[ Canonian @ 30.12.2018. 11:51 ] @
Za koji dan je 2019 godina, stanje eCommerca u Srbiji je i dalje za plakanje...
Dok se u zapadnoj Evropi banke i platforme utrkuju da dobiju korisnika i svaka nudi neko rešenje, ovde se gleda kako da opljačkaju korisnika...

Elem, tema je za skupljanje svih banaka koje nude kartično plaćanje sajtovima u Srbiji.
Dakle imam sajt u Srbiji za prodaju u Srbiji, eventualno region i naplata 90% u RSD. Koje sve banke to danas nude i koji su uslovi.
Uspeo sam da nađem nekih 5 banaka, neke daje nešto informacija, neke nimalo.
Cilj je da se skupimo i podelimo znanje i da poguramo priču da eCommerce postane popularniji.

Evo banaka za koje javno navode da nude uslugu i linkovi ka stranicama gde objašnjavaju uslove:

Banka Intesa
Societe General
Unicredit banka
Komercijalna banka
Raiffeisen banka
Aik Bank

Ovo je naravno samo prvi korak. Nakon što uopšte nađete banku koja omogućava online naplatu u RSD, treba da nađete nekoga ko će to implementirati u online shop.
Ako koristite popularne CMSove poput WooCommerca, PrestaShop ili Magenta, možda još i imate sreće, jer postoji pokoja firma koja nudi gotova rešenja.
Tj znam samo jednu firmu koja nudi gotov modul za WooCommerce. Zove se AllSecure i imaju WooCommerce plugin.
Za sve ostale moraćete da platite developera da radi custom rešenje.
Dok na zapadu banke imaju gotove i besplatne module za gotovo svaki CMS...

Da li znate još koju banku koja radi eCommerce naplatu u Srbiji?
Ili firmu koja nudi gotove module za integraciju na Payment API neke banke u Srbiji?
[ ademare @ 30.12.2018. 18:08 ] @
U Srbiji postoje 3 osnovna Velika problema , koji sprecavaju razvoj E - komerca u smislu kakav postoji u normalnim zemljama . Redosled nije bitan jer su sva 3 . vazna .

1. Inertnost pre svaga stranih firmi koje posluju u Srbiji i kod kuce vec odavno primenjuju E- poslovanje ! Ta inertnost je totalno nejasna . Jedna na primer IDEA nije prvih 4-5 godina na sajtu imala cak ni online katalog ? Drugi primer je Deichmann koji je u Srbiju dosao ne iz Nemacke , vec iz Slovenije i Hrvatske . Tako da kad se pogleda njihovo poslovanje u svim drzavama osim u EX YU videce se da samo u EX YU nemaju cak ni kupovinu robe preko interneta !?

U takvim uslovima ni domace firme nisu preterano zainteresovane da razvijaju e- komerc .

2. Navike kupaca . Kod nasih kupaca jos uvek slovi da tzv. pouzece predstavlja mnogo sigurniji vid kupovine od placanja unapred , sto je samo fantazija , jer sustinske razlike nema , jer nijedna kurirska sluzba preko kojih ide 99 % online trgovine ne dozvoljava otvaranje paketa pre placanja .

3. Drzava i upliv politike u ekonomiju . Realno gledano izmedju dileme da li Omoguciti da Mali Perica iz svoje sobe konkurise stranackom tajkunu , ili onemoguciti ga , dileme za njih nema .

Najzad potrebno je uciniti da placanje unapred bude jeftinije . Naravno da nije moguce tu napraviti neka cuda , ali tako je na Zapadu . Na primer ako je dostava robe uz placanje unapred 7 Eura , za kes pouzecem koji i tamo postoji ali retko cena bude 10 Eur .

Ali bez resavanja ove 3 tacke , tesko ce se ici u tom smeru , pa i ne iznenadjuje , sto banke slabo pokrivaju trziste usluge koja ne postoji .