[ dragos np @ 03.01.2019. 22:17 ] @
Pokusacu da predstavim sasvim novi mehanizam princip rada .kazem sasvim novi posle visegodisnje pretrage po internetu nisam uspeo da pronadem slicnu napravu .postavicu moju animaciju video snimka prncipa rada .pogon ovog mehanizma vrsi zuti tocak na vrhu cilindra to bi ustvari bio el. motor napojen preko sistema cetkica , cilindar sa el.motorom bi bili nesto vece mase ,dok bi klip trebalo da bude od sto lakseg materiala .najvecu ulogu u ovom mehanizmu ima ovaj krivular koji pomera tacku iz koje se rotacija klipa , tako da se postize da se cilindar stalno udaljava od cela klipa ,pri vecoj brzini rotacije npr 1000/min centrifugalna sila odaljavanja cilindra od cela klipa je dosta velika ,glavni deo mase se krece pokruznici a ipak do kretana gde se cilindar beskonacno putuje nekud od centra .poenta ovog mehanizma je u tome sto el.motor proizvodi centrifugalnu silu koja vrsi kompresiju vazduha ili moze neki drugi rad koji ce proizaci udalavanjem cilindra od cela klipa. smatram da je potrebno uloziti manje energije da se proizvede centrifugalna sila ,a da ce preko mehanizma koji sam konstruisao proizvesti veca energia od ulozene .za sad tolko pozdrav za sve ocekujem komentare.


[ dragos np @ 13.01.2019. 21:30 ] @
Kada je nesto komplikovano nko nema komentar .
[ RoRa @ 25.01.2019. 17:40 ] @
Pogrešno, razlog ćutanja je poslednja rečenica. Ne biva da se od manje uložene energije nekim mehanizmom dobije više energije.
[ MajorFatal @ 19.03.2019. 00:11 ] @
Ništa nisam razumeo, a i ne valja ti ovo :) Na onu poslednju rečenicu naravno zaboravi, a ako baš ne možeš da odoliš epohalnim otkrićima napišeš: "Smatram da model koji sam predložio ne narašuva taj i taj zakon termodinamike bla bla..."

Na slici 1 je kad okreneš mehanizam prema posmatraču, ovaj... osim ako ono zeleno ima neku ulogu da nekako odbije (ili privuče) nema razloga da taj plavi centralni kvadratić krene na desno kao na slici broj 2 gde se nađe u toj poziciji, odnosno ovaj tvoj mehanizam može da se posmatra i kao da mu je na slici br 2 početna pozicija pa da se vrti dok centrifugalna sila ne prevagne ali meni se čini da plavi kvadratić što je u sredini nema nikakvog razloga da se pomeri levo ili desno, ovo važi i do pomeranja na poziciju na slici br 3...

...tek od tog trenutka ovaj mehanizam počinje da se ponaša kao što bi se ponašao da si ga napravio ali samo donekle, do pozicije broj 4, ali u toj poziciji ne boravi ni celu 1 sekundu, već plavi kvadratić počinje volšebno da se kreće prema levo sad, ja bih rekao bez razloga (opet kažem ako ono zeleno ne igra ulogu a ja nisam skapirao kakvu, u ovoj poziciji br4 rekao bih da bi zeleno moglo da bude recimo elipsa i takođe unutar tog metalnog obruča, elipsa orijentisana u tom trenutku u pravcu klipa a fiksirana u rotaciji za plavi kvadratić, tad bi elipsa donekle odbijala plavi kvadratić pa bi on počeo da se kreće u levo - inače nema razloga čini mi se...) i tako dalje prema poziciji 5 i 6 isto neko neobjašnjivo ponašanje...a od pozicije kao na slici 6 do početne kao na slici 1 je slično kao između 3 i 4 ponaša se realistično rekao bih.

Ili da skratiš ovo ljubičasto pa da u određenim momentima vuče ceo klip, ili da daš neku ulogu ovom zelenom, ili najbolje da ovo sve kombinuješ sa Teslinom turbinom, danas kad se kaže Tesla odma pljušti lova :)


[ dragos np @ 25.03.2019. 22:01 ] @
Pomenuti zeleni deo ima glavnu ulogu u ovom mehanizmu ,svetlo plavi klip je sastavni deo tog zelenog fiksni su.
bez obzira na centrifugalnu silu kretanje mehanizma po prinudnoj putanji. videti animaciju u prvih 2s bice jasnije .
[ MajorFatal @ 26.03.2019. 12:05 ] @
Eh, pa onda je dobro, nisam obratio pažnju od početka na ta dva žuta kružića sa zadnje strane. Jedino može da ima problema pri manjim brzinama rotacije ispod 1000/min, na primer između takta 3 i 4 tad bi centrifugalna sila trebalo da definiše kako se ponaša sve to a pri manjim brzinama neće moći pa će žuti motor ostati da visi u vazduhu i da se vrti, tako mi deluje da neće da se oslanja na taj obruč.
Pri tim većim brzinama trebalo bi da će da radi i da može da kompresuje ili neki drugi rad, a da dobijaš više nego što si uložio morao bi da dokažeš računicom ili objašnjenjem, za sad samo težinu motora koristiš da bi dobio na šta da deluje ta centrifugalna sila, ali to će izazvati i veći pritisak na podlogu tj obruč u ovom slučaju, pa veće i trenje i tako...
[ dragos np @ 26.03.2019. 19:44 ] @
Odgovor na sledece pitanje ,smatram da je vrlo bitaan.

Gledano prema animaciji za rotiranje mehanizma u smeru kazaljke na satu ,i suprotno od smera
kazaljke na satu ,dali će biti potrebna ista sila za isti broj obrtaja ili će se ona razlikovati zbog smera.
[ MajorFatal @ 27.03.2019. 07:35 ] @
Gledajući šta sve treba da odradi od takta 2 preko 5 pa ponovo do 2 u smeru kazaljke, rekao bih ista i u suprotnom smeru.
[ MajorFatal @ 29.03.2019. 21:52 ] @
Nešto sam gledao kako si uopšte dobio taj čudni oblik tog zelenog, pa sam pokušao da napravim neku varijantu sa šinama isto u strateškim momentima da ispomera sve to i nije baš išlo, ali sam zato smislio ovo kao najjednostavniju varijantu da se iskoristi centrifugalna sila pa bi mogao sad ti da prokomentarišeš. Zeleno služi da približi komoru do obruča dok još nema dovoljan broj obrtaja, a kad postigne dovoljan broj obrtaja da centrifugalna sila izvuče komoru isto tako odvoji i tu zelenu kočnicu, kad se mehanizam ugasi opruga je vrati u početni položaj.

Dobijanje više energije od uložene ću prepustiti drugima ipak :)

[ MajorFatal @ 30.03.2019. 12:30 ] @
I kad je nešto jednostavno niko nema komentar :)
[ MajorFatal @ 01.04.2019. 00:46 ] @
Kad je nešto veoma jednostavno niko pametan nema komentar.

Voleo bih da neko prokomentariše zato što ja nisam učio mašinske škole, pa me zanima da li bi ovo uopšte moglo biti napravljeno a da funkcioniše, i u tom slučaju koliki bi bio stepen iskorišćenja ili tako nešto, evo detalj:

[ dragos np @ 01.04.2019. 21:17 ] @
moze i ovaj princip da se razmatra ,ajmo primer zadatak .

nekaje ovaj elipticni obruc u proseku precnika 1m
masa ovoga sto se pomera usled centrifugalne sile 2kg
brzina rotiranja 500 o/min 26,1m/s

centrifugalna sila je Fc =v2*m/r
sto kada se izracuna iznosi 2738N
stoje priblizno jednako pritisku od 280 kg koja bi delovala
na klip za kompresovanje vazduha .
drugo vole bi da neko obijasni na koji nacin ce kompresovanje
vazduha da utice odnosno da zaustavlja usporav rotiranje mehanizma ,
prebih reko da ce biti od pomoci jer ce se smanjit pritisak na obruc i biti manje trenje.
[ MajorFatal @ 03.04.2019. 00:59 ] @
E ne da si ga izračunao, ni ja ne bi bolje :)
[ dragos np @ 13.04.2019. 22:49 ] @
ES forum što se tiče fizike i slicno je . Totalno propao .
[ MajorFatal @ 15.04.2019. 20:21 ] @
Mi propali, forum propao, šta ćeš :)
[ djoka_l @ 15.04.2019. 21:30 ] @
Niko nema ni komentar kada je nešto glupo.

Na tvojoj slici 3, kada je klip do kraja ispružen, rotacija bi odvojila žuti krug od prstena, a ne bi sabijala šta god je u klipu.
Da bi se snaga sa žutog kružića prenela na mehanizam, potrebno je trenje o obruč, a njega nećeš imati jer će se žuti krug odvajati od obruča.

Da li voziš kola? Ako voziš, da li ti je nekada vulkanizer balansirao gume? Ako jeste, zašto je to radio?
Ti ćeš sada da napraviš "kompresor" sa gomilog nebalansiranih delova i misliš da će to raditi?
[ MajorFatal @ 17.04.2019. 16:50 ] @
Citat:
djoka_l: Na tvojoj slici 3, kada je klip do kraja ispružen, rotacija bi odvojila žuti krug od prstena, a ne bi sabijala šta god je u klipu.


U tom momentu kao na slici 3 (ako misliš na one slike što sam ja numerisao) on računa pri dovoljnom broju obrtaja da će centrifugalna sila da odvuče komoru sa klipa tako da taj takt i nije predviđen za sabijanje šta god je u klipu...Ova njegova naprava bi imala 4 takta (koje sam ja nezgodno numerisao na 6 slika) dva takta kad sabija sadržaj u komori kao na slikama od 1 do 3 i od 4 do 6, i dva takta kad centrifugalna sila na koju on računa odvaja komoru sa klipa kao na slikama od 3 do 4 i od 6 do 1...

Citat:
djoka_l:  Da bi se snaga sa žutog kružića prenela na mehanizam, potrebno je trenje o obruč, a njega nećeš imati jer će se žuti krug odvajati od obruča.


Koliko sam skapirao njegova ideja i jeste pošto je motor težak da ga centrifugalna sila privlači na obruč...pri dovoljnom broju obrtaja...

Meni se učinilo da ovo može da radi pri punoj brzini ali da bi imalo problema pri manjem broju obrtaja pa sam napravio ad hoc varijantu sa elementom koji pribija motor uz obruč, a koji bi se pri punom broju obrtaja takođe pod dejstvom centrifugalne sile odvojio od obruča da ne koči, a prilikom zaustavljanja ponovo vratio na svoje mesto pomoću opruge.