[ glackop @ 25.07.2019. 21:53 ] @
Od kako sam ga kupio imam problem sa zaustavljanjem zice,retko kada stane u momentu kada pustim prekidac inace zna da izadje i do 10.mm,evo slike ako neko na osnovu njih moze da prepostavi koji deo je odgovoran za kocenje motora,ima 4 trimera vrteo sam ih ali oni nisu za to,ima sa strane i potenciometar na koji se regulise koliko kontaktor da kasni sa iskljucivanjem trafoa ali to nema veze sa zicom.Da nema uticaja ovi tranzistori sto nisu originalni?
[ DirigentXYZ @ 25.07.2019. 22:08 ] @
Mora da ima potencimetar za brzinu zice. To svaki co2 aparat ima.
[ glackop @ 25.07.2019. 23:55 ] @
Naravno da ima i to radi kako treba ali motor ne staje u istom momentu kada pustim prekidac vec ima neku vremensku zadrsku od nekoliko desetinki a to je dovoljno da zica izviri iz sobe za citav centimetar,ma nekada i dva.
[ radicmx @ 26.07.2019. 06:59 ] @
Jeli mu problem sa kocenjem motora, da polako usporava ili jos nastavi koji trenutak da vrti po otpustanju tastera.
Neznam dali motor zice koristi taj jedan darlington za kocenje a drugi za rad. Mozda bolje da si pitao na elektronici.
[ glackop @ 26.07.2019. 12:08 ] @
Pa ne znam kako da je prebacim u elektronici...da problem je samo sto motor ne staje u mestu vec se ponasa kao slobodno zaustavljanje i inercija motora izbaci previse zicu van sobe,i to stvara bas problem sa nastavkom varenja,mislim da neki deo na plocici ne radi taj posao ali ne znam koji je,a poznajem elektroniku tek toliko da samo umem zameniti ali ne i da pronadjem koji je deo u pitanju.Semu nemam a stampa je obostarana pa ne bih dirao nista ako ne dobijem neko valjano upustvo sta prvo zameniti.
[ DUSKEZ @ 26.07.2019. 12:43 ] @
Varstroj i Iskra slovenske marke stare preko 50 godina imam 2 uredjaja koji i dan danas rade,e to je bio kvalitet.Naravno kupljeni su pre nego sto sam se i rodio ali danas rade ko izuzetno dobar skup polovan laptop recimo tako da vam bude jasnije :)
[ radicmx @ 26.07.2019. 14:17 ] @
Mozda je i problem nastao zamenom darlingtona. Za ove tvoje sam video u datashetu da imaju one kontra diode a za stare nevidim u datashetu diode. Mislim na forum elektronike, mada mozda se jave i ovde.
[ DirigentXYZ @ 26.07.2019. 15:14 ] @
Probaj, proveri da nije uključen prekidač za tačkasto zavarivanje. Ako je uključen, onda to može da zeza.
[ welding-i @ 26.07.2019. 23:13 ] @
Citat:
glackop:
...ima neku vremensku zadrsku od nekoliko desetinki a to je dovoljno da zica izviri iz sobe za citav centimetar,ma nekada i dva.


Nisi baš najjasnije opisao problem, ali ako bukvalno razumem, onda znači da ti je tako "podešena" funkcija "slow down" / "slope down" koja bi se na srpski mogla prevesti: "vreme pada struje sa radne na nulu (nula = prekid luka)", a ta funkcija je inače blagorodna, svaki bolji aparat je ima, a smisao joj je da se "zapuni" onaj krater na kraju vara, koji je nedozvoljen u ozbiljnom zavarivanju (mora da se brusi ako postoji).

Za vreme "slow down-a" žica izlazi upravo kako si opisao, otpustiš prekidač a žica izlazi jedno vreme pa stane (to ako je u praznom prostoru), a ako držiš nad materijalom, iako si otpustio prekidač, žica izlazi i luk gori još to vreme, pa onda žica prestane da izlazi a luk se gasi. Ako je ne želiš, stavi "slow down" na nulu, ili na minimum (npr, kod mojih aparata je minimalni Slow down = 0,1 sekund)

Kod svih boljih (novijih) aparata, ta funkcija nije automatska nego podesiva, pa je majstor (pod uslovom da poznaje tehniku zavarivanja) podešava po potrebi tj svojoj želji. Evo baš danas, moj aparat je bio naštelovan na "slow down" = 0,4 sekunde (pulsno zavarivanje aluminijuma debljina oko 4mm).

Pokušaj da nađeš tu funkciju kod svog aparata, ako je to to.

Da dodam i ovo. Naišao sam u jednoj firmi, problem sa jednim aparatom, kako majstor ugasi luk (otpusti prekidač) njemu žica zalepi za diznu. Uvek. A aparat najprostiji trafo, recimo star 30 godina. Zvali majstora kod koga je bio na popravci, a on im emailom poslao neku šemu, kako da šrafcigerom zavrnu nešto na komandnoj kartici, da bi funkciju - takozvani "burn back" naštelovali sami. Po toj logici-"sam svoj majstor", ako tvoj aparat nema podešavanje funkcije "Slow Down" na panelu, ako nađeš nekog servisera Varstroja, pitaj ga, kako da to odradiš sam, mislim na smanjivanje "Slow Down", "zavrtanjem nečega" na komandnoj elektronskoj kartici.
[Ovu poruku je menjao welding-i dana 27.07.2019. u 17:13 GMT+1]
[ Living Light @ 26.07.2019. 23:44 ] @
Verujem da i ta funkcija može dodatno
(ako za to postoji potreba) da se skrati na samoj PCB
nekim trimerom.

Treba dobro prostudirati ploču, ako nema šeme.
[Ovu poruku je menjao Living Light dana 27.07.2019. u 06:49 GMT+1]
[ glackop @ 27.07.2019. 20:57 ] @
Ima samo jos jedan potenciometar zatvoren u kutiji kod motora za pogon zice ali na njega skoro da i ne reaguje zica vec mi se cini da sluzi za zadrsku kontaktora,i ove slike na njemu mi nisu jasne.
[ glackop @ 27.07.2019. 21:05 ] @
A sto se tice slow down,nema on to za podesavanje ali sam primetio da ako pustim prekidac i istovremeno maknem rukohvat nazad tada zica obavezno izviri preko 1cm,ali ako ne maknem i sacekam neki bar pola sek.onda zica ne izviri iz sobe ali logicno istopi se jer se struja ne prekida odmah,ali ja sam navikao na ostala 4 aparata gde pustam prekidac i istovremeno povlacim ruku nazad i zica ne izviri ni mm van caure jer je kod njih ispada kocenje motora u mestu.
[ Living Light @ 28.07.2019. 02:05 ] @
@welding-ov post je jako koristan, definitivno.

@glackop
Popravljao sam razne modele, takvih uredjaja,
ali na žalost, niko od korisnika nije imao sličnu primedbu
na rad samog aparata.

Ima li šanse da uslikaš deo elektronike na štampanoj ploći,
za regulaciju brzine žice?

Možda se rodi neka ideja...ko zna.

Za ovaj POT ne znam na šta bi trebao da utiće. To mogu oni koji se time bave svaki dan :-)pOz
[ glackop @ 28.07.2019. 20:55 ] @
Danas sam radio sa njim bas da vidim sta radniku toliko smeta to izlazenje zice,a inace varim sa drugim aparatom.Stvar je u tome da kada se pusti prek,ne sme se pistolj pomicati odmah vec sacekati da se luk zavrsi i u tom slucaju zica ne viri preterano iz caure,cak ostaje u normali ali problem je taj sto to se to ne desava kod ostalih aparata pa iz navike cak i ja istovremeno pustam prekidac i micam se van materijala i ta njegova zadrska ucini to da zica izviri i do 2cm.Planiram da zamenim one tranzistore originalnim pa ako bude bolje ok ako ne priviknucemo se na njegov nacin rada.Mozda na kraju krajeva on tako i treba da radi,skoro odem kod kolege on kupio dva nova pulsna Varstroja ja da ga probam onako u vazduh pokusam da ga aktiviram pritiskam par puta prekidac on ne reaguje gleda me ovaj i sa smeskom kaze pa nece zica da krene dok ga priblizis marerijalu ja mu ne verujem i dalje klikcem nece...primaknem i nicim ne dotaknem materijal on tad krece,rekoh mu da mi je ovo neko pricao ne bi mu verovao,sta mu znaci ta funkcija nemam pojma,ispada da ja jos nista ne znam.
[ welding-i @ 12.08.2019. 20:31 ] @
Citat:


Za ovaj POT ne znam na šta bi trebao da utiće. To mogu oni koji se time bave svaki dan :-)

To je "burnback".
[ TRUE RMS @ 12.08.2019. 20:38 ] @
@welding-i

Mislim da misliš na ovako nešto:

https://www.weldingsuppliesfro...l-secret-to-stopping-burnback/

[Ovu poruku je menjao TRUE RMS dana 13.08.2019. u 04:15 GMT+1]
[ welding-i @ 13.08.2019. 19:13 ] @
Citat:
[
Za ovaj POT ne znam na šta bi trebao da utiće. To mogu oni koji se time bave svaki dan :-)


Da, to je potenciometar za podešavanje "burnback"-a.
[ welding-i @ 13.08.2019. 19:19 ] @
Citat:
TRUE RMS:
@welding-i

Mislim da misliš na ovako nešto:

https://www.weldingsuppliesfro...l-secret-to-stopping-burnback/

[Ovu poruku je menjao TRUE RMS dana 13.08.2019. u 04:15 GMT+1]


Pa, u principu na to mislim, jedino je u tom tekstu terminološki objašnjeno da u engleskom zavarivačkom slengu reč "burnback" ima dva značenja.

Jedno je "podešavanje burnback-a" a drugo problem zvani "burnback".

Podešavanje "burnbacka" je komanda na aparatu kojom se podešava koliko će luk da gori posle otpuštanja prekidača (a kod nekih aparata i još dodatno može da se podesi koliki će napon i amperaža biti tokom tog "naknadnog" sagorevanja žice posle otpuštanja prekidača na pištolju).

A problem "burnback" je problem kada se žica zalepljuje/zavari za diznu, na primer tako čest problem kod zavarivanja aluminijuma od strane početnika, i nema nikakve veze sa onom komandom kojom se podešava ono dodatno sagorevanje žice.
[ glackop @ 13.08.2019. 21:11 ] @
Citat:
welding-i:

Podešavanje "burnbacka" je komanda na aparatu kojom se podešava koliko će luk da gori posle otpuštanja prekidača (a kod nekih aparata i još dodatno može da se podesi koliki će napon i amperaža biti tokom tog "naknadnog" sagorevanja žice posle otpuštanja prekidača na pištolju).


Pa da kod mene se upravo to i desava da luk gori jos oko pola sekunde nakon otustanja prekidaca a kontaktor otpusta tek nakon 1-2 sek.nakon gasenja luka a gas ostaje aktivan oko 3-4sek.I ja sad lepo ne pomeram rukohvat dok se luk ne ugasi i tako nemam problem ni sa zalepljivanjem zice za diznu a ni da izbaci zicu van caure.
[ welding-i @ 14.08.2019. 10:13 ] @
Citat:
...I ja sad lepo ne pomeram rukohvat dok se luk ne ugasi i tako nemam problem ni sa zalepljivanjem zice za diznu a ni da izbaci zicu van caure...


Upravo je to PRAVILAN školski način zavarivanja!

(uz napomenu da se ne pomera ni tih dodatnih par sekundi dok gas izlazi. Mislim da je 3-4 sekunde izlaska "post-gasa" preveliko, u praksi je to obično 0,5-2 sekunde, inače i to se podešava na aparatu. 3-4 sekunde se stavlja samo ako se radi baš velikim strujama i insistira na toj extra dodatnoj zaštiti).