[ Aleksandar Maletic @ 04.04.2019. 08:42 ] @
Poštovani,

Treba mi mala pomoć, ispao sam iz fazona pa se ne sećam nekih opcija koje sam retko koristio. Pokušaću da što prostije definišem ono što mi treba.
Dakle, hoću da kreiram tabelu sa ličnim podacima zaposlenih i datum kada im ističu licence za određeni softver, kako bi imao uvid u stanje. S obzirom da su licence u velikoj većini slučajeva na godišnjem nivou, bilo bi dobro da se mesec dana pre isteka licence ćelija sa datumom zacrveni, kako bi imao jasnu signalizaciju i samim tim uštedeo vreme. Primer: Licenca ističe 01.06.2019. godine, ćelija treba da se zacrveni mesec dana ranije, dakle 01.05.2019. godine. Guglao sam nešto i setio se uslovnog formatiranja ali posao mi ne dozvoljava da se upustim u tematiku, stoga vas molim za pomoć.

Hvala svima unapred,
[ Jpeca @ 04.04.2019. 10:04 ] @
Koristiš Conditional Formatting, tipa "Use Formula to determine which cells to format". Već je bilo na forumu od tome reči, ali ajde ukratko

1/ Formula koju koristiš treba da vrati TRUE/FALSE i kad je TRUE izabereš odgovarajući format
2/ Meni se čini najbolje da formulu prvo isprobaš u pomoćnoj koloni, pa ako je OK, kopiraš je za uslovno formatiranje a pomoćnu kolonu obrišeš

3/ Što se tiče formule, da dobiješ mesec dana pre određenog datuma koristiš EDATE(datum, -1) i onda to uporediš sa tekućim datumom TODAY()

Dakle postupak:
Home > Conditional Formatting > New Rule
Pa onda u dijalogu Formatting Rule[ Aleksandar Maletic @ 04.04.2019. 11:34 ] @
Dok sam čekao odgovor, mozgao sam i ipak pronašao ono što mi treba. Ne znam da li je ista filozofija formule ali radi posao definitivno.

Format only cells that contain

Cell value
less than
=NOW()+30
=NOW()+1

Dakle, mesec dana pre isteka roka, obavesti me i obeleži narandžastom bojom ćeliju, a jedan dan pre isteka obeleži crvenom bojom. Uveo sam dva pravila.

Hvala ti svakako na pomoći!