[ Munja666 @ 14.05.2019. 22:27 ] @
Pozdrav,

Hoću da uporedim dva Excel fajla koji imaju priličan broj zapisa, oko 10 000 redova (jedna kolona), a razlikuju se otprilike u oko 500-1000 zapisa (redova) max.

Znam da ima X načina da se ovo izvede od toga da napišem if/countif formulu, VLookup, pa preko "Conditional Formating" ili jednostavno export u neki txt ili CSV fajl pa neki advance text editor...

No problem je u tome što sve metode koje sam pokušao iz Excel-a rade match-ovanje tipa zapis u A koloni postoji/ne postoji u koloni B u slučaju kad importujem u jedan Excel spreadsheet ta dva fajla u dve posebne kolone i poredim ih međusobno, a ne mogu nikako da "naštelujem" da se zapis u koloni A "gađa" sa zapisom u koloni B jer iako su zapisi oba fajla prilično isti kao što rekoh razlika je neki 500-1000 zapisa od preko 10 000 zapisa koliko ima u svakom fajlu pojedinačno, i samim tim ako koristim neku od Excel formula za "hightlight matches" neće se ništa "gađati"...

Uf baš sam zakomplikovao, nadam se da kapirate šta hoću da izvedem. Je l' ima neko predlog kako ovo da izvedem kroz Excel najjednostavnije , a da je vizuelno pregledno?
[ dusans @ 14.05.2019. 23:31 ] @
Sortiraj obe kolone pa probaj da li ti ovo radi posao:

https://text-compare.com
[ bokinet @ 14.05.2019. 23:31 ] @
Mozete koristiti VBA i u njemu razviti kod koji ce to da odradi za vas.

Takodje sto se tice same logike provere ispravnosti podataka i to se moze odraditi od uprosecnog poredjenja vrednosti za svaku celiju ili da se koriste neke druge vrste provera ako je to potrebno.

Elem, kroz VBA kod se otvore 2 ili vise excel file i onda se vrsi poredjenje u okviru VBA koda bez potrebe da koristite Cond. formating , vlookup i sl. kao i exportovanje u txt/csv.

Neki sled koda u VBA bi bio recimo:

- Ucitavanje (otvaranje) XLS fileova (recimo 2 file-a)

- Definisanje opesga broja redova za proveru (recimo 30.000 redova)

- Kod koji ide kroz petlju FOR i=1 to n gde je n broj redova i onda za svaki red u petlji se proveravaju sve celije ili samo odredjena celija po potrebi... cim nesto nije isto proces se prekida i kaze postoji razlika ili se odradi proces do kraja i recimo odradi izvestaj u kome bi bilo navedeno gde se vrednosti razlikuju (broj reda i koja kolona tj. koja celija)[ todra @ 15.05.2019. 04:57 ] @
Pozdrav!

Šta je krajnji cilj poređenja?
[ Munja666 @ 15.05.2019. 23:53 ] @
@Bokinet
Da, mislim da VBA kod nudi najbolju fleksibilnost za postizanje onog što meni treba. Kako bi glasio VBA kod pomoću kog bi moglo da se napravi poređenje dva fajla ili kolone?Pošto ti moji fajlovi imaju po jednu kolonu i oko 10 000 redova s tim da drugi fajl ima sve što i prvi plus nekih 800-900 redova viška koje bi trebalo da dobijem u outputu da li kao "hightlight-ovane" ćelije ili neka posebna kolona - fajl u kome bi bila ta "razlika" redova. Takođe bi mi trebao kod koji na kraju "pročešljao" kolone i na sličan način označio ili prikazao u novoj koloni-fajlu duplikate redova, pošto ima identičnih zapisa koji se pojavljuju više puta u istoj koloni.

@Todra
Nadam se da sam u gornjem tekstu uspeo da bolje pojasnim šta je krajnji cilj - dakle ispis redova ćelija koje se nalaze u jednoj koloni, a ne nalaze se u drugoj, a pritom zapisi nisi uneti po istom redosledu u obe kolone da bi se nekom excel formulom ili conditional formating-om na lak i brz način to dobilo.
[ Jpeca @ 17.05.2019. 10:05 ] @
Kad već pominješ conditional formating, evo kako bi moglo da se iskoriti da označiš razlke.
U fajlu2 za kolonu koju proveravaš ( u mom primeru A) dodaš novo pravilo za uslovno foramatiranje
a/ Use formula ...
b/ U formulu upišeš
Code:
=COUNTIF(TestLista;$A2)=0

c/ izabereš neki format kojim ćeš označiti razlike

Problem je što uslovno formatirnje ne prihvata opseg iz drugog fala.

Zato pribegavamo sledećem triku - Dodamo referencu na opseg iz drugog fajla
1/ U prvom fajlu dodelimo ime koloni (opsegu) koji nam služi za proveru npr. TestKolona
2/ U drugom fajlu sada Formulas > Name Manager > New dodajemo referencu3/ Nakon toga nema problema da primenimo uslovno formatiranje kako je gore navedeno
[ todra @ 21.05.2019. 10:31 ] @
Pozdrav!

Kada sam pitao šta je krajnji cilj operacije mislio sam: šta nameravaš sa dobijenim rezultatima? Da li, npr., želiš da dobiješ jedinstveni skup podataka, znači, bez duplikata, ili da izdvojiš duplikate i slićno. Nema mi logike da ručno vršiš pregled rezultata kad ih ima toliko. U svakom slučaju daću neke predloge.

Duplikate, a i unikate možeš lako da označiš (probao kada su obe kolone u jednom fajlu) pomoću Conditional Formatting->Highlight Cells Rules->Duplikate Values... tako što označiš obe kolone i tako primeniš Conditional Formatting. Onda možeš da postaviš filter i filtriraš po boji i tako, eventualno, izdvojiš šta ti treba.
Ako ti treba jedinstveni skup obe kolone, bez duplikata, možeš da spojiš podatke u jednu kolonu i primeniš isto, pa obrišeš višak ili primeniš Excel-ov alat Remove Duplikates.

Ovakav postupak ne oduzima puno vremena, ali bi pisanje koda sigurno ubrzalo i automatizovalo posao. Posebno ako su poređenja učestala.
[ Munja666 @ 23.05.2019. 23:54 ] @
@Todra
Dobijeni rezultat bi trebalo da bude jedinstven bez duplikata u jednoj koloni.

Elem na kraju sam našao ovaj VBA kod:
Code:
Sub PullUniques()
    Dim rngCell As Range
    For Each rngCell In Range("A2:A40")
        If WorksheetFunction.CountIf(Range("B2:B40"), rngCell) = 0 Then
            Range("C" & Rows.Count).End(xlUp).Offset(1) = rngCell
        End If
    Next
    For Each rngCell In Range("B2:B40")
        If WorksheetFunction.CountIf(Range("A2:A40"), rngCell) = 0 Then
            Range("D" & Rows.Count).End(xlUp).Offset(1) = rngCell
        End If
    Next
End Sub


Posle raznoraznih neuspelih varijanti sa conditional formating i excel formulama pomoću ovog VBA koda sam uspeo da uradim poređenje dve kolone i razliku prve i druge prikažem u trećoj koloni, a razliku druge i prve prikažem u četvrtoj.
S tim da se dešava da iako redovi (ćelije) koje su iste u obe kolone prikaže kao razliku u trećoj i četvrtoj koloni. Nije idealno, ali završava posao.

E sad još nešto što mi treba je formula ili VBA kod koji bi u jednoj koloni izdvojio (sortirao, šta god) sve redove (ćelije) koje imaju manji broj cifara od 13 (u pitanju su 13-cifreni brojevi, ali TEXT tipa da bi mogla 0 da bude prva cifra)?