[ kamicak @ 10.12.2018. 10:58 ] @
Pre 10-ak godina sam napravio program za prosto knjigovodstvo za sebe i svoju radnju, pošto je država donela zakon da se od nove godine ukida prosto knjigovodstvo i da sad se mora voditi dvojno knjigovodstvo, pokušaću da napravim dodatak programu sa novim tabelama.
Pošto dosta stvari ostaje isto (fakture, kalkulacije, KEPU knjiga.....), a koliko sam ja upoznat, ostaje da se napravi Dnevnik glavne knjige i sama Glavna knjiga.
Dnevnik glavne knjige je nova tabela gde se hronološki unose nalozi za knjiženje.
Za početak bih zamolio nekog da okači sam obrazac Naloga za knjiženje i izgled Dnevnika glavne knjige da vidim koja polja treba da formiram.
Hvala unapred
[ bokinet @ 10.12.2018. 13:36 ] @
https://e-racuni.com/hrs/WikiPage?page=General+ledger

Isprobas i vidis -- kazu da moze da se proba :)

i evo da se nadje mozda bude pomoglo

http://vssp.edu.rs/wp-content/...racunovodstveno-poslovanje.pdf

https://singipedia.singidunum....reuzmi/40788-racunovodstvo/749

i neka firma koja prodaje software (ima video clipove)
http://www.softkom.rs/video/
http://www.softkom.rs/program-...finansijsko-knjigovodstvo.html
[ kamicak @ 10.12.2018. 19:35 ] @
Knjige izgledaju zanimljivo, za razliku od ovih programa, svaki koji sam gledao izgleda kao da ga je Nasa pravila, hiljadu dugmića i opcija,
to su uglavnom programi koji su namenjeni agencijama i autori su se trudili da obuhvate knjigovodstveno sve vrste delatnosti, meni je to totalno neupotrebljivo, jer to vreme koje bih proveo u obuci tog programa ja mogu sam da nešto napravim, pojednostavljeno samo za moju primenu, pošto 90% full knjigovodstvenog programa meni ne treba.
Ja ću pokušati napraviti program samo za jednu običnu STR radnju, gde već imam kasu sa pazarima, kalkulacije, ulazne fakture i Kepu knjigu,
ako je neko zainteresovan možemo zajedno ovde javno da napravimo bazu za finansisko knjigovodstvo za jednu običnu STR prodavnicu.
Znači samo nalozi za knjiženje, dnevnik, kontni plan sa glavnom knjigom.
Ja bih sam krenuo sa nalogom za knjiženje, pa da okačim ovde, zato sam i tražio ako neko zna kako izgleda obrazac pošto u svakom programu izgleda drugačije i prilagođeno logici samog programa.
[ bokinet @ 10.12.2018. 20:41 ] @
Najbolje onda videti gotove (paprine) obrasce ako imaju da se nadju za to za tkz. rucni rad.
Njih onda primeniti i preneti u e-formu.
Ja sam od 2012. malo ispao iz SR fazona tako da nisam bas u toku sto se tice knjigovodstva u pojedinostima.
U sustini bitan je samo dobar koncept, sve ostalo sto se tice onog vizuelnog je stvar iskustva i umesnosti onog ko pravi to.
Svakako je pre svega bitno razumeti sta se tacno treba napraviti iz ugla procesa koji se prenosi u software-sko resenje.

Sto se tice NASE i datih resenja - pa manje vise vecina ovde tako kod nas resava to i manje vise retko kad bas moze da se vidi da je GUI napravljen da bude 1 2 3 i da ti treba manje od sat vremena da shvatis logiku i same aplikacije kako treba.

[ sogrbilja @ 11.02.2019. 10:14 ] @
I ja sam zainteresovan za varijantu izrade programa, sto nije tesko ako se zna kako i sta. Koliko vidim problem mi je ta opsirnost koju svi komercijalnim programima pokusavaju da obuhvate, a onda meni kojem ne treba nista toliko opsirno prave zabunu. Da li postoji neki minimum sto mora da se vodi i ako postoji da li neko zna sta je to?
[ AleksandarMakedonski @ 24.01.2020. 12:27 ] @
Da li si uspeo da napraviš program za dvojno knjigovodstvo za STR ? I ja imam STR radnju,pa me zanima.
Pozdrav