[ Sava @ 19.03.2019. 09:57 ] @
Windows 7 Prof. 32 bit plus MS Essentials od jutros pravi probleme tako što se sam isključuje! Kada ga pokrenem kratko ostane uključen pa se isključi. Ništa novo nisam instalirao u međuvremenu. Pokušao sam deinstalaciju pa sve iz početka, ali uvek je isto. Pretresao sam računar i sa njim i sa Malwarebytes i ne nalaze ništa na tu temu.
[ bachi @ 19.03.2019. 12:52 ] @
Obzirom da je pre par meseci update za Windows 7 prouzrokovao da kad je Windows essential da se korumpira korisnički profil, ovo još i nije tako loše. :DAko si instalirao updateove za Windows, probaj da deinstaliraš kumulativni za 2019-03 i vidi hoće li biti isto.

Inače, iz iskustva ti pričam, koliko je Windows defender od Windowsa 10 1709 pa na dalje dobar, toliko je windows defender pre windowsa 10 1709 bio loš, a Essentials na windowsu 7 očajan.
[ Sava @ 19.03.2019. 17:12 ] @
Da, rekao bih da si u pravu, takođe sam razmišljao o tome. Hteo sam da vratim Win nekoliko dana unazad, ali me mrzelo zbog nekih backupovanja. Zato sam na kraju deinstalirao MSE i i nstalirao Bitdefender. Kasnije paralelno instaliram i MSE s tim što sam Bitdefender isključio i on poče normalno da radi. Zatim sam deinstalirao Bitdefender i MSE do sada radi normalno. Videću da li će to potrajati, ali verujem da hoće. Nagađam da je Bitdefender prepisao neki fajl koji je koristio MSE. Lično sam sasvim zadovoljan sa MSE jer radi dovoljno korektno, a ne opterećuje previše moj slabašni računar koji pored toga zbog 32 bita koristi samo 3,5 mb memorije.
[ Sava @ 24.03.2019. 15:42 ] @
Čisto da kažem kako od tada sve radi normalno. Pretpostavljam da je Bitdefender prepisao neki fajl koji je možda stigao sa update, ne vidim drugo logično rešenje.
[ jolemisa @ 07.04.2019. 20:39 ] @
Koristim MSE i Malwerbytes vec veoma dugo godina i nikada nisam imao problema.Dobar je to AV iako je besplatan.
[ bachi @ 08.04.2019. 00:32 ] @
Nije. :( Ransomware prolazi samo tako.

Jednostavno si imao sreće do sad.
[ jolemisa @ 09.04.2019. 16:33 ] @
Svaki AV je danas lutrija za neke koji mogu da urade svasta da dodju do zeljnih podataka.
[ Aleksandar Maletic @ 09.04.2019. 22:06 ] @
Sve zavisi, mišljenja i rezonovanja se razlikuju od korisnika do korisnika, od potrebe do potrebe. Moje subjektivno mišljenje je da treba forsirati backup ili slične vidove pasivne zaštite kao glavni metod borbe protiv malvera. Ljudi se previše uzdaju u antiviruse i slične pakete, ne razmišljajući o tome da nijedan od njih ne štiti 100% i da postoje i drugi vidovi zaštite. Sandboxing, backup, malo edukacije, grupna polisa...ne kažem da svi poseduju takav stepen znanja ali od nečega treba krenuti, samim tim će i interesovanje da raste. Ako je u pitanju backup, može da prođe i free softver, ne mora Acronis i kreiranje backup šema, uplitanje u inkremental i diferencijal. Dakle, ako provereno znaš da nešto ne pokriva sistem i podatke apsolutno, onda treba težiti alternativnim načinima.
[ bachi @ 09.04.2019. 22:22 ] @
Bekap je keva, ali poslušajte me, Windows Security Essentials na Windows 7 je *o*č*a*j*a*n* kada je u pitanju ransomware napad. Naravno, nema tog anti virusa koji će vas zaštititi od namenskog, ciljanog 0day ransomware napada, zato treba raditi dnevni bekap (i verifikovati!) i to i na offline medij, ali MSE je baš bušan na "klasične" ransomware napada, jer iz ličnog iskustva detektuje i obriše ransomware tek kada bude kasno, odnosno kada već kriptuje (deo) podataka.

Avast free, Bitdefender Free, Kaspersky free, ma bilo šta, samo ne MSE.

Isto važi i za Windows defender na Windows u 8.1 i isto, ali u blažem obliku važi i za Windows 10 do verzije 1709, tek od tad je taj defender počeo da valja, a od 1809 je znatno bolji i za većinu je više nego dovoljan.
[ jolemisa @ 10.04.2019. 00:52 ] @
MSE u saradnji sa Malwarebytes-om,veoma dobra zastita.
[ bachi @ 10.04.2019. 07:27 ] @
Ok.
[ Sava @ 10.04.2019. 08:06 ] @
Takođe smatram da je kombinacija MSE i Malwerbytes sasvim solidna. Uz malo pameti u glavi i iskustva, pažnje kod surfovanja i preuzimanja datoteka šansa za zarazu je minimalna.

MSE nije ni bolji ni lošiji od drugih u to sam siguran. Svojevremeno (dosta davno) sakupio sam veću bazu virusa i testirao razne AV programe. Ispostavilo se da nijedan nije savršen. Jedan je propuštao ovaj virus, drugi neki drugi itd. Na kraju sam odlučio da držim ono što najmanje opterećuje mašinu, a uvek sam imao skromne računare. Tu mi se u novije vreme MSE pokazao kao najabolji.
[ popusicko @ 10.04.2019. 11:44 ] @
Potpisujem
[ Aleksandar Maletic @ 10.04.2019. 17:29 ] @
Koristim i ja MSE na kućnom desktop računaru. Jedan od razloga je i to što hardver i rad prilagođavam multitaskingu i najvažnija mi je superiorna brzina i odziv, stoga ne dopuštam nijednom antivirusu da mi naruši ni 1% te brzine, a MSE je poprilično lagan. Istina je da je MSE slabiji takmac od Kaspersky, Bitdefender, Avast i sličnih besplatnih alternativa. Jalova je ova komparacija, MSE i Malwarebytes jesu dobra kombinacija ali tu je ključ Malwarebytes. U kombinaciji sa bilo kojim besplatnim antivirusom, on će pružiti dvostruko kvalitetniju zaštitu. Glavno pitanje je koliko je ustvari efektivna bilo koja od potencijalnih kombinacija? Dovoljna je samo jedna zero-day pretnja da se prošeta pored njih i može da napravi haos. Ponovo tu poene uzima backup. Koji god malver da uleti i kakvu god štetu da napravi, ako postoji backup image na dve ili više fizički odvojenih lokacija, glava je mirna.
[ Branimir Maksimovic @ 10.04.2019. 17:53 ] @
Problem je sto malware moze da postane deo bekapa...
[ Aleksandar Maletic @ 10.04.2019. 18:17 ] @
Da preciziram, kada kažem backup, mislim na data particiju koja je namenski kreirana za skladištenje podataka i odvojena je od sistemske. Ne kažem da je nemoguće da se zarazi pre kreiranja backup image fajla ali svakako postoji procedura provere sadržaja pre kreiranja istog. Takođe, ne preferiram kreiranje backup image-a sistemske particije jer smatram da sistem sa svim aplikacijama mogu da povratim u ekspresnom roku. Podaci su uvek na prvom mestu. Ono što garantuje maksimalan učinak i izuzeće faktora rizika jeste i backup strategija, koja je koncipirana da ne zavisiš samo od poslednje kopije. U mom slučaju, backup podataka radim svakih mesec dana, a na NAS storage-u držim uvek najmanje tri poslednje kopije, tako da otvaranjem zaražene na aktivnom sistemu ne gubim ništa, samo ću je eliminisati i učitati kopiju koju sam napravio pre nje. Ako se uzme u obzir i aktivna RAID postavka, gde podaci mogu da pobegnu? Uvek postoji ono "ali", mada ovako je verovatnoća 0.01% da nešto krene naopako.
[ Branimir Maksimovic @ 10.04.2019. 18:42 ] @
Kakva god procedura za proveru podataka bila, ne moze biti garant u slucaju faulty hardware-a ili malware-a. Dakle stvar je verovatnoce koja nikad nije 0. Zato je dobro rizik smanjiti na druge nacine. Recimo surf Linux-om iz virtualke.
Kako 99% malware-a na Windows-u danas dolazi odatle. Ko startuje krekove, zna valjda na cemu je vec ;)?
[ Aleksandar Maletic @ 10.04.2019. 18:57 ] @
Jasno, svakako je surf na Linuxu dobra stvar ali čisto sumnjam da će prosečan korisnik da se mlati sa virtualkama. Koristim ih svakodnevno za različite namene i imaju veliku primenu u raznim sferama.

[ calexx @ 10.04.2019. 19:28 ] @
Citat:
Branimir Maksimovic: Zato je dobro rizik smanjiti na druge nacine. Recimo surf Linux-om iz virtualke.
A surf i ostalo iz realnog linuxa? ;) Ja windows otvaram 99% kad hoću da odvrtim AoE RoR, za ostalo nemam skoro nikakve potrebe (recimo 1%) da ga koristim.
[ Branimir Maksimovic @ 11.04.2019. 02:49 ] @
Pa sad, Windows koristis zbog software-a, i kojih god razloga. Generalno nema potrebe da stavljas na bare metal, dovoljna je virtualka. Cak i na Linux-u je pametno koristiti virtualku za surf ;p
[ Sava @ 11.04.2019. 06:40 ] @
Iskreno, ne razumem svrhu ovakvih akademskih rasprava!?
Pretpostavljam da oni koji rade neki ozbiljan posao na računaru ne surfuju sa tim komadom i ne ubacuju u njega nepoznati software. Mi obični korisnici nemamo mnogo toga da izgubimo. Šifre za kartice i slično držim potpuno odvojeno i kriptovano, a za sve ostalo baš me pa briga. Kada sam saznao da Facebook i nakon dektivacije naloga prati naše aktivnosti više mi ništa nije bilo važno. Ne mogu se sakriti. Ne postoji neprobojan sistem. Nebitno je da li je Linux ili Windows. Lično imam manje poverenja u Linux nego u Windows, on je prepun bugova. U prilog Linuxa reći ću samo da je moj drugar sa fakultetskim obrazovanjem i položenim svim Linux ispitima jedan od vodećih u Srbiji i radi kod velikog operatera i ponosan je na to što za više od 10 godina nije izgubio ni jedan jedini podatak. To je bitno, backupovanje bitnih podataka.
[ Branimir Maksimovic @ 11.04.2019. 06:54 ] @
Sava:"Lično imam manje poverenja u Linux nego u Windows, on je prepun bugova"

;))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
[ Sava @ 11.04.2019. 08:14 ] @
Ne znam zašto toliko čuđenje. Koliko puta ti se samo desilo da neka aplikacija jednostavno ne radi na novijoj ediciji ili da baguje jer jednostavno je niko nije razvijao!? Koristim recimo Seamonkey browser i i mao sam strašnih problema sa flashplayerom. To je bagovalo samo tako, konstantno nerviranje. U Mintu koji koristim konačno je to sređeno. Mogao bih sada ceo dan da se prisećam problema sa Linuxom. Zato ga sve ređe koristim.
[ Branimir Maksimovic @ 11.04.2019. 08:18 ] @
Mislim da odosmo u off. Nego svakako da i Windows u virtualci pa surf je isto tako jedno od resenja. Samo snimis snapshot virtualke i vozi misko ;)