[ Panta1987 @ 04.12.2018. 12:39 ] @
Pozdrav,

Zapeo sam prilikom pravljenje jedne tabele i sad ne mogu da skontam koju funkciju treba da primenim,pa se nadam da će mi neko pomoći.

Tabela mi se sastoji od tri Sheeta, Baza, Magacin i Stanje. Postavio sam jedan deo formule, pa me zanima kako mogu da nastavim da mi se stanje prikazuje u istoimenom Sheetu? Tabela u Sheetu Stanje treba da mi povuče osnovne podatke iz tabele Baza,a jednina razlika je u boji (crna i bela). Pa, je potrebno da u tabeli Stanje tabela samo prepozna crnu i da sumira sve količine iz magacina i isto tako i za belu boju. Trenutno ne znam kako da postavim formulu da napravi razliku izmeju crne i bele i da pritom sumire sve vrednosti. Naravno tabela je predvidjena da ima preko 500 artikla i da svaki artikal ima tri puta vise boja,pa sam dao primer samo početka,a kasnije ću se valjda sam pokupiti.

Pozdrav.

Test 2018
[ Jpeca @ 04.12.2018. 14:05 ] @
Konkretno možeš da rešiš sa SUMIFS funkcijom gde je jedan od uslova BOJA. Npr
Code:
=SUMIFS(Magacin[1];Magacin[BOJA];[@BOJA];Magacin[ART];[@ART];Magacin[KLIJENT];[@KLIJENT])


Kako menjaš model formule će postajati sve komplikovanje pa preporučujem da probaš sa Pivot tabelom
[ Panta1987 @ 05.12.2018. 06:56 ] @
Da,da.... Svaka čast i hvala.

A, sad da li je nekako moguće da ne moram da unosim boju? Znam da je previše, ali mi ništa ne pada na pamet,pa sam iz tog razloga mučeći se da rešim taj problem totalno prevideo sumifs funkciju. Problem je sto ću imati dosta boja jednog istog artikla,a nekako želim da podatke unosim samo u jednu tabelu,a da druga tabela sve informacije povuče. Nadam se da mi možeš pomoći.

[ Jpeca @ 05.12.2018. 08:49 ] @
Zato sam ti i predložio da probaš sa Pivot tabelama. Pivot tabele su namenjene izveštavanju i sumiraju podatke po dimenzijama (klijent, artikl, boja) vodeći računa o svim mogućim vrednostima koje dimenzija uzima u originalnoj tabeli. Potrebno je samo kad se originalna tabela izmeni osvežiti izvedenu (pivot) tabelu. U prilogu imaš moj pokušaj da uz pomoć pivot tabele dobiješ slično kao na listu stanje.
Pivot tabele su velika tema, pa ako se odlučiš za to potraži uputsva na netu.
[ Panta1987 @ 06.12.2018. 08:18 ] @
E, super, može i takao.

Nego sad imam jedan mali problem, nije da je veliki, ali me jednostavno nervira. Kada sam uneo sve podatke, u pivot tabeli mi se pojavi jedna kolona koja je prazna. Da li znaš kako da je uklonim? U prilogu ću ti poslati sliku da viiš o čemu se radi.

Hvala ti puno na pomoći.

blanco
[ Jpeca @ 06.12.2018. 08:40 ] @
Slika koju si poslao ništa mi ne govori (mogao si i da je postaviš direktno u post). Ako hoćeš pošalji neku verziju Excel tabele da vidm o čemu se radi.
[ Panta1987 @ 06.12.2018. 09:03 ] @
Izvinite, šaljem Vam onda ceo dokument.

test

Videćete da je sad na drugom mestu,a ja jedino mogu da ga sakrijem,a ne znam kako da ga uklonim.
[ djoka_l @ 06.12.2018. 09:09 ] @
Nemoj da ostavljaš primere po raznim serverima. Na ovom forumu imaš opciju, da kad napišeš poruku, uradiš upload uz poruku.

Da bi izbacio prazan red iz pivot tabele (a on se pojavio zato što si selektovao prazne redove kod izvora podataka za pivot, jednostavno ih isključi iz pivota:Ako nećeš kroz filter da isključiš redove bez podataka, na Pivot > Options imaš opciju "Change Data Source", pa onda selektuj samo redove gde ima podataka (uključujući i red sa hederima).
Meni je logičnije da isključiš na filteru, nego da stalno menjaš opseg ćelija svaki put kada se pojave novi podaci.
[ Panta1987 @ 06.12.2018. 10:02 ] @
Hvala Vam puno, to je tako logično, čudi me da mi to nije palo na pamet.

Problem je što nisam pronašao kako da pošaljem dokument. A, sad i to vidim da mogu.

Hvala Vam u svakom slučaju i nadam se da nisam bio preterano dosadan. Ako zapnem još negde, nadam se da Vas mogu opet kontaktirati.

Prijatan dan.