[ bananaphone @ 03.04.2019. 05:43 ] @
Na temi o kreditima u CHF se postavlja pitanje zasto je ECB krenula sa stampanjem eura i tako izazvala inflaciju.

Evo deo onog sto sam ja nasao na tu temu: https://en.wikipedia.org/wiki/Quantitative_easing
Ovo je prof Richard Werner koji je napisao Princes of the Yen knjigu o monetarnim polisama japanske centralne banke, po kojoj je napravljen, po meni dobar dokumentarac koji objasnjava kako je centralna banka vodila transformaciju ekonomije i drustva u Japanu. Mislim da lako moze da se prevede i na UK za vreme Margaret Thatcher ili USA u raznim fazama.


[ Java Beograd @ 03.04.2019. 08:57 ] @
Citat:
looker-on: Ne znam koliko će ova tema živeti na ovom forumu jer čim zadre u prozivku zapadnih vrednosti, ili se briše ili pod ključ.

Evo interesantnog članka: MMF i Svetska Banka: Dva orudja razbijaca nacionalnog suvereniteta


Već na samom početku - krajnje tendenciozno i potpuno pogrešno.

Cosudovski: Kada misija MMF-a dodje u neku zemlju i zahteva ukidanje drustvenih i ekonomskih institucija kao preduslov za dodeljivanje zajmova, ovo je veoma slicno fizickom razaranju koje je prouzrokovalo NATO bombardovanje.

Činjenice
1. Misija MMF dolazi u neku zemlju isključivo po pozivu.
2. Misija MMF zahteva nešto samo i jedino ako država traži kredite od MMF

Dakle, ne zovi MMF i ne traži zajmove od MMF. Tako MMF neće doći i neće ništa zahtevati. Zajmovi i krediti mogu da se dobiju od mnogih drugih finansijskih organizacija i banaka.

Finansijska nezavisnost je osnova svake druge nezavisnosti. Onog momenta kad ostaneš bez para - kako očekuješ suverenitet?
[ bananaphone @ 03.04.2019. 09:02 ] @
@looker-on - ova tema se bavi ekonomijom.

Profa kojeg sam citirao gore, je Nemac, koji je zavrsio skolovanje u UK-u (na LSE koje je poznat kao Rokfelerova beba https://blogs.lse.ac.uk/condolences/2017/04/03/david-rockefeller/), i sad je profesor u UK-u. Dakle covek koji je sigurno neko ko je odrastao, skolovao se i zivi pod "zapadnim vrednostima".

Pokusava da razbije iluzije koju vecina ljudi ima u vezi banaka, i to pre svega centralnih banaka i nacina kako one funkcionisu. Normalno to je samo jedna perspektiva na ovaj problem, ali po meni veoma znacajna.

Tako da bi zamolio i tebe i druge ucesnike da probaju da se bave sa onim sto jeste tema i da ne divergiraju ovde mnogo u politiku i kulturu

Pre svega ti savetujem da odvojis 1.5h i pogledas Princes of the Yen