[ anon70939 @ 29.12.2018. 18:27 ] @
Razmišljam da počnem da pružam neke usluge poznanicima vezane za AWS servise.
Ali bi bilo odlično kad bih mogao da imam jedan račun na kraju meseca, ali da odvojim tačno za određenog klijenta.

Znam da je najbolje sa Organizacionim jedinicama, ali za to mi je potrebno više account-a.
Mislim... mogu ja da napravim za svakog poseban account, ali bih to izbegao jer bih morao da brinem onda o njihovoj bezbednosti. Pa ne znam kako to da kontrolišem sa ovim jednim root accountom koji imam.

Znam da postoji druga metoda sa tagovima, gde mogu kod svakog servisa da stavim Owner = Klijent 1, ali mi opet to deluje nekako nepregledno u ovom Billing Dashboard-u.
Problem je što ja ne mogu da predvidim baš koliki bi bili troškovi, pa bi mi bilo najlakše možda da fakturišem da dodam koji procenat na konačni račun koji dobijem od AWS za tu neku "organizacionu jedinicu".

Mislim... za početak ovo su mi prijatelji koji imaju svoje dev firme pa bih im pomagao oko nekih sitnica, verovatno da ne bi ni prelazilo free tier, možda par desetina €... Ali ako njihovi klijenti sutra budu imali neke potrebe, bilo bi super kad bih mogao to jasno da razgraničim.

Koja je praksa najlakša i najbolja u ovom slučaju?
[ Zlatni_bg @ 30.12.2018. 18:24 ] @
Mislim da na Azureu mozes da pravis nove "subscription"-e, i tu da kada trazis izvod potrosenih resursa, imas razvrstano po njima. Ne znam na AWSu kako to izgleda. Ja na primer mogu da dodam novi subscription, i kad pravim neku instancu, mogu da biram koji subscription ce da bude povezan sa istom.
[ Zlatni_bg @ 30.12.2018. 18:32 ] @
P.S. savet i molba svima koje interesuje AWS/GC/Azure, subscribe-ujte se na ovu kategoriju na forumu jer nas je bas malo u prici, a teme ne iskacu na glavnoj strani zbog male popularnosti.
[ mjanjic @ 30.12.2018. 18:46 ] @
Na Azure znam da može da se kreira "Resource Group", iako u opisu stoji da to ima namenu da neko grupiše resurse po nekim kategorijama (Npr. Storage infrastrukturu, load balancers, itd.), može da se nameni i za ovo, jer svaka nova stavka koja se kreira (App, VM, itd.) može da se ubaci u neku postojeću grupu resursa ili da se za nju kreira nova grupa.
Da li fakturišu troškove po tim grupama, to već ne znam i za to treba pitati podršku, ali pošto postavljaču teme treba za AWS, sigurno ima nešto tako i tamo, jer mi je logično da npr. mogu da vidim kako mi dve aplikacije ili dve VM troše resurse, samo još kad bi to moglo da se fakturiše.
U principu, ne mora AWS da mu fakturiše, ako je on kao posrednik pravno lice, bitno mu je samo da vidi koliko ga je koji klijent koštao.
[ Zlatni_bg @ 30.12.2018. 18:57 ] @
Resource group je vise za unutrasnju organizaciju, subscription je za naplatu. Nije "faktura" u pitanju, lose sam se izrazio, vec koliko iznosi trosak za sta. Ukoliko ima vise subscriptiona, svaki ce biti zaseban. Trenutno imam pristup samo 768p ekranu, ne mogu lepo da uradim SS, kad budem kod kuce okacicu kako izgleda.

Verovatno i jeste pitanje za AWS support.
[ anon70939 @ 30.12.2018. 19:20 ] @
ima ovde po Accountima.
Mogu da kreiram razlicite Oragnizacione jedinice, koje u stvari sluze na primer ukoliko imaš produkciju i dev tim. Napraviš dev timu poseban user i ograničiš ga sa određenim rolama potrebnim za dev, i on sve što kreira u svojoj organizacionoj jedinici, na kraju se vidi na zajedničkom računu. Ne ide posebna faktura. Prednost je ta što može da se filtrira po servisima za korisnika. Ovako nekako samo što u ovom slučaju sam sve sa tim jednim userom radio. Da sam pokrenuo nešto sa drugim i on bi se prikazao ovde sa detaljima koji servisi su koliko koštali. E bilo bi sjajno kad ne bih morao da imam više usera, nego sa ovim root userom da u taj neki "subscription" smeštam servise, ili ovde u ovom slučaju u organizacionu jedinicu koju odaberem...


siromašan mi prošli mesec bio, :P, nisam se logovao na AWS uopšte.


Pored toga postoje ti tagovi, pa u cost explorer-u može da se filtrira po tagovima, ali mi to deluje mnogo konfuzno.
[ Dexic @ 30.12.2018. 22:13 ] @
https://docs.aws.amazon.com/aw...t/aboutv2/cost-alloc-tags.html
Ovo?
[ anon70939 @ 31.12.2018. 11:16 ] @
pa da... to je sa tagovima i izgleda najlogičnije, nego mi deluje nepregledno... verovatno jer nisam još ozbiljno koristio.
Moraću tako...
[ Dexic @ 31.12.2018. 21:03 ] @
I nije pregledno, napravljeno je da velike firme mogu da otpuste onoga ko nesto potrosi vise od kontrolisane kvote ;)
[ anon70939 @ 01.01.2019. 15:35 ] @
Pa evo sad kreiram CodeCommit repo za drugara, ali ne mogu da tagujem samo taj repo da se odnosi samo na njega kasnije kroz Billing filtere.