[ sergio003 @ 04.05.2019. 10:23 ] @
Pozdrav svima, ovo je moj prvi post na ovom forumu tako da ne zamjerite ako sam nešto pogriješio i nadam se da neću kršiti pravila foruma!
Do sada nije bilo potrebe za pisanjem i registrovanjem na forumu jer skoro uvijek našao rešenje, i sada je slična situacija našao sam djelimično rešenje problema ali nešto ne ide da ga primijenim.

Pa da krenem:

Pomažem prijatelju da napravimo u excelu fakturu. Baš davno sam radio u excelu dosta sam se prisjetio ali sam zapeo kod VBA koda ili macroa er nisam baš vješt.

Kratak opis šta sam napravio:

U excelu san napravio sheet1(magacin), sheet2(firme), sheet3(faktura)...
Kada otvorim sheet fakture, potrebno je samo unijeti šifru firme svi podaci se automatski ispune, slična je situacija si sa akrtiklima unese se šifra artikla veći dio se automatski unese poslije toga potrebno je samo unijeti količinu i sve ostalo se automatski računa tako će biti i za otprenice...

Ono što meni stvara problem je to što želim da kada unesem količinu odredjenog artikla nasumično odabranog u fakturi, želim da se ta količina automatski umanji sa stanja u magacinu , kada kliknem dugme za štampu ili nešto slično. Dobro bi došao svaki vaš predlog

Drugi problem je taj što želim da faktura uvijek bude samo otvorena sa prvim redom 1 i da se se povećava onoliko koliko budem unosio proizvoda ali pri tom da se u tom novom redu doda formula. Našao sam i rešenje za novi red ali želim da se dodaje na kraju sa formulom a on se uvijen dodaje na samom početku.

Što se tiče lagera našao sam ono što bih mogao prilagoditi http://www.elitesecurity.org/t369490-0#2338423
kolega sa foruma (Jpeca Predrag Jovanovićje) i prokomentarisao čitav kod ali bezuspješno pokušavam i ništa mi ne ide od ruke.

Zato Vas molim za pomoć, važnije mi je da svatim kako da riješim problem ili da me dodatno uputite.

Brzo šaljem i excel dokument samo da nadjem način kako se to radi na forumu :)

[ Jpeca @ 08.05.2019. 12:37 ] @
U primeru koji si postavio, nisi dodao makro pa ne vidim gde je zapelo
Makro je u principu sličan kao i taj što si naveo jedino se menjaju neke specifičnosti nazivi listova, brojevi kolona, redova....
U prilogu je neko rešenje pa ti pogledaj i vidi šta još treba.

Citat:
Drugi problem je taj što želim da faktura uvijek bude samo otvorena sa prvim redom 1 i da se se povećava onoliko koliko budem unosio proizvoda ali pri tom da se u tom novom redu doda formula. Našao sam i rešenje za novi red ali želim da se dodaje na kraju sa formulom a on se uvijen dodaje na samom početku.


Ne znam kakvo si rešenje naveo. Jedna mogućnost je VBA, ali mislim da je zgodnije
1/ da se napravi faktura sa maksimalnim broje stavki - da može da se štampa na jednoj strani
2/ Formule koje imaš ugnjezdiš u IF npr. u koloni M: IF( i uslovno formatiranje - da slova budu
3/ Po potrebi možeš da koristiš Custom Format ili Uslovno fomratiranje da sakriješ 0 iz prikaza
[ sergio003 @ 15.05.2019. 15:17 ] @
Hvala!!! @Jpeca oprosti sto tek sada odgovaram, koliko sam vidio ovo super radi i prilagodio sam i otpremnicama.
Ostalo je tu jos nekih sitnica kao sto sam rekao oko dodavanja novog reda, ali prvo da vidim sam pa cu postaviti daj dio koda koji me buni.
Imam jos nekih pitanja ali prvo da zavrsim to sto sam naumio pa cu postaviti dokument da vidim vasu preporuku i misljenje ako neko bude raspolozen da prokomentarise.

[ sergio003 @ 17.05.2019. 17:50 ] @
Pozdrav, kao sto sam i obecao. Nesto sam napravio a nesto mi ne radi :) - Zato mi je potrebna pomoc ako je neko raspolozen a pogotovo Vas savjet.

Ako neko ima neki predlog kako pojednostaviti neka stvari koje sam odradio neka se javi i neka napise, bio bih zahvalan.

Sta sam napravi i dodao:
1. U macro oko kojeg mi je pomogao @Jpeca za azuriranje stanja, samo sam dodao msgbox koji ce da trazi potvrdu da ne bi doslo do greske.
2. Da se sacuva u PDF-u - ali za ovo imam jedno pitanje?
3. Macro da se obrisu podaci iz tabele
4. Dodao sam dugme tj. macro koji ce da obrse sve redove prazne od reda u kojem se vrsi obracun i prirpemi dokument za stampu. (potrebno par sekundi)
5. i dugme za dodavanje novog reda ali jer sam mislio da iskoristim ako je moguce da prilikom kreiranja kopira i formula. da ne bih brisao suvisne redove nego da se kreiraju.

Kao sto sam na samom pocetku napisao nesto sam napravio a nesto mi ne radi ili sam nesto propustio :)

Prvo da pisem o problemu...


Nesto mi bas i ne radi fomula =IF(C18="";"";VLOOKUP(C18;Magacin!$B$3:$H$48683;2;FALSE)) za uzimanje informacija iz magacina za jedinicu mjere tj. uzima kg ali nece KOM nesto se cudno desava kada nasumicni biram proizvod mozete i sami provjeriti... Mislim ja cu jos sam pokusati nesto sam blokirao pa ne mogu rijesiti.

Sto se tice ostalog ako neko ima neki laksi predlog kako odraditi...
Kao sto je i @Jpeca preporucio napravio sam fakturu sa nekim maksimalnim brojem unosa kada se sve ispuni tj. odredjeni broj prozivoda macro ce sam da obrise sve redove u kojima prva kolona nije ispunjena i pripremi obrazac za stampu. Da li postoji neki laksi nacin da se samo stampaju ispunjeni redovi? Ili da iskoristim ovaj macro sto sam napravio za dodavanje redova koliko je potrebno odraditi unosa. Nadam se da sam bio jasan... jer posle ovoga macro-a moram izadji iz excel-a bez cuvanja da bih unosio drugu fakturu.

U naprijed hvala...