[ LugZ @ 15.02.2019. 21:35 ] @
nešto sam pretumbavo po sobi, ispod kreveta i tako redom, i naiđoh na ovu skalameriju, a dobih je od jednog drugara pre par godina, njemu ne treba, a ja tek sad počo da gledam šta je u pitanju., korisna li je čemu, ako radi, i kako se koristi!? nalazim po netu da je neki merač modulacije...

slika je sa interneta, ali i moj je potpuno isti taki
[ baresi @ 20.02.2019. 08:18 ] @
Ako nisi na "ti" sa VF tehnikom, nemaš nikakve koristi od tog Waveteka. Firma više ne postoji ali svojevremeno, bili su u samom vrhu po kvalitetu mjernih instrumenata. Na ebay-u vredi oko 100 eura, ako nemaš te mogućnosti najbolje je da ga daš nekom radio amaterskom klubu. Šteta bi bila da ga baciš u kontejner.
[ LugZ @ 22.02.2019. 22:30 ] @
Neće u kintejner sigurno, čini se da nije neispravan, šteta što nema korisničkog upitstva na izvolte.., mislio sam da naiđe neko ko ima nešto slićno, da malo podeli znanje kako se skalamerija koristi :)
[ mikikg @ 07.03.2019. 11:20 ] @
Za koriscenje ove sprave mora da se prvo poznaje sta je "širina" Frekventne Modulacije i sta je "dubina" Amplitudne Modulacije.

Taj uredjaj meri ta dva parmetra, za FM i AM, dovedes RF signal (bilo koje frekvencije do 2GHz) od to demodulira po opcijama koje se biraju po onim dugmicima (jača/slabija/uža/šira modulacija).
Demodulisan (audio) signal izlazi na AF OUTPUT, tu mozes da prikljucis pojacalo sa zvucnikom i da cujes signal a na instrumentu ce pokazati koliki je nivo modulacije i to za AM u procentima i za FM u kHz.
Kao nekakav radio prijemnik ali "za sve frekvencije odjednom", nema tjuner, sta udje u RF INPUT to sve demodulise i meri.

Taj uredjaj sluzi iskljucivo za merenje/podesavanje AM i FM predajnika, tesko za bilo sta drugo moze da se iskoristi ... u celini :)
[ mikikg @ 07.03.2019. 11:46 ] @
Recimo taj uredjaj bi trebao da "pozajmis" ovim "majstorima" koji pustaju u etar ovakav radio difuzni signal!!!!
Taj signal krši sve dozvoljene tehnicke specifikacije, nivo FM modulacije/devijacije je vise nego sto je dozvoljeno.
Usnimljino dok su isle neke reklame, to je distorziralo ko blesavo ...Kada bi tu spravu prikljucili na njihov predajnik (uz atenuator), kazaljka na skala bi se zakucala na desnu stranu :)
Majstor koji je postavljao i steleovao taj predajnik blage veze sa zivotom nema!
Pola Megaherca majstor zauzeo ...

[ mikikg @ 07.03.2019. 12:16 ] @
I ovima bi trebao da pozajmis :)
Ovi muceni su premalo modulisani, mukice Mono ... :)

[ mikikg @ 07.03.2019. 13:23 ] @
Inace sva ova moja "skalamerija" sa SDR sto snima/meri/demodulise/analizira, sa sve 1ppm TCXO i HF LPF filterima i to za 0.5MHz do 2.2GHz kosta oko 30$ :)

https://shop.technofix.uk/supe...2u-rtl-sdr-usb-stick-version-3
[ mikikg @ 07.03.2019. 16:19 ] @
Evo i treci slucaj kada je FM modulacija OK, propisno nivelisana, frekvetni opseg je vrlo "ostro" odsecen (vrlo verovatno sa DSP filterima) i uz to sve signal je Stereo i ima unutra "integrisan" RDS, sve na svom mestu.

[ LugZ @ 10.03.2019. 18:55 ] @
Hvala mikikg,, objasnio si dovoljno da mogu da razumem,. Pa super, igraću se malo sa ovom igračkom., mogu da vidim kako rade ovi moji baofenzi, ja probo bez kačenja na uređaj, i skala reaguje, mrda skače itd, al "ludi"., ništa onda, videću kako može da se improvizuje neki oslabljivač. Bitno da skalamerija ima perspektivu.