[ Rusi @ 13.07.2019. 18:01 ] @
Kako bi mogao na backup hdd-eu, koji ukljucim po potrebi preko rack-a na usb, da jedan ili vise foldera sifrujem gde ce me pitati nezavisno od toga gde ga prikljucim (desktop komp, laptop, tudji komp,...)? Da li je moguce to? Jel ima Win10 nesto tako ili mora neka aplikacija koja ce po potrebi morati biti instalirana na tom kompu gde cu ga pokretati hdd da bi to uradio?
[ bojan_bozovic @ 13.07.2019. 18:11 ] @
Ima, ako posedujes Professional verziju OS.

Desni klik na folder -> Properties -> Advanced dugme na prvoj 'General' stranici -> Encrypt contents to secure data checkbox.

Ako imas Home verziju OS, moras da koristis third party aplikaciju za to, recimo VeraCrypt. Pazi, Linux/*BSD nece moci da cita tako sifrovane foldere na Windows particijama, sto ti je mozda vazno.

Jos, uz takvu enkripciju, svako ko se loguje kao ti i ima tvoj password moze da cita fajlove u folderu, ali necitljivo je sa drugog kompjutera. Ako zelis da bude citljivo sa drugog kompjutera uz lozinku, koristi VeraCrypt.
[ Rusi @ 22.07.2019. 23:02 ] @
Hvala na objasnjenju.

Ovo sto me je pitao na sta se tacno odnosi?

[ bojan_bozovic @ 23.07.2019. 06:04 ] @
Napravi backup sertifikata za sifrovanje i kljuca na USB, tako da, ako ih izgubis, ipak mozes da procitas sifrovane podatke, jer je sifra sacuvana na USB.
[ DUSKEZ @ 23.07.2019. 12:47 ] @
Ne znam koliko ti mogu pomoci ali ja koristim folder guard aplikaciju na oba windowsa win7hp i win8.1 ali tu enkripcija vazi samo za taj os na odredjenom hd u.Iako si je zakljucao to vazi samo za taj hd na samo tom os u.Ali ako izvadis hd i prikljucis na fioku na usb nece biti zastite.Ja je koristim jel je jednostavna,mozda ne najbolja ali eto.
https://i.imgur.com/PWc5BG2.png