[ Nedeljko @ 26.05.2019. 13:42 ] @
Svi smo čuli za američke sanskcije protiv Huawei-a, po kojima će Google-ove usluge biti nedostupne za buduće Huawei telefone.

Ne znam da li se to odnosi i na Facebook, Microsoft, Twitter, Instagram i druge američke pružaoce usluga. U svakom slučaju, po komentarima na portalima čitam neke zablude.


1. Kina je navodno svojevremeno zabranila Google-u poslovanje u Kini.

Ne, Google je sam otišao, a Kina nikada nije donela nikakvu odluku koja na bilo koji način izdvaja Google od ostalih. Kina ima zakone koji se jednako odnose na sve koji posluju u Kini, pa i na Google. Google je mogao da nastavi da posluje u Kini po važećim pravnim normama. Međutim, Google se ne slaže sa internet cenzurom, koju kineske norme predviđaju. Google je tražio od Kine da ukine internet cenzuru i najavio da će u protivnom napustiti Kinu. Pošto Kina nije ukinula internet cenzuru, Google je zbog političkih neslaganja napustio Kinu.

Ni meni se ne sviđa internet cenzura, ali to ne znači da mi Kina zabranjuje da je posetim.


2. Huawei ne može da proizvede dobar OS i da ga progura. Nisu uspeli intel (Tizen), RIM (blackberry), Mozilla Foundation (FirefoxOS) i drugi.

Huawei treba da uzme AOSP ili Lineage OS i da ne unosi promene koje narušavaju kompatibilnost.


3. Huawei-ev OS neće moći da pokreće android aplikacije.

Ako Huawei preuzme AOSP (ili Lineage OS), što jeste plan, ne znam koje to tačno komponente fale za pokretanje android aplikacija. Kakva su iskustva onih koji koriste Lineage OS?


4. Ovo će pokazati kakve koristi imamo od toga što je android open source.

Zapravo, AOSP je open source, ali ne i free software. U svakom slučaju, sada ćemo videti značaj razlike između open source modela, kome AOSP pripada i free software filozofije, kojij AOSP ne pripada, odnosno da li je RMS u pravu ili su u pravu njegovi kritičari, koji smatraju da on preteruje. Da pojasnim razliku između dva modela.

Open source je model razvoja koji se odnosi samo na način licenciranja, kako bi olakšao saradnju između autora, olakšao korišćenje softvera i poboljšao razmenu znanja. Tolerantan je prema softveru koji nije open source. Definicija se može pročitati ovde.

Free software philosophy je etička teorija, koja se odnosi na plasman softvera u celini, a ne samo na način licenciranja. Obuhvata open source zahteve za licenciranjem, ali takođe tvrdi da se korisnici mogu ugroziti i na druge načine. Propoveda slobodu i nije tolerantna prema softveru koji nije free software, smatrajući ga društveno destruktivnim. Više se može pročitati ovde.


Zaključak: Ako ne dođe do dogovora između SAD i Huawei-ja koji će promeniti postojeće stanje, ovaj događaj će na neki biti veoma značajan za IT scenu, a biće značajan i za političku scenu. RMS je na testu, open source je na testu, smanjenje zavisnosti od SAD je na testu, Kina je na testu, a čak su i SAD na testu.

[Ovu poruku je menjao Nedeljko dana 26.05.2019. u 19:52 GMT+1]
[ ademare @ 26.05.2019. 16:10 ] @
1. Razlog zasto nema Googla u Kini , nije previse bitan . Bitno je da se bez njega moze .

2. i 3. Ove dve tacke su povezane . U drugoj se pominju OS koji nisu uspeli na trzistu . Najznacajniji koji nije uspeo je WIN ! Kada NOKIA kao ime i MS kao vlasnik nisu uspeli da proguraju svoj proizvod , onda se moze zakljuciti da na trzistu nema mesta za 3. OS .

Tako da jedina sansa je da Huawei napravi "svoj" OS koji ce biti 100 % kompatibilan sa Androidom . To podrazumeva da svi programi rade bez ikakvih izmena .

Da li ce to uspeti , to cemo videti . Ukoliko uspeju bice dobro za njih i njihove korisnike , ako ne uspeju u tome , mogu da se slikaju na ne Kineskom trzistu .

Zato su i objavili da njihov OS startuje prvo u Kini do kraja godine . Kako kineska drzava ima udela u najvaznijim firmama , lako moze da donese odluku o stimulaciji novog OS-a , pa da on ne bude samo Huaweiev , vec Kineski OS .
[ Nedeljko @ 26.05.2019. 17:35 ] @
Da li ste za crvenu ili plavu pilulu?
[ Nedeljko @ 26.05.2019. 17:50 ] @
Citat:
ademare: Najznacajniji koji nije uspeo je WIN ! Kada NOKIA kao ime i MS kao vlasnik nisu uspeli da proguraju svoj proizvod , onda se moze zakljuciti da na trzistu nema mesta za 3. OS.


E, ovde si potpuno u pravu. Gde njega da zaboravim! Dakle, MS, kao najveći softverski gigant, nije uspeo da napravi ekosistem, a pravili su zajebane aplikacije za WP koje su mu davale prednost, i bilo je olakšano pravljenje programa za Windows i Windows Phone i ništa.
[ python_freak @ 26.05.2019. 22:10 ] @
Google je bio spreman da se povinuje kineskom rezimu i razvije search engine aplikaciju koja bi bila kompatibilna sa kineskim drzavnim odredbama o cenzuri.
Naime bio je skopljen tajni dogovor o kreiranju prototipa koji je nazvan Dragonfly. Ne znam kada je tacno dogovor sklopljen, ali je procureo u javnost 2018,
jer neki zaposleni bio protiv toga. A nedugo posle tog projekat je bio ugasen navodno jer su gomila guglovih najvaznijih inzinjera pretili da ce napusti kompaniju.

A ako se dobro secam MS sa njihovim Bingom se odma dogovorio i slozio o cenzurisanju xD

A sto se tice Huawei kompanije, za njih se zna da direktno rade u interesu kineske vlade. Tamo il ces da se povinujes njihovom rezimu ili si nadrljao.
[ Nedeljko @ 26.05.2019. 22:16 ] @
Naravno da je Google bio sposoban da sprovede zakone o cenzuri ako hoće.
Citat:
python_freak: Tamo il ces da se povinujes njihovom rezimu ili si nadrljao.

A gde je drugačije?
[ calexx @ 26.05.2019. 22:28 ] @
Kako gde, pa u najdemokraCkijoj zemlji, ako predsednik naredi da moraju da prekinu saradnju sa nekom firmom, oni mogu sami da odluče da li je tako. Ili ne mogu? Da je kineska vlada naredila nekoj firmi da prekine saradnju sa nekom američkom firmom, odmah bi svi brujali o komunjarskom diktatorstvu.
[ mjanjic @ 27.05.2019. 07:15 ] @
A kad je u pitanju SAD, nije diktatura, nego briga za nacionalnu bezbednost?

Pa tako su pre više godina zaustavili kupovinu neke velike rafinerije nafte od strane kineza. Kad oni treba da kupuju firme po svetu, to je slobodno tržište i protok kapitala, a kad neko treba da kupi nešto kod njih, onda je to problem nacionalne bezbednosti.

Na sličan način sve i svašta u svetu proglašavaju svojim nacionalnim interesom, a drugim državama i narodima uskraćuju borbu za nacionalne interese čak i unutar granica te države.
[ bachi @ 27.05.2019. 07:22 ] @
cUlex objasnio.
[ bojan_bozovic @ 27.05.2019. 08:07 ] @
Citat:
mjanjic:
A kad je u pitanju SAD, nije diktatura, nego briga za nacionalnu bezbednost?

Pa tako su pre više godina zaustavili kupovinu neke velike rafinerije nafte od strane kineza. Kad oni treba da kupuju firme po svetu, to je slobodno tržište i protok kapitala, a kad neko treba da kupi nešto kod njih, onda je to problem nacionalne bezbednosti.

Na sličan način sve i svašta u svetu proglašavaju svojim nacionalnim interesom, a drugim državama i narodima uskraćuju borbu za nacionalne interese čak i unutar granica te države.


Cuj, smeta im moguci backdoor u Huawei opremi, samo je dovoljno da ne kupuju ni oni ni njihovi saveznici, ali ne moraju sankcije da udare, a koliko oni prikupljaju podataka preko Google-a i Facebook-a i to pravdaju nekom borbom protiv terorizma i bogu je tesko! Nedavno sam doznao, i pored toga sto iskljucim GPS na telefonu Google moze i dalje da prikuplja podatke, tako da neko u Google-u ili nekoj americkoj vladinoj agenciji moze imati sve podatke o mom kretanju samo ukoliko to zeli, i nema mogucnosti da ja ne saljem te podatke dok je telefon ukljucen. Znam dobro da je Google zainteresovan za moje podatke, a koliko imam razloga da strahujem od kineskih tajnih sluzbi nisam siguran.
Sto se "Huawei OS" tice, zivo me zanima sta ce napraviti Kinezi i koliko ce to biti uskladjeno sa postojecim aplikacijama za Android.
[ python_freak @ 27.05.2019. 08:52 ] @
Citat:
Nedavno sam doznao, i pored toga sto iskljucim GPS na telefonu Google moze i dalje da prikuplja podatke


Jel mislis na guglov SensorVault, gde cuvaju podatke o tvojoj kretnji zadnjih 10 godina. Jos kad sam cuo da aktivno saradjuju sa "sprovodiocima zakona"...
Na to dodaj jos i njihov dosadasnji monopol u android svetu gde da bi proizvodjac telefona dobio licencu za play-store morao bi da unapred instalira ostale guglove aplikacije.
A digla se tolika prasina oko Huawei-ja... tako da se slazem sa ostalim komentarima na ovu temu.
[ Nedeljko @ 27.05.2019. 09:16 ] @
Citat:
bachi: cUlex objasnio.

Izvini, glup sam. Ko je cUlex?
Citat:
bojan_bozovic: Nedavno sam doznao, i pored toga sto iskljucim GPS na telefonu Google moze i dalje da prikuplja podatke, tako da neko u Google-u ili nekoj americkoj vladinoj agenciji moze imati sve podatke o mom kretanju samo ukoliko to zeli, i nema mogucnosti da ja ne saljem te podatke dok je telefon ukljucen.

Ni za navigaciju nije neophodan GPS. Dovoljno je da izmere koliko si blizu kojim baznim stanicama.
[ SASA M. @ 27.05.2019. 10:00 ] @
mozda je ovo jedan deo slagalice u ovoj igri...

https://www.bloomberg.com/news...okes-talk-of-trade-retaliation

nash prijatelj obisao malo fabriku da vidi kako zive i rade ljudi u toj fabrici. sasvim slucajno ta fabrika proizvodi retke metale koje usa uvozi tj ne prodaju im se direkno sirovine vec kroz prozivode koje se prave u kini. ovo mu dodje zanimljivije od ovih popularnih serija na hbo. jos se ne vidi ko ce koga da ubije da zauzme tron... ;0
[ gilopile @ 27.05.2019. 10:51 ] @
cUlex = Ćalexx
[ ademare @ 27.05.2019. 13:35 ] @
Ima tu dosta stvari , koje pokazuju da je tzv. embargo , u stvari Ekonomska budalastina i da Ekonomija i tzv. deficit u uvozu nije cilj .

Najbolji primer je izvikani Iphone . Sta se dogadja sa njim ? Primer je malo stariji kada je bio aktuelan model 7 . Izracunato je da je proizvodna cena bila oko 240 US$ .

Medjutim Kinezima je od te sume islo samo nesto oko 8 % ! Znaci direktno Kinezima . Jer je sve ostalo bilo kao sto se FIAT " pravi " u Srbiji ! Uveze se delova za na primer 15.000 Eura , a onda se izveze gotov za 16.000 . I onda se trubi FIAT izvozi milijardu itd . a u stvari samo je delic nova vrednost Srbije , sve ostalo je uvoz .

Iphone je ista situacija . Kinezima ostaju mrvice , mada nisu svi delovi USA , vec i Tajvan, Koreja itd . Ali se zato cela suma na Kraju belezi kao Kineski izvoz gotovog Iphona .


Druga novija stvar su Twitovi , ovog predsednika - Klovna . Zna se da je to njegov osnovni vid komunikacije . Film je sa Youtuba ako nekog zanima postavicu link . Film je star 15-tak dana , twitovi , malo stariji .

Tu Tramp otvoreno pise , da mu je cilj povlacenje , najbolje svih USA kompanija iz Kine ! Nije vazno , ne moraju da se vrate u USA , samo da idu iz Kine .

Tu bi bila i neka sustina svega ovoga .
[ Panta_ @ 27.05.2019. 13:37 ] @
Citat:
Kako gde, pa u najdemokraCkijoj zemlji, ako predsednik naredi da moraju da prekinu saradnju sa nekom firmom, oni mogu sami da odluče da li je tako.

Grešiš, najdemokratskija država je ona u kojoj predCednik nakon povratka iz "bratske" Kine kaže, "Građani treba da budu zadovoljni koliko dobro žive! Uvodim KINESKI JEZIK u škole. U škole ćemo da uvodimo više kineskog jezika. Nek se ljuti ko hoće i koliko hoće." U prevodu, ko vas je*e, biće onako kako ja kažem.

Naredna mera, zabrana iPhonea i Androida, samo Huawei na kineskom.
[ calexx @ 27.05.2019. 16:35 ] @
Mislio sam na onu koju svi (verovatno i ovde) smatraju najdemokratskijom a ako bismo gledali šta se sve uvodi i na koje načine, mi bi i dalje bili sitna riba. Samo što kod nas svi bruje o tome a tamo niko neće da piše, ćute i rade. Možda i ne smeju.
Citat:
gilopile:
cUlex = Ćalexx
A ko je Ćalexx??
[ gilopile @ 27.05.2019. 17:34 ] @
Aha, sorry, omaklo mi se `Ć` umesto C :)
[ calexx @ 27.05.2019. 18:05 ] @
Pa bar nekad da koristiš naša slova. ;)
[ bachi @ 27.05.2019. 18:09 ] @
calexx je dobio nadimak cUlex, što znači komarac, jer je dosadan ko dijareja na SBB forumu bio iako već godinama koristi exe-net. :D
[ calexx @ 27.05.2019. 18:11 ] @
Pa da, nadimak koji forsirate samo vas dvojica okorelih sbb-ovaca.
[ bachi @ 27.05.2019. 18:17 ] @
Ali nije da nije zasluženo. :D
[ gilopile @ 27.05.2019. 18:36 ] @
Ma ne koristim nasa slova, mrzelo me da uvozim pa sam proguglao `Ć` :D :D
[ calexx @ 27.05.2019. 19:46 ] @
Omaklo ti a priznaješ da si guglao za slovo. Znači sa namerom. ;)

A što se bačijevih ideja tiče, nikada nisam bio ni na kopernikusu ni na RV, nikada nisam imao led teve, nikada nisam upoznao ni Trampa pa ipak pišem u svim tim temama. SBB jesam koristio i znam mnogo toga pa reko da pomognem gde i kad mogu. ;)
[ gilopile @ 27.05.2019. 20:31 ] @
Sve je s namerom, de ne :D

Pola sata sam googlao za `Ć`, nikako da izadje prokleto slovo :)
[ Whitewater @ 28.05.2019. 18:18 ] @
stvar je sasvim prosta.

Decenijama su zapadne kompanije odvlacile proizvodnju u Kinu farbajuci domace birace raznoraznim izgovorima. E sad kad je na zapadu feces krenuo da se penjucka prema fan-u polako, tipa gomila i gomila nezaposlenih ljudi bez sanse da nadju nesto drugo...

ali globalisti su madjionicari... just wait...
[ Nedeljko @ 20.08.2019. 16:53 ] @
I tako, u ponedeljak su trebale da stupe na snagu američke sankcije protiv Huawei-ja, ali su SAD to odložile za 90 dana.

Tako će SAD biti sve manje ozbiljno shvatane kada je Kina u pitanju.
[ Ivan Dimkovic @ 20.08.2019. 17:54 ] @
Taman posla da se ugrozi Black Friday sa povecanim cenama robe iz Kine :-)
[ Whitewater @ 20.08.2019. 22:14 ] @
svi govore o deficitu SAD sa Kinom, a malo se govori da SAD u zamenu za novac dobija robu i uslugu, ali uglavnom robu. Npr ja sam nedavno kupio neki 40inch TV i platio ga $119 koji su otisli u kinu, ali meni je iz Kine stigao TV, ne znam sta sam ja tu na nekom gubitku !?

Sa druge strane imamo politiku. Kina je ojacala i ispoljava imperijalne ambicije. Naravno da SAD kao vodeca sila ce na svaki nacin pokusati da spreci da je Kina skine sa vrha. Haha, a ako mislite da je jacanje Kine nesto sto se sa spokojstvom gleda u za vecinu vas voljenoj Rusiji... well, ne volim da pisam po necijoj paradi, ali da sam Rus ja bih se porilicno zabrinuo. Recimo... za Sibir i daleki istok !
[ Nedeljko @ 20.08.2019. 22:55 ] @
Ma, kakav Sibir i daleki istok. Granice ostaju tu gde jesu. Ni Amerikanci ih nisu pomerali. Imaju pretenzija prema sibirskim bogatstvima, ali sasvim druge prirode. Obama je povodom aneksije Krima rekao da je vreme teritorijalnog širenja prošlo. Sada se vlada na drugi način.

Da sam ja Rus, zabrinuo bih se zato što

1. Rusija nema nenamensku privredu koja valja,
2. funkcionisanje države je zasnovano na jednoj ličnosti, a ne na institucijama i funkcionalnom sistemu.
[ Whitewater @ 20.08.2019. 23:11 ] @
mislio sam na opasnost po Rusiju od daljeg jacanja Kine.
[ Nedeljko @ 21.08.2019. 11:57 ] @
Ta opasnost ne postoji.

Kinezi razmišljaju na drugi način od Amerikanaca. Imaju drugačiju istoriju i kulturu.

Svakako će širiti svoj uticaj u svetu, ali ne na način kao SAD i zapadna kultura uopšte.

Zapadna kultura je to činila po sistemu "zgrabi dok možeš, pljačkaj, otimaj". Kinezi razmišlaju drugačija - na minimum 100 godina unapred, a to se postiže razmišljanjem u terminima fundamentalnih pojmova.
[ dr0id @ 21.08.2019. 15:56 ] @
Ma da. Kinezi su andjeli. Ne bi oni. To kako se ponasaju prema svojim gradjanima/radnicima/saradnicima ne znaci da bi bili takvi (i gori) i prema drugima. Ma jok.
[ Nedeljko @ 21.08.2019. 16:05 ] @
Ne radi se o tome da su "anđeli", već da hoće da šire uticaj u svetu na duge staze, a ne da se posvađaju sa svima živima kao Slobodan Milošević.

Nisu vladari bili anđeli, pa su se sistemi menjali. Propalo je robovlasništvo, propao je feudalizam itd. Idemo dalje.
[ ademare @ 21.08.2019. 16:44 ] @
Kinezi tek treba da pokazu svoju Miroljubivost !

Dosadasnja praksa i novija Istorija , ne ukazuje na bilo kakvu miroljubivost !

Naime u javnosti je malo poznato , ali PRC ili NR Kina je vodila nekoliko Osvajackih ratova !

NR Kina je napala i ratovala sa SSSR-om ! Napala i ratovala sa Indijom ! Napala i ratovala sa Vijetnamom !!

Sve su to ozbiljni ratovi , za koje se u Srbiji gotovo i ne zna ! Tek je po raspadu SSSR-a , samostalna Rusija smirila situaciju , inace je Kina stalno odrzavala ratno stanje !

Napad na Indiju , takodje ! Sa Indijom Nikada nisu ni izgladjeni odnosi , i samo u Bolesnoj masti , Mire Markovic , trovana je ovdasnja javnost , o " savezu Kine i Indije " koji ce pokazati Americi !

Rat sa Vijetnamom , je takodje cisti osvajacki rat i odnosi Kine i Vijetnama , su i dalje veoma losi !

Gde se ogleda " miroljubivost " Kine ? U ratovima ?
[ Nedeljko @ 21.08.2019. 17:00 ] @
Ne ulazeći u pitanja obaveštenosti člana ademare, koji je na forumu MadZone tvrdio da je pun službeni naziv šire verske zajednice kojoj pripada Srpska pravoslavna crkva zapravo "Katolička crkva", a ne "Vaseljenska pravoslavna crkva", moj komentar je da

nisam nigde pominjao miroljubivost.

Nisu ni veliki carevi bili miroljubivi, pa su se sistemi menjali, tako da danas živimo u daleko humanijem društvu od onog koje je bilo u starom Rimu ili u srednjovekovnoj Evropi (gdegod), na primer.
[ ademare @ 21.08.2019. 18:02 ] @
Ti si se u toj temi na Mad zone bas Pokazao !

Prvo si sirio Bajke o Svetom Savi , posle si " nasao sebe " u prici o Konju ucitelju gospodje Djokovic ? Onda nisi znao da u nazivu Pravoslavnih crkava postoji rec Chatolic itd .

Tako ovde Nisi znao da je Kina vodila Osvajacke , Napadacke ratove sa najznacajnijim susedima ?

Ovde nisi pomenuo rec Miroljubivost , ali si pisao da je Kina drugacija od Amerike ?

Za Ameriku valjda svako zna da Nije Miroljubiva ?

A Kina je velis drugacija ? To znaci da je Miroljubiva ! Jer je drugacija .
[ Nedeljko @ 22.08.2019. 01:15 ] @
Citat:
ademare: Za tvoju informaciju , ne postoji nikakva Pravoslavna crkva ! To je onako narodni izraz . Ono sto mi nazivamo "pravoslavna " je u stvari Katolicka crkva ! Pravi naziv za pravoslavnu crkvu je Katolicka , proveri na netu ! Katolicka je rec Grckog porekla i osporava se Rimskoj crkvi Katolicizam ! Tako da ti govoris i razmisljas pogresno koristeci neke narodne nazive , a ne prave zvanicne Teoloske termine . Narodni termini nisu validni .

Koliko treba biti lud, pa tvrditi ovako nešto.

Da vidimo dalje logiku člana ademare
Citat:
ademare: Tako ovde Nisi znao da je Kina vodila Osvajacke , Napadacke ratove sa najznacajnijim susedima ?

Ovde nisi pomenuo rec Miroljubivost , ali si pisao da je Kina drugacija od Amerike ?

Za Ameriku valjda svako zna da Nije Miroljubiva ?

A Kina je velis drugacija ? To znaci da je Miroljubiva ! Jer je drugacija .

Dakle, nisam napisao ni da je Kina imala osvajačke ratove, ni da ih nije imala.

A ako se A i B (intenzionalno) razlikuju, to ne znači da se razlikuju po svim osobinama, već po barem jednoj.

Kina razmišlja na duge staze, što se postiže isključivo razmišljanjem u terminima fundamentalnih pojmova. Kome nije jasno šta to znači, šta da mu radim.
[ ademare @ 22.08.2019. 01:46 ] @
Nista nisi napisao jer Nista nisi Znao o tome .

Ni tamo i ovde , kolicina znanja i Nivo znanja koji pokazujes u temama u kojima ucestvujes je Jadan !

Primeti se da uvek izbegavas odgovore !

Uvek na pitanja , odgovaras Pitanjem !

Da li mislis da se to ne Vidi ? Suvise je providno !

A ovo sto citiras je napisano da izazove reakciju ! Koja je kod tebe izostala, jer Pojma nemas ni sta tu pise , niti u drugim postovima !

Ovo za Kinu opet pokuvas da se izvadis svojim Neznanjem !
[ Nedeljko @ 22.08.2019. 10:07 ] @
Citat:
ademare: Nista nisi napisao jer Nista nisi Znao o tome .

Tema nije da li je Kina vodila osvajačke ratove.
Citat:
ademare: Ni tamo i ovde , kolicina znanja i Nivo znanja koji pokazujes u temama u kojima ucestvujes je Jadan !

Tvoj pravopis govori o tome koliko si načitan. Osim toga, linkovao sam tvoju budalaštinu o tome da se šira verska zajednica kojoj pripada SPC zapravo zove "Katolička crkva", koji pokazuje tvoj nivo znanja. Takođe, demonstrirao si logike (ako se A i B razlikuju, onda se razlikuju po svim svojstvima!).
Citat:
ademare: Primeti se da uvek izbegavas odgovore !

Uvek na pitanja , odgovaras Pitanjem !

Da li mislis da se to ne Vidi ? Suvise je providno !

Ovo je laž koju svako vidi iz poruka.
Citat:
ademare: A ovo sto citiras je napisano da izazove reakciju ! Koja je kod tebe izostala, jer Pojma nemas ni sta tu pise , niti u drugim postovima !

Citirao sam zbog drugih članova, da znaju šta da očekuju kada vide da je potpisnik poruke ademare.
Citat:
ademare: Ovo za Kinu opet pokuvas da se izvadis svojim Neznanjem !

Ovo se ne piše ovako kako si napisao, a takođe ne spada u temu.
[ Nedeljko @ 22.08.2019. 12:42 ] @
Da se vratim na temu.

Dakle, Kineska i američka kultura svakako nisu iste. Nisu ni približne starosti i obe kulture su u skladu sa svojom istorijom i starošću.

Iz crtanih filmova WB-a i MGM-a vidimo da je američki ideal iživljavanje nad drugim, a da taj drugi ne može ništa. Takvi crtanio filmovi nisu niti zabranjeni, niti postoji makar i verbalna državna osuda takvih crtanih filmova za decu, niti društvo bojkotuje takve crtane filmove. Jednostavno, oni imaju prođu bez glasa protiv.

Naravno, postoji Walt Disney, koji propagira drugačije stavove, kojima u osnovi ismeva ljudske mane, pre svega pohlepu. Mada ništa nije savršeno, Walt Disney mi se mnogo više sviđa u tom pogledu od WB-a i MGM-a, a američka kultura je takođe iznedrila i FOSS i štošta drugo.

Sa druge strane, Kineze druge kulture i drugi narodi ne interesuju. Prodavnice u Srbiji u vlasništvu Kineza prodaju isključivo robu uvezenu iz Kine. Imaju težnju da budu samodovoljni i da šire uticaj ne primajući ništa.

Američki turista koji poseti Srbiju će reći npr. "što je dobra ova šljivovica" ili će pohvaliti nešto drugo što mu se dopadne. To je za njih normalno da žele da vide bogatstvo celog sveta i da žele da sve to imaju u Americi, što podrazumeva integraciju vrednosti drugih kultura u američku kulturu, sve dok su te vrednosti kompatibilne sa američkom kulturom.

Kineskom turisti pak neće valjati ništa što nije kinesko ili barem isto kao kinesko.

Japanac, Evropljanin ili Amerikanac kada pravi nešto, pravi na osnovu nečega postojećeg, što ne mora biti domaće, dok se Kinez trudi da napravi isključivo na osnovu kineskog, što nije baš u duhu saradnje i razmene sa drugima.
[ Branimir Maksimovic @ 22.08.2019. 12:49 ] @
"Japanac, Evropljanin ili Amerikanac kada pravi nešto, pravi na osnovu nečega postojećeg, što ne mora biti domaće, dok se Kinez trudi da napravi isključivo na osnovu kineskog, što nije baš u duhu saradnje i razmene sa drugima."

To ne vazi za tehniku i medije.
[ Nedeljko @ 22.08.2019. 13:58 ] @
Za tehniku važi.

Nemac nema problem sa autsorsingom van EU. Kinez teži da izbegne autsorsing van Kine.
[ Branimir Maksimovic @ 22.08.2019. 15:43 ] @
Kakve to veze ima sa autsorsingom? Kinezi su poznati plagijatori svega i svacega...
A kako zamisljas autsorsing iz zemlje gde je plata 200$ u zemlju gde je plata recimo 2000$?
[ Nedeljko @ 22.08.2019. 15:55 ] @
Kinezi su sve manje plagijatori, a sve više IP sila. Standard im raste.

Prvo, mogu od većeg od sebe da kupuju komponente koje im trebaju.

Drugo, mogu manjima od sebe da daju da im rade delove projekta.

To rade zapadnjaci i Japanci kada imaju ekonomski interes.

To rade i Kinezi dok su tehnološki zavisni, pri čemu teže oslobađanju od toga.
[ Texas Instruments @ 22.08.2019. 20:03 ] @
https://www.techquila.co.in/chinese-gpu-as-fast-as-nvidia-gtx-1080/
[ Branimir Maksimovic @ 23.08.2019. 02:30 ] @
https://www.tomshardware.com/n...tx-1080-performance,40217.html
[ Steve Lonmo @ 26.08.2019. 08:55 ] @
Citat:
Nedeljko: Ma, kakav Sibir i daleki istok. Granice ostaju tu gde jesu.


Između Rusije i Kine ne postoji granica.
Ostala je nacrtana samo na mapama i u ostalim papirima.
[ Nedeljko @ 26.08.2019. 15:18 ] @
Mda. Mora da je tako.
[ Steve Lonmo @ 26.08.2019. 18:46 ] @
Zabajkalje i Mandžurija se pretvaraju u jedinstven ekonomski prostor od 2014, od potpisivanja ugovora vrednog 400 mlrd. dolara o isporuci ruskog gasa Kini. Ove godine je preko Amura pušten u promet jedan novi železničko-putni most, a drugi dužine 20 km se privodi kraju. Prvi litar gasa će kroz gasovod da poteče do kraja godine... Samo polako, molim. Bez nervoze i guranja. Doći će na red i vojni savez. To je još dalekovidi drug Staljin kapirao. Tramp je naš čovek, izabraćemo ga opet i za drugi mandat. Centar sveta polako pakuje kofere i seli se na istok. Srbski Četnici da narane svinje i ništa ne diraju. EU belčuga i dalje da prebrojava zlato popljačkano po kolonijama kao Kir Janja i da se bavi uspostavljanjem homoseksualizma u ideologiju i ostalim bitnim liberalnim temama, a posle da se češe.

Jel tako? Tako je! Haug.
[ Nedeljko @ 26.08.2019. 20:05 ] @
Ti sada pišeš o uspostavljanju i jačanju saradnje između Rusije i Kine, a ne o tome da će Kina da "ugrozi" Rusiju.

Sklapanje bilateralnih sporazuma bez pritisaka je nešto sasvim drugo. Onda ne možeš biti ugrožen, jer iz sporazuma možeš da izađeš kad hoćeš, ako hoćeš.

Citat:
Steve Lonmo: Tramp je naš čovek, izabraćemo ga opet i za drugi mandat.


Koji ste to vi?
[ mjanjic @ 26.08.2019. 20:43 ] @
Opet naši-vaši, mi-oni...

Trampu je dosta što ga stalno optužuju da mu je pomogla Rusija u predizbornoj kampanji, samo fali još mi tu da upadnemo sa podrškom...
Prvo, većina srba u SAD se nalazi u Čikagu i okoloni, a Hilari je i pobedila u državi Ilinoj sa oko 3090729 prema 2146015 glasova, tako da tu nema potrebe da lobiramo.
U onim državama gde su rezultati između kandidata demokrata i republikanaca tesni (tzv. swing-states), a gde se i odvija najveći deo kampanje, srba nema u dovoljnom broju da odluče izbore.
Recimo, u Kaliforniji je isto pobedila Hilari sa oko 8700000 glasova prema 4480, a države u kojima je rezultat bio relativno blizu su (one sa 5 i više elektorskih glasova i razlikom oko 10% i manjom): Arizona, Kolorado, , Florida (112000 glasova razlike na 9.1 miliona onih koji su glasali), Džordžija, Ajova, Kanzas, Mičigen (11000 razlike na 4.5 miliona izašlih birača), Minesota (45000 razlike na 2.7 miliona izašlih), Nevada, Severna Karolina, Ohajo, Pensilvanija, Teksas, Virdžinija, Wiskonsin.

Na sledećim izborima će ove države biti u fokusu kampanje oba kandidata, i vrlo lako se može desiti da rezultat bude obrnut, pa čak i u polovini tih država da dobije kandidat demokrata, može dobiti izbore, jer je i Hilari nedostajalo oko 40 elektorskih glasova za pobedu.


Kako će ti izbori možda biti veoma tesni, bolje da se ne mešamo, jer ako budemo otvoreni podržavali kandidata koji na kraju izgubi, tek ćemo da nadrljamo, jer smo ionako u čabru, samo nam još i to fali.

A Dačića pod hitno smiriti ili skloniti, dovoljno je što je 90-ih "pomogao", ne mora opet.
[ Ajeje Bradzorf @ 27.08.2019. 18:28 ] @
Ko je kršten i dva puta bio na službi(liturgiji) zna da je pravoslavna crkva

Jedna sveta saborna i apostolska

Svako od ova četiri svojstva ima svoj smisao. Zadržimo se na prvom i trećem.

Crkva je jedna. Mi pravoslavci smatramo da je to naša crkva, tj. vaseljenska patrijaršija koja je nadređena za sve pravoslavne crkve(rusku, srpsku, grčku, bugarsku). Katolici(rimokatolici) to smatraju za sebe. Prosto, zar ne?

Sabornost ili katoličnost ili univerzalnost, a ne partikularnost. Dakle, pravoslavna crkva osporava katoličkoj sabornost, jer su otpali.

Ademare

Citat:

Ne razumes ! Pre raskola nije sve bilo Uniformno !


Ovo samo pokazuje da ti ne shvataš ništa, odnosno da te zbunjuju neki osnovni pojmovi vezani za crkvu. Ti tu nešto čeprkaš i tražiš, uhvatiš se za sopstveno pogrešno tumačenje nekog pojma, a onda nam "dokazuješ" nešto. Jedino što si dokazao je sopstveno neznanje.

Citat:

Postojale su razlike , kako u tumacenju pojedinih crkvenih dogmi , tako i vrsenju sluzbe , obredima itd .


Da postojale su razlike, ali mi nikako nije jasno kakve to ima veze sa nazivom crkve?

Citat:

Kada su te razlike postale nepremostive , nastao je raskid .


Vidi ovaj, ako ćemo da se gađamo tramvajima onda u redu, ali to nije nikakav raskid i tu se ogleda tvoje nerazumevanje. Nisu pre Hrista postojale dve crkve koje su se njegovim dolaskom ujedinile u jednu(Bože sačuvaj), a onda kako ti kažeš raskinule. U jednoj crkvi došlo je do podela, a svaki od tih delova za sebe tvrdi da je naslednik one jedne, svete, saborne i apostolske crkve. Shvataš?

Citat:

Za tvoju informaciju , ne postoji nikakva Pravoslavna crkva !


Hm, a kako bi je ti nazvao? Postoji li Vaseljenska Patrijaršija, baš me zanima šta imaš da kažeš.

Citat:

Ono sto mi nazivamo "pravoslavna " je u stvari Katolicka crkva !


Ne, nije. Katoličnost ili po srpski sabornost ili ako hoćeš univerzalnost je jedno od njenih svojstava. Možeš li da odvojiš objekat od njegovog svojstva?

Citat:

Pravi naziv za pravoslavnu crkvu je Katolicka , proveri na netu !


Evo trčim. Još jednom, katoličnost ili sabornost ili univerzalnost je jedno od svojstava crkve. Da li će biti u nazivu ili ne, nebitno.

Citat:

Katolicka je rec Grckog porekla i osporava se Rimskoj crkvi Katolicizam !


Aha, ako je katolička reč grčkog porekla, pretpostavljam da samo grčka pomesna crkva ima svojstvo sabornosti tj. katoličnosti. Pretpostavljam da na PBF jedva čekaju jednog ovakvog teologa i znalca klasičnih nauka da im otvori oči.

Uzgred, ne osporava se RKC nikakav katolicizam, nego katoličanstvo tj. sabornost.

Citat:

Tako da ti govoris i razmisljas pogresno koristeci neke narodne nazive , a ne prave zvanicne Teoloske termine . Narodni termini nisu validni .


Pravoslavna u nazivu nije nikakav teološki termin. Pravoslavlje ili ortodoksija je pravi način slavljenja Boga. Time se želelo da se napravi otklon od onih koji su otpali od crkve i ukaže na to gde i ko je crkva.

Što Se , Tvog Pravopisa , Tiče ! ? ! Mislim Da ! Bi , Zaista , Mogao ? Malo Da, Se Potrudiš! ? !

P.S. Isprika za off.

[Ovu poruku je menjao Ajeje Bradzorf dana 27.08.2019. u 20:07 GMT+1]