mene na par meseci, vise mi se isplati nesto sto ce "trajati" u tom smislu.

Ako ne uspemo da nadjemo resenje, guram 6V Pb bateriju pa sve da ide preko nje (naravno napravicu elektroniku za punjenje).
[ Zlatni_bg @ 26.08.2018. 03:03 ] @
Sad mi pade na pamet - da li bi mi relej u ovom slucaju znacio? Nestane struje, relej okine, pusti struju iz baterije? Ili tranzistor umesto releja? Dok postoji napon ka releju/tranzistoru, nema desavanja, a kad nestane napon, relej pusti protok struje od baterije ka uredjaju, a u medjuvremenu dok se sve to desava kondenzator napaja uredjaj par sekundi? Naravno, kondenzator da ide posle celog sklopa.
[ scoolptor @ 26.08.2018. 06:09 ] @
Ne treba ti rele. Sotki diode.
Ako neces da se zezas, uzmi https://meanwell.rs/upload/docs/DRC-40-spec.pdf , jedan 12V SLA, i 12V-14V->5V adapter.

[ Zlatni_bg @ 26.08.2018. 08:46 ] @
Morace da bude zezanje jer je manji projekat u pitanju, a ovo cak ide na sinu :)

Je l' mislis na prost sklop sa 2 diode gde AC ulaz (da ga tako nazovem) ima malo veci napon od baterije? Ako mislis na nesto drugo, samo mi pojasni, nije mi tesko da napravim. U glavi imam par ideja, mozda i sa komparatorom i FETom, ali trazim neko pouzdano najprostije resenje i ovo je ono sto mi pada na pamet za sad.
[ zica49 @ 26.08.2018. 08:56 ] @
http://www.mini-box.com/picoUP...S-system-battery-backup-system

Na njegov out spojis step down na 5V
[ ademare @ 26.08.2018. 11:06 ] @
Za napajenje UPS-a , malog ide ovako nesto :

https://www.svezakucu.rs/www/7747/

Nije mnogo glomazan 9,5 sa 2,4 cm . Znaci pravi akumulator . Za velike se koriste takvi samo veci i jaci .
[ scoolptor @ 26.08.2018. 11:09 ] @
Evo ovde ces videti kako se koriste diode za 'prebacivanje', kao i bilje resenje sa MOSFET-om i diodama. Koriste se Sotki diode jer imaju mali Vf.
[ Zlatni_bg @ 26.08.2018. 22:31 ] @
Imam baterija raznih tipova, i Li-po sve od 3.7V do ~24V, i 6V i 12V SLA baterije, tako da ademare, nece biti problema s tim :) Regulaciju napona cu takodje lako napraviti posle izlaza iz ovog "kola" za izbor napajanja. A baterija ce najverovatnije biti SLA 6V7Ah jer nema upotrebu vec 3-4 godine, moracu da vidim da l' je ziva jos :)

@Zica, jeste ono sto bi mi sigurno zavrsilo posao, ali kao sto rekoh, bas mi se ne daju neke velike pare na ovo, sam bih napravio, imam dosta elemenata kod kuce, a ono sto nemam, lako cu kupiti sutra. Nemojte mi zameriti, ali stvarno bih ovo radije sam napravio nego uzeo gotovo resenje, osim ako nije bas ultra jeftino gotovo, tipa par evra. 30EUR mi se zaista ne daje. Scoolptor mi zaista daje kvalitetan materijal i dobre smernice.

E sad, imam samo jedno pitanje ovde, jasan mi je princip sa schotky diodama. Dve diode idu da se struja ne vraca u bilo koji od izvora, ali sta bi bilo ako bih koristio samo jednu diodu? To jest, ako bih oborio napon (stavio diodu) samo AC ulazu? Onda bih dobio struju i ka baterijama od strane punjaca, tacnije, baterije bi se punile dok su zakacene za takav sklop?

Takodje razmisljam ako koristim SLA bateriju da umesto schotky diode stavim standardnu sa vecim padom, ili cak dve kako bih oborio napon. Postizem isti efekat samo sa nizim naponom, a s obzirom da uredjaj moze da radi od 5.5V do 4.5V max, mislim da bi i tako moglo da se odradi.

[ Zlatni_bg @ 26.08.2018. 23:23 ] @
Odradio testiranja, sve radi u fulu. Ovo gore pitanje moze da se zanemari :)

Samo jedno pitanje imam sada, posto mi nikako ne polazi za rukom. Kako, koji djavo da vezem signalnu LED diodu da znam kada radi baterija? Na sve moguce nacine i u simulatoru i na breadboardu sto sam pokusao LED uvek svetli. Ako moze odgovor na ovo pitanje bilo bi super, posle cu da okacim kako sam resio problem.

Hvala Vam puno!
[ scoolptor @ 27.08.2018. 08:29 ] @
Za LE diodu, moras meriti struju baterije. Recimo, mozes staviti mali sent otpornik na red sa baterijom, i detektovati prag napona na istom.
[ yugaja @ 27.08.2018. 09:38 ] @
hm ne znam kako si na kraju resio ceo sklop, ne videh semu, ali za ovaj deo sa LED indikatorom... npr PNP tranzistor: emiter na zbirni DC bus, u kolektoru LED i redni otpornik na pa masu. Bazu na razdelik napona, gornji otpornik vezes na DC bus sa adaptera pre diode, drugi otpornik na masu naravno..

Sorry mrzi me da crtam , nadam se da skontati iz sturog opisa. Poneta je da tranzistor bude zakocen dok ima napona na DC busu sa adaptera, i da se ukljuci kada taj napon nestane..To je ideja, ostaje da se proracuna, npr imajuci u vidu stuje curenja diode.

[ Zlatni_bg @ 27.08.2018. 20:38 ] @
Jasno sve, lakse mi je iz opisa i da skontam nego iz seme nekad s obzirom da "nemam skolu" elektronicara vec se bavim iz hobija :) Lako shvatam princip, a kompleksnije seme nekad umeju da me zbune :)

Najjednostavnije resenje je koje je scoolptor predlozio, sa 2 sotki diode i malo visim naponom na AC ulazu (DC ulazu ustvari ali ga zovem AC jer potice iz uticnice), to je najprimitivnije sto moze da se odradi. Koliko sam video struja curenja mi je reda desetak mikroampera, mada zavisi i da li nadjem druge diode.

To ce biti prvo resenje jer mi se svidja princip "sto manje komponenata, manje mesta za gresku", a probacu i sa FETom da napravim otprilike to sto ti predlazes. Moze i sa obicnim tranzistorom ali mislim da ce FET bolje da posluzi. To je sema na koju je mnogo lakse nabaciti neki vid indikacije. Javljam se kad odradim obe stvari, i hvala jos jednom na svim savetima :)

Nego, ja bih turio i neki elko posle svega ovoga za svaki slucaj, da "ne nestane napona" dok se radi switchovanje. Koliko bi mi valjalo? Princip "koliko god mogu" ili nesto konkretno? :)