[ calexx @ 02.10.2018. 11:59 ] @
Da ne bude da sve radi savršeno, par nedelja mi Arči brlja. Da ne bude zabune, brlja jedna instalacija na glavnom kompu, imam ih još i nisam primetio (mada ih retko koristim, moraću da probam malo i njih) dok na laptopu radi normalno a tu ga koristim stalno.

Daklem, ako se posle podizanja u uglu pojavi samo časovnik i ikona mreže, ne valja. Ako se pojave i ostale (tastatura, mikseta, octopi notifier ... nebitno) sve radi normalno. Otprilike se brljanje pojavi jednom u par dana ... tačnije, pošto komp uveče uspavljujem, onda je nebitno jer nekad i po nekoliko dana ne restartujem nego budim.

U prvom slučaju sve loše radi. Pokrenem Krusejder, samo se otvori prazan okvir i kraj. Konzola i Double Commander rade. Hteo sam da napravim screenshot pingovanja (inače rezultati slični kao kad radi normalno) i spectacle se normalno pokrenuo, promenio neke opcije, napravio sliku ... i kada sam kliknuo na save as, kraj. Nije više reagovao na bilo šta. Otvorim DC, lepo radi, kliknem na jednu sliku i gwenview krene da se otvara ali se ne otvori. Launcher u prvom pokušaju radio (otvorio spectacle jer nije reagovalo na Print Screen dugme što inače radi) ali sledeći put je i tu bio kraj. Otvori se i ne reaguje na bilo šta. Više ne reaguju ni ikone na panelima ni šortkatovi na tastaturi i ne mogu da pokrenem ništa. DC i konzola i dalje rade, zatvorim ih i više ih nema.

Jedini restart je promena konzole pa odatle alt-ctrl-del (najlakše) i posle restarta sve radi normalno. Do sledećeg brljanja.

Da li negde mogu da vidim šta se desi, pretpostavljam da se nešto nije startovalo ili se loše startovalo? Tu i tamo probam neke programe i možda je neki napravio problem, mada mi nije jasno zašto čas radi, čas ne radi.
[ Branimir Maksimovic @ 02.10.2018. 14:16 ] @
Tesko ti tu neko moze pomoci, ne znam ni koji je DE ;p
[ calexx @ 02.10.2018. 14:46 ] @
Šta tu ima da se zna, zar postoji neki pored KDE? ;) Mislio sam na neki log gde se vidi šta se dešava a šta brlja pa da proučim. Verovatno neki program ili dodatak koji sam nabacio ko zna zašto, sada ću malo da trošim drugog Arčija da vidim da li će i on da zabrlja.
[ Branimir Maksimovic @ 02.10.2018. 15:00 ] @
pa danas sve pise po zurnalu, journalctl ti najverovatnije da koju korisnu informaciju.
[ calexx @ 02.10.2018. 18:07 ] @
Još i da to razumem. ;) Malopre sam pogledao šta kaže, snimio šta ima posle "lošeg" starta i posle dobrog ... nemam pojma šta je sve ono ali u delu kod dobrog starta tj poslednjih koliko linija koje je pokazao je gomila grešaka. A po internetu ih pominju kao nebitne i slično. Pa ajde sad razumi sve ono. ;)
Zato i pitam, možda neko razume.
[ Branimir Maksimovic @ 02.10.2018. 18:50 ] @
Pa to neko ko vozi KDE ;p
[ calexx @ 01.11.2018. 10:12 ] @
Da se vratim na priču pošto se problem malo proširio. :( Izašao je novi Manjaro pa ajde da apgrejdujem ove instalacije na hardu i startujem Manjara koji je na MBR hardu kad ono međutim ... isti problem. Pored sata samo ikona mreže i programi rade kako sam opisao u prvoj poruci. Ajde, Manjaro i Arči su manje više isti ali sada mi deluje da je problem malo širi, mislio sam da na onoj instalaciji nešto nije dobro jer često probam sve i svašta ali ovaj Manjaro je uglavnom samo zbog gruba i na njemu su osnovne instalacije. Tačnije, instalirana je većina programa koje koristim ali nije nešto i korišćen, više je kao rezerva i za isprobavanje.

Pitao sam i na Arči forumu (ovdašnjem) i dobio pretnju da ću da budem banovan zato što nisam lepo objasnio problem i priložio sve logove i informacije ... ja da znam šta i gde da gledam, ne bih ni pitao. A journal log ima desetine hiljada linija po sesiji (tako nekako) pa sam hteo da mi neko kaže šta da priložim a dobio pretnju.

Na GPT hardu imam takođe Arčija i Manjara ali tamo nisam primetio problem, mada to baš retko startujem. Na laptopu radi Arči i stalno ga koristim, nikad se nije pojavio ovaj problem.

Da li neko zna odakle da počnem, gde da tražim problem jer ja baš i nisam toliko pametan da razumem ovu plazmu??

E da, povremeno se ponavlja deo ovog problema ali u blažem obliku. Posle nekog restarta nema ikone miksete (koristim qas mixer) i ne vredi ni ponovno startovanje, ikone nema. Drugi put nema ikone ktorrenta, startujem ga normalno, nema ikone, sve radi ali ne pokazuje ikonu u system tray-u iako je podešeno da je uvek prikazuje. Restart i sve proradi, do nekog sledećeg puta kada nešto (ili sve) zabrlja.

KDE4, vrati se, ova plazma i dalje ne valja.
[ Panta_ @ 01.11.2018. 13:16 ] @
Citat:
A journal log ima desetine hiljada linija po sesiji (tako nekako)

Pogledaj logove vezane za kde servise (systemctl list-units), na primer:
Code:
journalctl -u kdm -u plasmashell --since=today


Prebaci se u terminal (npr. Ctrl+F3) i pokreni journalctl -f komandu, zatim restartuj DE i vidi da li ima sta u logovima. Za programe, pokreni ih iz terminala.
[ calexx @ 27.11.2018. 12:13 ] @
Ovo mi se i dalje povremeno dešava i juče sam hteo da pređem na drugog Arčija i polako ga prilagodim tj podesim sve što obično radim. To je EFI instalacija na drugom hardu koji je GPT, korišćen je samo da instaliram ono što često koristim i to ne sve, samo ono što redovno instaliram uz plan da kasnije dodajem redom. Startujem ga, kad ono i kod njega ovaj problem. Samo ikonica mreže, isti programi se uopšte ne pokreću, neki rade ali ubrzo i oni stanu, sve apsolutno isto.
Vratim ovog koji je stalno u upotrebi i sada radi normalno ali uz jednu od sitnih grešaka koje sam pominjao, fali neka ikonica u treju. Sa takvim greškama nema problema, to što nema ikone za qBittorrent ili mixetu ili octopi ne smeta da sve radi normalno, osim što njih pokrećem iz menija. Ajde opet novi Arči, a i on opet radi dobro.

Onda mu pokupim izveštaje koje pravi journal i to odvojene za prvu sesiju kada je brljao i drugu kada se startovao normalno. Ako neko ume da pronađe šta je problem tj iskoristi ono za šta i postoji journal, evo oba loga. Meni su ovo španska sela, mogu do sutra da gledam. Kao ne sam označio onaj kome start ne valja a kao da onaj uspešan.

Ne
https://pastebin.com/hYKjkfSs

Da
https://pastebin.com/ACeqq7Eb
[ Panta_ @ 27.11.2018. 16:07 ] @
Izgleda da je neki problem sa ikonama, probaj da promenis temu, ikone. Pokreni programe sa QT_AUTO_SCREEN_SCALE_FACTOR=0 ime_programa. Takodje, pogledaj sledece linkove pa vidi da li sta pomaze:

https://forum.kde.org/viewtopic.php?f=289&t=124403
https://forum.manjaro.org/t/so...length-exceeded-code-4/53070/1

Log 1:
Code:
kactivitymanagerd[935]: The X11 connection broke (error 1). Did the X11 server die?
 kuiserver5[1156]: The X11 connection broke (error 1). Did the X11 server die?
 kscreen_backend_launcher[1091]: The X11 connection broke (error 1). Did the X11 server die?
 kglobalaccel5[868]: The X11 connection broke (error 1). Did the X11 server die?
 kdeinit5[846]: kdeinit5: Fatal IO error: client killed
 klauncher[847]: The X11 connection broke (error 1). Did the X11 server die?

Ovaj drugi je dobar.
[ calexx @ 28.11.2018. 15:09 ] @
Sada sam startovao onog manje koriscenog* Arcija i lose se startovao. Promenio sam sve (teme, ikone, desktop) u Breeze koji je standard za plazmu pa cu da vidim od sledecih startovanja. Ne vredi ovakvo pokretanje programa, alt-f2 otvori prozorce za startovanje i vise ne radi, kada u konzoli ovako pokrenem krusejdera, opet ne radi, pojavi se okvir i nema vise mrdanja.

Dobar je drugi link ili drugi log? Meni se ovo desava par meseci unazad pa mislim da problemi od pre nekoliko godina nisu u pitanju ali cu da ih proucim.

*Kada se ovako startuje, nema ikone za tastaturu pored sata ali ne radi ni tastaturna promena rasporeda pa pisem sisanom latinicom. Ako se ne varam, uskoro, posle nekoliko minuta ili malo vise ce da se pojavi ikona i onda ce moci da se menja tastatura, sada jos ne a mislim i da necu da cekam. ;)
[ calexx @ 28.11.2018. 15:48 ] @
Da nastavim priču, promenjeno sve u Breeze pa restart ... i opet ne valja. Za svaki slučaj sam opet proverio, promenio neke dodatne sitnice u Breeze pa ću da vidim kako dalje.

Kada startujem Krusader onom komandom (mada se isto dešava i kada samo otkucam krusader) dobijem u konzoli ovako nešto:
Citat:
QT_AUTO_SCREEN_SCALE_FACTOR=0 krusader
16:11:37.017-debug default [email protected] # System icon theme: "breeze"
16:11:37.070-warning default [email protected] # QWidget::insertAction: Attempt to insert null action
16:11:37.072-warning default [email protected] # QWidget::insertAction: Attempt to insert null action
16:11:37.108-warning default [email protected] # Trying to convert empty KLocalizedString to QString.
16:12:02.432-warning org.kde.solid.udisks2 [email protected] # Error getting props: "org.freedesktop.DBus.Error.NoReply" "Did not receive a reply. Possible causes include: the remote application did not send a reply, the message bus security policy blocked the reply, the reply timeout expired, or the network connection was broken."
Prva četiri su standardni i kada sve radi pa se jedino poslednji red pojavljuje kod ovog brljanja. Možda nešto znači.

Ako iz konzole pokrećem Double Commander (koji inače radi bez greške i kada ovo brlja) onda je malo drugačije. U prvom trenutku se ništa ne dešava a kada kliknem ctrl-c (hteo sam da ga prekinem) onda krene. I kod njega se pojavljuju neke greške ...
Citat:
(process:25323): GVFS-RemoteVolumeMonitor-WARNING **: 16:16:01.094: remote volume monitor with dbus name org.gtk.vfs.UDisks2VolumeMonitor is not supported
Ovoga nema kada sve radi.

Sad vidim da se ponavlja udisks2, ja sam u /usr/share/polkit-1/actions/org.freedesktop.UDisks2.policy promenio jednu stavku da bi se particije montirale bez root lozinke ali tako radim oduvek. Ne znam da li ima veze.

Da li sve ovo nešto znači? Nešto mislim da instaliram jedan Arch/Manjaro i da sve ostavim kako jeste, eventualno dodam Krusader (kao siguran znak da li radi ili brlja) pa da ga povremeno startujem. Ako se i njemu jednom desi, odustajem i čekam sistemsko rešenje.

E da, na laptopu imam Arčija i svakodnevno ga koristim. Tu su slična podešavanja ikona, tema, automontiranja ... ali se nikad ovo nije desilo. Praktično sve što podesim na kompu, podešeno je i na laptopu.
[ calexx @ 28.11.2018. 19:17 ] @
Sve u svemu, začin c. Malopre sam nešto radio sa windows 10 pa reko ... ajde da startujem onog Arčija sa čistom i full Breeze temom. Naravno, loš start. Iz 2-3 puta proradi. Onda restartujem da radim sa uobičajenom Arčijem i ni tu ne valja. Tek treći ili četvrti restart je bio uspešan. Deluje mi da promena teme u kompletu na Breeze koja je valjda default tema za plasmu nije pomogla.

Evo još jednom žurnala, ovaj ok je ovo poslednje startovanje, čim se normalno podigao sistem a nijeok je poslednje neuspešno startovanje. Jedino što primećujem je da kod lošeg podizanja odmah pokaže panele a kada je dobro, potraje splash screen i čuje se login zvuk i tek posle toga kreću paneli sa svim ikonama.

ok
https://pastebin.com/R8gZzX7D

nijeok
https://pastebin.com/sFzxuXAr
[ lega99 @ 10.12.2018. 11:28 ] @
@calexx,

Uf pa kod tebe Arch ludi. Evo ja imam Manjaro, friska instalacija, radi, nema problema. Koliko sam citao negde systemd pravi problem pa su vracali na stariju verziju. Vidim iz tvojih logova montirano vise disroa, zasto i kako?
Zasto ti je u logovima kad je kao sve Ok pola loga crveno a kad nije OK onda ima manje crvenih stavki. Jedna od linija koju sam nasumice izabrao i potrazio odnosi se na problem sa Nvidia drajverima.
[ calexx @ 10.12.2018. 12:06 ] @
Ja da znam da tumačim žurnal, ne bih pitao. ;) To sa crvenim linijama sam video i deluje mi da je samo neki karakter napravio zbunj. Što se montiranih distroa tiče, verovatno misliš na montirane particije sa raznim linuxima ili pendžerima. One se kod mene automatski montiraju zbog par sitnih razloga i mislio sam da počnem odatle kad mi bude dosadilo.

Nemam ništa od nvidia ali i ne mislim da je do nečeg konkretnog jer bi se tako ponašalo uvek. Jednostavno restartujem ili koristim bilo šta drugo pa startujem Arčija i nekad radi, nekad ne radi, nekad kad ne radi moram i po 3-4 puta da restartujem dok ne proradi. A nekad iz prve prođe.

Dešava se sa još jednim Arčijem na kome nema skoro ništa dodatno instalirano i sa jednim Manjarom. Na laptopu sa Arčijem nikad.

Pretpostavljam da se nešto ne startuje kod podizanja i onda se to prenese na dalji start sistema. Zato i mislim da u logu može da se vidi ali se ja ič ne razumem a deluje da ni ostali nisu bolji. ;) Ni na Arči domaćem forumu nisu baš našli razlog. Nadam se da će još nekome da se desi pa će problem da dođe i do onih kojima su žurnali u malom prstu. Plazma je to, šta više da se kaže??

Pretpostavljam da je nešto banalno.
[ lega99 @ 10.12.2018. 12:42 ] @
@Calexx,

Jedino sto mogu da ti predlozim je provera / particije: sudo fsck.ext4 -cDfty -C 0 /dev/sdxx, brisanje cache iz octopi i deinstaliranih programa.
Ili ovo:
Welcome to emergency mode! After logging in,type "journalctl -xb" to view
system logs, "systemctl reboot" to reboot, "systemctl default" or ^D
to try again to boot into default mode.
Give root password for maintainence
(or type control-D to continue):
Kod mene kad se tako nesto desi, jako retko pomagalo je "systemctl default" i onda je neko vreme sve Ok, mislim da i kerneli 4.19.x nisu adekvatni jer su to kerneli za novi AMD CPU.
Sad imam ovaj friski Manjaro i intezivno njega koristim da vidim da li ce se pojaviti takvi sindromi
[ Srđan Pavlović @ 10.02.2019. 17:19 ] @
Da li ti se ovo desava na potpuno svezim instalacijama Arch-a + KDE, ili
samo nakon sto "instaliras i probavas neke razne programe"?
[ Srđan Pavlović @ 10.02.2019. 17:37 ] @
Citat:
lega99:
mislim da i kerneli 4.19.x nisu adekvatni jer su to kerneli za novi AMD CPU.


Ovo bi vec bilo nesto novo, nesto divlje od strane ljudi koji rade na kernelu :D

[ calexx @ 10.02.2019. 21:06 ] @
Citat:
Srđan Pavlović:
Da li ti se ovo desava na potpuno svezim instalacijama Arch-a + KDE, ili
samo nakon sto "instaliras i probavas neke razne programe"?

Mislim da sam pisao, dešava se na glavnoj instalaciji na kojoj jeste probavano svašta ali sam probao skoro čistog Arčija i tu se isto ponekad dešava. Posle je i jedan Manjaro to isto uradio pa ne deluje da je zbog nekih programa. Osim na prvom, ostali nemaju neke programe, uglavnom osnovna instalacija. Više kao rezerva ako zatreba. Dešava se i dalje, uglavnom uspavljujem komp ali kada restartujem, pa recimo da se često dešava i uglavnom treći restart vrati na normalu. Već sam navikao na to. ;)
[ Srđan Pavlović @ 15.02.2019. 17:27 ] @
Ja hteo da probam taj Manjaro, skinuo 64-bit Cinamon verziju, nece
ni da se butuje na standardnom Lenovo laptopu, baca neki kernel panic... ebes taki distro :D
[ calexx @ 15.02.2019. 17:36 ] @
Neće da se butuje sa fleške ili čega ili si instalirao pa onda neće? Ili nešto treće?
[ Srđan Pavlović @ 15.02.2019. 22:24 ] @
nabacio image na fles sa unetbootin, krene da butuje i onda puf.. kernel panic...

a masina nista egzoticno, Lenovo laptop sa intel i5 i nvidia grafikom i SSD diskom.
[ Branimir Maksimovic @ 15.02.2019. 23:07 ] @
Koliko se secam imas proprietary i free driver probaj drugo.

edit:
ah da Intel. Bilo je nekih problema nekada sa Intel integrusom.
[ Srđan Pavlović @ 15.02.2019. 23:12 ] @
Procesor je intel i5, a graficka dedicated nvidia, nije intel integrusa.

Pazi sta god, kernel koji nece da se butuje na najstandardnijoj mogucoj
PC masini bez ikakve egzotike u sebi ne probavam dalje :D

[ calexx @ 15.02.2019. 23:18 ] @
Ja nikad nisam imao problem, mada za fleške koristim ili rufus ili onaj program koji ide uz Manjara, SUSE Studio Imagewriter. Pre neki dan sam pročitao da mora da se koristi dd opcija u rufusu ali se ne sećam kako sam radio. Sad je kasno, ajde utre ću da probam neke varijacije.

Manjaro je zanimljiva varijanta Arčija, ima neke svoje ideje i bubice ali i nešto korisnih dodataka. Ono što mi se sviđa je dodatno podešavanje pomoću koga se lako manipuliše kernelima, dodaju i oduzimaju po želji i još neke opcije. Takođe, konkretna komanda koja izmeri odziv servera i izabere najbrži, nekada mi se desi da DL kod apdejta padne na 1-2MBps pa odradim promenu i vrati se na normalnih 25-27MBps.

Taj kernel panic se pojavljuje i kada se koristi neki drugi linux i njegov grub, Manjaro ima neku opciju sa intel-ucode.img pa valjda svi ili sigurno većina (možda je neki dodao i to) obeleže particiju kao

Code:
initrd    /boot/intel-ucode.img


umesto

Code:
initrd    /boot/intel-ucode.img /boot/initramfs-4.19-x86_64.img
i onda nema šta da se pokrene. Nisam siguran ni da Arči to rešava, možda od skoro, jedini koji je to radio je NetRunner ali nije ni čudno kada je to Manjaro klon. Zato i koristim Manjaro grub, on pokreće sve, ostali ne pokreću njega. Tehnički može da se ispravi i upiše ono što je ispušteno ali svaki apdejt gruba to poništi.
[ Branimir Maksimovic @ 15.02.2019. 23:30 ] @
Citat:
Srđan Pavlović:
Procesor je intel i5, a graficka dedicated nvidia, nije intel integrusa.

Pazi sta god, kernel koji nece da se butuje na najstandardnijoj mogucoj
PC masini bez ikakve egzotike u sebi ne probavam dalje :DKljakav im je taj u install-u. 100% je do drajvera za grafiku. No Manjaro je rolling jednom ga instaliras stavis koji hoces kernel i ides dalje.
Ja se secam kad sam instalirao 2014, morao sam da povucem instalaciju iz drugih izvora posto sam imao slican problem.
Imas i Manjaro Architect, mocan instaler.
[ Srđan Pavlović @ 15.02.2019. 23:32 ] @
ne secam se sad sto se kernel uspanicio ako stignem pokrenucu ga opet pa fotkati,
ali ono, ne vidim sto bi pravio problem, image je nabacen sa najnovijom verzijom
unetbootina (za linux). GRUB isto radi, dobijem meni, ima koliko se secam neke 4
opcije od kojih je prava Defaul, cetvrta nesto tipa Default + cinamon, a druga i treca
nesto sto samo oni koji su ih pisali razumeju :D

Neam pojma, mozda to nekako moze das natera da radi, ali ne deluje mi onako kako
su opisali na Manjaro sajtu :D
[ Srđan Pavlović @ 15.02.2019. 23:34 ] @
Imam nakacen monitor na taj Laptop, mozda je to, sad mi pade na pamet.

Eksterni monitor na VGA izlaz laptopa, al brate ako ga to u 21. veku buni...

Mislim ono, sad posle mnogo godina vec podvlacim neke crte sa stvarima
koje bi ipak TREBALO da rade :D
[ calexx @ 16.02.2019. 00:17 ] @
Čisto sumnjam da ima neke veze sa grafikom, drajverima, monitorom ... kao što sam pisao, neko je pomenuo da je proradilo kada je izabrao opciju dd u rufusu. Moguće je da je meni to i predložio pa nisam obraćao pažnju.

Ajd, ne spava mi se, sad ću da probam. Manjaro Cinnamon?
[ Branimir Maksimovic @ 16.02.2019. 00:21 ] @
Citat:
Srđan Pavlović:
Imam nakacen monitor na taj Laptop, mozda je to, sad mi pade na pamet.

Eksterni monitor na VGA izlaz laptopa, al brate ako ga to u 21. veku buni...

Mislim ono, sad posle mnogo godina vec podvlacim neke crte sa stvarima
koje bi ipak TREBALO da rade :D


Cinnamon nije zvanicna, samo XFCE i KDE su zvanicne, ali nema veze...

[ Srđan Pavlović @ 16.02.2019. 00:27 ] @
Da, cinamon, 64 bit ISO sa njihovog sajta.

Evo u virtualbox se instalira okej.
[ calexx @ 16.02.2019. 00:32 ] @
Citat:
Branimir Maksimovic:Cinnamon nije zvanicna, samo XFCE i KDE su zvanicne, ali nema veze...
Valjda je sada i gnome zvanična verzija, ostale su pod Manjarolinux Community.
[ calexx @ 16.02.2019. 01:09 ] @
Citat:
Srđan Pavlović:ne secam se sad sto se kernel uspanicio ako stignem pokrenucu ga opet pa fotkati,
ali ono, ne vidim sto bi pravio problem, image je nabacen sa najnovijom verzijom
unetbootina (za linux). GRUB isto radi, dobijem meni, ima koliko se secam neke 4
opcije od kojih je prava Defaul, cetvrta nesto tipa Default + cinamon, a druga i treca
nesto sto samo oni koji su ih pisali razumeju :D
Evo kako sam prošao. Unetbootin ne napravi ništa tj uopšte se i ne startuje. Samo izbaci poruku unknown filesystem i baci na grub rescue. Slično se desi i kada koristim rufus ali on odmah na početku prijavi moguć problem.Ako ipak nastavim kao ISO, opet se dobije grub rescue. A ako izaberem DD image, onda sve prođe, pojavi se grub sa nekim opcijama i trebalo bi da radi. Nisam ni pročitao ovo, posle ću da probam da li ide do kraja.


[ Srđan Pavlović @ 16.02.2019. 01:14 ] @
Evo skidam sad XFCE 64bit ISO pa cu ga nabaciti na USB sa dd-om.
[ calexx @ 16.02.2019. 01:20 ] @
Postoje teme tipa Manjaro won’t boot from USB, problem with GRUB gde je ovo opisano, predlažu DD varijantu dok se ne sredi rufus a usput pominju i da unetbootin nije podržan. Sve u svemu, DD varijanta rešava problem sa ovim a tek sada vidim da ovi programi za pravljenje fleški i ne rade u disk image modu nego u file copy modu, što mi se baš i ne sviđa. Sami naprave boot i samo iskopiraju fajlove. Mislio sam da rade sa imidžima, moram da se vratim dd komandi koliko god me plašila. ;)
[ Srđan Pavlović @ 16.02.2019. 01:23 ] @
Hahah i ja ne volim dd jer se bojim da on ili ja ne pobrkamo /dev/xxx pa mi spici nesto sto ne treba :D
[ Srđan Pavlović @ 16.02.2019. 01:28 ] @
jel bese ova kobasica
sudo dd bs=4M if=/path/to/manjaro.iso of=/dev/sd[drive letter] status=progress
[ calexx @ 16.02.2019. 01:31 ] @
Tako nešto ali da pamtim parametre ... jok. Nevezano za dd ali vezano za slova, jednom davno mi se desilo da je PCLinuxOS obrnuo slova pa sam ga greškom instalirao na pogrešnu particiju. Bili isti hardovi, isto podeljeni a ja nisam baš obratio pažnju, izabrao sdb ... i prejahao tek podešen linux. A bio sam na početku učenja i par meseci sam podešavao i učio kako se to radi. Sada bih svakako deset puta proverio slovo ali ... dovoljno je da jednom omašim i svašta može da se desi. Zato gui pa na njemu ipak razlikujem šta je šta.
[ Srđan Pavlović @ 16.02.2019. 01:33 ] @
Proverim sa fdisk -l pa iscitam jedno 20 puta pre nego lupim enter :D

Inace imam neka dva omiljena USB stika koja koristim najcesce i sad jedan
ima lampicu na sebi kada radi, drugi nema. Pa sam jednom tako nesto radio
sa dd-om a bio je ustekan onaj koji nema lampicu na sebi, i lupim enter i vidim
dd nesto radi drlja, a na usb ne sija lampica, sasro sam se ladan znoj u momentu
tek onda skapiram da sam stavio onaj bez lampice :D
[ Srđan Pavlović @ 16.02.2019. 02:14 ] @
Jeste problem bio ISO na USB-u, nije grafika ni monitori.

Sada sam stavio ovaj XFCE pomocu dd-a i radi sve okej.

Probao sam ga malo live, sutra cu probati da ga instaliram.
[ Panta_ @ 16.02.2019. 07:26 ] @
Ja za tu namenu uglavnom koristim cat komandu, nekako mi je jednostavnija (lakse se pamti) od dd, npr. cat manjaro.iso > /dev/sdX VS dd if=manjaro.iso of=/dev/sdX bs=1M.
Citat:
‘dd’ copies a file (from standard input to standard output, by default)

Tako da moze i sa cp manjaro.iso /dev/sdX
Ili, za nesto jednostavniju dd komandu da se kreira neki sh skript ili funkcija u .bashrc, .zshrc sta vec ko koisti, npr.:
Code:
copy() { dd if="$1" of="$2" bs=1M; }

zatim ga koristi sa copy manjaro.iso /dev/sdX
[ calexx @ 16.02.2019. 09:30 ] @
Citat:
Srđan Pavlović: Jeste problem bio ISO na USB-u, nije grafika ni monitori.
Bilo je problema i rešavani su, Manjaro tu i tamo odskoči pa mora da se nađe rešenje. Moguće da posle instalacije opet ima problema sa grubom, meni se dešavalo da ne odradi dobro njegovu instalaciju pa bih ga startovao drugim putem i odradio grub install. Ako imaš više linuxa pa nečiji grub startuje, opet Manjaro može da napravi problem zbog onog intel-ucode. Ipak, to su jednokratni problemi i posle radi normalno. Ja zbog tih bubica više koristim Arčija mada je Manjaro drugi linux na mojoj listi.

Koju varijantu ćeš da izabereš pošto Manjaro ima tri? Nestabilnu koja je sa apdejtima otprilike kao Arči, stabilnu koja kasni par nedelja ili testnu koja je negde između?
[ Srđan Pavlović @ 16.02.2019. 10:40 ] @
Citat:
Koju varijantu ćeš da izabereš pošto Manjaro ima tri?


Nisam to video nigde na sajtu, skinuo tu zvanicnu XFCE, to negde
posle biras u podesavanjima za apdejtovanje ili gde? Sinoc samo
samo malo probao Live. Danas ako stignem instaliracu ga na laptop.

Stabilna grana me zanima samo, da vidim koliko je stabilna :)
[ calexx @ 16.02.2019. 10:58 ] @
Posle se bira i uvek možeš da promeniš.
https://wiki.manjaro.org/index...cess_the_Unstable_Repositories.
Citat:
Manjaro Linux is based on Arch Linux and has its own collection of repositories. The distribution aims to be new user-friendly while maintaining the Arch base, most notably the Pacman package manager and compatibility with the Arch User Repositories. Manjaro uses three sets of repositories: The unstable repositories contain the most bleeding edge Arch packages, possibly one or two days delayed; the testing repositories contain packages from the unstable repositories synchronized every week, which provides an initial screening; and the stable repositories contain only packages that are deemed stable by the development team.
Nisam siguran koliko je stabilna verzija prava stvar, dešavalo mi se da Arči ima problem sa apdejtom, neka greška i posle 3-4 dana to bude sređeno. A stabilan Manjaro to isto dobije neku nedelju kasnije i opet se čeka 3-4 dana da dođe i rešenje. Ako Arči ima probleme, imaće ih i nestabilni Manjaro ali me to ne brine. Kao da neko baš i ne pazi jer su svakako mogli da kod tog apdejta primene kasnije izašlo rešenje ... ali šta ako Arči ne reši problem par nedelja pa ga reši i onda Manjaro to primeni ... prelazi u nestabilni period. ;)
[ Branimir Maksimovic @ 16.02.2019. 12:23 ] @
Stabilna sad bude prociscena od vecine bagova. Desi se nesto prodje sto niko nije primetio ali sve manje...
[ Srđan Pavlović @ 16.02.2019. 14:05 ] @
Mene smo zanima da ga probam i uporedim sa Mintom na kome
sve radi i sve je jako dobro ispeglano. Ako sve radi kao i tamo, a
ispostavi se da je i nesto brzi, onda imam razloga da menjam Mint,
inace ne.

PS: izvinjavam se sto odvukoh malo temu :)
[ balavi @ 16.02.2019. 14:36 ] @
Mint menjaš samo zbog brzine koju ima Arch
ili postoji još neki razlog
[ Srđan Pavlović @ 16.02.2019. 14:43 ] @
Pa ono, generalno volim da probam nesto novo sto se pojavi u Linux
svetu namenjeno obicnom desktop korisniku. Mint u sustini ne menjam
jer jos nisam naleteo na vise "utegnut" i lepo zaokruzen sistem koji je
dovoljno jasan, stabilan, a uopste nije spor. Sve jednostavno radi out of box.

Ovo stavljam cisto eto da bih testirao i uporedio iskustva sa Mint-om.

Onako, najvise znatizelje radi, da vidim kako su napravili sve to.

A i da vidim taj XFCE, kakav je danas, i da li bih mozda mogao da predjem
sa tezih okruzenja na njega, ranije mi je bio suvise "minimalan" i radije
sam birao gnome.

Za sada mi je cinamon nekako najbolji, lepo moderno izgleda, radi okej,
i dovoljno je konfigurabilan za moj ukus (mislim na user friendly konfigurabilnost,
ne na mogucnost da se nesto napravi kucanjem kobasica u konzolu)
[ calexx @ 16.02.2019. 16:46 ] @
Pa sad, neće da ti se svidi XFCE pa Manjaro kriv. ;) Ja ne volem Minta, previše mi je brljalo (valjda sve radi ako se hardver poklopi sa Klemovim) a i Cimet je u startu imao previše brljanja. Inače više volim originale nego nešto što poneko doradi i utegne, meni Mint liči na one XP Black ili XP Gold, dodate razne sitnice a verovatno negde zakinuto. Koristio sam Mint dok nisam znao ni kako se programi instaliraju i slično, kada sam to naučio onda više nije bilo potrebe za takvim. Ako hoću od te sorte, onda Kubuntu ali od kako je krenula Plazma, nešto se ne snalaze pa su mi Arči i njegove ćerka verzije nekako sigurniji.

Postoje neke sitne razlike pa budi uporan dok probaš Manjara. Meni je AUR bio sasvim dovoljan razlog da ostanem. Pre toga sam probao milion linuxa i jedan od uslova je bio da mogu da instaliram programe na koje sam navikao. Nekih desetak nije išlo u osnovnom pakovanju, kod *ubuntu sam našao rešenja kao PPA ili .deb ali je kod većine ostalih negde zapinjalo. I onda naiđem na AUR kod koga nema ni traganja ni raznih rešenja, skoro sve što postoji se instalira jednim potezom. Meni dovoljno.

Naravno, više bih voleo da je ostao stari KDE jer plazma ima milion gluposti ali mi je i dalje sve konfigurabilnije (kad već koristiš takav izraz) od svih ostalih zajedno pa duplo više. ;)
[ Srđan Pavlović @ 16.02.2019. 19:22 ] @
Haha, ma nece Manjaro da bude kriv, samo ocekujem kada neko
spakuje neki distro sa grafickim okruzenjem, bilo kojim, da to
lepo radi kao celina i da nema osecaja nedovrsenosti i neposvecenosti
paznje svakom detalju koji su spalovali na iso

Za sada radi okej, mada mi je softver manager i update manager kod
Minta (GUI), bolje nego sto imam ovde. Recimo google earth sam hteo
da instaliram i nema, moram da dodajem neke posebne repoe vedrovatno,
nema ni mscorefonts paketa... to su neke stvari zbog kojih mi je mint do jaja
sve tu, sve na klik, sve radi ko sat.

Ranije sam se zezao sa rucnim editovanjem svega sad iskreno neam previse vremena za to :D

Nego gde podesavaas to da instalira samo stable updates, nesto ne vidim, vidim
samo da ima poseban deo za kernel, gde je preporucen 4.19, a vamo mi gore
izlazi notifikacija da ima 4.20 novi i da bi trebao da ga instaliram :D
[ Branimir Maksimovic @ 16.02.2019. 19:39 ] @
Imas samo stable. Ako hoces da predjes na testing moras da editujes /etc/pacman-mirrors.conf i da opalis potom pacman -Syyuu
Sto se tice google-earth imas u AUR sa kojeg instaliras preko recimo yaourt (to koristim mada ima i drugih).
[ calexx @ 16.02.2019. 22:49 ] @
Citat:
Srđan Pavlović: Za sada radi okej, mada mi je softver manager i update manager kod
Minta (GUI), bolje nego sto imam ovde. Recimo google earth sam hteo
da instaliram i nema, moram da dodajem neke posebne repoe vedrovatno,
nema ni mscorefonts paketa...

Nego gde podesavaas to da instalira samo stable updates, nesto ne vidim, vidim
samo da ima poseban deo za kernel, gde je preporucen 4.19, a vamo mi gore
izlazi notifikacija da ima 4.20 novi i da bi trebao da ga instaliram :D
Za update koristim Octopi ili yaourt iz terminala. Uključi AUR pa ćeš sve da nađeš.
Kada po onom linku podesiš da bude stable, onda će da radi samo sa stable repozitorijumom.
[ calexx @ 17.02.2019. 19:44 ] @
Citat:
Srđan Pavlović: Za sada radi okej, mada mi je softver manager i update manager kod
Minta (GUI), bolje nego sto imam ovde. Recimo google earth sam hteo
da instaliram i nema, moram da dodajem neke posebne repoe vedrovatno,
nema ni mscorefonts paketa... to su neke stvari zbog kojih mi je mint do jaja
sve tu, sve na klik, sve radi ko sat.
Negde zapelo ili odmaraš nedeljom? ;) Zar je Mint ubacio i google earth i mscorefonts? Čini mi se da sam morao da dodajem PPA ili jurim .deb instalaciju, mada Minta odavno ne probam.
[ Srđan Pavlović @ 18.02.2019. 10:54 ] @
Ma jok ono, instalirao sam ga, probao i ne svidja mi se, nije lepo zaokruzen,
tipa trazim nesto da podesim i imam settings manager, manjaro settings manager,
manjaro settinges, settings... palac, znaci tipa 5 nekih settingsa gde 15 min kopam
da nadjem neku opciju. I onda posle 15 min skapiram da nema instaliran
screen saver po difoltu. Desktop instalacija nema screen saver. Ok.

Znaci ono ima tamo stavasta nesto, ali kao celina daleeeko je to od Minta. Mozes
ti da nabacis neko graficko okruzenje i jos 250 alata za podesavanje i eto ga "distro",
al meni se to ne svidja, ocu da ono sto je stavljeno bude lepo elegantno zaokruzeno.
[ calexx @ 18.02.2019. 16:09 ] @
Šta znam, nisam siguran da sam screen saver koristio u životu, možda probao ali mi je to nepotrebno. Možda da probaš Arčija ali po zvaničnom uputstvu za instalaciju, tamo se sve što hoćeš instalira, nema ništa u startu pa ubacuješ šta ti je po volji i želji?

Manjaro ima klasičan settings i svoj dodatak sa opcijama koje nisu uobičajene. Nešto kao Suse i njegov Yast. Meni u principu ne smeta višak, bolje nego da ne može da se uradi. Ti si navikao na ubuntu filozofiju i Mint pakovanje i gde god da nema nešto od toga, tebi fali. Navikao si na to Mint zaokruživanje, kao što sam ja navikao na KDE, pa makar to bila i ova plazma, mogućnosti koje pruža.

Pokreneš octopi, upišeš screensaver i ponudi gomilu svakakvih. Ti hoćeš da je već tu. Kao da si navikao na windows pakovanja. ;)
[ Branimir Maksimovic @ 18.02.2019. 17:37 ] @
Ma ja sam na Manjaro presao sa Ubuntu-a 2014 upravo zbog mnogo boljeg desktop iskustva ;p
(i to sto nisam na Ubuntu mogao da se resim plymoutha )
[ calexx @ 18.02.2019. 17:48 ] @
Ja sam nekoliko godina probao sve i svašta, instalirao desetine pa i stotine linuxa, uvek ih imam nekoliko pa upoređujem. Trenutno ali dugo koristim Arčija, Manjaro može da bude tu negde ... ali je za sve potrebno navikavanje i proučavanje. Mint je davno otpao, Kubuntu je rezerva i tu negde je kraj priče.
[ Branimir Maksimovic @ 18.02.2019. 17:52 ] @
Ma ja na Arch ne bih ni lud. Pogle svaka verzija systemd -a donosi probleme. Lepo Fil to holduje dok se ne resi problem apstrim ;p
Do stable takvi problemi ne dolaze, a ja vozim testing ;p
[ calexx @ 18.02.2019. 19:14 ] @
Otkud ti ovo? A pisao sam, ako se pojavi problem na Arčiju, pa popravi posle par dana, stabilni Manjaro će da ima isti problem i sačekaće isto par dana do rešenja. Ne primenjuju rešenja unapred.

Ne pamtim neki ozbiljniji problem, vidim da u kešu ima 6 verzija systemd od početka januara (povremeno obrišem pacman keš, sad nisam neko vreme) a nikakav update problem nisam imao mesecima.
[ Branimir Maksimovic @ 18.02.2019. 19:44 ] @
Otud mi sto aktivno ucestvujem na Manjaro forumu...
[ calexx @ 18.02.2019. 20:04 ] @
Na Manjaro forumu se priča da Arči ima systemd probleme a oni nemaju? Pa dobro, možda samo nisam upućen. ;)
[ Branimir Maksimovic @ 18.02.2019. 20:14 ] @
Nisi upucen.
[ calexx @ 18.02.2019. 20:18 ] @
Bolje što je tako, možda zato i nemam systemd probleme. ;)
[ Branimir Maksimovic @ 18.02.2019. 20:22 ] @
Imas srece...
[ Lavlja_Jazbina @ 19.02.2019. 07:29 ] @
Ja bi ako moze,da pitam.

Dokle ce te vas dvojica da ARČITE temu?
[ Branimir Maksimovic @ 19.02.2019. 07:35 ] @
Rece Lavlja arceci temu...
[ Srđan Pavlović @ 19.02.2019. 14:17 ] @
Celex, rekao si da nisi probao mint od 2014, danas je 2019... :D
[ calexx @ 19.02.2019. 19:35 ] @
Ne sećam se da sam napisao od kada nisam probao Mint ali je moguće da je bilo tada. Mada tu verovatno ne spada brzinska instalacija Cinnamon Minta, proba od par dana i brisanje. Jedino Cinnamon i mogu da probam jer je njihovo delo, nema razloga da probam Mint Mate a ne Ubuntu Mate ili neki sličan. A pošto su odbacili KDE, razlog više da me ne zanimaju.

Ne znam kako bi recimo Mint mogao da napravi bolju Mate verziju od onih koji su i napravili Ubuntu. Da je njihov linux od starta pa da i očekujem nešto. Ionako sam *ubuntu uglavnom zapostavio, Kubuntu je tu reda radi jer sam se svičovao na Arčija pa ga arčim svuda.
[ Branimir Maksimovic @ 19.02.2019. 19:50 ] @
Mate je takodje njihovo delo.
[ calexx @ 19.02.2019. 21:22 ] @
Sigurno?
Citat:
MATE (/ˈmɑːteɪ/) is a desktop environment composed of free and open-source software that runs on Linux and most BSD Unix derivatives.

An Argentine user of Arch Linux started the MATE project to fork and continue GNOME 2 in response to the negative reception of GNOME 3, which controversially replaced its traditional taskbar (GNOME Panel) with GNOME Shell. MATE aims to maintain and continue the latest GNOME 2 code base, frameworks, and core applications.
[ Branimir Maksimovic @ 20.02.2019. 03:36 ] @
Hm, oduvek sam mislio da je to delo Mintovaca.
[ calexx @ 20.02.2019. 17:41 ] @
Kada sam konačno rešio da se ozbiljnije bavim linuxom, još je radio gnome2 i mate nije bio u planu. Nerviralo me što ništa od prosečnih efekata i sličnog nije radilo bez compiza a on je umeo da zabrlja. Osim toga, kao dugogodišnji samo windows korisnik sam tražio da sve što sam imao bude pokriveno a gnome2 to nije imao. Onda sam rešio da probam kde koji je imao sve što sam zamislio i gnome2 je otpao. Zato nisam nešto oduševljen mate varijantom jer je to praktično oživljen gnome2 u novim linuxima.

Mint je u to vreme za mene bio velika pomoć, imao je svašta instalirano pa sam ga koristio i pratio ... sve dok nisam saznao ;) kako se instaliraju ti programi. Posle sam imao problema sa cimetom, uopšte sa Mintom, pa pretpostavljam da 2-3 čoveka iz ekipe ne mogu da testiraju svakakav hardver, a na test strani sam viđeo probleme u testiranju novih verzija. Na kraju su odbacili kde i odmah sam ih otpisao ... sve u svemu, da je mate njihov, sigurno bih znao. Cimet jeste i to bi bio jedini razlog da probam Mint da i on nije brljao a ionako nema mnogo opcija. Možda duplo više od gnometa ali 1/10 od kde.

Sve u svemu, svaki linux će da radi prilično slično, pa je jedini kriterijum kod mog izbora koliko ću moći da se igram, podešavam, dodajem i oduzimam. Osim KDE su svi ostali iz priče linux protivnika, u tim pričama se ništa ne može raditi ili mora mnogo da se kucka. Njima u inat koristim kde, makar bio ovako polubagovit ... mada je Arči to uglavnom sredio. ;)
[ Branimir Maksimovic @ 20.02.2019. 18:17 ] @
"Njima u inat koristim kde, makar bio ovako polubagovit ... "

Ja sam rekao zasto ne koristim KDE. Kada pokrecem igru moram moram da iskljucim kompozitor, a kada se to radi ne osvezava panel. Nakon nekog vremena prestane da osvezava panel i kad
je ukljucen kompozitor pa mora restart. Kako nema nacina regularno da se restartuje incovenience mi je veliki to.
[ calexx @ 20.04.2019. 17:04 ] @
Da nastavim, našao sam ko pravi probleme, nešto sam tu i ja uticao na sve ali ne bez razloga. Za mene je i dalje nerešeno brljanje plazme.

Moram da napišem i uvod. Kada sam počeo da koristim KDE, našao sam jedno korisno podešavanje, u System Settings postoji opcija da se podesi koje se particije automatski montiraju i to je radilo bez greške. Onda je krenula plazma i ovoga nije bilo u podešavanjima ali je postojao način da se ručno pokrene i to je radilo. Onda su vratili sve i sve je izgledalo kao i pre. Osim što nije bilo. U jednom trenutku je opet počeo da se startuje i traži pass za montiranje tih particija. Opet sam rešenje našao po internetu i to je radilo neko vreme ... sve dok nije počelo da brlja.

U pitanju je /usr/share/polkit-1/actions/org.freedesktop.UDisks2.policy u kome se menja jedan red u <action id="org.freedesktop.udisks2.filesystem-mount-system"> pa se u <allow_active>auth_admin</allow_active> zameni ovo u sredini sa yes. I onda ne traži pass i sve kao radi. Pa bude neki veći apdejt i opet vrati pa promenim sa yes. I tako sve dok nije počelo da se dešava ovo iz teme.

U jednom trenutku sam primetio da kod lošeg startovanja neka od particija nije montirana pa sam posumnjao u ovo što sam radio. Vratio sam auth_admin i od tada nijednom nije bilo lošeg startovanja ali uvek moram da montiram particije pešaka. Međurešenje je da stavim auth_admin_keep i onda moram jednom da unesem password a posle samo kliknem na particiju pa se montira. To mi je ipak lakše od mnogostrukog restarta pa sve prođe ok kod drugog ili desetog restarta. Ovo mi je sigurnije.

E da, zašto hoću da su particije montirane. Nekada sam imao stalno uključene torente pa kada restartujem sistem, onda klijent počne da kuka kako nema fajlova jer particija nije namontirana. Neke bukmarke u fajl menadžeru sam postavio na ntfs particije i opet se dešava da ne radi ako nisu montirane.

Ovo je još i podnošljivo ali ... ako radim apdejt gruba i ima nemontiranih particija sa operativnim sistemima onda sve stane kod učitavanja. A ja na dva harda i ssd imam petnaestak linuxa i tri windowsa. Čak i da ih je ukupno 2-3, opet bi tu zaglavilo i pola sata dok razreši situaciju. Problem ne mogu da rešim kada recimo instaliram neki novi linux pa on u jednom trenutku radi apdejt gruba ... pa ponekad i ceo sat to radi. Ako su particije montirane, sve prođe u nekoliko sekundi.

Ono podešavanje sa početka poruke postoji ali ne radi. Džabe uključim automatsko montiranje, svaki put moram da kucam pass.

Za sada nemam vremena da tražim rešenje za ovo ili neki lakši način za lako automatsko montiranje particija, nije mi problem da jednom upišem lozinku i posle isklikćem particije pa za sada tako rešavam opisani problem.
[ Branimir Maksimovic @ 20.04.2019. 17:48 ] @
Cek a sto ne mountujes particije prilikom boot-a?
[ calexx @ 20.04.2019. 19:49 ] @
Misliš kroz fstab? Još razmišljam na koji to način da rešim, možda ima neki elegantan, mada je veliki faul to što su zabrljali postojeće podešavanje. Za sada mi nije problem da kliknem na pojedinačne particije, ionako uglavnom uspavljujem Arčija a onda sve ostaje kako je bilo.
[ Branimir Maksimovic @ 20.04.2019. 19:52 ] @
Ne mora kroz fstab, mozes da pokrenes skriptu preko systemd-a, tako ja importujem zfs pool-ove.
[ calexx @ 21.04.2019. 04:06 ] @
Mene u startu nervira to što je uništena sistemska opcija montiranja pa još uvek ne tražim alternativne načine. Kad budem imao vremena pogledaću da li se ovo pominje a onda ću da vidim kako da rešim. Bitno da onog brljavog startovanja više nema, a nekoliko klikova nije problem. Naročito zato što stalno planiram da smanjim broj linuxa jer sam odavno prošao fazu istraživanja i znam šta me zanima od njih.
[ calexx @ 19.12.2019. 19:40 ] @
Da nastavim ovde, možda sam i pisao pa zaboravio, ako jesam neka me neko podseti.

Pre nekoliko meseci sam hteo nešto da štampam, bila je nova instalacija Arčija a štampač (HPLJ 1100) nije bio instaliran pa sam hteo da to odradim. Ništa od toga, pod Add Printer ga ne vidi i ne nudi instalaciju. Pokrenem drugi linux (stariji Arch, Manjaro, Kubuntu ...) svi vide štampač (znači sa te strane je u redu) a i noviji Manjaro gde takođe nije bio instaliran ga je odmah ponudio. Tada sam odštampao iz drugog pa mi posle nije bilo potrebno.

Pre par dana sam opet hteo da štampam i opet sve isto. Nema ga u ponudi, stari ga imaju i radi. Alternativno rešenje je da iskopiram sa nekog od tih linuxa folder /etc/cups i onda se pojavi i radi. Potražio sam šta se o tome piše, mnogi se žale ali sam našao neke predloge koji mi nisu ni bili jasni. Otkud sada da se ovako nešto zaturi??


Kad već kukam, problem koji nije vezan samo za Arčija, primećen je i na Manjaru a ostale nisam overavao. U kompu imam dva harda i jedan SSD. Prvi hard 3T je GPT i povezan za prvi sata port. Drugi je SSD i treći 1T, oba MBR mada to verovatno i nema veze sa problemom. Normalno je i tako je uglavnom bilo da ih i poređa pa 3T bude /sda, SSD je /sdb i 1T je /sdc. Od skoro primećujem da ih meša kako mu padne na pamet. Nema pravila, svaki ide na svako mesto, restart i opravi se ili dobije treći raspored. Ne smeta bitno ali ponekad mi znači šta je sdb6 a šta sda8 a ako promeša, mogu i da pogrešim. Otkud sada i ovakvo ponašanje?? Ništa ne radim, samo restartujem i promešano. Restartujem i dobro ...
[ Branimir Maksimovic @ 19.12.2019. 22:22 ] @
Sto se tice stampaca kada god ide apdejt hplipa ja odem do komandne linije pa otkucam sudo hp-setup -i.
Sto se tice redosleda dodeljivanja slova diskovima to ponasanje je odavno tako samo nisi primetio. Milsim da je od kernela 4.19.
Zbog toga i ono uuid referisanje ;)
[ calexx @ 20.12.2019. 18:50 ] @
Za početak je bilo dovoljno da instaliram hplip i onda je pronašao štampač. Kod instalacije Arčija koristim Helmutovu skriptu, moguće da je sada bilo problema ili nije automatski instalirala ili je nešto prevideo (ili ja) pa je ovo bilo rešenje, za šta imaš njopi. ;) Sledeći put ću da pogledam šta radi a šta ne (u)radi. Možda je i štampač bio otkačen pa skripta nije ni primetila da je potrebno da nešto instalira.

Za slova nisam mnogo primećivao, valjda zato što uglavnom uspavljujem Arčija, mada često restartujem. Nije mi problem da ga restartujem ako pobrka. Mada, ja sam ionako imao problem sa automontiranjem particija pa tek od skoro peške montiram. Nebitno, po fstab fajlu neću da čačkam, neka ga ovako. Sa SSD startovanjem mogu i više puta, ne troši mnogo vremena.
[ Branimir Maksimovic @ 31.12.2019. 04:59 ] @
Koja je verzija systemd-a sad u Arch Linux-u? Ja sam ostavio 244 jer mi ne pravi probleme ali Fil(Manjaro) je vratio na 242 zbog istih.
[ calexx @ 31.12.2019. 05:18 ] @
Kod mene 244.1-1-Arch i radi normalno a Manjara nisam proverio. Koju varijantu koristiš, ako si na Stable onda ne čudi da je malo starija verzija?
[ Branimir Maksimovic @ 31.12.2019. 05:24 ] @
Rekoh 244, ali ta pravi probleme pa je vraceno na 242 i to u testing.
https://bugs.debian.org/cgi-bi....cgi?pkg=systemd;dist=unstable
[ calexx @ 31.12.2019. 17:15 ] @
Koristim nestabilnu verziju i ona je 244, ne pratim te stabilne i malo manje stabilne, ne zanimaju me jer ne rade ništa pametno time što kasne za arčijem.
[ Srđan Pavlović @ 02.03.2020. 04:49 ] @
Bleeding edge junkie? :D

Ja sam takav smo kada je LibreOffice u pitanju jer mi treba sto veca kompatibilnost
sa MS office dokumentima pa se nadam da u novijim verzijama porade nesto i oko toga,
a mrzi me da pratim sve changelogs :)

Na Manjaru je philm jos ostavio 242, 244 je kao sto rece Branimir uveo i neke probleme pa su odlucili da za sada ostanu na 242

[[email protected] ~]$ systemctl --version | grep systemd
systemd 242 (242.153-3-manjaro)
[[email protected] ~]$

[ Branimir Maksimovic @ 02.03.2020. 07:44 ] @
Stabilizovao se sad 244, bar na testing.

Code:

~ >>> systemctl --version                                                                                                                                                                                              [1]
systemd 244 (244.3-2-manjaro)


[ Srđan Pavlović @ 02.03.2020. 09:14 ] @
Aha, al cim ga jos nisu gurnuli u stable znaci nije jos sve popeglano verovatno
[ Branimir Maksimovic @ 02.03.2020. 09:29 ] @
U medjuvremenu su uveli granu `stable-staging` tako da izmedju testing i stable ima jos testiranja.
[ Srđan Pavlović @ 02.03.2020. 16:10 ] @
Aha, pratim tamo dogadjanja, taj stable-staging ima neku svoju posebnu funkciju
nije bas klasicna grana, tipa neke delove OS-a zadrzava na nekoj verziji, ostale update...

[ calexx @ 02.03.2020. 19:02 ] @
Citat:
Srđan Pavlović: Na Manjaru je philm jos ostavio 242, 244 je kao sto rece Branimir uveo i neke probleme pa su odlucili da za sada ostanu na 242
Već sam pisao pa da ponovim, ako recimo Arči danas dobije problematičan apdejt zbog koga nešto zabrlja, stabilni Manjaro neće da ima taj problem. Arči će za 2,5,10 dana da opravi problem i nastaviće da radi normalno. Manjaro će kroz mesec dana da dobije isti problematični apdejt pa će opet kroz 2,5,10 dana i kod njega da se ažurira i zbog toga ne vidim nijedan razlog da koristim takav sistem.

Imam gomilu linuxa i u početku sam imao bar jedan stabilni Manjaro pa sam ovaj scenario video nekoliko puta. Jednom sam baš obratio pažnju, kada je došao loš apdejt, Manjaro je imao iste probleme i isto je sačekao na rešenje. Onda sam ga prebacio na nestabilnu varijantu i tako mi radi i sada.

A Manjaro je malo napredniji, kod njega je 244.3-2-manjaro, Arči još gura 244.3-1-arch verziju.
[ Branimir Maksimovic @ 02.03.2020. 19:12 ] @
Manjaro je u pocetku bio nestabilan. Kako idu godine developeri su sve iskusniji tako da ono sto je Manjaro danas nije ni blizu onoga iz 2013.
Kazem, sistem sam instalirao 2014 i jos bez ijednog reinstalla.
[ calexx @ 02.03.2020. 19:34 ] @
Ja valjda svaki OS instaliram uglavnom kad menjam hard ili ploču čisto da očistim ako se nešto nakupilo i posle to traje do sledeće prilike. Nekada sam eksperimentisao i instalirao desetine pa brisao, sada sam probrao i traje. Manjaro je zlatna rezerva ali mi nešto uvek smeta, nešto mi je višak kod njega i opet se vraćam na Arčija.
Linux inače sve više brlja i nije mi uopšte čudno da nešto ne radi pa proradi ili brlja. Da se ne prisećam ali toga nije bilo nimalo u vreme KDE4.
[ Branimir Maksimovic @ 02.03.2020. 19:42 ] @
Znas kako mi vozimo netestirane verzije, ako hoces stabilno stavis CentOS ;)
No za desktop to i nije strasno ako bas nesto iznervira lako sa pacman-om vratis prethodnu verziju :P
(nikad ne braisem package cache iz tog razloga, osim bas kad sam siguran da je sve stabilno :)
[ calexx @ 02.03.2020. 21:04 ] @
Ja obično ostavim po dve poslednje verzije, kada sam imao manjak prostora, ostavio bih samo poslednju verziju. Ume to da porasteeee.
[ Branimir Maksimovic @ 09.03.2020. 03:59 ] @
Heh, u Arch je sleteo Gnome 3.36 u stable ;)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Za Manjaro je to unstable jos nije ni u testing, a bagovi samo izlecu ;)
[ Srđan Pavlović @ 10.03.2020. 01:46 ] @
Manjaro dodaje jos te slojeve testiranja, samo ono, i oni dosta brzo prebacuju pakete iz jednog u drugi, i u stable... tako mi se bar cini :)

Evo recimo, poslednji je systemd 245 u unstable grani neki dan uleteo, videcemo bas koliko ce mu trebati do stable... ako ga ne preskoce kao i 244 :)

U stable trenutno 242
[ Srđan Pavlović @ 10.03.2020. 01:54 ] @
Nego jel probao neko 5.5 i 5.6rc kernele, kakva su iskustva?
[ Branimir Maksimovic @ 10.03.2020. 08:17 ] @
5.56 odavno koristim od kad se pojavio. Za AMD je doneo nove podatke za sensors.
5.5 je doneo novi scheduler, znatno poboljsani.
[ Srđan Pavlović @ 10.03.2020. 16:22 ] @
Aha. Ovo prvo me ne pogadja, navidija mi grafika, ali ovo drugo
ako donosi sta dobro na desktop, moze :)

Iskreno, Windows mi nekako bolje radi I/O scheduling... kopiranja
razna kada pustis u isto vreme i tako to..
[ Branimir Maksimovic @ 10.03.2020. 16:29 ] @
Nije za grafiku, za procesor je. Dodatne informacije tipa voltaza i slicno.
Na ovo mislim za CPU:
Code:

k10temp-pci-00c3
Adapter: PCI adapter
Vcore:       988.00 mV 
Vsoc:        856.00 mV 
Tdie:         +74.6°C  
Tctl:         +84.6°C  
Icore:        77.00 A  
Isoc:          9.75 A 


IO scheduling na Linux-u mozes da konfigurises, od skora ima multi queue.
evo kako sam ja podesio, mq-deadline za SSD i kyber facebookov za HDD:
Code:

~ >>> cat /etc/udev/rules.d/60-ssd-scheduler.rules                                                                                                                                                                    
# set deadline scheduler for non-rotating disks
ACTION=="add|change", KERNEL=="sd[a-z]", ATTR{queue/rotational}=="0", ATTR{queue/scheduler}="mq-deadline"
# set cfq scheduler for rotating disks
ACTION=="add|change", KERNEL=="sd[a-z]", ATTR{queue/rotational}=="1", ATTR{queue/scheduler}="kyber"

i stavis ovo u kernel cmd line:
Code:

scsi_mod.use_blk_mq=1


Sto se tice schedulera ranije mi se neke igre smrzavale dok u pozadini radi WCG, pa sam morao
da stavljam MuQSS, ali od 5.5. to radi odlicno.
[ Srđan Pavlović @ 11.03.2020. 04:47 ] @

[[email protected] ~]$ cat /etc/udev/rules.d/60-ssd-scheduler.rules
# set deadline scheduler for non-rotating disks
ACTION=="add|change", KERNEL=="sd[a-z]", ATTR{queue/rotational}=="0", ATTR{queue/scheduler}="mq-deadline"
# set cfq scheduler for rotating disks
ACTION=="add|change", KERNEL=="sd[a-z]", ATTR{queue/rotational}=="1", ATTR{queue/scheduler}="kyber"

[[email protected] ~]$ cat /etc/default/grub | grep CMDLINE
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet apparmor=1 security=apparmor udev.log_priority=3 scsi_mod.use_blk_mq=1"
GRUB_CMDLINE_LINUX=""
[[email protected] ~]$


podesio sam ovo tvoje, videcu primeti li se neka razlika...

U nekom normalnom radu naravno nista se ne primeti, ali ako uzmem
da kopiram nekoliko stvari istovremeno particija-particija, disk-disk, disk-drugi disk... itd,
a sve u isto vreme, e tu su mi bolja iskustva na windozama...

a sam hardver nije nikakva egzotika obicna dva SATA3 ssd diska na
sata1 i sata2 i hdd na sata3 konektoru na ploci na intel h110mhc...
[ Srđan Pavlović @ 11.03.2020. 04:55 ] @
sad gledam el moguce kako virtualbox module izbildovati na 5.6rc kernelu, al ne ide.. :D

https://forum.manjaro.org/t/bu...modules-on-5-6-kernel/128651/5
[ Branimir Maksimovic @ 11.03.2020. 05:03 ] @
Jos vbox ne moze, zato sto obicno cekaju neko vreme, a svaki release kernela polomi DKMS interfejs
bez obzira sto je to namenjeno da samo rekompajliras po novom releasu :(

PS Sto se tice Windows-a probaj da kopiras mnogo malih fajlova pa javi :P
[ Srđan Pavlović @ 11.03.2020. 05:34 ] @
koliko vidim iz loga nesto vezano za net je menjano i sad baca te greske.. elem, sto kaze
onaj iznad mozda neko od vbox-ovaca prati manjaro forum pa baci pogled na log :D
[ Branimir Maksimovic @ 11.03.2020. 05:54 ] @
Ma znaju oni nego ih mrzi da to odrade pre nego sto bude blizu release-a ;)
[ Srđan Pavlović @ 11.03.2020. 06:07 ] @
jel one modifikacije iznad za mq rade i sa 55 kernelom ili samo sa 56rc?

I ima li kakav uticaj to kada butujem u stable LTS 54 kernel, nece mi pobrljavi tu nista?
Posto uglavnom koristim 54 LTS stable, ove iznad uglavnom za testiranja...

[Ovu poruku je menjao Srđan Pavlović dana 11.03.2020. u 07:22 GMT+1]
[ Branimir Maksimovic @ 11.03.2020. 06:23 ] @
To je starije dosta od 55 kernela, koliko se secam uvedeno je u 44 tu negde.
[ Srđan Pavlović @ 11.03.2020. 06:50 ] @
jel ovo normalno sto u udevrules nisam imao nista?

Dok nisam kreirao taj 60-ssd...

dakle sada je samo taj fajl tamo? :)

[[email protected] ~]$ ls -l /etc/udev/rules.d/
total 4
-rw-r--r-- 1 root root 294 Mar 11 05:42 60-ssd-scheduler.rules
[[email protected] ~]$

to je namenjeno samo za neka custom rules?
[ Branimir Maksimovic @ 11.03.2020. 06:58 ] @
Pa ne znam, zavisi od distroa i vremenskog perioda. Ako je Manjaro oni vole
da nameste BFQ koji se dobro ponasa u smislu da ne secka desktop kada
ima neko tesko kopiranje ali generalno ima slabije performanse...
[ Srđan Pavlović @ 11.03.2020. 07:04 ] @
Pa cek, sa ovim "tvojim" podesavanjima dobijam seckanje desktopa? :D

Salu na stranu, sta se tacno dobija? Brzina kopiraranja? Ne treba mi to
vec mi treba pametniji scheduling. Znaci tipa kada kopira par stvari u isto
vreme da ne bude 1 totalno on hold dok drugu kopira, pa treca isto ceka
drugu i tako.. nego da kopira u isto vreme ravnomerno, znaci da te I/O
operacije sa diskovima malo glatkije idu kada su istovremene...
[ Branimir Maksimovic @ 11.03.2020. 07:11 ] @
Pa probaj sad. Kyber je najnoviji koji je pravio facebook i meni
najvise odgovara za hdd. Sto se tice kopiranja ako kopiras velike fajlove baferise se po dirty_ratio
tj prvo baferise onda prazni. Igraj se malo sa tim pa ostavi
sta daje najbolji ucinak.
https://lonesysadmin.net/2013/...ng-performance-vm-dirty_ratio/
[ Srđan Pavlović @ 11.03.2020. 07:12 ] @
[[email protected] ~]$ cat /sys/block/sda/queue/scheduler
[mq-deadline] kyber bfq none

[[email protected] ~]$ cat /sys/block/sdb/queue/scheduler
mq-deadline [kyber] bfq none


sda mi je ssd, a sdb je HDD klasicni. Ovo ok i znaci da je ssd na mq-deadline, a hdd na kyber?
[ Branimir Maksimovic @ 11.03.2020. 07:15 ] @
Ok, tako je podeseno. deadline za SSD, kyber za HDD.
[ Srđan Pavlović @ 11.03.2020. 07:16 ] @
Ok, thanks, ostavicu tako pa cu da vidim primeti li se kakva razlika.
[ Srđan Pavlović @ 16.03.2020. 14:23 ] @
Eno systemd 245 vec preleteo iz unstable u testing kod Manjara, to je
ono sto sam pomenuo, ima tu iznad Archa ta 2-3 sloja testiranja, al
vrlo kratko... uskoro ce garant i u stable.
[ Branimir Maksimovic @ 16.03.2020. 14:55 ] @
Cim srede decje bolesti puste u testing na jedno mesec dana. Ove se zadrzalo malo poduze u unstable,
vise nego obicno.
[ Srđan Pavlović @ 16.03.2020. 15:17 ] @
Pa da, cisto koliko da isplivaju neki veci bagovi, ali i dalje je to far from stable :)
[ Branimir Maksimovic @ 16.03.2020. 15:36 ] @
Ako hoces stable => CentOS ;)
Ovo je uvek bleeding edge software, to sto su Manjaro developeri fini
da bar poprave ako mogu ono sto korisnici prijave na forumu, to ne znaci
da ce Arch developeri to isto da rade :P
[ Srđan Pavlović @ 16.03.2020. 21:28 ] @
Koliko sam uspeo da vidim tamo, saradjuju oni lepo.

Ima ih iz tima koji rade na razvoju oba. Jednostavno je,
Manjaro je baziran na Archu, pa je obostrana korist ako
se radi na oba :)
[ calexx @ 18.04.2020. 08:20 ] @
Da nastavim sa svojim problemima, koji možda to i nisu, sa Arčijem. ;)

Nekoliko nedelja, možda i malo više, mi se kod restarta/gašenja Arčija dešava da sve malo zastane. Izaberem restart (nisam siguran za gašenje pošto skoro nikad ne gasim, ili restart ili sleep) i onda pauza od nekoliko sekundi pa se izgubi desktop i pojave ona dva reda sa starta (starting arch version ... tako nekako beše) i opet desetak pa i do dvadesetak sekundi čekanja i onda se normalno restartuje. Sleep ide trenutno. Malopre su se prvi put u deliću sekunde pojavili neki redovi teksta sa greškama, to sam obično viđao ako neki hard brlja pa nema pristupa ali ... delić sekunde i nisam zapamtio šta je pisalo. Gde se ovo zapisuje, gde mogu da pogledam šta se dešava kod starta/restarta i šta ga usporava? Ja sam običan korisnik koji nema predstavu o detaljima, meni je linux operativni sistem koji mi vrti šta mi je potrebno, o njemu znam kao prosečan windows korisnik o svome OS-u. ;)

Instalacija je na SSD-u, ovo se ne dešava sa drugim linuxima na njemu, kao ni na bilo kom linuxu (ima i još Arčija među njima) na hardovima. Ovu instalaciju koristim svakodnevno, tu instaliram sve što mi padne pod ruku i sigurno je u nekom trenutku instalirano nešto što je ostalo aktivno a nemam pojma i kao da mu je potrebno vreme da se zagasi pa sačeka. Nema nikakvih loših posledica, sve radi normalno, start je za nekoliko sekundi a restart bude manje ili više ali uglavnom par desetina. Kod ostalih maltene istog trenutka ide restart.

E da, nema veze sa onim mojim montiranjem particija od kojih je i počela ova tema, malopre sam restartovao i nisam montirao particije, restart i opet čekanje.

Traži se neki log fajl gde može da se vidi zastoj, nikada nisam to gledao, znam da ih ima bezbroj pa da ne tragam, neko sigurno zna. ;)
[ Branimir Maksimovic @ 18.04.2020. 08:29 ] @
Znas kako ne koristim Arch zbog toga sto mi je strana komandna linija :P
Kazem Arch stable je Manjaro unstable i Fil kaze da to moze porusiti sistem ko isprobava :P
[ calexx @ 18.04.2020. 09:15 ] @
Nema to veze sa komandnom linijom, tražim logove koje ću da pogledam iz nekog viewera i provalim ko koči. ;)

Arch stable jeste otprilike Manjaro unstable ali je Manjaro stable "naslednik" unstable verzije pa mu dođe na isto. Ono što "brlja" na unstable će da brlja i kada pređe na stable ako Arči to nije u međuvremenu rešio. A kada reši, onda će Manjaro stable da brlja sve dok ne dođe to na red, jedino da se prati Arči pa da se ručno ispravlja.

Probao sam sada više varijanti, ako u Arčiju otvorim terminal i idem na reboot, restartuje se za par sekundi. Ako otvorim drugu konzolu (alt-ctrl-f3) i tu se ulogujem pa kucam reboot, restart opet čeka par desetina sekundi. Gasio sam neke programe koji se automatski startuju (par conky-ja i jedan gis-weather) ali i bez njih je isto. Takođe se i rygel automatski startuje ali je on instaliran pre desetak dana a problem je mnogo od pre njega.
[ Branimir Maksimovic @ 18.04.2020. 09:18 ] @
"ali je Manjaro stable "naslednik" unstable verzije pa mu dođe na isto"

daleko od toga, gomila problema se resi dok ne legne u stable.
Fil se izvestio, na forumu ljudi prijavlju probleme samo tako u odvojenoj sekciji
samo za to. Manjaro ekipa to samo resava, tako da retko nesto ozbiljnije
prodje do stable.
[ calexx @ 18.04.2020. 10:20 ] @
Kao što sam pisao, ako se na Arčiju pojavi problem (koga naravno još nema na stable Manjaru) i on se reši posle nekoliko dana (ako baš kasne) onda sledi isto i na Manjaru. Problem će da dođe na stable posle određenog vremena za koliko kasni, ostaće nekoliko dana, onda će da stigne ažuriranje koje je odrađeno na Arčiju i onda će da bude OK. Znači nisam imao priliku da vidim problem na Arčiju koji se nije posle nekog vremena pojavio i na stabilnom Manjaru iako je u međuvremenu rešen.
Da se problemi rešavaju istovremeno kad i na Arčiju, onda ne bi bila važeća priča da stabilan Manjaro kasni ~mesec dana za nestabilnim iliti Arčijem, ako primene rešenje istog trenutka kada je rešen i na Arčiju, to onda prilazi njemu i realno postaje unstable. Meni je logično, kasni update, kasni i rešenje problema.
[ Branimir Maksimovic @ 18.04.2020. 10:26 ] @
Sada Fil ne pusta nista sto ima problem na stable, to sto pricas je mozda bilo pre par godina, sada nije tako....
[ calexx @ 18.04.2020. 11:10 ] @
Moguće, baš odavno sam prebacio Manjara na unstable, šta će mi OS sa mesec dana kašnjenja? ;) Malopre sam prebacio jednu instalaciju na stabilnu pa ćem da pratim.

Ipak, recimo da danas Arči ima problem sa nekim apdejtom, sutra isprave, Manjaro to dobije preksutra. Šta je tu stabilno ako su prihvatili odmah? A svakako apdejt prati Arčija, Manjaro nema svoje, osim za par dodataka koji su njegovi.

Mada ... ako nastavimo o ovome, moje pitanje će da ode u zaborav. ;)
[ calexx @ 19.04.2020. 19:49 ] @
Pošto je priča pobegla, da ponovim pitanje:

Da nastavim sa svojim problemima, koji možda to i nisu, sa Arčijem. ;)

Nekoliko nedelja, možda i malo više, mi se kod restarta/gašenja Arčija dešava da sve malo zastane. Izaberem restart (nisam siguran za gašenje pošto skoro nikad ne gasim, ili restart ili sleep) i onda pauza od nekoliko sekundi pa se izgubi desktop i pojave ona dva reda sa starta (starting arch version ... tako nekako beše) i opet desetak pa i do dvadesetak sekundi čekanja i onda se normalno restartuje. Sleep ide trenutno. Malopre su se prvi put u deliću sekunde pojavili neki redovi teksta sa greškama, to sam obično viđao ako neki hard brlja pa nema pristupa ali ... delić sekunde i nisam zapamtio šta je pisalo. Gde se ovo zapisuje, gde mogu da pogledam šta se dešava kod starta/restarta i šta ga usporava? Ja sam običan korisnik koji nema predstavu o detaljima, meni je linux operativni sistem koji mi vrti šta mi je potrebno, o njemu znam kao prosečan windows korisnik o svome OS-u. ;)

Instalacija je na SSD-u, ovo se ne dešava sa drugim linuxima na njemu, kao ni na bilo kom linuxu (ima i još Arčija među njima) na hardovima. Ovu instalaciju koristim svakodnevno, tu instaliram sve što mi padne pod ruku i sigurno je u nekom trenutku instalirano nešto što je ostalo aktivno a nemam pojma i kao da mu je potrebno vreme da se zagasi pa sačeka. Nema nikakvih loših posledica, sve radi normalno, start je za nekoliko sekundi a restart bude manje ili više ali uglavnom par desetina. Kod ostalih maltene istog trenutka ide restart.

E da, nema veze sa onim mojim montiranjem particija od kojih je i počela ova tema, malopre sam restartovao i nisam montirao particije, restart i opet čekanje.

Traži se neki log fajl gde može da se vidi zastoj, nikada nisam to gledao, znam da ih ima bezbroj pa da ne tragam, neko sigurno zna. ;)
[ Branimir Maksimovic @ 19.04.2020. 22:38 ] @
"Manjaro to dobije preksutra."

Ma jok momentalno kako leze u Arch. Unstable je prakticno carbon copy Arch stable. Tu cak i ne idu najave nego stalno lezu apdejti.
Jedino ako je nesto veliko ide najava kako bi se korisnici upozorili na moguce lomljenje sistema.

"Gde se ovo zapisuje, gde mogu da pogledam šta se dešava kod starta/restarta i šta ga usporava"

pregledaj journalctl komadnu. systemd sve belezi pa tu mozes naci poruke o greskama.
Naravno, ja taj log pucam u ramdisk tako da ne prezivljava boot :P

" restart i opet čekanje."

Ako ceka da se odradi shutdown to je verovatno sto systemd ceka da istekne timeout
da neki od procesa umru na miru. Onda ide kill -9 ako istekne timeout.


[ Panta_ @ 20.04.2020. 04:47 ] @
Citat:
Malopre su se prvi put u deliću sekunde pojavili neki redovi teksta sa greškama, to sam obično viđao ako neki hard brlja pa nema pristupa ali ... delić sekunde i nisam zapamtio šta je pisalo. Gde se ovo zapisuje, gde mogu da pogledam šta se dešava kod starta/restarta i šta ga usporava?


Možeš da pogledaš sa journalctl komandom, na primer:
Code:
journalctl -p err

ili od vremena

journalctl --since 09:00 --until "1 hour ago" -p err

journalctl --since yesterday -p err

journalctl --since 2020-04-15 -p err


Što se tiče starta, možeš sa systemd-analyze blame da vidiš koliko kom servisu treba vremena da startuje, ili za konkretan servis systemd-analyze critical-chain ime-servisa, ili sa journalctl -b za trenutni boot.

https://www.digitalocean.com/c...ew-and-manipulate-systemd-logs
[ calexx @ 20.04.2020. 09:32 ] @
Kad završim sa ovom porukom, probam restart i gledam logove. Zanimljivo mi je i da ovaj Arči i kod starta i kod restarta samo ispiše ona dva reda ... starting version ... i još nešto i ništa više dok drugi ispisuju procese koji se odrađuju u oba slučaja. Proveriću i kod ostalih.
Citat:
Branimir Maksimovic:"Manjaro to dobije preksutra."

Ma jok momentalno kako leze u Arch. Unstable je prakticno carbon copy Arch stable. Tu cak i ne idu najave nego stalno lezu apdejti.
Jedino ako je nesto veliko ide najava kako bi se korisnici upozorili na moguce lomljenje sistema.
Nisi razumeo ili nisam dovoljno detaljno napisao, mislio sam na Arčija i stabilnog Manjara. Ako Arči ima neki problem pa ga reše, kada problem i rešenje idu u stabilnog? Isprave odmah ili kada? Ili ide u nestabilnog (normalno) i onda nestabilni prati Arčija a stabilni nestabilnog?
[ calexx @ 20.04.2020. 14:33 ] @
Citat:
Panta_:Možeš da pogledaš sa journalctl komandom, na primer:
Code:
journalctl --since yesterday -p err
Evo, koristio sam ovo ali sam isekao na nekoliko restarta.

Ovo je pomenuti Arči, jutros sam proverio i drugu instalaciju koja je na hardu i koju sam do SSD-a koristio, apdejtovao i probao ... isto ima zadrške kod restarta. Start je OK, nema čekanja i sve prođe normalno.
Citat:
-- Reboot --
apr 20 15:04:06 ArchSSD kernel: [Firmware Bug]: TSC_DEADLINE disabled due to Errata; please update microcode to version: 0x22 (or later)
apr 20 15:06:31 ArchSSD dhcpcd[489]: process 489 unexpectedly terminating on signal 15
-- Reboot --
apr 20 15:11:34 ArchSSD kernel: [Firmware Bug]: TSC_DEADLINE disabled due to Errata; please update microcode to version: 0x22 (or later)
apr 20 15:12:36 ArchSSD dhcpcd[484]: process 484 unexpectedly terminating on signal 15
-- Reboot --
apr 20 15:14:25 ArchSSD kernel: [Firmware Bug]: TSC_DEADLINE disabled due to Errata; please update microcode to version: 0x22 (or later)
apr 20 15:18:24 ArchSSD dhcpcd[485]: process 485 unexpectedly terminating on signal 15
-- Reboot --


Ovo je Manjaro na SSD-u koji radi normalno, mada vidim neke greške ali nema čekanja kod restarta.
Citat:
-- Reboot --
apr 20 14:48:03 ManjaroSSD kernel: pktcdvd: pktcdvd0: pkt_get_last_written failed
apr 20 14:48:08 ManjaroSSD kernel: pktcdvd: pktcdvd0: pkt_get_last_written failed
apr 20 14:48:09 ManjaroSSD kernel: pktcdvd: pktcdvd0: pkt_get_last_written failed
apr 20 14:48:10 ManjaroSSD kernel: pktcdvd: pktcdvd0: pkt_get_last_written failed
-- Reboot --
apr 20 14:49:07 ManjaroSSD kernel: pktcdvd: pktcdvd0: pkt_get_last_written failed
apr 20 14:49:12 ManjaroSSD kernel: pktcdvd: pktcdvd0: pkt_get_last_written failed
apr 20 14:49:12 ManjaroSSD kernel: pktcdvd: pktcdvd0: pkt_get_last_written failed
apr 20 14:49:13 ManjaroSSD kernel: pktcdvd: pktcdvd0: pkt_get_last_written failed
-- Reboot --
apr 20 14:51:35 ManjaroSSD kernel: pktcdvd: pktcdvd0: pkt_get_last_written failed
apr 20 14:51:40 ManjaroSSD kernel: pktcdvd: pktcdvd0: pkt_get_last_written failed
apr 20 14:51:40 ManjaroSSD kernel: pktcdvd: pktcdvd0: pkt_get_last_written failed
apr 20 14:51:40 ManjaroSSD kernel: pktcdvd: pktcdvd0: pkt_get_last_written failed


[ Branimir Maksimovic @ 20.04.2020. 18:32 ] @
Citat:
calexx:
Kad završim sa ovom porukom, probam restart i gledam logove. Zanimljivo mi je i da ovaj Arči i kod starta i kod restarta samo ispiše ona dva reda ... starting version ... i još nešto i ništa više dok drugi ispisuju procese koji se odrađuju u oba slučaja. Proveriću i kod ostalih.
Citat:
Branimir Maksimovic:"Manjaro to dobije preksutra."

Ma jok momentalno kako leze u Arch. Unstable je prakticno carbon copy Arch stable. Tu cak i ne idu najave nego stalno lezu apdejti.
Jedino ako je nesto veliko ide najava kako bi se korisnici upozorili na moguce lomljenje sistema.
Nisi razumeo ili nisam dovoljno detaljno napisao, mislio sam na Arčija i stabilnog Manjara. Ako Arči ima neki problem pa ga reše, kada problem i rešenje idu u stabilnog? Isprave odmah ili kada? Ili ide u nestabilnog (normalno) i onda nestabilni prati Arčija a stabilni nestabilnog?


Sada to rade drugacije. Samo ono sto je reseno ide u stable dok nereseni paketi ostaju sve dok se ne rese.
[ Branimir Maksimovic @ 20.04.2020. 18:35 ] @
Citat:
calexx:
Citat:
Panta_:Možeš da pogledaš sa journalctl komandom, na primer:
Code:
journalctl --since yesterday -p err
Evo, koristio sam ovo ali sam isekao na nekoliko restarta.

Ovo je pomenuti Arči, jutros sam proverio i drugu instalaciju koja je na hardu i koju sam do SSD-a koristio, apdejtovao i probao ... isto ima zadrške kod restarta. Start je OK, nema čekanja i sve prođe normalno.
Citat:
-- Reboot --
apr 20 15:04:06 ArchSSD kernel: [Firmware Bug]: TSC_DEADLINE disabled due to Errata; please update microcode to version: 0x22 (or later)
apr 20 15:06:31 ArchSSD dhcpcd[489]: process 489 unexpectedly terminating on signal 15
-- Reboot --
apr 20 15:11:34 ArchSSD kernel: [Firmware Bug]: TSC_DEADLINE disabled due to Errata; please update microcode to version: 0x22 (or later)
apr 20 15:12:36 ArchSSD dhcpcd[484]: process 484 unexpectedly terminating on signal 15
-- Reboot --
apr 20 15:14:25 ArchSSD kernel: [Firmware Bug]: TSC_DEADLINE disabled due to Errata; please update microcode to version: 0x22 (or later)
apr 20 15:18:24 ArchSSD dhcpcd[485]: process 485 unexpectedly terminating on signal 15
-- Reboot --


Ovo je Manjaro na SSD-u koji radi normalno, mada vidim neke greške ali nema čekanja kod restarta.
Citat:
-- Reboot --
apr 20 14:48:03 ManjaroSSD kernel: pktcdvd: pktcdvd0: pkt_get_last_written failed
apr 20 14:48:08 ManjaroSSD kernel: pktcdvd: pktcdvd0: pkt_get_last_written failed
apr 20 14:48:09 ManjaroSSD kernel: pktcdvd: pktcdvd0: pkt_get_last_written failed
apr 20 14:48:10 ManjaroSSD kernel: pktcdvd: pktcdvd0: pkt_get_last_written failed
-- Reboot --
apr 20 14:49:07 ManjaroSSD kernel: pktcdvd: pktcdvd0: pkt_get_last_written failed
apr 20 14:49:12 ManjaroSSD kernel: pktcdvd: pktcdvd0: pkt_get_last_written failed
apr 20 14:49:12 ManjaroSSD kernel: pktcdvd: pktcdvd0: pkt_get_last_written failed
apr 20 14:49:13 ManjaroSSD kernel: pktcdvd: pktcdvd0: pkt_get_last_written failed
-- Reboot --
apr 20 14:51:35 ManjaroSSD kernel: pktcdvd: pktcdvd0: pkt_get_last_written failed
apr 20 14:51:40 ManjaroSSD kernel: pktcdvd: pktcdvd0: pkt_get_last_written failed
apr 20 14:51:40 ManjaroSSD kernel: pktcdvd: pktcdvd0: pkt_get_last_written failed
apr 20 14:51:40 ManjaroSSD kernel: pktcdvd: pktcdvd0: pkt_get_last_written failedOvo sa manjarom je benigno, ne moze da dobije info o DVD.
Ovo sa Arch treba da instaliras mikrokode za CPU.
No nijedno ni durgo ne izaziva delay kod shutdown, to izaziva neki proces koji nece da umre na miru.
[ calexx @ 20.04.2020. 18:45 ] @
To za microcode je odavno, negde se pojavi u startu, negde je ovako skriveno. Arči na GPT hardu sigurno nema to rešeno pa ne pravi probleme i ne kasni. Arči na drugom hardu ima kašnjenje a pošto je to bio OS koji sam koristio do SSD-a, verovatno je nešto isto instalirano pa isto koči.

Mislim da ću od srede opet da imam više slobodnog vremena pa ću da nabacim još jednog Arčija na SSD pa idem redom dok ne počne da brlja.
[ Panta_ @ 21.04.2020. 04:31 ] @
Probaj prvo deinstalacijom dhcpcd-a. systemctl stop dhcpcd && pacman -Rns dhcpcd, pa probaj restart.
[ Branimir Maksimovic @ 21.04.2020. 05:10 ] @
Hm, kod mene je taj servis dizejblovan.Jedino ako koristi to umesto Network Managera ;)
[ calexx @ 21.04.2020. 07:57 ] @
Koristim network manager, nemam pojma odakle ovo ali deinstalacija nije pomogla, jutros probao. Nastavljam večeras kad dođem kući.
[ Branimir Maksimovic @ 21.04.2020. 08:21 ] @
Da li kad obaras sistem, vidis systemd poruke na ekranu? Ako ne ukljuci.
[ calexx @ 21.04.2020. 17:43 ] @
Tu i leži zec, neko vreme se ne pojavljuju poruke, ni kod starta ni kod restarta pa ne vidim šta se dešava. Nisam konzolaš ;) pa i nemam pojma kako se ovo uključuje, svakako da će da pokaže na krivca. Kao što ponekad ume da zastane kod disk managementa i tu uvek ima odbrojavanje do 1:30 ali se to videlo pa sam znao šta se dešava, nije bilo uvek i nije mi smetalo. Sada je kraće ali nemam pojma šta se dešava u pozadini.
Kako da uključim?
[ Branimir Maksimovic @ 21.04.2020. 19:12 ] @
Hm, meni to prikazuje, nista specijalno nisam radio. Jedino sam se otarasio onog splash screena ni sam se ne secam kako se zvao.
Ako ti ispisuje servis ovaj onaj stopped ovo ono unmounted i na kraju power off ili reboot, to bi bilo to. A mislio sam kada prikazuje
da ceka da se neki servis zoustavi pa broji timeout.
Izguglah ovo GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="systemd.show_status=true" mozda nesto pomogne, ne znam.