[ magrinjo @ 29.03.2019. 17:03 ] @
Pozdrav svima,

U stalnom radnom odnosu sam, zaposlen kao programer.

Zeleo bih da predjem na "pausalca", pa sam u potrazi za nekim delom Srbije gde je porez na tu kategoriju nizak.
Dosao sam do informacije da je u Novom Pazaru oko 18.000 din, da li imate informaciju da je negde manji?

U Beogradu, na mojoj opstini je oko 30-33.000din.
[ pctel @ 29.03.2019. 18:32 ] @
Ako je kriterijum razvijenost, tabelu imas ovde:
http://www.nsz.gov.rs/live/dig...p__tina_u_republici_srbiji.pdf

Najnizi porez imaju devastirana podrucja - grupa IV

I u okviru jedne opstine ne mora biti svuda isti porez, razlikuje se da li se delatnost obavlja u centru opstine, ili na nekom brdu gde automobil tesko moze da dodje, a pesice ne moze bez gumenih cizama. Ipak, postoji minimalna osnovica za doprinose ispod koje ne moze da se ide.
[ S A J A @ 30.03.2019. 11:08 ] @
Samo treba imati u vidu a iako to sada niko ne gleda, može da se desi da u nekoj budućnosti ipak počne da se gleda pa takav "način" poslovanja bude označen kao prevara. Naravno, ne mislim na programiranje nego na to da lažiraš mesto poslovanja kako bi zavrnuo državu za porez.
[ mjanjic @ 30.03.2019. 11:48 ] @
Mislim da je bilo pomena da nešto tipa 70% bude granica, tj. a ne može agencija da više od 70% prihoda ostvaruje od usluga za jednu firmu, ili je ipak da firma koja angažuje te agencije ne može više od 70% plaćanja da ima prema agencija, ne sećam se tačno. Ako je ovo prvo, onda će ti koji registruju agenciju morati praktično da 30% ostvare negde drugde (hm, možda može više takvih agencija da jedna drugoj izvršte plaćanja ;)
[ pctel @ 30.03.2019. 13:57 ] @
Mjanjic, gde si to procitao? To moze da se odnosi samo na 70℅ maksimalnog pausalno oporezivog iznosa, a ne na 70% prometa, jer - sta ako neko ne moze da nadje nijednog drugog kupca, a sa jednim ostvari promet pola miliona godisnje, to nikako ne moze biti prekrsaj.
[ ademare @ 30.03.2019. 14:19 ] @
Citat:
S A J A:
Samo treba imati u vidu a iako to sada niko ne gleda, može da se desi da u nekoj budućnosti ipak počne da se gleda pa takav "način" poslovanja bude označen kao prevara. Naravno, ne mislim na programiranje nego na to da lažiraš mesto poslovanja kako bi zavrnuo državu za porez.Ovo sto pokretac teme hoce , je Nezakonito !

Da se prijavi negde u nekoj , bestragiji a da radi sa drugog mesta ?

Plus da li se to isplati ?

Jer na kojoj adresi registrovati firmu ? Mora za to da postoji znanje i saglasnost vlasnika . Da li ce on to Besplatno da pristane ?

Kad bi to bas tako moglo Svi bi registrovali agencije , ne samo za programiranje , vec sve po Selima , koja ni struju nemaju ?
[ pctel @ 30.03.2019. 15:45 ] @
To je jedna veoma siroka tema o kojoj bi bilo bolje zasebno diskutovati, ali nomadski nacin zivota je evolucijom zakonskih resenja i po svim dostignucima civilizacije danas prilicno legalan. To je narocito aktuelizovano poslednjih deceniju ili dve, pojavom novih zanimanja kojima se bave digitalni nomadi. Jednostavno, nomadski nacin zivota je ljudsko pravo i nije bas civilizacijski i ustavno nekom uskratiti mogucnost obavljanja delatnosti ako taj zeli da se krece i obavlja delatnost, umesto da obavljanje delatnosti ogranici na neki fiksni prostor. Imamo u Srbiji i ljude koji su se izborili da ne moraju da imaju prebivaliste a mogu da imaju licnu kartu, tako da nikom nije ni na kraj pameti da programeru/dizajneru/fotografu/novinaru preduzetniku ogranici obavljanje delatnosti na neka fiksna 4 zida. Osim toga, mnoge usluzne delatnosti se obavljaju iskljucivo na lokaciji narucioca koja moze biti bilo gde, naprimer gradjevinska delatnost, transport i slicno. Razvoj je okrenut ka malom preduzetnistvu, a ne ogromnim firmama koje imaju zemljiste, zgrade, portire, sekretarice i slicno. Moje misljenje je da to ubuduce moze da bude samo jos liberalnije, nikako restriktivnije. Iz licnog primera - firma PCTEL DOO postoji 16 godina i u opstini sedista ostvaruje 0,0℅ poslovnih prihoda. Ima prijem poste na registrovanoj adresi i time ispunjava zakonsku formu. A firma ima 50 zaposlenih, sta onda da kazemo za ove male? Tu nije u pitanju nikakav porez vec sama priroda posla koji je organizovan na lokacijama narucioca. Zaposleni uopste ne dolaze u sediste firme, vec sredstvima elektronske komunikacije dobijaju naloge gde da idu i sta da rade. Tu nije u pitanju nikakav porez vec sama priroda posla koji je organizovan na lokacijama narucioca, koje se menjaju na nedeljnom nivou, a o vecim poslovima se inspekcija rada u mestu rada uredno obavestava. Njima je, narocito u malim opstinama prilicno interesantno kad imaju tako neko vece radno gostovanje pa vole da dodju u kontrolu, ali do sad nisu imali primedbi, sto znaci da je rad van sedista firme 100% legalan.
[ Bradzorf012 @ 30.03.2019. 20:35 ] @
- zaposleni i agencija nisu isti pojmovi
- zaposleni i slobodnjak nisu isti pojmovi
- nigde u normalnom civilizovanom svetu ne važi to što ti kažeš da važi

Moderator: mole se ucesnici diskusije da ne komentarisu ucesnike u diskusiji, vec samo tvrdnje i stavove. Argumentovano. Hvala unapred za korektnost.
[ mjanjic @ 30.03.2019. 20:49 ] @
pctel> možda sam pogrešno interpretirao, bilo je u jednoj temi nekih priča o agencijama i kako su političari davali neke izjave da mora da se "doskoči" IT kompanijama koje maltene sve zaposlene drže preko agencija, jer tu država "gubi" poprilično.

Samo, ako krenu sa tim kao sa ostalim stvarima, neće ostati samo bez prihoda za doprinose, već i bez ljudi.


Danas pitao kolegu o tome, nema šanse da osnujete agenciju negde drugde, jer mogu da dođu u kontrolu bilo kad, tako da je bolje ne igrati se sa tim.

Ko već hoće da se zeza, može da se registruje u Estoniji, dobije e-Residency...
[ magrinjo @ 30.03.2019. 21:21 ] @
Ja do sada nisam cuo da su nekome dosli u kontrolu, a niko od tih koje poznajem nije na prijavljenom mestu, ni u jednom trenutku. Ne kazem da ne postoji mogucnost za to, samo da se nisam susretao.


Da li neko ima iskustva koliko se placaju doprinosi na teritoriji Arilja, Prokuplja? :)


[Ovu poruku je menjao magrinjo dana 30.03.2019. u 22:41 GMT+1]
[ pctel @ 30.03.2019. 22:09 ] @
mjanjic, koliko ja znam to je u fazi javne rasprave jos od septembra 2018 gde prakticno svako zainteresovan moze da se javi sa kojekakvim predlozima. Vecina predloga nije uopste izvodljiva za realizaciju, a vecina od onih koji jesu nece biti usvojena.

Naravno da ce sumnjive lokacije biti podloznije kontroli. Da ne pricam o kontrolama kod DOO koje su uobicajena pojava, moja majka je osnovala preduzetnicku radnju van svoje opstine prebivalista i prvog meseca imala kontrolu. Posto je smatrala da nema uslova da primi inspektore na svojoj lokaciji, izjasnila se da zeli da se kontrola vrsi u kancelariji poreske uprave, tako da znate da je to moguce i uobicajeno. Ne morate na registrovanoj lokaciji uopste da imate prostoriju u kojoj mozete primati goste, ali morate imati prijem poste i naravno vise je nego pozeljno obavestiti poresku upravu u broju telefona za kontakt. Zakon vas ne tera da imate mobilni telefon, ali je prilicno sumnivo da nemate, a bavite se preduzetnistvom. Poreska uprava zeli da zna po kom osnovu koristite lokaciju sedista radnje (ugovor, vlasnicki list, cak i usmeno objasnjenje je prihvatljivo), kakve planove imate i to je otprilike to. Tu poresku upravu vise brine da li ste to zaista vi ili neko nesto falsifikuje i da li imate ozbiljne namere da tu poslujete duze vreme, ili vam je namera da ostanete duzni porez i sve ostalo, pa da se posle igraju zmurke sa vama. U slucaju moje majke, to je bila licno moja kuca koja sad zvrji prazna a njoj je bila pogodna za otvaranje preduzetnicke radnje i njima je laknulo, videli su da tu nema nikakve lose namere. I sami kazu da su zatrpani slucajevima otvaranja radnji van mesta prebivalista preduzetnika i da neki od tih slucajeva imaju za cilj lose namere i zloupotrebe, pa preventivno moraju sve da precesljaju. A eto, u njenom slucaju usput je bila i koincidencija da je njeno prebivaliste I grupa razvijenosti, a moja kuca IV grupa
[ Bradzorf012 @ 30.03.2019. 22:33 ] @
Ok, kao i u temi o uberu ili na mnogim drugim sličnim temama, tako se i ovde bavimo kreativnim načinima da se zahebe sistem. Zanimljivo mi je da se uvek pokrene tema, onako bezazleno, naivno i detinjasto, pa se pored načina traže i opravdanja. No nebitno, izgleda da je to konstanta.

Janjiću

Potrudi se da budeš malo precizniji. Ako pod političar podrazumevaš predsednika mesnog odbora SNS SPS DS ili ne znam koje stranke ili čak i predsednika stranke, onda su te izjave nebitne, nešto kao kada bih ja izašao na televizor i dao izjavu. Ako pod političar podrazumevaš nosioca javne funkcije, onda moram da te obavestim da grešiš. Ministru finansija ili predsedniku vlade ili predsedniku odgovarajućeg skupštinskog odbora je posao da se bavi tim stvarima i da naravno daje izjave. To što stavljaš pod navodnike(doskoči i gubi) samo govori o pristupu stvarima koji je na žalost svih nas preovlađujući na forumu. To je otprilike kao kada bi izjavio da policija traži način da "doskoči" lopovima, odnosno da društvo "gubi" zbog kriminala. Ne, nema mesta navodnicima.

[Ovu poruku je menjao Bradzorf012 dana 31.03.2019. u 00:18 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao pctel dana 31.03.2019. u 06:11 GMT+1]
[ pctel @ 31.03.2019. 05:22 ] @
Da ne cepidlacimo - to sa politicarima ili kome vec nije izaslo u sluzbenom glasniku, tako da sto se mene tice nema potrebe da se bavimo praznim pricama i utvrdjivanjem nebitnih podataka. A narocito nemamo se sta baviti karakternim osobinama pojedinaca ili citave zajednice.

Vrlo je vazno da se na ES postuje "sistem", tj. zakonska regulativa, tako da ako je neko primetio da neki saveti vode ka krsenju zakona, zajednica je naravno zahvalna ako se na to ukaze, uz navodjenje konkretnog clana i zakona koji bi mogao biti prekrsen.
[ Bradzorf012 @ 31.03.2019. 12:42 ] @
Izjave nosilaca javnih funkcija(ministara, predsednika vlade, predsednika sudova, državnih sekretara,...) nisu nikakve prazne priče, već ozbiljan posao. Neka je petnaesta tema koliko oni svoj posao shvataju ozbiljno, ali su za to dobili mandat od građana.

Zato je vrlo bitno da shvatiš ako možeš, da je zaposleni kod poslodavca jedna stvar, a samozaposleni ili slobodnjak nešto sasvim drugo, kao što je agencija nešto sasvim petnaesto. Ova prva dva iako se razlikuju su pojedinci, a ovo(ne ovaj) treći nije osoba(pojedinac), već pravno lice. Možda ti to nisi našao u službenom glasniku, ali to te ne opravdava u tvom pisanju proizvoljnosti(najblaže rečeno).

Da ponovim ono što sam rekao u jednoj od prethodnih tema. Ne biraš ti visinu poreza koji plaćaš, nego poslovni model. Na osnovu toga ti država propisuje koliko poreza si dužan da platiš. Stvar je toliko jednostavna, jasna i nedvosmislena da je svakom dobronamernom čoveku više nego jasno kako stvari stoje. Ne biraš ti kao vozač da prolaziš na crveno zato što ti tako odgovara, nego si dužan da poštuješ propis da staješ na crveno. Svako pozivanje na to što vozač hitne pomoći može i sme da u posebnim okolnostima prođe i na crveno, a ne samo na zeleno je bespredmetno i jalovo, ako nisi vozač hitne.

Moderator: mole se ucesnici u diskusiji da ne zloupotrebljavaju ovu temu za komentarisanje drugih tema sa foruma. Hvala jos jednom.

[Ovu poruku je menjao pctel dana 31.03.2019. u 15:09 GMT+1]
[ pctel @ 31.03.2019. 13:31 ] @
Naravno. U slucaju zaposlenog potpisuje se ugovor o radu, u slucaju slobodnog fizickog lica potpisuje se naprimer ugovor o delu, a u slucaju agencije-preduzetnika ugovor o vrsenju konkretne usluge. Za sva tri slucaja cena se obracunava uglavnom po satu rada a porez i druge dazbine se obracunavaju na totalno razlicite nacine. Niko nije tvrdio drugacije. Sve te ugovore vecina firmi ima kao templatove i bilo bi prilicno neozbiljno da neko greskom izabere pogresan. Od izbora vrste ugovora zavise sva buduca medjusobna prava i obaveze, kao i obaveze prema drzavi. Jako je bitno da se ti ugovori doslovno postuju i da sami po sebi budu uskladjeni sa zakonom. To je sve toliko jasno i trivijalno da ne vidim potrebu da se posebno naglasava, ali eto, nije ni narocit problem naglasiti.
[ Bojan Basic @ 31.03.2019. 14:51 ] @
Citat:
Bradzorf012:
Svako pozivanje na to što vozač hitne pomoći može i sme da u posebnim okolnostima prođe i na crveno, a ne samo na zeleno je bespredmetno i jalovo, ako nisi vozač hitne.

Crveno svetlo važi i za vozila pod rotacijom, tj. ni oni ne smeju da prolaze kroz crveno (bar ne po zakonu, a drugo je pitanje šta u praksi rade).
[ Bradzorf012 @ 31.03.2019. 16:06 ] @
Jeste, tako je, ali kada bi se gađali tramvajima. Zaposleni(na ovaj ili onaj način) je osoba, pojedinac, čovek, a ne pravno lice: kompanija, agencija, firma.

Zaposleni u sopstvenoj firmi/agenciji može da pruža usluge firmi XYZ, ali to je neki petnaesti par opanaka. Ako Pera svakog ponedeljka utorka srede četvrtka i petka dolazi svakog jutra u prostorije XYZ u osam nula nula, a te prostorije napušta u sedamnaest nula nula itdisl, onda je sasvim jasno da Pera firmi XYZ ne pruža nikakve usluge, nego da je u njoj zaposlen. To što nekima više odgovara da plate manji porez, kreativno tumačeći zakon, to je sedamnaesti par opanaka.

Bojan

Da, u pravu si, nigde nema odredbe o prolasku na crveno. Međutim, to ne menja suštinu: za vozila pod rotacijom važe posebna pravila i zakon to jasno kaže.
[ ademare @ 31.03.2019. 16:06 ] @
Nemojte ljudi skretati sa teme .

Ovo sto tvrdi Pctel da je sve zakonski , ja mu verujem . Jer po zakonu je sve dozvoljeno sto nije zabranjeno . Posto ne pise eksplicitno da je zabranjeno , onda je valjda dozvoljeno .

Mada u njegovim primerima , koji su dobri , ipak se radi o sopstvenoj lokaciji u Bestragiji , ili o najblizem clanu porodice , bliskom rodjaku itd .

Sta ako neko , a mnogi nemaju bilo kakvu nekretninu u Bestragiji ?

Ni ko hoce da otvara agenciju licno , niti njegov clan porodice itd ?

Da li se isplati onda , ako to mora da se plati ? Ima li neko takvih iskustava ?
[ Branimir Maksimovic @ 31.03.2019. 16:21 ] @
Pitanje je da li ima negde da je manji porez nego u Novom Pazaru. I da li neko zna kolko je u Arilju i Prokuplju.
[ pctel @ 31.03.2019. 16:59 ] @
Citat:
ademare:
Sta ako neko , a mnogi nemaju bilo kakvu nekretninu u Bestragiji ?

Isto sto i onaj ko nema nekretninu u centru Beograda, a treba mu za nesto - kupi, rentira ili sagradi. Ne misli valjda neko da ce samo da ubode prstom na random mesto na karti Srbije, ode u APR i kaze "ovde mi registrujte preduzetnicku radnju". U nekim drzavama postoji i mogucnost da se rentira samo postansko sanduce i da se posta usluzno forward-uje na drugu adresu, ali u srbiji mi nije poznato da neko nudi takvu uslugu.

Pokretacu teme preporucujem da pazljivo procita uredbu o uslovima i kriterijumima za pausalno oporezivanje - kriterijuma za utvrdjivanje poreza ima mnogo tako da ne mora da znaci da ce dva preduzetnika na istoj lokaciji koji obavljaju istu delatnost placati isti porez.
[ Bradzorf012 @ 31.03.2019. 18:40 ] @
Citat:
ademare:
Sta ako neko , a mnogi nemaju bilo kakvu nekretninu u Bestragiji ?

Ni ko hoce da otvara agenciju licno , niti njegov clan porodice itd ?

Da li se isplati onda , ako to mora da se plati ? Ima li neko takvih iskustava ?


Ovo je ekvivalentno sledećem pitanju:

Imam dvesta dinara u džepu, ali bih hteo večeru za dvoje u ekskluzivnom restoranu, šta da radim?
[ milened @ 15.04.2019. 19:57 ] @
Nema direktne veze sa temom, ali ima sa Novim Pazarom. Bio sam poslom u Novom Pazaru i Tutinu.

Povedem uveče celu ekipu na večeru i pitam konobara jel može da mi izda gotovinski račun. Kaže da može.

Kad sam tražio da platim on mi donese lažni račun. Ja kažem hoću gotovinski. Posle 10-ak minuta donese fiskalni. Kažem hoću gotovinski. Ne znam ja što je to!

Kažem: Napisano šta smo pojeli, popili, tvoja adresa, moja adresa, PIB i pečat...

Eeee, pa nemamo mi ovde pečat.

To mo je posle potvrdio i domaćin u Tutinu, da tako sve funkcioniše. Ni u prodavnicama nema fiskalnih računa.

Rezime: do Raške radi poreska uprava Srbije, a južnije baš i ne.
[ pctel @ 15.04.2019. 21:02 ] @
Pecat je davno ukinut u smislu obaveze, to sad ima jedino ko bas zeli.