[ biske94 @ 15.07.2019. 08:50 ] @
Hoću da ocistim svoje računare od prašine, kako kući tako i na poslu. Čuo sam razne debate između usisivača (usisavanja) i kompresora (izduvavanja) prašine iz računara.

Šta vi predlažete da se koristi za čiščenje računara? I gde bih takvu stvar mogao da kupim?

Hvala! :)

[ DirigentXYZ @ 15.07.2019. 09:10 ] @
Prvo usisivač, pa sta ostane onda duvaljkom. Nema nikakvo sredstvo, to ti je to, može i magična krpa, ali da nije vlažna..
[ pctel @ 15.07.2019. 09:31 ] @
Samo kompresor, usisivac je nepotreban. Moze da se kupi u svakoj radnji koja prodaje alat ili na oglasima, cena nesto preko 100 evra. Ili bolje potrpaj to sve u auto, kupi 2 piva i odnesi na bilo koji parking gde su kamioni - svaki kamiondzija ima kompresor sa dodacima za odrzavanje higijene u kabini, a tokom pauze mu je dosadno i voli pivo
[ djoka_l @ 15.07.2019. 09:43 ] @
Kompresor, ako imaš gde (mora na otvorenom, napravićeš lom u stanu).

Za čišćenje u stanu usisivač i meka četka (obavezno). Sam usisivač neće dobro da usisa, zato je potrebno da prođeš neposredno ispred cevi mekom četkom (recimo onom za šminku ili nekom sličnom).
[ SASA M. @ 15.07.2019. 15:05 ] @
i za svaki slucaj ne dozvoli da se ventilatori previshe okrecu dok budesh cistio bilo usisivacem ili kompresorom.
[ Zlatni_bg @ 15.07.2019. 19:17 ] @
Poenta je da nikad ne dodje do toga da mora da se usisava, itd. Nabavi za pocetak bilo kakvo kuciste koje ima filtere na usisu, i imaj uvek vecu snagu ventilatora za usisavanje kako bi imao pozitivan pritisak u kucistu. Ako ti ventilator koji izbacuje vazduh ima vise snage od ukupnih usisnih, ima da ti uvlaci vazduh kroz najlaksi put, najcesce van filtera.

Mozes da iskoristis usisivac, ali mu smanji snagu. Ono sto ja potom radim je brisanje komponenata alkoholom. Brzo isparava i lepo cisti.

Kompresor moze da izduva iz nekih coskova prasinu ali je poenta da joj ne dozvolis da se nakupi tu. Sa skroz filtriranim kucistem i 4 ventilatora od kojih 3 usisavaju a 1 izbacuje, na svakih 3-6 meseci imam minimalnu potrebu za ciscenjem unutrasnjosti. S druge strane, filtere napred moram da usisam svakih 10-15 dana. Imaj u vidu da zivim u centru BGa gde ima OGROMNA kolicina prasine i sve zahteva ciscenje na par dana.

Konzerva kompresovanog vazduha moze da pomogne da isteras prasinu iz tih coskova. Nema neke preterane potrebe za kompresorom ako se ne igras sa konzervom pa da ode za 3 dana.
[ biske94 @ 11.08.2019. 15:06 ] @
Razmisljao sam da uzmem neki mali kompresor/duvaljku i nasao sam neke duvaljke ali ih nema vise na stanju i pitanje je da li ce ih donositi u te prodavnice.

Ako imate da predlozite neku duvaljku/kompresor/nesto samo da izduva iz racunara prasinu, slobodno predlozite. Ne treba mi nista profi, vec najobicnija stvar koja radi svoj posao. Ima na netu neki CompuCleaner, mislim da kosta 50$ + postarina + carina = mnogo para.

Ovo sa filtriranim kucistem je dobra stvar ali ne zivim u centru tako da ja sam miran povodom toga + svake nedelje generalka/sredjivanje sobe znaci manje prasine ce uci u racunar. Naravno potrebno je ciscenje racunara na pola godine.

Hvala na odgovorima! :)
[ Binary Mind @ 22.08.2019. 20:15 ] @
Možeš sam da napraviš filtere od neke fine mreže za komarce na primer. Ja sam tako uradio na svakom mestu gde ventilatori uvlače vazduh na svom kućištu i prašine je primetno manje u kućištu od kako sam to uradio. Ventilatore ne šrafim već ih pričvršćujem za kućište sa silikonskim držačima.