[ Ranković @ 08.04.2019. 22:49 ] @
Ja sam 8. Razred za mesec dana zavrsavam sa osnovnom skolom. Treba mi Vase misljenje. Ja bih upisao elektrotehnicki smer. Od tih smerova kod mene u gradu ima samo ELEKTROTEHNICAR RACUNARA I TEHNICAR MEHATRONIKE,a u susednom gradu ELEKTROMONTER MREZA I POSTROJENJA,ELEKTROTEHNICAR RACUNARA I ELEKTROTEHNICAR PROCESNOG UPRAVLJANJA. Koje je Vase misljenje sto se tice ovih smerova I koje bi najbolje bilo da upisem?

- HVALA UNAPRED
[ Nebojsa Milanovic @ 08.04.2019. 22:57 ] @
Pozdrav i dobrodošao na ES.

Ti smerovi su veoma različiti tako da ti predlažem da se najpre detaljno o njima informišeš, svaka srednja škola će ti dati te informacije.

Nakon toga sam odluči koji od tih smerova te najviše zanima, u kome sebe najbolje vidiš i to je za tebe najbolje rešenje.
[ Ranković @ 09.04.2019. 11:14 ] @
Pre svega,hvala. Dosta sam razmisljao I nameravao sam da upisem elektromonter mreza I postrojenja. Moze li neko da me informise sto se tice tog smera?
[ krgo @ 09.04.2019. 12:02 ] @
Pa to ti je treći stepen (trogodišnje školovanje), u rangu nekadašnjih pogonskih električara, predviđen za rad i održavanje mašina u nekoj proizvodnji. Namenjen pre svega slabijim đacima, kao i svako trogodišnje zanimanje. Bez ikakve perspektive za zaposlenje. Ostala zanimanja su četvorogodišnja sa nekom perspektivom eventualnog studiranja, takođe bez mnogo šanse za zaposlenje posle srednje škole. Tehničar mehatronike daje malo širu osnovu i iz elektro i iz mašinske struke. Ako te interesuju računari onda je prvo zanimanje pravi ali i najteži izbor od navedenih.
[ Doktor Hlad @ 09.04.2019. 12:24 ] @
@Rankovic

Potpuno je nebitno sta ces da upises jer sutra kada se budes zaposljavao buduceg poslodavca ce zanimati sta znas da radis a ne sta si zavrsio a jos manje koje si ocene imao.

A i ako odlucis da ides na fakultet nikog nece biti briga sta si ucio u srednjoj skoli.

Zato je najbolje da upises ono sto je u tvom mestu da ne bi putovao cetiri godine do skole.
[ ademare @ 09.04.2019. 13:05 ] @
Dobio si dobre savete .

Sve zavisi sta zelis . Da li hoces posle srednje skole da nastavis skolovanje ili da radis .

Ako zelis da nastavis , onda je najbolje ici u neku gimnaziju , a ne u ove skole , jer one nemaju mnogo veze sa fakultetima . Na drzavnim fakultetima , gde jos postoji prijemni polaze se matematika itd. a ne ovi strucni predmeti .

Za posao tesko da i jedan od ovih smerova , ima neku prodju , tako da biraj onaj najlaksi i trazi vezu
[ mjanjic @ 09.04.2019. 19:07 ] @
Treba imati u vidu da se prema važećem Zakonu (o visokom obrazovanju ili već kom) ne mogu upisivati sa 3. stepenom ni visoke škole, ali je ministar uredbom izašao u susret ove školske godine visokim školama zbog nedovoljnog broja kandidata, pa su prošle godine visoke škole upisivali i đaci sa 3. stepenom, ali je pitanje šta će biti za nekoliko godina.

Takođe, sa završenom visokom školom više se ne može prelaziti na fakultet, niti je priznavanje ispita moguće kao ranije (osim ako predmetni nastavnik ne reši da prizna nekome ispit, ali to može tek pošto student odsluša taj predmet kao da nije ni završio visoku školu).


Mnogim đacima stariji prenose informacije koje su pogrešne i koje više ne važe, tako da treba imati u vidu aktuelne zakonske propise. A ti zakonski propisi upravo idu ka tome da u nekom narednom periodu praktično visoke škole nestanu, ili još neko vreme tavore od davanja diplomama starijima koji su nekada završili višu školu, a sada na visokim školama mogu dobiti neki strukovni master i sl.

Praktično već sada imamo situaciju da fakultet ne može da upiše samo ko neće, jer na fakultetima u Srbiji ima ukupno više slobodnih mesta nego što ima maturanata srednjih škola sa zavšrenim 4. stepenom.
[ ademare @ 09.04.2019. 19:45 ] @
To jeste tako kada se gledaju ukupne brojke . Veliki broj mesta .

Ali na kraju kada se pogledaju prijave i upis , vidi se drugacija slika .

Na nekim fakultetima se prijavi vise kandidata , nego sto ima mesta , na drugima se ne prijavi dovoljno ni u drugom upisnom roku !

Prijemni je vazan i tamo gde ima vise kandidata , ali i tamo gde ima manje , jer na osnovu prijemnog , se odredjuje ko ce biti budzetski student , a ko samofinansirajuci .
[ mjanjic @ 09.04.2019. 22:35 ] @
A za to vreme nam maturanti odlaze u Sloveniju, i tamo upisuju fakultete BEZ prijemnog ispita.
[ član @ 10.04.2019. 06:33 ] @
Citat:
mjanjic: A za to vreme nam maturanti odlaze u Sloveniju, i tamo upisuju fakultete BEZ prijemnog ispita.

prvi put cujem za tako nesto! na kom se jeziku studira? slo/eng? koliko kosta skolarina? sve i da je besplatno, opet pretpostavljam da roditelji moraju da mogu da izdvoje min. par soma € godisnje (stan/hrana/knjige/prevoz/zivot/...) da bi priustili deci studiranje u Slo. ako je razlog samo to sto nema prijemnog, ne vidim onda bas neki preterani smisao u svemu tome, potrositi za 5 god. studiranja 20k € da bi dobili slovenacku diplomu?!
[ krgo @ 10.04.2019. 08:23 ] @
Citat:
mjanjic:
A za to vreme nam maturanti odlaze u Sloveniju, i tamo upisuju fakultete BEZ prijemnog ispita.


Ja imam suprotne primere iz bliskog okruženja, da se naša deca posle četvrtog razreda srednje škole vraćaju iz Slovenije da bi studirali u Srbiji jer je daleko jeftinije.
[ mjanjic @ 10.04.2019. 21:15 ] @
Citat:
član:
...potrositi za 5 god. studiranja 20k € da bi dobili slovenacku diplomu?!

Diplomu države koja je članica EU! Sećam se priče od pre nekoliko godina o autobusima diplomaca Medicinskog koji su išli u Ljubljanu da polažu 5 ispita razlike i slovenački jezik kako bi dobili njihovu diplomu, a oni koji nisu imali novca za to, upisivali srednju medicinsku (bio na TV slučaj o troje diplomaca, koji sede zajedno sa 6-7 godina mlađim učenicima u srednoj medicinskoj).


A šta je jeftinije je relativno, znam ovde čoveka koji je za dvoje dece davao otprilike 600€ mesečno tokom 5 godina, i to svih 12 meseci, pa izračunajte, ali se, naravno, faks može završiti sa daleko manje novca, posebno ko dobije i studentski kredit i stipendiju.


A naravno da većina nije čula za taj odlazak maturanata u Sloveniju, nije bilo mesta za tu vest :)
Evo jednog linka: https://vesti-online.com/Vesti...ti-hrle-na-studije-u-Sloveniju


Ono što sam nedavno saznao je da predstavnici njihovih univerziteta imaju saradnju sa pojedinim direktorima srednjih škola u Srbiji, da im dostavljaju propagandni materijal (flajere, brošure, i sl.), pa još kad se tome dodaju tekstovi kao što je npr. ovaj:
https://2tm.si/blog/saveti-za-...an-izbor-za-vasu-decu/?lang=sr


Zamislite, može u Sloveniji student da prođe sa 500€ mesečno, uključujući stanarinu i sve druge troškove.

Ne znam kako je u BG, verovatno može da se prođe i sa daleko manje ako u većem stanu živi 3 ili 4 studenta (znao sam ekipu koja je na Vidikovcu iznajmljivala 3-soban stan za 280€, cena je relativno niska zbog velikih troškova, plus je bio 12. ili čak viši sprat), pa kad se podeli kirija i troškovi, bude podnošljivo.
[ član @ 11.04.2019. 08:39 ] @
Citat:
mjanjic: Diplomu države koja je članica EU!

uuuuu mo'š misliti! ako neko planira da radi u Sloveniji, verovatno da onda tamo više vredi slovencka diploma od srpske, ali za zapad iz mog licnog iskustva i iskustva mojih prijatelja/poznanika koji su otišli iz Srbije potpuno je isti .l. da li donosiš diplomu iz Srbije ili Slovenije ili Hrvatske, Rumunije, Poljske, Bugarske... sve to ide u isti koš - dolaziš sa istoka!
[ mjanjic @ 11.04.2019. 08:44 ] @
OK, možemo filozofirati do ujutru, isto kao što se deca odlučuju za "taj i taj" fakultet jer je neko njihovo društvo rešilo da upiše isti, ili su čuli od nekoga sve najbolje, tako se isto odlučuju i za odlazak u Sloveniju. Naravno, novca treba "malo" više nego za neke manje gradove u Srbiji, ali bar nema pucnjave po ulicama.


A za srednju školu, što je pitao postavljač teme, najbolje upisati u svom mestu nego putovati i sl. Osim ako u tom drugom gradu postoji dom učenika i može da dobije smeštaj, a roditelji žele sve to da finansiraju. To mu dođe kao neka priprema za fakultet, jer je odvojen od kuće, stanuje u domu...