[ djoka_l @ 10.04.2019. 12:52 ] @
Za danas, 10. april 2019. u 15h, najvaljena je konferencija za štampu na kojoj će se po prvi put u istoriji objaviti slika crne rupe.
U pitanju je crna rupa u središtu naše galaksije,

Ovde možete videti najavu konferencije: https://eventhorizontelescope....escope-be-presented-april-10th

Ili da se uključite u direktan prenos konferencije

https://www.youtube.com/watch?reload=9&v=Dr20f19czeE
[ Ivan Dimkovic @ 10.04.2019. 13:04 ] @
Zapravo, to ce biti prva fotografija svog djubreta oko crne rupe :-)

Crna rupa, sama po sebi, nije vidljiva (ako zanemarimo Hawking-ovu radijaciju, koju svakako ne mozemo "fotografisati") .

Bez obzira na tu sitnicu, svakako impresivan momenat. Btw, postojanje Sagittarius A* crne rupe je vec neko vreme stvar poznata kroz indirektna merenja kretanja drugih objekata u neposrednoj blizini.
[ djoka_l @ 10.04.2019. 13:09 ] @
Na Veritasium kanalu postoji video koji objašnjava kako može da izgleda slika crne rupe, odnosno akrecionog diska oko crne rupe:

[ Branimir Maksimovic @ 10.04.2019. 13:38 ] @
Sta ih je sprecavalo da slikaju ranije?
[ Ivan Dimkovic @ 10.04.2019. 13:55 ] @
Citat:
djoka_l
kako može da izgleda slika crne rupe, odnosno akrecionog diska oko crne rupe:


To i kazem, slika koju cemo verovatno videti je slika djubreta oko crne rupe (akrecionog diska i njegove neposredne blizine).

Sama crna rupa je... crna i moze se predstaviti bitmapom sa RGB vrednostima 0,0 i 0 :-)

Citat:
Branimir Maksimovic
Sta ih je sprecavalo da slikaju ranije?


Nedovoljna rezolucija.

Citat:

This technique of linking radio dishes across the globe to create an Earth-sized interferometer

[ djoka_l @ 10.04.2019. 13:56 ] @
Bio je potreban teleskop veličine Zemlje.
Da bi to postigli, kombinovali su istovremeni rad 8 teleskopa na različitim frekvencijama (mikrotalasnom, radio i vidljivom spektru). Napravili su virtuelni teleskop.
[ Ivan Dimkovic @ 10.04.2019. 14:13 ] @
Evo i slike...Boje su lazne, btw, posto je u pitanju radio spektar.

Mnogima sama slika nece biti specijalno spektakularna, ali treba imati u vidu da je to snimak centra nase galaksije.
[ stoprocentni @ 10.04.2019. 14:28 ] @
[ Ivan Dimkovic @ 10.04.2019. 14:30 ] @
Evo i u visokoj rezoluciji:

https://www.nsf.gov/news/speci...oles/downloads/A-Consensus.jpg
[ djoka_l @ 10.04.2019. 14:32 ] @
Citat:
ali treba imati u vidu da je to snimak centra nase galaksije.


Ipak je u pitanju crna rupa u centru galaksije M87, a ne u centru Mlečnog puta.
Svejedno, prva je...
[ Ivan Dimkovic @ 10.04.2019. 14:44 ] @
Moja greska, citao sam https://eventhorizontelescope.org/about gde su naveli da su snimali SgrA* i M87, ali objavljena slika je M87.
[ stoprocentni @ 10.04.2019. 14:55 ] @
Podseća malo na Gargantuu iz filma "Interstellar". :)
[ Ivan Dimkovic @ 10.04.2019. 14:57 ] @
Nije slucajno, posto je Interstellar renderovao Gargantuu uz pomoc realisticnog modela.

Koga zanima, uz pomoc jednostavnog raytracer-a moze da simulira izgled akrecionog diska crne rupe, npr:

http://rantonels.github.io/starless/
[ stoprocentni @ 10.04.2019. 15:00 ] @
Kada je Kip Thorne consigliere naravno da nije slučajno. :)
[ Branimir Maksimovic @ 10.04.2019. 15:37 ] @
Heh, taman masivan objekt. A da li je to crna rupa? ;)
[ stoprocentni @ 10.04.2019. 15:48 ] @
If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck. :)
[ Ivan Dimkovic @ 10.04.2019. 15:51 ] @
Citat:
Branimir Maksimovic:
Heh, taman masivan objekt. A da li je to crna rupa? ;)


Deluje dovoljno crno na slici :-)
[ Branimir Maksimovic @ 10.04.2019. 16:13 ] @
Ne verujem da tu vreme staje ;p
https://timesofindia.indiatime...Mitra/articleshow/49966468.cms
[ Ivan Dimkovic @ 10.04.2019. 16:39 ] @
Pa, ako te sile rasparcaju na gomilu elementarnih cestica, prakticno je za njih vreme skoro pa potpuno stalo, mislim iz perspektive tvojih nekadasnjih sastavnih delova :-)
[ Branimir Maksimovic @ 10.04.2019. 16:49 ] @
Da al to rasparcavanje traje beskonacno po teoriji ;p
tj za spoljni svet,,,
[ zzzz @ 10.04.2019. 17:05 ] @
Neki su me ubjedili da kad zvijezda jako poraste nastane intenzivna fuzija u unutrašnjosti i ona eksplodira pa se to zove supernova.To su astronomi uočavali uživo pa čak i uslikali neke ostatke davnih eksplozija.
Kako je crna rupa izbjegla tu kritičnu situaciju?Kažu da je ta teorija nastala matematičkim razmatranjem po zakonima TR pa se samo tražila astronomska verifikacija.
He he.
[ Ivan Dimkovic @ 10.04.2019. 17:06 ] @
@Branimir Maksimovic,

Kljucna rec "skoro" - posto tvoji delici i dalje imaju neku masu, nece se kretati brzinom c, sto znaci da ce pre ili kasnije stici do horizonta.

Sta ce se dalje desiti, to niko ne zna - sasvim sigurno vise necemo cuti od tebe posto ces ti tj. tvoji delici postati kauzalno odvojeni od ostatka univerzuma... sta ce biti stvarno sa njima onda vise nije ni vazno :-)

@zzzz,

Citat:

Kako je crna rupa izbjegla tu kritičnu situaciju?


Nije izbegla, vec je crna rupa (umesto neutronske zvezde) samo evolucija situacije gde je jezgro zvezde masivnije od limita.

[ Branimir Maksimovic @ 10.04.2019. 17:10 ] @
A cuj svaka masivna zvezda ce to uraditi... samo treba da bude dovoljno masivna... ali to ne opravdava teoriju...
[ Shadowed @ 10.04.2019. 21:33 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:Kljucna rec "skoro" - posto tvoji delici i dalje imaju neku masu, nece se kretati brzinom c, sto znaci da ce pre ili kasnije stici do horizonta.


Ne radi se o dilataciji vremena usled velike brzine vec gravitacije. Po teoriji relativnosti, cak i da mirujes iznad horizonta dogadjaja vreme bi trebalo da ti protice sporije a na samom horizontu da se zaustavi.
[ mjanjic @ 10.04.2019. 21:44 ] @
U tim kosmičkim razmerama mnogo toga nije baš tako očigledno.

Eto, taj indijski naučnik negde u tekstu kaže da ne može doći do implozije zvezde zbog velikog unutrašnjeg pritiska. Da, tako bismo rezonovali čak i za zvezdu koja je potrošila svo gorivo za nuklearne reakcije, pa bismo imali samo neutronske zvezde i pulsare, nikako crne rupe.

Ali, nije nama shvatljivo ni kako oblak vodoničnog gasa prečnika 100 svetlosnih godina može da kolapsira tako da od pojedinih njegovih delova nastanu lopte usijanog gasa u kojima započinje proces fuzije, i to relativno kontrolisan proces fuzije, koji mi na Zemlji uz svu tehnologiju i nauku nikako da realizujemo. A neki tamo ogroman oblak vodonika kolapsira tačno tako da se formira protozvezda u kojoj je unutrašnji pritisak izazvan fuzijom jednak pritisku usled gravitacije.
[ stoprocentni @ 10.04.2019. 23:10 ] @
[ djoka_l @ 11.04.2019. 09:26 ] @
Citat:
zzzz:
Neki su me ubjedili da kad zvijezda jako poraste nastane intenzivna fuzija u unutrašnjosti i ona eksplodira pa se to zove supernova.To su astronomi uočavali uživo pa čak i uslikali neke ostatke davnih eksplozija.
Kako je crna rupa izbjegla tu kritičnu situaciju?Kažu da je ta teorija nastala matematičkim razmatranjem po zakonima TR pa se samo tražila astronomska verifikacija.
He he.


To je, otprilike, potpuno netačno. Zvezda ne postaje supernova zbog intenzivne fuzije.
Fuzija proizvodi najviše energije prilikom spajanja lakih čestica, vodonika. Kako raste masa čestica, procentualno je dobitak energije manji. Skor je pozitivan samo do momenta dok ne počne da se stvara gvožđe. Posle gvožđa, za fuziju je potrebno uložiti više energije nego što se dobija u procesu.

Šta više, većina zvezda nikada ni ne stigne do gvožđa. Većina zvezda može da proizvede samo helijum, masivnije zvezde mogu da imaju CNO ciklus ( ugljenik, azot, kiseonik - vodonik pretvara C prvo u N, pa u O, pa alfa zračenje vrati O u C).

Dakle, kod masivnih zvezda, počinje fuzija težih elemenata i pri tome se zvezda hladi. Hlađenjem zvezde, gravitacija počinje da urušava zvezdu u samu sebe.
Nekoliko faktora sprečava da se zvezda pretvori u crnu rupu:
1. u početku, čista termodinamika, vruća materija se širi, gravitacija pokušava da skupi, pa imamo stabilnu ravnotrežu
2. materija se ohladi, stupaju na scenu kvantno mehanički fenomeni. Materija se skuplja, ali zbog Paulijevog principa isključenja, nije moguće nagurati više elektrona u datu zapreminu, opet imamo stabilnu ravnotežu (možda) u vidu belog patuljka
3. gravitacija je toliko velika da se elektroni sabiju dovoljno blizu da se rekombinuju sa protonima. Ova rekombinacija se dešava brzo i oslobađa odjednom toliko energije da energija dobijena tim putem raznese OMOTAČ zvezde i dobijemo supernovu. Ne samo da omotač eksplodira, nego u tom trenutku energija koja se dobija iz kolapsa elektrona u jezgro atoma dovodi do stvaranja težih elemenata od gvožđa (u omotoču zvezde). Ono što ostane je neutronska zvezda
4. i za neutrone vredi Paulijev princip isključenja. Ne može da se sabije više neutrona u jedinicu zapremine, osim ako početna zvezda nije bila dovoljno masivna, pa se sabijanje nastavi do crne rupe.
[ peromalosutra @ 11.04.2019. 10:30 ] @
Citat:
mjanjicAli, nije nama shvatljivo ni kako oblak vodoničnog gasa prečnika 100 svetlosnih godina može da kolapsira tako da od pojedinih njegovih delova nastanu lopte usijanog gasa u kojima započinje proces fuzije, i to relativno kontrolisan proces fuzije, koji mi na Zemlji uz svu tehnologiju i nauku nikako da realizujemo.


Ovo je klasican "argument from ignorance", gdje neko svoje neznanje prepisuje cijelom svijetu. Mozda ti to ne znas, mozda ni ja ne znam, ali tvrditi da niko ne zna je u najmanju ruku pretenciozno.

BTW, fuzija se i te kako realizuje vec godinama, samo sto je trenutni bilans proizvedene energije negativan. U poslednje vrijeme se doslo do nekoliko obecavajucih proboja na ovom polju, u pricu se ukljucuju i komercijalne firme. Takodje, ne treba mijesati nasu tehnicku nemogucnost da nesto ostvarimo u ovom trenutku sa razumijevanjem naucnih principa koji stoje iza toga.
[ Ivan Dimkovic @ 11.04.2019. 10:45 ] @
Citat:
djoka_l
4. i za neutrone vredi Paulijev princip isključenja. Ne može da se sabije više neutrona u jedinicu zapremine, osim ako početna zvezda nije bila dovoljno masivna, pa se sabijanje nastavi do crne rupe.


Plus, u tom procesu sabijanja mozda postoje dodatni moguci ishodi, poput stanja zvezde koja se sastoji od slobodnih kvarkova. Ovo je i dalje hipoteticka situacija tj. nema eksperimentalnih potvrda postojanja takve zvezde ali bi predstavljala dodatno moguce stanje izmedju neutronske zvezde i crne rupe.


[ stoprocentni @ 11.04.2019. 17:23 ] @
"Astronomical images of distant objects are old. This is what humanity's primate ancestors looked like about 50,000,000 years ago when the M87 black hole posed for the mind-blowing photo in today's news (This is called plesiadapis)."https://twitter.com/throckman/status/1116160954771890177
[ stoprocentni @ 11.04.2019. 17:33 ] @
Dr Katie Bouman, heroina iz senke, žena koja je napravila algoritam...

Ništa bez programera... :)
[ mjanjic @ 11.04.2019. 19:22 ] @
Citat:
peromalosutra:
Citat:
mjanjicAli, nije nama shvatljivo ni kako oblak vodoničnog gasa prečnika 100 svetlosnih godina može da kolapsira tako da od pojedinih njegovih delova nastanu lopte usijanog gasa u kojima započinje proces fuzije, i to relativno kontrolisan proces fuzije, koji mi na Zemlji uz svu tehnologiju i nauku nikako da realizujemo.


Ovo je klasican "argument from ignorance", gdje neko svoje neznanje prepisuje cijelom svijetu. Mozda ti to ne znas, mozda ni ja ne znam, ali tvrditi da niko ne zna je u najmanju ruku pretenciozno.

BTW, fuzija se i te kako realizuje vec godinama, samo sto je trenutni bilans proizvedene energije negativan. U poslednje vrijeme se doslo do nekoliko obecavajucih proboja na ovom polju, u pricu se ukljucuju i komercijalne firme. Takodje, ne treba mijesati nasu tehnicku nemogucnost da nesto ostvarimo u ovom trenutku sa razumijevanjem naucnih principa koji stoje iza toga.


Mislio sam na "nas" ovde, ne na vodeće naučnike u svetu.

Za fuziju znam dokle je stigla, ali o tim tehničkim mogućnostima upravo i govorim. Nešto tako na prvi pogled jednostavno (kod zvezda) nama je toliko komplikovano, u ovom slučaju razlog je to što hoćemo da napravimo fuziju na mikro nivou, pa je potrebna, da se prosto izrazim, "gomila skalamerije".
Samo sam hteo da uporedim te dve suprotnosti.
[ mrkabrka @ 11.04.2019. 20:36 ] @
Da je "crna" - crna je i kao takva ne može biti vidljiva...
[ Branimir Maksimovic @ 11.04.2019. 20:39 ] @
A zasto ne snime onu u centru nase galaksije? Ova deluje mnogo dobro za oko, prosto 2D look sa presekom da se vidi nesto crno u sredini ;p
[ Ivan Dimkovic @ 11.04.2019. 21:04 ] @
Snimili su i Sgr A* , verovatno ce izgledati vrlo slicno :)
[ component @ 12.04.2019. 07:23 ] @
Za one koji se pitaju zašto je tako mutna "fotografija", Veratasium je lepo objasnio:

https://www.youtube.com/watch?...amp;feature=youtu.be&t=153
[ Diskriminanta @ 22.04.2019. 21:42 ] @
A što to ne bi mogla biti rupa u kojoj ništa nema?
[ Branimir Maksimovic @ 22.04.2019. 21:47 ] @
Ta teorija ima rupa...
[ Diskriminanta @ 24.04.2019. 03:37 ] @
Citat:
zzzz:
Neki su me ubjedili da kad zvijezda jako poraste nastane intenzivna fuzija u unutrašnjosti i ona eksplodira pa se to zove supernova.To su astronomi uočavali uživo pa čak i uslikali neke ostatke davnih eksplozija.
Kako je crna rupa izbjegla tu kritičnu situaciju?

Slažem se! I ja sam negde postavio isto pitanje.


Citat:

Kažu da je ta teorija nastala matematičkim razmatranjem po zakonima TR pa se samo tražila astronomska verifikacija.
He he.


Pa pošto ti voliš da računaš onda sračunaj i sam!

Zbog centrifugalne sile čovek na ekvatoru je lakši nego kad je na nekom polu zbog centrifugalne sile.


Sva vasionska tela rotiraju, a neka i rastu privlačeći raspršenu materiju iz svoje okoline.
Dokle mogu da rastu? Ako telo rotira i pošto mu se povećava radijus onda se povećava i centrifugalna sila.
Da li se porast centrifugalne sile prilikom toga porasta može u jednom momentu izjednačiti sa gravitacijom
na površini tog tela i sprečiti njegovo daljnje uvećavanje?
Odnosno da li je uopšte moguć nastanak crne rupe?
Masivna tela ne smeju brzo rotirati jer bi se razletela!!!


[ Branimir Maksimovic @ 24.04.2019. 03:46 ] @
"Odnosno da li je uopšte moguć nastanak crne rupe?"

Najveca rupa u teoriji crne rupe je upravo objasnjenje kako nesto sto se beskonacno
dugo formira moze uopste formirati ;p
[ mrkabrka @ 24.04.2019. 22:52 ] @
imam utisak da je sve to ili Fotošop .,Adobe Ilustrator .., ili nešto treće.....a i milion boja ,ma idi...
[ Diskriminanta @ 25.04.2019. 06:48 ] @
Posle Ajnštajnovog otpisa zdravog razuma mnoge budalaštine se mogu tretirati kao moguće.