[ MajorFatal @ 04.01.2019. 00:54 ] @
Na strani sa Najčešće postavljanim pitanjima, http://www.elitesecurity.org/faq/#6 pod tačkom 5. Zašto se ćirilicom napisane poruke automatski konvertuju u latinično pismo? u drugoj rečenici objašnjenja: "Problem ćiriličnog pisma se može podeiliti na dva dela." reč "podeiliti" je pogrešno napisana, ima jedno "i" viška, trebalo bi da stoji "podeliti".

@bakara Hvala što si odgovorio na onoj drugoj temi: http://www.elitesecurity.org/t...ci-da-vidimo-cirilicu-na-ES-EM izvini - nisam znao da je više puta rečeno ni gde, nisam pratio takve teme, a pre nego što sam otvorio novu temu da pitam i zamolim, pretraživao sam forum po pojmu "ćirilica" i bar na prvoj strani nema nijedan rezultat koji govori o tome ili da je to rečeno, već samo neki drugi linkovi sa temama o ćirilici na forumu...Ne bi bilo loše da si dao i neki link gde je to više puta rečeno, a ne da moram da pregledam celu Predlozi i pitanja sekciju :)

Pošto si onu temu zaključao veoma brzo, toliko brzo da nisam stigao ni da se zahvalim na odgovoru, evo ovde sam stigao da se zahvalim, a zahvaljujem unapred i ako ostaviš ovu temu otključanu bar neko kraće vreme, imao bih nešto da pitam o Socijalnom delu problema ćiriličnog pisma ako može? Hvala unapred!
[ Gojko Vujovic @ 04.01.2019. 09:50 ] @
Mozda je najbolje da meni posaljes privatnu poruku sa pitanjem. Hvala!
[ ademare @ 04.01.2019. 15:34 ] @
Nisam nikada citao taj deo FAQ-a ali je svakako greska sto je u nabrajanju jezika sa prostora EX YU izostavljen Crnogorski koji je zvanicni jezik u CG .
[ MajorFatal @ 04.01.2019. 18:23 ] @
Citat:
Gojko Vujovic:
Mozda je najbolje da meni posaljes privatnu poruku sa pitanjem. Hvala!


Hoću, naravno, mada eto i to bi bio deo pitanja, čemu drama, tajnovitost, ne volim tabu teme, forum je javni šta god to značilo, a ja volim da javno, jasno i glasno iskažem svoje mišljenje, opet, ajde bio sam svedok (na drugim mestima, ne na ovom forumu) da te teme o jeziku umeju da budu ostrašćenije i od lgbtxyz, i od antivakcinaša i od vegana i od svega ostalog zajedno ...tako da ide i poruka na pp, mada stvarno nemam šta mnogo posebno da primetim, a da nije za svačije oči: Ako nema tehničkih mogućnosti - nema, i tu je kraj priče, nema potrebe za socijalnim delom...može ceo da se precrta.

U varijanti koju bih ja možda predložio nema potrebe za preslovljavanjem na ćirilicu (što bi bilo tehnički zahtevno) nego samo 1. autentično 2. latinica, s tim što bi forum po difoltu bio podešen na latinicu da se ne zabezeknu novi članovi sa drugih prostora, mada moram da priznam da i fb ima malih problema sa pretragom, deluje mi da imate dobru nameru ali da grešite u realizaciji.

Socijalni deo objašnjenja je blago rečeno upitan, pa zato izaziva podozrenje i često postavljana pitanja, posetioci nisu sa Balkana nego exYU i dijaspore, nije bio "poznatiji" nego se tako zvao, nije "podeljen" kao što se teritorije ili torta dele, nego je ostao isti ali preimenovan itd itd... Ne postoji "Problem ćiriličnog pisma" nego samo problem prikazivanja ćiriličnog pisma na forumu itd...

U pravu si, evo sad tek kad sam počeo da pišem počinjem da primećujem koliko je tema zapaljiva, pa ću i ja da se ponašam po sistemu "pode i liti" podeli pa vladaj zato ostatak na pp. I dalje stoji molba da ispravite grešku u stavci broj 5 na FAQ, proverio sam niste to obavili :)

@ademare Takođe, dal sam i pogledao FAQ kad sam se učlanio na forum, i da u pravu si, njih su dugo zezali, na wikipediji nije bio prepoznat kao poseban jezik, nego deo srpskohrvatskog i bla bla .. štokavskog narečja .. hercegovačkog dijalekta .. itd ono što niko normalan ne može ni da ponovi na izust, ali eto nedavno su dobili neki međunarodni kod.

Međutim ja se trudim da se ne bavim politikom, to priznavanje je bilo u situaciji kad se 32% izjasnilo da govori crnogorski a 42% ili tako nekako srpski, evo par linkova, dobri su za smejanje, prvih par tema i stičeš utisak, novogramatiku konstruisali Novosađanka, Ukrainka i profesor u penziji, a ovaj što je prihvatio izjavio "za sada nemamo bolju" :) https://en.wikipedia.org/wiki/Montenegrin_language https://sr.wikipedia.org/wiki/...%D1%98%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%BA

Hoću da kažem ti "lingvisti" što odmiču jezike, prave nove, su mi čista politika, ovo mi je mnogo približnije i stvarnom stanju stvari i mnogo pomirljiviji ton, i potpisalo 200 ozbiljnih lingvista, javnih ličnosti itd, i ovim bi se rukovodio bilo gde, pa i na forumu, pazi isto je politika i isto ima svoje mane i skrivene pretenzije, ali bar malo normalnije, pre bih ovo potpisao nego ono, meni je na primer bitno da li razumem sagovornika ili ne razumem, u takvoj situaciji najmanje bitno kako će nazivati "naški" narodni jezik, ili kojim pismom će da piše

https://sr.wikipedia.org/wiki/...cija_o_zajedni%C4%8Dkom_jeziku Mislim da vredi bar baciti pogled...