[ zzzz @ 10.08.2019. 00:24 ] @
Ovu temu pokrećem sa ciljem da se nauučno i na osnovu zakona fizike pokaže kako to golubovi pismonoše mogu izvesti takvu navigaciju da se vrate kući.Pomozite mi i vi svi,pa i oni koji nisu registrovani neka se registruju.Siguran sam da će ovdje ta tajna biti odgonetnuta,ali i uz pomoć učesnika ovog foruma.Ajmo raskrinkati tu tajnu!
[ Living Light @ 10.08.2019. 00:33 ] @
Nisam siguran da češ nači ovde sagovornike
za ovu Temu,

Razlog:
Bato, previše shhhhereš, a regisrovao se Juće ??

Aj sada...???
[ zzzz @ 11.08.2019. 02:04 ] @
Ja mislim da su simpoziji uglednih istraživača, po ovoj istoj temi, nferiorni na slobodna forumska naklapanja.Očekujem da će se ovdje dogoditi ozbiljna rasprava.Ali za početak moramo od nečeg krenuti.

Sigurna iskustva sa uočenim fenomenima,i svi pokušaji teoretskog objašnjenja.To ću ja sutra pobrojati,a što mi promakne neka dodaju dobronamjerni saradnici.
Uspjećemo tome se ozbiljno nadam.I eksperimentalno dokazati,nadam se.
[ TRUE RMS @ 11.08.2019. 02:17 ] @
Priznajem, ovaj monolog je baš-baš uljudan.

Ništa ja Tu ne bi dirao...
[ Horvat I @ 11.08.2019. 19:23 ] @
Slušao sam razgovore takmičara.
Tice po puštanju se penju dok ne osete kuću. Više su voleli takmičenja iz Slovenije nego iz Makedonije jer su višlje planine zaklanjale Suboticu
[ MajorFatal @ 11.08.2019. 21:05 ] @
Paa.. simpatično je pitanje, pretpostavljam da bi slično bilo kako se pčele vrate u košnicu sa desete livade, ptice selice u gnezdo, Lesi se vrati kući po njuhu verovatno, dobro ptice selice i pčele same odlete pa se same i vrate, one bi eventualno mogle i da memorišu put. Pošto goluba odnesu u kafesu a sam se vrati otpada varijanta da ima neku mapu, već samo dobru navigaciju. Mislim da sam u nekoj emisiji na tv čuo da ptice vide one "halo rings" ili "lens flaire" oko sunca i od sunca ka zemlji, kako ih već zovu, ono što čovek samo ponekad uhvati u kadar na nesavršenoj fotografiji, u tom slučaju dovoljno je da leti u pravcu u kome se taj flaire ispravlja kao da zauzima ugao kod njegove kuće..
[ MajorFatal @ 11.08.2019. 21:11 ] @
Životinje imaju čula mnogo izoštrenija od čovekovih koja su otupela, koliko dugo bi ti mogao da pratiš trag divljači po njuhu? Ravno 0 metara, a pas - kilometrima. Ono što nama deluje ista plava nijansa neba za njih su možda drastično različita okruženja, a zavise od nagiba planete prema suncu. I na kraju u onim naučno popularnim emisijama videli smo da pčele (insekt, manji mozak, nesavršenije oko..) poručuju drugim pčelama gde da lete, pa kad već one mogu da komuniciraju, mogao bi i golub da pita svoje ortaće kud da letim da se vratim kući, a oni mu kažu leti ovud.. :)
[ tox master @ 11.08.2019. 21:17 ] @
Koliko se secam nekih naucnih emisija,zar golubovi nemaju mini kompas integrisan negde iza kljuna pa pomocu toga uvek ima real time informaciju u kom pravcu se krece a onda cpu racuna tacan polozaj u odnosu na pocetnu tacku.
[ zzzz @ 12.08.2019. 01:57 ] @
Najbolje informacije o fenomenu orjentacije ovih golubova se mogu dobiti od vlasnika legala.Oni su svi učlanjeni u lokalne i regionalne zajednice.Tu se pripremaju i organizuju takmičenja,razmjene ili kupoprodaje golubova.Kod njih se može naći obimna ilteratura koju oni nesebično razmjenjuju.Uglavnom preovladava mišljenje da nema dobrog teoretskog objašnjenja fenomena.
Najprije opis jednog tipičnog primjera za koji znam:
Prije nekoliko godina regionalna udruženja su organizovali let od Lajpciha do nazad.Otprilike 700 km koje golub preleti za oko 10 sati.Neki idu u Istru,drugi u centralnu BiH,Vojvodinu,Slavoniju i tuda negdje.Ovo spada u srednje duge staze koje se najčešće organizuju.Prikupljanje golubova je bilo u Vinkovcima,upakovani u niske gajbe,a onda zajedno utovareni u kontejner i odvezeni do starta.Pušteni rano u jutro i velika većina je stigla kući prije mraka.Neki sutradan,a nekoliko procenata nikad.
Uglavnom tako to prođe.Bilo je nekoliko slučaqjeva teskih katastrofa,a da uzrok nije oluja.Takvi događaji pokreću ideje i nove teorije nekako brzopleto.Ima ih više pa ću to sutra.
[ Horvat I @ 12.08.2019. 06:19 ] @
Orjentacija životinja se baš ne uklapa u (poznatu) nauku.
Na koji način su psi izbeglih porodica iz Hrvatske Bosne nakon par meseci pronalazili svoje vlasnike na lokacijama gde nikad nisu bili
[ zzzz @ 12.08.2019. 16:17 ] @
Orjentaciju ometaju,dokazano,gravitacione i zvučne anomalije.Nakon nestanka preko hiljadu golubova iznad Lamanša, napravljena je istraga.Tek poneki je stigao u Irsku ili Vels nakon više dana,a poletjeli su iz južne francuske po idealnom vremenu.Dokazano je da je iznad njih preletio Konkord.U SAD su se ranije desile tri takve katastrofe te je provjereno i utvrđeno da je Konkord u sva tri slučaja prošao blizu jata.
Nedavno je objavljena hipoteza da golubovi imaju neku vrstu biološkog Žiroskopa koji ostaje stabilan tokom cijelog života i koji je kalibriran prema njihovom domu. Stoga, kad god se pomaknu na novo mjesto, vektor gravitacije razlikuje se od onog memorisanog u njihovom unutarnjem žiroskopu.Postoje barem još pet hipoteze,ali su neke dokazano pogrešne ili malo vjerovatne.
-Magnet u kljunu.Eksperimentalno odbačena.Takođe na nepoznatoj lokaciji kompas ne služi ničemu.
-Infrazvuk koji emitira svako leglo na karakterističan način i širi se na velike udaljenosti.
-Miris legla koji se prostire u atmosferi.
-Pamčenje saobraćajnica i vizelno praćenje.
-Orjentacija po suncu i zvijezdama.
Sve ove hipoteze su opovrgavane ozbiljnom kritikom.Hipoteza “žiroskop”se odlično slaže sa svim uočenim ponašanjem goluba u letu ka kući.Zato ću navesti bar nekoliko tipičnih radnji koje tome idu u prilog.
[ Ivan Dimkovic @ 12.08.2019. 16:47 ] @
Citat:
zzzz
Stoga, kad god se pomaknu na novo mjesto, vektor gravitacije razlikuje se od onog memorisanog u njihovom unutarnjem žiroskopu.


Hm, gravitacione anomalije ne slede neki sablon pa da golub moze jednostavno da transformise vektor gravitacije u koordinate za navigaciju.

Cak i da ima kompletnu mapu gravitacionih anomalija (koju ne znam kako bi formirao bez da je predhodno preleteo kompletnu povrsinu), ne vidim kako bi golub jednostavno mogao da "prepozna" gde se tacno nalazi bez da prvo uradi nekakvu "pretragu" terena neophodnu da prikupi dovoljno informacija za stvaranje "slike" anomalije iznad koje se nalazi.
[ mjanjic @ 12.08.2019. 18:01 ] @
Pa, fizika još ne može da objasni "quantum entaglement", tj. kako 2 kvantne čestice koje čine sistem, istovremeno menjaju neki parametar kao što je npr. spin (smer rotacije), bez obzira na rastojanje uzmeđu te 2 čestice.

Ko zna šta tek onda postoji u biologiji. Koliko puta se ljudima događalo nešto pošto na to pomisle ili sretnu neke ljude na koje su upravo pomislili, i slično. Da li je baš sve slučajno ili nije, da li imamo u nekim momentima moć predviđanja bar one najbliže budućnosti ili je u pitanju nešto drugo.
Nauka za sada nije dokazala ništa, pa je i to slično kao sa golubovima i kućnim ljubimcima. Samo neki od primera: https://www.brainz.org/15-pets...ned-home-remarkable-distances/
[ Ivan Dimkovic @ 12.08.2019. 18:41 ] @
Citat:
mjanjic
Pa, fizika još ne može da objasni "quantum entaglement", tj. kako 2 kvantne čestice koje čine sistem, istovremeno menjaju neki parametar kao što je npr. spin (smer rotacije), bez obzira na rastojanje uzmeđu te 2 čestice.


Fizika jos od sredine 1920-tih objasnjava "quantum entanglement" koji je trivijalna posledica interakcije cestica u proslosti posle koje obe cestice postaju deo jednog kvantnog sistema (kvantna stanja su opisana formulama u kojoj se nalaze obe cestice). Posledica kompozitnih kvantnih stanja je da svako merenje daje informacije o obe cestice.

Problem nastaje samo ako se zahteva da se fenomen objasni klasicnom fizikom, ali to je besmislica posto je klasicna fizika eksperimentalno eliminsana.

Citat:

Ko zna šta tek onda postoji u biologiji. Koliko puta se ljudima događalo nešto pošto na to pomisle ili sretnu neke ljude na koje su upravo pomislili, i slično. Da li je baš sve slučajno ili nije, da li imamo u nekim momentima moć predviđanja bar one najbliže budućnosti ili je u pitanju nešto drugo.
Nauka za sada nije dokazala ništa, pa je i to slično kao sa golubovima i kućnim ljubimcima. Samo neki od primera: https://www.brainz.org/15-pets...ned-home-remarkable-distances/


Ovo nema nikakve veze sa problemom, nema nikakve potrebe mistifikovati stvari. Ako golub koristi gravitacione anomalije za navigaciju, postavlja se pitanje kako golub formira mapu gravitacionih anomalija koja mu je neophodna za nalazenje pozicije u prostoru.

Takodje, drugo pitane je kako golub prikuplja "sliku" o gravitacionim anomalijama iznad kojih leti.
[ TRUE RMS @ 12.08.2019. 19:10 ] @
Upravo sam ovako nešto. hteo da pitam:
(Brži je bio Dimke)

nema nikakve potrebe mistifikovati stvari. Ako golub koristi gravitacione anomalije za navigaciju, postavlja se pitanje kako golub formira mapu gravitacionih anomalija koja mu je neophodna za nalazenje pozicije u prostoru.

Takodje, drugo pitane je kako golub prikuplja "sliku" o gravitacionim anomalijama iznad kojih leti.
[ TRUE RMS @ 12.08.2019. 19:16 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:] fizika još ne može da objasni "quantum entaglement", tj...Ovo nema nikakve veze sa problemom, ... Ako golub koristi gravitacione anomalije za navigaciju, postavlja se pitanje kako golub formira mapu gravitacionih anomalija koja mu je neophodna za nalazenje pozicije u prostoru.

Sjan Post! B R A V O !
[ MajorFatal @ 12.08.2019. 21:58 ] @
@zzzz A na osnovu kakvog eksperimenta je odbačena hipoteza "magnet u kljunu", mslm nije baš isto ako su pokušavali da privuku taj magnet drugim magnetom i ako su pokušali da skrenu goluba sa putanje kačeći mu magnet sa jedne strane glave ( mada, mslm, kakva ideja, magnet iza kljuna :) )
Sad nek mu stave neke naočare koje eliminišu ultraljubičasti i infracrveni deo spektra pa da vidim kako će da isporuči pismo.
[ zzzz @ 13.08.2019. 01:02 ] @
Citat:
MajorFatal: @zzzz A na osnovu kakvog eksperimenta je odbačena hipoteza "magnet u kljunu", .


Kažu da su Golubu stavili jak magnet iza ušiju,a on ide kući kao da tog magneta nema.
Probaj uzeti kompas kad fiksiraš magnet na ruci blizu.Ali i ovo.Neka te neko voza noću po selu u krug ispred omiljene krčme.I neka di da kompas nakon nekoliko krugova pa da ocjeniš gdje ti je kuća.Šta će ti kompas pomoći?Vataj se pive.


Citat:
Ivan Dimkovic: Hm, gravitacione anomalije ne slede neki sablon pa da golub moze jednostavno da transformise vektor gravitacije u koordinate za navigaciju.


Ivane,kao da nisi pročitao ili razumio to što sam napisao.Da ponovim malo drukčije.
Autor hipoteze je upravo zasnovao svoju ideju "žiroskop" na "zbunjenosti" golubova jer na nekim lokacijama gube orjentaciju.Dakle gravitacione anomalije debelo remete njihovu moć orjentacije.Nema takvih lokacija mnogo.Karpati na sjeveri Ukrajine gdje je navodno nekad tresnuo orroman Meteorit sa mnogo željeza i drugih teških metala pravi problem.
I još neki planinski masivi.Nadam se da idemo ka budućoj saradnji.
[ zzzz @ 13.08.2019. 01:16 ] @


**---------------------Ne treba ishitreno odbaciti “žiroskopsku hipotezu”.Ne misli se na mehaničku spravu
punu ležajeva.Moderni žiroskopi nemaju pokretnih djelova.
U prilog ovoj hipotezi (žiroskopska orjentacija golubova pismonoša) ide:
Kada su pušteni, golubovi lete u zrak, gdje obično kruže neko vrijeme,penjući se spiralno naviše.
Često golubovi lete po meridijanu,a kad dostignu geografsku širinu svog potkrovlja naglo skreću za 90
stepeni.
Nailazak na zonu gravitacijske anomalije dezorjentišu se i često okrenu na suprotnu stranu,a zatim
kruže hvatajući ponovo orjentaciju.Ima još ponešto što ide u prilog,ali ništa ne nađoh što osporava ovu
hipotezu.
Pomozite i vi ostali da nađemo objašnjenje.
[ TRUE RMS @ 13.08.2019. 03:35 ] @
Interesantan članak:

https://hallimasch-und-mollyma...-finden-brieftauben-ihren-weg/

https://m.simplyscience.ch/tie...entieren-sich-brieftauben.html[ zzzz @ 13.08.2019. 15:09 ] @

Uticaj zvuka na dezorjentaciju,osim slučajeva sa konkordom dešavao se pri preletu industrijskih zona.Kao izvor neugodne buke su izgleda bile parne turbine termoelektrana.
Po svoj prilici nije u pitanju infrazvuk,već ultrazvuk.Mlazni motori supersoničnog Konkorda,ali i parne turbine su izvor zvuka visokih frekvencija.
Izgleda da golub ima neko čulo koje prihvata vanjske informacje,radi na principu žiroskopa,a u funkciju je uključen ultrazvuk.Neka dvojica ljekara su objavili da je to unutrašnje uho.
Ultrazvučni MEMS žiroskopi su dobro opisani ovdje:
https://liesandstartuppr.blogs...yroscopes-smartphones-and.html
Interesantan članak koji objašnjava kako ultrazvukom možemo srušiti dron,tj zbuniti njegove MEMS žiroskope.
[ MajorFatal @ 13.08.2019. 15:43 ] @
Citat:
zzzz:
Kažu da su Golubu stavili jak magnet iza ušiju,a on ide kući kao da tog magneta nema.


Kažu i da golubovi nemaju uši :) (bar ne spoljnje uvo). Vidi radili su neke eksperimente kad raka skrenu sa putanje magnetom, ali mu prvo zamene u unutrašnjem uvu onu slobodno lebdeću lutajuću trunkicu metalnim opiljkom, ali i tad magnet mora da bude sa strane a ne iza glave. Takođe ptice selice imaju u desnom oku izgleda neki fotosetljivi protein uz pomoć koga navodno detektuju zemljino magnetno polje, čisto sumnjam da bi i njih skrenuo magnet zakačen za glavu.
Citat:

Probaj uzeti kompas kad fiksiraš magnet na ruci blizu.Ali i ovo.Neka te neko voza noću po selu u krug ispred omiljene krčme.I neka di da kompas nakon nekoliko krugova pa da ocjeniš gdje ti je kuća.Šta će ti kompas pomoći?Vataj se pive.
U takvoj situaciji realno teško da bi mi i žiroskop pomogao.

Citat:

Autor hipoteze je upravo zasnovao svoju ideju "žiroskop" na "zbunjenosti" golubova jer na nekim lokacijama gube orjentaciju.Dakle gravitacione anomalije debelo remete njihovu moć orjentacije.Nema takvih lokacija mnogo.Karpati na sjeveri Ukrajine gdje je navodno nekad tresnuo orroman Meteorit sa mnogo željeza i drugih teških metala pravi problem.
I još neki planinski masivi.
On bi izgleda da svaku planinu nazove gravitaciona anomalija, a nije baš u svaku tresnuo meteorit, ja bih pre planinu nazvao razređen vazduh, hladan vazduh, neminovnost promene visine letenja itd... Zbog svega toga može drugačije, pod drugim uglom da vidi lens flaire sa sunca... https://en.m.wikipedia.org/wiki/Lens_flare
[ MajorFatal @ 13.08.2019. 16:15 ] @
Citat:
zzzz:

Često golubovi lete po meridijanu,a kad dostignu geografsku širinu svog potkrovlja naglo skreću za 90
stepeni.Sad mi nećeš verovati jer nisam na vreme ali hteo sam i da pitam da li lete direktno ka lokaciji, pa bi im navigacija bila savršena "cpu" što neko reče, ili ravno po jednoj liniji pa pod 90° što znači da je ipak na osnovu nekih orijentira. Imaju tetrahromatsko oko, vide deo ultraljubičastog spektra, neka fotosenzitivna ulja u oku, plus one proteine (to važi za selice). Uveče verovatno vide zvezde mnogo pre nas jer imaju manje receptora za boju a više za kontrast. Lens flaire za širinu, i zvezde za dužinu kud ćeš više.

Nije zabranjeno imati ni žiroskop, i čovek ga ima, tri potkovičaste prostorije u tri ravni pod približno 90° u unutrašnjem uhu sa nekim kvržicama koje se kreću unutra po inerciji i receptori na zidovima, pomažu da hodamo uspravno, ali šta sa tim. Odvedeš nekog negde gde nikad nije bio i daš mu žiroskop, u kom pravcu da se zaputi?

Ili Albatros recimo na otvorenom moru vidi samo nebo i vodu i sunce, kako se vrati na ostrvo uz pomoć žiroskopa?

Na koji način ptice vide: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Bird_vision

Edit: od konkorda su možda pomislili da je grabljivica, industrijsku zonu su možda zaòbilazili zbog zagađenog vazduha..ako veruješ u ultrazvuk teoriju lako ćeš je eksperimentom dokazati..
[ Ivan Dimkovic @ 13.08.2019. 16:17 ] @
Da, ni meni nije jasno kako bi to ziroskop pomogao golubu? Ziroskop golubu moze da pomogne u orijentisanju sopstvenog tela u odnosu na zemlju, ali mu ne daje podatak o lokaciji.
[ MajorFatal @ 13.08.2019. 16:32 ] @
Za gradskog goluba nakljukanog pšenicom je i uputno da izbegava Karpate, ti misliš da se dezorijentisao a on je možda na vreme video gnezdo surog orla, dva gnezda jastreba i tri od kobca...ili čuo njihovo ultrazvučno kliktanje.
[ zzzz @ 14.08.2019. 03:02 ] @
Svidjaju mi se dobronamjerne primjedbe Majora i Ivana.Sve sto sam dosad iznio je kreacija drugih autora.Istina je da sam ja podatke i sazetke clanaka pristrasno selektovao na osnovu svojih procjena.
Najprije da objasnim obojici prednost ziroskopa.Ako ja imam kod kuce ziroskop i podesim ga da rotira paralelno sa osom Zemlje,a onda me neko upakuje u celicni kontejner i odveze daleko od kuce.Tu me izbace.Ja znam da je osa ziroskopa kod kuce bilao nagnuta 45 stepeni prema vertikali a sad na novoj lokaciiji imam 40 stepeni.Fataj se pravca koji povecava taj ugao i nećeš pogriješiti.
Istok ili zapad, to rjesava vremenski sat koji je i kod ljudi donekle funkcionise
Ubacivanje pitanja u ovu temu tipa, kako se orjentise pcela,pas koji trazi izbjegle vlasnike,ptice selice,jegulje i lososi, itd itd. nije fer.Sigurno je da postoji mnogo razlicitih tehnika orjentacije.Nacin na koji to radi golub nije univerzalan.Drzimo se toga.A mozemo i ovako:To je stvar instikta,nema tu sta da se ispituje i zatvorimo temu.Ali nisam ja taj.Tjeraću ja još,tek ćete se neki začuditi kamo ovo ide.
Sad ću analizirati sklop unutrašnjeg uha goluba i čovjeka.To je veoma zanimljivo jer se tu krije nekakav žiroskop.

[ Ivan Dimkovic @ 14.08.2019. 17:03 ] @
Citat:
zzzz
Tu me izbace.Ja znam da je osa ziroskopa kod kuce bilao nagnuta 45 stepeni prema vertikali


Ali ona nije nagnuta samo kod tvoje kuce 45 stepeni, vec na celom krugu oko zemlje.

Nedostaje ti jos jedna koordinata sa kojom bi mogao da identifikujes gde si na povrsini zemlje.
[ zzzz @ 15.08.2019. 10:10 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Ali ona nije nagnuta samo kod tvoje kuce 45 stepeni, vec na celom krugu oko zemlje.

Nedostaje ti jos jedna koordinata sa kojom bi mogao da identifikujes gde si na povrsini zemlje.


Golub ima osjećaj promjene vremena svitanja.Izoštren biološki sat.Ako zora kasni,onda će krenuti ka izlasku sunca.,i obratno.
Ovo sve dosad nije moja izum,već rezultati kojekakvih istraživanja.
Jedan iskusan vlasnik legla mi je rekao da obučeni golubovi raspoznaju krupne orjentire čak i na 50 km udaljenosti.Otprilike u krugu prečnika 120-150 km orjentiri su presudni za povratak kući.Mladi golubovi se postepeno obučavaju da se vrate kući.Sa malih pa sve većih udaljenosti iz raznih smjerova.Za velike udaljenosti po meridijanu i paraleli koriste "žiroskop" i biološki sat.

Zanimljivo je pogledati kako izgleda unutarnje uho goluba,a usput i čovjeka.Položaj tri poluprstena međuse su okomita.Kao da hvataju komponente neke vektorske vrijednosti.Evo tih crteza pa da vidimo šta drugi pišu o tome,a šta se još može razmotriti ili predpostaviti kao nova ideja.


[Ovu poruku je menjao zzzz dana 15.08.2019. u 11:22 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 15.08.2019. 10:27 ] @
@zzzz,

Ali cekaj, hajde da uzmemo da je unutrasnje uvo savrsen ziroskop i da ti daje precizan vektor sile gravitacije. OK?

To ti i dalje ne daje poziciju na kojoj se nalazis, vec samo indikator gde je centar zemlje kako bi orijentisao telo tako da stoji/leti normalno.

Da bi golubu pomoglo sunce, on bi morao imati i tacnu informaciju o vremenu u godini. Nije nemoguce ali bez konkretnih dokaza (recimo lociranje neurona koji opaljuju razlicito u skladu sa danom u godini i sl.) mislim da je previse pretpostavki da bi se stvar mogla uzeti za kredibilnu hipotezu.

[ zzzz @ 16.08.2019. 11:00 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: @zzzz,

Ali cekaj, hajde da uzmemo da je unutrasnje uvo savrsen ziroskop i da ti daje precizan vektor sile gravitacije. OK?
To ti i dalje ne daje poziciju na kojoj se nalazis, vec samo indikator gde je centar zemlje kako bi orijentisao telo tako da stoji/leti normalno.
.


Ali i ugao između ose žiroskopa i vektora gravitacije.Ako nije isti kao što je bio kod kuće,letiće tako da ga popravi.

Citat:
Da bi golubu pomoglo sunce, on bi morao imati i tacnu informaciju o vremenu u godini. Nije nemoguce ali bez konkretnih dokaza (recimo lociranje neurona koji opaljuju razlicito u skladu sa danom u godini i sl.) mislim da je previse pretpostavki da bi se stvar mogla uzeti za kredibilnu hipotezu


Netreba mu sunce,više vole oblačno.Biološki sat alarmira promjenu svitanja u odnosu na juče prekjuče..Inače mu se biološki sat adaptira. Ako se puštanje prolongira nekoliko dana,a put se ne može preletjeti za jedan dan,onda kako kažu imaju gubitak od čak preko 50%.

Ovdje su već neki nabacili zanimljive linkove.Ali tek kakve sam dobio na privatno,nevjerovatne stvari.Za Hičkoka,ali vrlo ubjedljive.

Medicina kaže da je kod čovjeka ona smotana spirala puna sitnih dlačica.Svaka od njih u podnožju ima završetak nerva.Nešto kao kod oka.Tu se valjda vibracije pretvaraju u el impulse,a ovi nose informacije ka mozgu o karakteru dolaznog zvuka.Za one polukružne kanale se navodno zna da kontroliraju ravnotežu.Ne kaže se kako to radi,ali je provjereno da služe za to.
Kod goluba pismonoše ti kanali izgledaju slično.Nadjoh neke autore,valjda su lječnici,koji tvrde da to radi kao žiroskop.Ali ne kažu kako.Neznaju očito,ali neznamo ni mi ostali.Treba pokušati to rješiti.