[ Nedeljko @ 26.05.2019. 13:42 ] @
Svi smo čuli za američke sanskcije protiv Huawei-a, po kojima će Google-ove usluge biti nedostupne za buduće Huawei telefone.

Ne znam da li se to odnosi i na Facebook, Microsoft, Twitter, Instagram i druge američke pružaoce usluga. U svakom slučaju, po komentarima na portalima čitam neke zablude.


1. Kina je navodno svojevremeno zabranila Google-u poslovanje u Kini.

Ne, Google je sam otišao, a Kina nikada nije donela nikakvu odluku koja na bilo koji način izdvaja Google od ostalih. Kina ima zakone koji se jednako odnose na sve koji posluju u Kini, pa i na Google. Google je mogao da nastavi da posluje u Kini po važećim pravnim normama. Međutim, Google se ne slaže sa internet cenzurom, koju kineske norme predviđaju. Google je tražio od Kine da ukine internet cenzuru i najavio da će u protivnom napustiti Kinu. Pošto Kina nije ukinula internet cenzuru, Google je zbog političkih neslaganja napustio Kinu.

Ni meni se ne sviđa internet cenzura, ali to ne znači da mi Kina zabranjuje da je posetim.


2. Huawei ne može da proizvede dobar OS i da ga progura. Nisu uspeli intel (Tizen), RIM (blackberry), Mozilla Foundation (FirefoxOS) i drugi.

Huawei treba da uzme AOSP ili Lineage OS i da ne unosi promene koje narušavaju kompatibilnost.


3. Huawei-ev OS neće moći da pokreće android aplikacije.

Ako Huawei preuzme AOSP (ili Lineage OS), što jeste plan, ne znam koje to tačno komponente fale za pokretanje android aplikacija. Kakva su iskustva onih koji koriste Lineage OS?


4. Ovo će pokazati kakve koristi imamo od toga što je android open source.

Zapravo, AOSP je open source, ali ne i free software. U svakom slučaju, sada ćemo videti značaj razlike između open source modela, kome AOSP pripada i free software filozofije, kojij AOSP ne pripada, odnosno da li je RMS u pravu ili su u pravu njegovi kritičari, koji smatraju da on preteruje. Da pojasnim razliku između dva modela.

Open source je model razvoja koji se odnosi samo na način licenciranja, kako bi olakšao saradnju između autora, olakšao korišćenje softvera i poboljšao razmenu znanja. Tolerantan je prema softveru koji nije open source. Definicija se može pročitati ovde.

Free software philosophy je etička teorija, koja se odnosi na plasman softvera u celini, a ne samo na način licenciranja. Obuhvata open source zahteve za licenciranjem, ali takođe tvrdi da se korisnici mogu ugroziti i na druge načine. Propoveda slobodu i nije tolerantna prema softveru koji nije free software, smatrajući ga društveno destruktivnim. Više se može pročitati ovde.


Zaključak: Ako ne dođe do dogovora između SAD i Huawei-ja koji će promeniti postojeće stanje, ovaj događaj će na neki biti veoma značajan za IT scenu, a biće značajan i za političku scenu. RMS je na testu, open source je na testu, smanjenje zavisnosti od SAD je na testu, Kina je na testu, a čak su i SAD na testu.

[Ovu poruku je menjao Nedeljko dana 26.05.2019. u 19:52 GMT+1]
[ ademare @ 26.05.2019. 16:10 ] @
1. Razlog zasto nema Googla u Kini , nije previse bitan . Bitno je da se bez njega moze .

2. i 3. Ove dve tacke su povezane . U drugoj se pominju OS koji nisu uspeli na trzistu . Najznacajniji koji nije uspeo je WIN ! Kada NOKIA kao ime i MS kao vlasnik nisu uspeli da proguraju svoj proizvod , onda se moze zakljuciti da na trzistu nema mesta za 3. OS .

Tako da jedina sansa je da Huawei napravi "svoj" OS koji ce biti 100 % kompatibilan sa Androidom . To podrazumeva da svi programi rade bez ikakvih izmena .

Da li ce to uspeti , to cemo videti . Ukoliko uspeju bice dobro za njih i njihove korisnike , ako ne uspeju u tome , mogu da se slikaju na ne Kineskom trzistu .

Zato su i objavili da njihov OS startuje prvo u Kini do kraja godine . Kako kineska drzava ima udela u najvaznijim firmama , lako moze da donese odluku o stimulaciji novog OS-a , pa da on ne bude samo Huaweiev , vec Kineski OS .
[ Nedeljko @ 26.05.2019. 17:35 ] @
Da li ste za crvenu ili plavu pilulu?
[ Nedeljko @ 26.05.2019. 17:50 ] @
Citat:
ademare: Najznacajniji koji nije uspeo je WIN ! Kada NOKIA kao ime i MS kao vlasnik nisu uspeli da proguraju svoj proizvod , onda se moze zakljuciti da na trzistu nema mesta za 3. OS.


E, ovde si potpuno u pravu. Gde njega da zaboravim! Dakle, MS, kao najveći softverski gigant, nije uspeo da napravi ekosistem, a pravili su zajebane aplikacije za WP koje su mu davale prednost, i bilo je olakšano pravljenje programa za Windows i Windows Phone i ništa.
[ python_freak @ 26.05.2019. 22:10 ] @
Google je bio spreman da se povinuje kineskom rezimu i razvije search engine aplikaciju koja bi bila kompatibilna sa kineskim drzavnim odredbama o cenzuri.
Naime bio je skopljen tajni dogovor o kreiranju prototipa koji je nazvan Dragonfly. Ne znam kada je tacno dogovor sklopljen, ali je procureo u javnost 2018,
jer neki zaposleni bio protiv toga. A nedugo posle tog projekat je bio ugasen navodno jer su gomila guglovih najvaznijih inzinjera pretili da ce napusti kompaniju.

A ako se dobro secam MS sa njihovim Bingom se odma dogovorio i slozio o cenzurisanju xD

A sto se tice Huawei kompanije, za njih se zna da direktno rade u interesu kineske vlade. Tamo il ces da se povinujes njihovom rezimu ili si nadrljao.
[ Nedeljko @ 26.05.2019. 22:16 ] @
Naravno da je Google bio sposoban da sprovede zakone o cenzuri ako hoće.
Citat:
python_freak: Tamo il ces da se povinujes njihovom rezimu ili si nadrljao.

A gde je drugačije?
[ calexx @ 26.05.2019. 22:28 ] @
Kako gde, pa u najdemokraCkijoj zemlji, ako predsednik naredi da moraju da prekinu saradnju sa nekom firmom, oni mogu sami da odluče da li je tako. Ili ne mogu? Da je kineska vlada naredila nekoj firmi da prekine saradnju sa nekom američkom firmom, odmah bi svi brujali o komunjarskom diktatorstvu.
[ mjanjic @ 27.05.2019. 07:15 ] @
A kad je u pitanju SAD, nije diktatura, nego briga za nacionalnu bezbednost?

Pa tako su pre više godina zaustavili kupovinu neke velike rafinerije nafte od strane kineza. Kad oni treba da kupuju firme po svetu, to je slobodno tržište i protok kapitala, a kad neko treba da kupi nešto kod njih, onda je to problem nacionalne bezbednosti.

Na sličan način sve i svašta u svetu proglašavaju svojim nacionalnim interesom, a drugim državama i narodima uskraćuju borbu za nacionalne interese čak i unutar granica te države.
[ bachi @ 27.05.2019. 07:22 ] @
cUlex objasnio.
[ bojan_bozovic @ 27.05.2019. 08:07 ] @
Citat:
mjanjic:
A kad je u pitanju SAD, nije diktatura, nego briga za nacionalnu bezbednost?

Pa tako su pre više godina zaustavili kupovinu neke velike rafinerije nafte od strane kineza. Kad oni treba da kupuju firme po svetu, to je slobodno tržište i protok kapitala, a kad neko treba da kupi nešto kod njih, onda je to problem nacionalne bezbednosti.

Na sličan način sve i svašta u svetu proglašavaju svojim nacionalnim interesom, a drugim državama i narodima uskraćuju borbu za nacionalne interese čak i unutar granica te države.


Cuj, smeta im moguci backdoor u Huawei opremi, samo je dovoljno da ne kupuju ni oni ni njihovi saveznici, ali ne moraju sankcije da udare, a koliko oni prikupljaju podataka preko Google-a i Facebook-a i to pravdaju nekom borbom protiv terorizma i bogu je tesko! Nedavno sam doznao, i pored toga sto iskljucim GPS na telefonu Google moze i dalje da prikuplja podatke, tako da neko u Google-u ili nekoj americkoj vladinoj agenciji moze imati sve podatke o mom kretanju samo ukoliko to zeli, i nema mogucnosti da ja ne saljem te podatke dok je telefon ukljucen. Znam dobro da je Google zainteresovan za moje podatke, a koliko imam razloga da strahujem od kineskih tajnih sluzbi nisam siguran.
Sto se "Huawei OS" tice, zivo me zanima sta ce napraviti Kinezi i koliko ce to biti uskladjeno sa postojecim aplikacijama za Android.
[ python_freak @ 27.05.2019. 08:52 ] @
Citat:
Nedavno sam doznao, i pored toga sto iskljucim GPS na telefonu Google moze i dalje da prikuplja podatke


Jel mislis na guglov SensorVault, gde cuvaju podatke o tvojoj kretnji zadnjih 10 godina. Jos kad sam cuo da aktivno saradjuju sa "sprovodiocima zakona"...
Na to dodaj jos i njihov dosadasnji monopol u android svetu gde da bi proizvodjac telefona dobio licencu za play-store morao bi da unapred instalira ostale guglove aplikacije.
A digla se tolika prasina oko Huawei-ja... tako da se slazem sa ostalim komentarima na ovu temu.
[ Nedeljko @ 27.05.2019. 09:16 ] @
Citat:
bachi: cUlex objasnio.

Izvini, glup sam. Ko je cUlex?
Citat:
bojan_bozovic: Nedavno sam doznao, i pored toga sto iskljucim GPS na telefonu Google moze i dalje da prikuplja podatke, tako da neko u Google-u ili nekoj americkoj vladinoj agenciji moze imati sve podatke o mom kretanju samo ukoliko to zeli, i nema mogucnosti da ja ne saljem te podatke dok je telefon ukljucen.

Ni za navigaciju nije neophodan GPS. Dovoljno je da izmere koliko si blizu kojim baznim stanicama.
[ SASA M. @ 27.05.2019. 10:00 ] @
mozda je ovo jedan deo slagalice u ovoj igri...

https://www.bloomberg.com/news...okes-talk-of-trade-retaliation

nash prijatelj obisao malo fabriku da vidi kako zive i rade ljudi u toj fabrici. sasvim slucajno ta fabrika proizvodi retke metale koje usa uvozi tj ne prodaju im se direkno sirovine vec kroz prozivode koje se prave u kini. ovo mu dodje zanimljivije od ovih popularnih serija na hbo. jos se ne vidi ko ce koga da ubije da zauzme tron... ;0
[ gilopile @ 27.05.2019. 10:51 ] @
cUlex = Ćalexx
[ ademare @ 27.05.2019. 13:35 ] @
Ima tu dosta stvari , koje pokazuju da je tzv. embargo , u stvari Ekonomska budalastina i da Ekonomija i tzv. deficit u uvozu nije cilj .

Najbolji primer je izvikani Iphone . Sta se dogadja sa njim ? Primer je malo stariji kada je bio aktuelan model 7 . Izracunato je da je proizvodna cena bila oko 240 US$ .

Medjutim Kinezima je od te sume islo samo nesto oko 8 % ! Znaci direktno Kinezima . Jer je sve ostalo bilo kao sto se FIAT " pravi " u Srbiji ! Uveze se delova za na primer 15.000 Eura , a onda se izveze gotov za 16.000 . I onda se trubi FIAT izvozi milijardu itd . a u stvari samo je delic nova vrednost Srbije , sve ostalo je uvoz .

Iphone je ista situacija . Kinezima ostaju mrvice , mada nisu svi delovi USA , vec i Tajvan, Koreja itd . Ali se zato cela suma na Kraju belezi kao Kineski izvoz gotovog Iphona .


Druga novija stvar su Twitovi , ovog predsednika - Klovna . Zna se da je to njegov osnovni vid komunikacije . Film je sa Youtuba ako nekog zanima postavicu link . Film je star 15-tak dana , twitovi , malo stariji .

Tu Tramp otvoreno pise , da mu je cilj povlacenje , najbolje svih USA kompanija iz Kine ! Nije vazno , ne moraju da se vrate u USA , samo da idu iz Kine .

Tu bi bila i neka sustina svega ovoga .
[ Panta_ @ 27.05.2019. 13:37 ] @
Citat:
Kako gde, pa u najdemokraCkijoj zemlji, ako predsednik naredi da moraju da prekinu saradnju sa nekom firmom, oni mogu sami da odluče da li je tako.

Grešiš, najdemokratskija država je ona u kojoj predCednik nakon povratka iz "bratske" Kine kaže, "Građani treba da budu zadovoljni koliko dobro žive! Uvodim KINESKI JEZIK u škole. U škole ćemo da uvodimo više kineskog jezika. Nek se ljuti ko hoće i koliko hoće." U prevodu, ko vas je*e, biće onako kako ja kažem.

Naredna mera, zabrana iPhonea i Androida, samo Huawei na kineskom.
[ calexx @ 27.05.2019. 16:35 ] @
Mislio sam na onu koju svi (verovatno i ovde) smatraju najdemokratskijom a ako bismo gledali šta se sve uvodi i na koje načine, mi bi i dalje bili sitna riba. Samo što kod nas svi bruje o tome a tamo niko neće da piše, ćute i rade. Možda i ne smeju.
Citat:
gilopile:
cUlex = Ćalexx
A ko je Ćalexx??
[ gilopile @ 27.05.2019. 17:34 ] @
Aha, sorry, omaklo mi se `Ć` umesto C :)
[ calexx @ 27.05.2019. 18:05 ] @
Pa bar nekad da koristiš naša slova. ;)
[ bachi @ 27.05.2019. 18:09 ] @
calexx je dobio nadimak cUlex, što znači komarac, jer je dosadan ko dijareja na SBB forumu bio iako već godinama koristi exe-net. :D
[ calexx @ 27.05.2019. 18:11 ] @
Pa da, nadimak koji forsirate samo vas dvojica okorelih sbb-ovaca.
[ bachi @ 27.05.2019. 18:17 ] @
Ali nije da nije zasluženo. :D
[ gilopile @ 27.05.2019. 18:36 ] @
Ma ne koristim nasa slova, mrzelo me da uvozim pa sam proguglao `Ć` :D :D
[ calexx @ 27.05.2019. 19:46 ] @
Omaklo ti a priznaješ da si guglao za slovo. Znači sa namerom. ;)

A što se bačijevih ideja tiče, nikada nisam bio ni na kopernikusu ni na RV, nikada nisam imao led teve, nikada nisam upoznao ni Trampa pa ipak pišem u svim tim temama. SBB jesam koristio i znam mnogo toga pa reko da pomognem gde i kad mogu. ;)
[ gilopile @ 27.05.2019. 20:31 ] @
Sve je s namerom, de ne :D

Pola sata sam googlao za `Ć`, nikako da izadje prokleto slovo :)
[ Whitewater @ 28.05.2019. 18:18 ] @
stvar je sasvim prosta.

Decenijama su zapadne kompanije odvlacile proizvodnju u Kinu farbajuci domace birace raznoraznim izgovorima. E sad kad je na zapadu feces krenuo da se penjucka prema fan-u polako, tipa gomila i gomila nezaposlenih ljudi bez sanse da nadju nesto drugo...

ali globalisti su madjionicari... just wait...