[ pixie @ 20.12.2018. 09:47 ] @
Pozdrav, u kupatilu u lokalu umesto sijalice na plafonu (postoji kabl ali nije montirano grlo) imam svetlo na zidu gde obično stoji bojler, znači samo grlo i obična sijalica koja se napolju pali na prekidač gde je nacrtan bojler. Sijalica je inače pukla, stakleni deo se razleteo i ostalo je samo dno. Kad smo glinericom testirali struju unutar dna da bismo videli koji je osigurač u pitanju, puklo je, zavarničilo i naravno iskočio osigurač, a vrh glinerice potpuno pocrneo. 😲

Pitanje: da li ima neke veze što je to grlo povezano na kabl koji je očigledno bio predviđen za bojler, da li je tu jači napon ili to nema veze? Treba li menjati grlo ili će biti dovoljno staviti štedljivu sijalicu? Imala sam sličan problem u stanu, bukvalno su mi sijalice eksplodirale i staklo se razletalo po dnevnoj sobi pa su mi rekli da je problem do grla i da ili menjam grla na lusteru ili da bar uzmem štedljive sijalice koje se manje zagrevaju. Stavila sam štedljive i problem se više nije ponovio.
[ ziki_the @ 20.12.2018. 10:17 ] @
Slucajno ste glinericom prespojili fazu i nulu, zato kaboom..
Ako ste uspeli da izvadite metalni deo a grlo je citavo, samo postavite drugu led(stedljivu) sijalicu.
Napon je isti, tako da nije bitno sto se ukljucuje na prekidac u bojleru.
[ Java Beograd @ 20.12.2018. 10:19 ] @
1. Pucanje sijalice se dešava. U mojoj kući se, doduše, jako retko dešavalo da pukne obična isjalica, ali zato minjonke po pravilu puknu. Naravno, LED su sasvim druga priča.
https://www.quora.com/Why-do-bulbs-explode

2. Gurnuli ste glinericu ukoso, i istovremeno dodrinuli nulu i fazu, i izazvali kratak spoj.

3. Kabl za bojler je sasvim OK da se na njega montira grlo za sijalicu. Nije tu nikakav viši napon.

4. Ako je grlo oštećeno guranjem glinerice, i kratkim spojem - treba ga zameniti.

5. Uvek je dobro običnu sijalicu zameniti odgovarajućom LED sijalicom .
[ Horvat I @ 20.12.2018. 10:23 ] @

Grlo se najverovatnije iništilo i trebaće ga zameniti, u principu nije bitno što se ne pali sa svojim prekidačem, treba videti na proektu instalacije kako su opterećeni osigurači na osnovu toga se može dati sigurno mišljenje.
Pored toga STRUČNO LICE nek proveri da nisu pomešane nule i faze jer opis greške upućuje na to!
[ pixie @ 20.12.2018. 15:37 ] @
Hvala ljudi! Mora se menjati grlo, ovaj metalni deo sijalice nema šanse da se izvadi, pokušano je kleštima, samo se savija i mrvi.
[ MajorFatal @ 20.12.2018. 16:32 ] @
Znam da će smešno zvučati savet, ali kad je kod mene bila slična situacija (pokušano klještima i ne može) neko mi je savetovao da pokušam krompirom, lm...svež krompir se ugura unutra i onda okrećeš u smeru kao kad odvrćeš sijalicu, iako sam prethodno kleštima prilično deformisao one ostatke od sijalice operacija je prošla glatko, sve je izvađeno i ispostavilo se da je grlo neoštećeno, naravno ne upali baš svaki put ali vredi pokušati, pozz
[ Java Beograd @ 20.12.2018. 20:14 ] @
https://www.youtube.com/watch?v=6Af4pPvhy34
https://www.youtube.com/watch?v=q8TIxGuTx4E
[ pixie @ 01.02.2019. 21:51 ] @
Bio majstor, grlo je ostalo čitavo ali smo ipak precvikali kabl i instalirali LED panel.