[ Ivan Dimkovic @ 01.02.2019. 22:53 ] @
https://www.dw.com/en/eu-and-j...est-free-trade-zone/a-47319521

EU and Japan create world's biggest free trade zone

Citat:

Almost all tariffs on trade between the European Union and the world's third-biggest economy have been removed. European companies could save around a billion euros in duties each year.

Japan will have scrappped duties on 97 percent of goods imported from the EU once the agreement is fully implemented.
Open access to the Japanese market will save EU companies from paying €1 billion ($1.14 billion) of duties annually.
The EU will eliminate tariffs on 99 percent of imports from Japan.
In the automotive sector, the EU will eliminate duties over a seven-year transition period.
Both sides will eliminate duties on nearly all food and agricultural products.
The service market will be opened, including financial services, e-commerce, telecommunications and transport.
For the first time, the trade agreement includes countries' Paris climate deal commitments.
The text also addresses sustainable development and sets standards for labor, safety, environmental and consumer protection.


Eh heh, prvo Kanada a sada i ovo, svet je malo blizi.

Sta li ce Britanci od situacije da urade... njima ce biti potrebne decenije da implementiraju smislene FTA dilove sa svim kljucnim igracima, a uzevsi u obzir kakvo im je iskustvo sa pregovorima u samom Brexit procesu... zabava je garantovana.
[ mjanjic @ 01.02.2019. 23:59 ] @
Kako bi oni rado uveli neku modernu verziju "The Acts of Trade and Navigation", samo kad bi bili u poziciji da tako nešto sprovedu i da od toga imaju koristi.

Svi su oni isti, protekcionizam kad NJIMA odgovora, liberalizam kad NJIMA odgovara.

Pa, eto, EU uvodi neke kvote za čelik i mnogo štošta drugo. A da mi njima uvedemo neke kvote?
[ Branimir Maksimovic @ 02.02.2019. 00:27 ] @
Ima neke logike u ovome? U svakom slucaju Kini se ovo nece svideti.... mozda gresim?
[ mjanjic @ 02.02.2019. 01:07 ] @
Mislio sam na britance u prethodnoj poruci.


A Japan i EU... japanci voze evropske automobile (oni imućniji), evropljani japanske; evropljani bi da konzumiraju japansku hranu, japanci evropsku...
Profitiraće kupci, jer će cene biti niže (postepeno do kraja prelaznog perioda), a da li će pojedinačne države profitirati ostaje da se vidi. Jer će ostati bez prihoda od carina, ali neće podjednako sve ekonomije EU imati koristi od ovoga. Pretpostavljam da npr. Francuska izvozi u Japan daleko manje automobila od Nemačke, jer bogati japanci ne lude baš za Reno i PSA automobilima kao za Mercedesom ili BMW-om.

Interesi EU se podređuju interesima Nemačke, i dok Nemačka postaje sve bogatija i ekonomski jača, ostali će polako u društvo sa Italijom i Španijom.
[ Branimir Maksimovic @ 02.02.2019. 02:13 ] @
Kako si naveo primer za automobile, trebao si da navedes primer za pica i hranu. Tu je Francuska neprikosnovena... Nego Kina kao ekonomska sila koja se probija na evropsko trziste, tu moze najvise da izgubi jer njihovi proizvodi vise nece
biti toliko konkurentni kao sada.
[ Java Beograd @ 02.02.2019. 15:57 ] @
A koji su to kineski proizvodi koji su ugoženi japanskom konkurencijom?
[ looker-on @ 02.02.2019. 16:10 ] @
Moj lični utisak je da je cela priča vezana za tihi prelazak plaćanja sa dolara na evro i jen.
[ mjanjic @ 02.02.2019. 16:28 ] @
Hteo sam da pomenem hranu, ali onda razmislim, šta to japanci vole od francuske kuhinje?
A francuska kuhinja po bogatstvu pravaca i stilova može da se poredi recimo sa kineskom kuhinjom otprilike kao običan (engleski) boks sa kineskim borilačkim veštinama.

Ako im je na prvom mestu klopa, japanci neće ni stići do EU, ni kao turisti ni kao uvoznici evropske hrane. Jedino će možda od holanđana kupovati još više cveća, samo ne znam da li će pod ove carinske olakšice spadati i holandsko cveće proizvedeno u Africi.

Iako francuzi imaju bogatu kuhinju, o sirevima da ne pričam, nisu napravili nikakav marketing sa tim. Čuveniji su italijani, ali gde da prodaju špagete japancima kad su ih iz Azije i preuzeli (ko ne zna, neka potraži na internetu "noodles"?

A francuzi... sećam se Piksijeve priče, kad je otišao u Marsej, pominje neko francusko jelo čiji naziv zvuči kao da se radi o nečemu aristokratskom, a ono suv hleb nadrobljen u neku supu. Ej, od čega oni napravili recept u restoranu, i takve izmišljotine će da prodaju japancima?

Nego, japanci će mnogo više da uvoze francuska vina, ali tu su i italijani postali ozbiljni igrači na tržištu, a EU može od hrane da uvozi plodove mora, izuzimajući meso delfina!