[ Dejan Topalovic @ 13.04.2004. 01:12 ] @
Zanima me koliko je zastupljen Oracle software u firmama na Balkanu (konkretno na području ex Yu) i koje ste konkretne aplikacije (mislim na primjenu sa poslovnom svrhom) uradili/koristili ?
Da li ste u odredjenim situacijama baš morali uzeti Oracle, jer nije bilo druge alternative?
Da li ste, i zašto, koristili neku drugu alternativu umjesto Oraclea?
Ako jeste, bilo bi zanimljivo čuti komentare iz prve ruke.

Ovdje u Austriji, Oracle dosta visoko kotira na području baza podataka i biznis softwarea. Pod time podrazumijevam CRM, SRM, e-Bussiness, Data Warehousing i sl.
Klijenti su uglavnom dosta velike i jake firme - banke, telekomi, neke tvornice, a dosta ima i firmi koje se bave maloprodajom prehrane i ostalih kućnih potrepština, ali svoje knjigovodstvo i poslovanje zasnivaju na Oracle-u.
Ja sam trebao raditi u jednom timu na projektu razvoja platforme za rukovodjenje proizvodnim procesom (arhitekti - inžinjeri - administrativna birokracija - dobavljači materijala - izvršioci radova ...), ali je naručioc odustao zbog "visoke" cijene Oracle softwarea, te velike cijene izrade i održavanja kompletnog projekta.
Kao alternativu je izabrao PHP i MySQL, a projekt će biti zasnovan na frameworku Horde ( www.horde.org ). Da li će taj projekt biti funkcionalan i konkurentan u odnosu na isti uradjen uz pomoć Oracle-a, vrijeme će pokazati.

Dalje, iz prve ruke (poznajem programera koji radi tamo) znam da u sjedištu Ujedinjenih Naroda ovdje u Beču koriste isključivo Sybase kao bazu podataka. Pitao sam ga zašto, a on mi je odgovorio:
"Svi mi tamo, uključujući i šefove, znamo da bi Oracle bio daleko bolje rješenje, ali sve aplikacije su zasnovane na Sybase-u, em su svi zaposleni u kancelarijama obučeni da koriste isključivo te aplikacije. Bilo bi prekomplikovano i preskupo sve to prebacivati na Oracle. Počevši od licenci, preko izrade novih aplikacija, pa do obučavanja osoblja da koriste te nove programe."

Da li je baš velika cijena licenci razlog što se pribjegava nekoj drugoj alternativi?

Željno iščekujem vaše komentare.
[ -zombie- @ 13.04.2004. 01:36 ] @
u firmi u kojoj se paralelno razvijalo par veoma različitih projekata, od CADolikog sistema, preko web sistema za upravljanje dokumentima (deo sajta parlamenta EU, coldfusion), preko GPS-tracking aplikacije, pa do embeded uređaja za neku medicinsku opremu, mogu da izvučem pattern kada se koristio oracle..

otprilike, kada je projekat namenski rađen za jednog klijenta (sa veoma neizvesnom daljom prodajom, znači usko specijalizovan), i kada je taj klijent bio unapred poznat, i kada je posao već bio ugovoren, i kada je posao bio "malo veći", tj kada se pretpostavljalo da cena "nije problem", uvek se koristio oracle.

sa druge strane, kada je prodaja softvera bila neizvesna, i kada se radilo za malo širu potencijalnu klijentelu, i kada je cilj uglavnom bilo uštedeti na licencama (zbog niže krajnje cene), koristila su se alternativna (besplatna) rešenja kao što su interbase i mysql (ovo je bio slučaj i sa onim embeded sistemom za medicinsku opremu, jer je krajnja cena uređaja morala biti konkurentna).

dakle, složiću se sa konstatacijom da je najčešća prepreka upotrebe oracle softvera price-tag koji ga obično prati..
[ HuMiSoft @ 15.04.2004. 08:29 ] @
Pokusacu da ti odgovorim. Situacija u BH je, koliko je meni poznato, da Oracle baza podataka je veoma zastupljena, narocito u vecim firmama, al' su za njih radjene aplikacije uglavnom od strane domacih firmi, dok Oracle aplikacije su veoma rijetke (mislim da ih samo Trezori imaju, a razlog je jer su kupljeni donacijom). Tu ima logike jer su za nase uslove strahovito skupe, a da ne govorim o odrzavanju (covjek/dan kosta koliko covjek/mjesec domaceg programera).... Imao sam priliku raditi u firmi koja se bavi izradom aplikacija na Oracle platformi (Oracle alati za razvoj aplikacija na Oracle bazi) i sto se tice mogucnosti razvijenih aplikacija, imaju vise mogucnosti nego Oracle aplikacije (uglavnom mislim na aplikacije finansijskog tipa i tipa HR). Kada su uvodjene ORacle aplikacije u jedan od Trezora, ORacle je organizovao kurs za konfigurisanje ti aplikacija, a cijena je bila 10000$ (koliko se ja sjecam), sto rijetko koje firme mogu sebi priustiti (moja je poslala jednog covjeka)....
Mislim da je ipak cijena tih aplikacija neprihvatljiva za vecinu firmi na ovom podrucju.... Dok je cijena licence za Oracle bazu prihvatljiva (godisnje za jednu vecu firmu moze izaci mozda nekih 3-4000$ sto za ono sto dobiva i nije puno).... al' je to ponekad tesko prihvatljivo za managere pojedinih firmi......

Toliko od mene......
[ dpop @ 15.04.2004. 10:08 ] @
U BiH je Oracle najzastupljeniji u bankama ali je ipak najveći i najznačajnici ONGOING projekat CIPS ili Citizens Identification Protection System (CIPS)

http://www.ohr.int/ohr-dept/ru...ts/default.asp?content_id=5844

koji po infos u medijima ima jednu specifičnu Oracle cluster instalaciju sa moćnim HW i SW...i dobrom ekipom AROUND...
[ HuMiSoft @ 15.04.2004. 11:58 ] @
... imali su velikih problema sa AS, dokumenti sadrze i cirilicu i latinicu, pa je AS znao ustopati...... i stvoriti velike guzve na salterima........
[ dpop @ 15.04.2004. 14:25 ] @
Ne radim sa njima ali koliko znam da je sa CIPS-om veći problem u komunikacijama nego to što ti spominješ... Sumnjam da se ORACLE ne može izboriti sa lokalnim jezicima...Šta je sa UTF i sl...?
To rješava i mnogo kompleksnija pisma on naših lokalnih...


[Ovu poruku je menjao dpop dana 15.04.2004. u 20:41 GMT]
[ HuMiSoft @ 15.04.2004. 15:06 ] @
Informacija je od ljudi oz Oracle BH, neki problem sa Reportima i fontovima na AS..., a koliko znam ima li su dosta problema jer su krenuli sa svjezim AS 9i, i naisli na dosta bug-ova, koji su kasnije ispravljeni (patch-irani)..... Nepisano pravilo je da nikad ne stavljas novu verziju u produkciju.... cekas bar 1-2 patcha ili SP-a......
[ jazz911 @ 01.06.2010. 16:21 ] @
Ako tema nije odavno umrla.
Dejane, moguće je u php/mysql-u odraditi neki tako ozbiljan projekat kao onaj što si naveo na početku?
Tj, to se radi?
Sad sam php programer, ali želeo bih da se skroz prebacim na baze podataka.
Ovakav podatak bi mi baš izmenio gledanje na ovo čime se bavim
[ chachka @ 02.06.2010. 09:06 ] @
Dejan ti neće odgovoriti jer ga nema na forumu već nekoliko godina. Tema je stara - bolje otvori novu temu sa konkretnim pitanjima.
[ 3dd13 @ 07.07.2010. 10:52 ] @
Zavisi od izvedbi, mada je za te potrebe pogodniji php+postgresql