[ zzzz @ 10.08.2019. 00:24 ] @
Ovu temu pokrećem sa ciljem da se nauučno i na osnovu zakona fizike pokaže kako to golubovi pismonoše mogu izvesti takvu navigaciju da se vrate kući.Pomozite mi i vi svi,pa i oni koji nisu registrovani neka se registruju.Siguran sam da će ovdje ta tajna biti odgonetnuta,ali i uz pomoć učesnika ovog foruma.Ajmo raskrinkati tu tajnu!
[ Living Light @ 10.08.2019. 00:33 ] @
Nisam siguran da češ nači ovde sagovornike
za ovu Temu,

Razlog:
Bato, previše shhhhereš, a regisrovao se Juće ??

Aj sada...???
[ zzzz @ 11.08.2019. 02:04 ] @
Ja mislim da su simpoziji uglednih istraživača, po ovoj istoj temi, nferiorni na slobodna forumska naklapanja.Očekujem da će se ovdje dogoditi ozbiljna rasprava.Ali za početak moramo od nečeg krenuti.

Sigurna iskustva sa uočenim fenomenima,i svi pokušaji teoretskog objašnjenja.To ću ja sutra pobrojati,a što mi promakne neka dodaju dobronamjerni saradnici.
Uspjećemo tome se ozbiljno nadam.I eksperimentalno dokazati,nadam se.
[ TRUE RMS @ 11.08.2019. 02:17 ] @
Priznajem, ovaj monolog je baš-baš uljudan.

Ništa ja Tu ne bi dirao...
[ Horvat I @ 11.08.2019. 19:23 ] @
Slušao sam razgovore takmičara.
Tice po puštanju se penju dok ne osete kuću. Više su voleli takmičenja iz Slovenije nego iz Makedonije jer su višlje planine zaklanjale Suboticu
[ MajorFatal @ 11.08.2019. 21:05 ] @
Paa.. simpatično je pitanje, pretpostavljam da bi slično bilo kako se pčele vrate u košnicu sa desete livade, ptice selice u gnezdo, Lesi se vrati kući po njuhu verovatno, dobro ptice selice i pčele same odlete pa se same i vrate, one bi eventualno mogle i da memorišu put. Pošto goluba odnesu u kafesu a sam se vrati otpada varijanta da ima neku mapu, već samo dobru navigaciju. Mislim da sam u nekoj emisiji na tv čuo da ptice vide one "halo rings" ili "lens flaire" oko sunca i od sunca ka zemlji, kako ih već zovu, ono što čovek samo ponekad uhvati u kadar na nesavršenoj fotografiji, u tom slučaju dovoljno je da leti u pravcu u kome se taj flaire ispravlja kao da zauzima ugao kod njegove kuće..
[ MajorFatal @ 11.08.2019. 21:11 ] @
Životinje imaju čula mnogo izoštrenija od čovekovih koja su otupela, koliko dugo bi ti mogao da pratiš trag divljači po njuhu? Ravno 0 metara, a pas - kilometrima. Ono što nama deluje ista plava nijansa neba za njih su možda drastično različita okruženja, a zavise od nagiba planete prema suncu. I na kraju u onim naučno popularnim emisijama videli smo da pčele (insekt, manji mozak, nesavršenije oko..) poručuju drugim pčelama gde da lete, pa kad već one mogu da komuniciraju, mogao bi i golub da pita svoje ortaće kud da letim da se vratim kući, a oni mu kažu leti ovud.. :)
[ tox master @ 11.08.2019. 21:17 ] @
Koliko se secam nekih naucnih emisija,zar golubovi nemaju mini kompas integrisan negde iza kljuna pa pomocu toga uvek ima real time informaciju u kom pravcu se krece a onda cpu racuna tacan polozaj u odnosu na pocetnu tacku.
[ zzzz @ 12.08.2019. 01:57 ] @
Najbolje informacije o fenomenu orjentacije ovih golubova se mogu dobiti od vlasnika legala.Oni su svi učlanjeni u lokalne i regionalne zajednice.Tu se pripremaju i organizuju takmičenja,razmjene ili kupoprodaje golubova.Kod njih se može naći obimna ilteratura koju oni nesebično razmjenjuju.Uglavnom preovladava mišljenje da nema dobrog teoretskog objašnjenja fenomena.
Najprije opis jednog tipičnog primjera za koji znam:
Prije nekoliko godina regionalna udruženja su organizovali let od Lajpciha do nazad.Otprilike 700 km koje golub preleti za oko 10 sati.Neki idu u Istru,drugi u centralnu BiH,Vojvodinu,Slavoniju i tuda negdje.Ovo spada u srednje duge staze koje se najčešće organizuju.Prikupljanje golubova je bilo u Vinkovcima,upakovani u niske gajbe,a onda zajedno utovareni u kontejner i odvezeni do starta.Pušteni rano u jutro i velika većina je stigla kući prije mraka.Neki sutradan,a nekoliko procenata nikad.
Uglavnom tako to prođe.Bilo je nekoliko slučaqjeva teskih katastrofa,a da uzrok nije oluja.Takvi događaji pokreću ideje i nove teorije nekako brzopleto.Ima ih više pa ću to sutra.
[ Horvat I @ 12.08.2019. 06:19 ] @
Orjentacija životinja se baš ne uklapa u (poznatu) nauku.
Na koji način su psi izbeglih porodica iz Hrvatske Bosne nakon par meseci pronalazili svoje vlasnike na lokacijama gde nikad nisu bili
[ zzzz @ 12.08.2019. 16:17 ] @
Orjentaciju ometaju,dokazano,gravitacione i zvučne anomalije.Nakon nestanka preko hiljadu golubova iznad Lamanša, napravljena je istraga.Tek poneki je stigao u Irsku ili Vels nakon više dana,a poletjeli su iz južne francuske po idealnom vremenu.Dokazano je da je iznad njih preletio Konkord.U SAD su se ranije desile tri takve katastrofe te je provjereno i utvrđeno da je Konkord u sva tri slučaja prošao blizu jata.
Nedavno je objavljena hipoteza da golubovi imaju neku vrstu biološkog Žiroskopa koji ostaje stabilan tokom cijelog života i koji je kalibriran prema njihovom domu. Stoga, kad god se pomaknu na novo mjesto, vektor gravitacije razlikuje se od onog memorisanog u njihovom unutarnjem žiroskopu.Postoje barem još pet hipoteze,ali su neke dokazano pogrešne ili malo vjerovatne.
-Magnet u kljunu.Eksperimentalno odbačena.Takođe na nepoznatoj lokaciji kompas ne služi ničemu.
-Infrazvuk koji emitira svako leglo na karakterističan način i širi se na velike udaljenosti.
-Miris legla koji se prostire u atmosferi.
-Pamčenje saobraćajnica i vizelno praćenje.
-Orjentacija po suncu i zvijezdama.
Sve ove hipoteze su opovrgavane ozbiljnom kritikom.Hipoteza “žiroskop”se odlično slaže sa svim uočenim ponašanjem goluba u letu ka kući.Zato ću navesti bar nekoliko tipičnih radnji koje tome idu u prilog.
[ Ivan Dimkovic @ 12.08.2019. 16:47 ] @
Citat:
zzzz
Stoga, kad god se pomaknu na novo mjesto, vektor gravitacije razlikuje se od onog memorisanog u njihovom unutarnjem žiroskopu.


Hm, gravitacione anomalije ne slede neki sablon pa da golub moze jednostavno da transformise vektor gravitacije u koordinate za navigaciju.

Cak i da ima kompletnu mapu gravitacionih anomalija (koju ne znam kako bi formirao bez da je predhodno preleteo kompletnu povrsinu), ne vidim kako bi golub jednostavno mogao da "prepozna" gde se tacno nalazi bez da prvo uradi nekakvu "pretragu" terena neophodnu da prikupi dovoljno informacija za stvaranje "slike" anomalije iznad koje se nalazi.
[ mjanjic @ 12.08.2019. 18:01 ] @
Pa, fizika još ne može da objasni "quantum entaglement", tj. kako 2 kvantne čestice koje čine sistem, istovremeno menjaju neki parametar kao što je npr. spin (smer rotacije), bez obzira na rastojanje uzmeđu te 2 čestice.

Ko zna šta tek onda postoji u biologiji. Koliko puta se ljudima događalo nešto pošto na to pomisle ili sretnu neke ljude na koje su upravo pomislili, i slično. Da li je baš sve slučajno ili nije, da li imamo u nekim momentima moć predviđanja bar one najbliže budućnosti ili je u pitanju nešto drugo.
Nauka za sada nije dokazala ništa, pa je i to slično kao sa golubovima i kućnim ljubimcima. Samo neki od primera: https://www.brainz.org/15-pets...ned-home-remarkable-distances/
[ Ivan Dimkovic @ 12.08.2019. 18:41 ] @
Citat:
mjanjic
Pa, fizika još ne može da objasni "quantum entaglement", tj. kako 2 kvantne čestice koje čine sistem, istovremeno menjaju neki parametar kao što je npr. spin (smer rotacije), bez obzira na rastojanje uzmeđu te 2 čestice.


Fizika jos od sredine 1920-tih objasnjava "quantum entanglement" koji je trivijalna posledica interakcije cestica u proslosti posle koje obe cestice postaju deo jednog kvantnog sistema (kvantna stanja su opisana formulama u kojoj se nalaze obe cestice). Posledica kompozitnih kvantnih stanja je da svako merenje daje informacije o obe cestice.

Problem nastaje samo ako se zahteva da se fenomen objasni klasicnom fizikom, ali to je besmislica posto je klasicna fizika eksperimentalno eliminsana.

Citat:

Ko zna šta tek onda postoji u biologiji. Koliko puta se ljudima događalo nešto pošto na to pomisle ili sretnu neke ljude na koje su upravo pomislili, i slično. Da li je baš sve slučajno ili nije, da li imamo u nekim momentima moć predviđanja bar one najbliže budućnosti ili je u pitanju nešto drugo.
Nauka za sada nije dokazala ništa, pa je i to slično kao sa golubovima i kućnim ljubimcima. Samo neki od primera: https://www.brainz.org/15-pets...ned-home-remarkable-distances/


Ovo nema nikakve veze sa problemom, nema nikakve potrebe mistifikovati stvari. Ako golub koristi gravitacione anomalije za navigaciju, postavlja se pitanje kako golub formira mapu gravitacionih anomalija koja mu je neophodna za nalazenje pozicije u prostoru.

Takodje, drugo pitane je kako golub prikuplja "sliku" o gravitacionim anomalijama iznad kojih leti.
[ TRUE RMS @ 12.08.2019. 19:10 ] @
Upravo sam ovako nešto. hteo da pitam:
(Brži je bio Dimke)

nema nikakve potrebe mistifikovati stvari. Ako golub koristi gravitacione anomalije za navigaciju, postavlja se pitanje kako golub formira mapu gravitacionih anomalija koja mu je neophodna za nalazenje pozicije u prostoru.

Takodje, drugo pitane je kako golub prikuplja "sliku" o gravitacionim anomalijama iznad kojih leti.
[ TRUE RMS @ 12.08.2019. 19:16 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:] fizika još ne može da objasni "quantum entaglement", tj...Ovo nema nikakve veze sa problemom, ... Ako golub koristi gravitacione anomalije za navigaciju, postavlja se pitanje kako golub formira mapu gravitacionih anomalija koja mu je neophodna za nalazenje pozicije u prostoru.

Sjan Post! B R A V O !
[ MajorFatal @ 12.08.2019. 21:58 ] @
@zzzz A na osnovu kakvog eksperimenta je odbačena hipoteza "magnet u kljunu", mslm nije baš isto ako su pokušavali da privuku taj magnet drugim magnetom i ako su pokušali da skrenu goluba sa putanje kačeći mu magnet sa jedne strane glave ( mada, mslm, kakva ideja, magnet iza kljuna :) )
Sad nek mu stave neke naočare koje eliminišu ultraljubičasti i infracrveni deo spektra pa da vidim kako će da isporuči pismo.
[ zzzz @ 13.08.2019. 01:02 ] @
Citat:
MajorFatal: @zzzz A na osnovu kakvog eksperimenta je odbačena hipoteza "magnet u kljunu", .


Kažu da su Golubu stavili jak magnet iza ušiju,a on ide kući kao da tog magneta nema.
Probaj uzeti kompas kad fiksiraš magnet na ruci blizu.Ali i ovo.Neka te neko voza noću po selu u krug ispred omiljene krčme.I neka di da kompas nakon nekoliko krugova pa da ocjeniš gdje ti je kuća.Šta će ti kompas pomoći?Vataj se pive.


Citat:
Ivan Dimkovic: Hm, gravitacione anomalije ne slede neki sablon pa da golub moze jednostavno da transformise vektor gravitacije u koordinate za navigaciju.


Ivane,kao da nisi pročitao ili razumio to što sam napisao.Da ponovim malo drukčije.
Autor hipoteze je upravo zasnovao svoju ideju "žiroskop" na "zbunjenosti" golubova jer na nekim lokacijama gube orjentaciju.Dakle gravitacione anomalije debelo remete njihovu moć orjentacije.Nema takvih lokacija mnogo.Karpati na sjeveri Ukrajine gdje je navodno nekad tresnuo orroman Meteorit sa mnogo željeza i drugih teških metala pravi problem.
I još neki planinski masivi.Nadam se da idemo ka budućoj saradnji.
[ zzzz @ 13.08.2019. 01:16 ] @


**---------------------Ne treba ishitreno odbaciti “žiroskopsku hipotezu”.Ne misli se na mehaničku spravu
punu ležajeva.Moderni žiroskopi nemaju pokretnih djelova.
U prilog ovoj hipotezi (žiroskopska orjentacija golubova pismonoša) ide:
Kada su pušteni, golubovi lete u zrak, gdje obično kruže neko vrijeme,penjući se spiralno naviše.
Često golubovi lete po meridijanu,a kad dostignu geografsku širinu svog potkrovlja naglo skreću za 90
stepeni.
Nailazak na zonu gravitacijske anomalije dezorjentišu se i često okrenu na suprotnu stranu,a zatim
kruže hvatajući ponovo orjentaciju.Ima još ponešto što ide u prilog,ali ništa ne nađoh što osporava ovu
hipotezu.
Pomozite i vi ostali da nađemo objašnjenje.
[ TRUE RMS @ 13.08.2019. 03:35 ] @
Interesantan članak:

https://hallimasch-und-mollyma...-finden-brieftauben-ihren-weg/

https://m.simplyscience.ch/tie...entieren-sich-brieftauben.html[ zzzz @ 13.08.2019. 15:09 ] @

Uticaj zvuka na dezorjentaciju,osim slučajeva sa konkordom dešavao se pri preletu industrijskih zona.Kao izvor neugodne buke su izgleda bile parne turbine termoelektrana.
Po svoj prilici nije u pitanju infrazvuk,već ultrazvuk.Mlazni motori supersoničnog Konkorda,ali i parne turbine su izvor zvuka visokih frekvencija.
Izgleda da golub ima neko čulo koje prihvata vanjske informacje,radi na principu žiroskopa,a u funkciju je uključen ultrazvuk.Neka dvojica ljekara su objavili da je to unutrašnje uho.
Ultrazvučni MEMS žiroskopi su dobro opisani ovdje:
https://liesandstartuppr.blogs...yroscopes-smartphones-and.html
Interesantan članak koji objašnjava kako ultrazvukom možemo srušiti dron,tj zbuniti njegove MEMS žiroskope.
[ MajorFatal @ 13.08.2019. 15:43 ] @
Citat:
zzzz:
Kažu da su Golubu stavili jak magnet iza ušiju,a on ide kući kao da tog magneta nema.


Kažu i da golubovi nemaju uši :) (bar ne spoljnje uvo). Vidi radili su neke eksperimente kad raka skrenu sa putanje magnetom, ali mu prvo zamene u unutrašnjem uvu onu slobodno lebdeću lutajuću trunkicu metalnim opiljkom, ali i tad magnet mora da bude sa strane a ne iza glave. Takođe ptice selice imaju u desnom oku izgleda neki fotosetljivi protein uz pomoć koga navodno detektuju zemljino magnetno polje, čisto sumnjam da bi i njih skrenuo magnet zakačen za glavu.
Citat:

Probaj uzeti kompas kad fiksiraš magnet na ruci blizu.Ali i ovo.Neka te neko voza noću po selu u krug ispred omiljene krčme.I neka di da kompas nakon nekoliko krugova pa da ocjeniš gdje ti je kuća.Šta će ti kompas pomoći?Vataj se pive.
U takvoj situaciji realno teško da bi mi i žiroskop pomogao.

Citat:

Autor hipoteze je upravo zasnovao svoju ideju "žiroskop" na "zbunjenosti" golubova jer na nekim lokacijama gube orjentaciju.Dakle gravitacione anomalije debelo remete njihovu moć orjentacije.Nema takvih lokacija mnogo.Karpati na sjeveri Ukrajine gdje je navodno nekad tresnuo orroman Meteorit sa mnogo željeza i drugih teških metala pravi problem.
I još neki planinski masivi.
On bi izgleda da svaku planinu nazove gravitaciona anomalija, a nije baš u svaku tresnuo meteorit, ja bih pre planinu nazvao razređen vazduh, hladan vazduh, neminovnost promene visine letenja itd... Zbog svega toga može drugačije, pod drugim uglom da vidi lens flaire sa sunca... https://en.m.wikipedia.org/wiki/Lens_flare
[ MajorFatal @ 13.08.2019. 16:15 ] @
Citat:
zzzz:

Često golubovi lete po meridijanu,a kad dostignu geografsku širinu svog potkrovlja naglo skreću za 90
stepeni.Sad mi nećeš verovati jer nisam na vreme ali hteo sam i da pitam da li lete direktno ka lokaciji, pa bi im navigacija bila savršena "cpu" što neko reče, ili ravno po jednoj liniji pa pod 90° što znači da je ipak na osnovu nekih orijentira. Imaju tetrahromatsko oko, vide deo ultraljubičastog spektra, neka fotosenzitivna ulja u oku, plus one proteine (to važi za selice). Uveče verovatno vide zvezde mnogo pre nas jer imaju manje receptora za boju a više za kontrast. Lens flaire za širinu, i zvezde za dužinu kud ćeš više.

Nije zabranjeno imati ni žiroskop, i čovek ga ima, tri potkovičaste prostorije u tri ravni pod približno 90° u unutrašnjem uhu sa nekim kvržicama koje se kreću unutra po inerciji i receptori na zidovima, pomažu da hodamo uspravno, ali šta sa tim. Odvedeš nekog negde gde nikad nije bio i daš mu žiroskop, u kom pravcu da se zaputi?

Ili Albatros recimo na otvorenom moru vidi samo nebo i vodu i sunce, kako se vrati na ostrvo uz pomoć žiroskopa?

Na koji način ptice vide: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Bird_vision

Edit: od konkorda su možda pomislili da je grabljivica, industrijsku zonu su možda zaòbilazili zbog zagađenog vazduha..ako veruješ u ultrazvuk teoriju lako ćeš je eksperimentom dokazati..
[ Ivan Dimkovic @ 13.08.2019. 16:17 ] @
Da, ni meni nije jasno kako bi to ziroskop pomogao golubu? Ziroskop golubu moze da pomogne u orijentisanju sopstvenog tela u odnosu na zemlju, ali mu ne daje podatak o lokaciji.
[ MajorFatal @ 13.08.2019. 16:32 ] @
Za gradskog goluba nakljukanog pšenicom je i uputno da izbegava Karpate, ti misliš da se dezorijentisao a on je možda na vreme video gnezdo surog orla, dva gnezda jastreba i tri od kobca...ili čuo njihovo ultrazvučno kliktanje.
[ zzzz @ 14.08.2019. 03:02 ] @
Svidjaju mi se dobronamjerne primjedbe Majora i Ivana.Sve sto sam dosad iznio je kreacija drugih autora.Istina je da sam ja podatke i sazetke clanaka pristrasno selektovao na osnovu svojih procjena.
Najprije da objasnim obojici prednost ziroskopa.Ako ja imam kod kuce ziroskop i podesim ga da rotira paralelno sa osom Zemlje,a onda me neko upakuje u celicni kontejner i odveze daleko od kuce.Tu me izbace.Ja znam da je osa ziroskopa kod kuce bilao nagnuta 45 stepeni prema vertikali a sad na novoj lokaciiji imam 40 stepeni.Fataj se pravca koji povecava taj ugao i nećeš pogriješiti.
Istok ili zapad, to rjesava vremenski sat koji je i kod ljudi donekle funkcionise
Ubacivanje pitanja u ovu temu tipa, kako se orjentise pcela,pas koji trazi izbjegle vlasnike,ptice selice,jegulje i lososi, itd itd. nije fer.Sigurno je da postoji mnogo razlicitih tehnika orjentacije.Nacin na koji to radi golub nije univerzalan.Drzimo se toga.A mozemo i ovako:To je stvar instikta,nema tu sta da se ispituje i zatvorimo temu.Ali nisam ja taj.Tjeraću ja još,tek ćete se neki začuditi kamo ovo ide.
Sad ću analizirati sklop unutrašnjeg uha goluba i čovjeka.To je veoma zanimljivo jer se tu krije nekakav žiroskop.

[ Ivan Dimkovic @ 14.08.2019. 17:03 ] @
Citat:
zzzz
Tu me izbace.Ja znam da je osa ziroskopa kod kuce bilao nagnuta 45 stepeni prema vertikali


Ali ona nije nagnuta samo kod tvoje kuce 45 stepeni, vec na celom krugu oko zemlje.

Nedostaje ti jos jedna koordinata sa kojom bi mogao da identifikujes gde si na povrsini zemlje.
[ zzzz @ 15.08.2019. 10:10 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Ali ona nije nagnuta samo kod tvoje kuce 45 stepeni, vec na celom krugu oko zemlje.

Nedostaje ti jos jedna koordinata sa kojom bi mogao da identifikujes gde si na povrsini zemlje.


Golub ima osjećaj promjene vremena svitanja.Izoštren biološki sat.Ako zora kasni,onda će krenuti ka izlasku sunca.,i obratno.
Ovo sve dosad nije moja izum,već rezultati kojekakvih istraživanja.
Jedan iskusan vlasnik legla mi je rekao da obučeni golubovi raspoznaju krupne orjentire čak i na 50 km udaljenosti.Otprilike u krugu prečnika 120-150 km orjentiri su presudni za povratak kući.Mladi golubovi se postepeno obučavaju da se vrate kući.Sa malih pa sve većih udaljenosti iz raznih smjerova.Za velike udaljenosti po meridijanu i paraleli koriste "žiroskop" i biološki sat.

Zanimljivo je pogledati kako izgleda unutarnje uho goluba,a usput i čovjeka.Položaj tri poluprstena međuse su okomita.Kao da hvataju komponente neke vektorske vrijednosti.Evo tih crteza pa da vidimo šta drugi pišu o tome,a šta se još može razmotriti ili predpostaviti kao nova ideja.


[Ovu poruku je menjao zzzz dana 15.08.2019. u 11:22 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 15.08.2019. 10:27 ] @
@zzzz,

Ali cekaj, hajde da uzmemo da je unutrasnje uvo savrsen ziroskop i da ti daje precizan vektor sile gravitacije. OK?

To ti i dalje ne daje poziciju na kojoj se nalazis, vec samo indikator gde je centar zemlje kako bi orijentisao telo tako da stoji/leti normalno.

Da bi golubu pomoglo sunce, on bi morao imati i tacnu informaciju o vremenu u godini. Nije nemoguce ali bez konkretnih dokaza (recimo lociranje neurona koji opaljuju razlicito u skladu sa danom u godini i sl.) mislim da je previse pretpostavki da bi se stvar mogla uzeti za kredibilnu hipotezu.

[ zzzz @ 16.08.2019. 11:00 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: @zzzz,

Ali cekaj, hajde da uzmemo da je unutrasnje uvo savrsen ziroskop i da ti daje precizan vektor sile gravitacije. OK?
To ti i dalje ne daje poziciju na kojoj se nalazis, vec samo indikator gde je centar zemlje kako bi orijentisao telo tako da stoji/leti normalno.
.


Ali i ugao između ose žiroskopa i vektora gravitacije.Ako nije isti kao što je bio kod kuće,letiće tako da ga popravi.

Citat:
Da bi golubu pomoglo sunce, on bi morao imati i tacnu informaciju o vremenu u godini. Nije nemoguce ali bez konkretnih dokaza (recimo lociranje neurona koji opaljuju razlicito u skladu sa danom u godini i sl.) mislim da je previse pretpostavki da bi se stvar mogla uzeti za kredibilnu hipotezu


Netreba mu sunce,više vole oblačno.Biološki sat alarmira promjenu svitanja u odnosu na juče prekjuče..Inače mu se biološki sat adaptira. Ako se puštanje prolongira nekoliko dana,a put se ne može preletjeti za jedan dan,onda kako kažu imaju gubitak od čak preko 50%.

Ovdje su već neki nabacili zanimljive linkove.Ali tek kakve sam dobio na privatno,nevjerovatne stvari.Za Hičkoka,ali vrlo ubjedljive.

Medicina kaže da je kod čovjeka ona smotana spirala puna sitnih dlačica.Svaka od njih u podnožju ima završetak nerva.Nešto kao kod oka.Tu se valjda vibracije pretvaraju u el impulse,a ovi nose informacije ka mozgu o karakteru dolaznog zvuka.Za one polukružne kanale se navodno zna da kontroliraju ravnotežu.Ne kaže se kako to radi,ali je provjereno da služe za to.
Kod goluba pismonoše ti kanali izgledaju slično.Nadjoh neke autore,valjda su lječnici,koji tvrde da to radi kao žiroskop.Ali ne kažu kako.Neznaju očito,ali neznamo ni mi ostali.Treba pokušati to rješiti.
[ MajorFatal @ 20.08.2019. 15:07 ] @
Mogu samo da se složim sa Dimkovićem (nerado :)) da organ u unutrašnjem uhu koji podseća na žiroskop može da služi najverovatnije kad napravi zaokret da se vrati u vodoravan položaj, i da ne bi leteo natraške pa pao. U vazduhu nema mnogo prepreka, može da mlati krilima kako hoće, nešto mora da mu dojavi da je dobro orijentisan u odnosu na zemlju, a to je unutrašnje uho.
Za biološki časovnik se u potpunosti slažem sa tobom, ili već autorima koji su to primetili.
[ Ivan Dimkovic @ 20.08.2019. 15:35 ] @
Btw, evo skorijeg istrazivanja koje je naslo neurone koji kodiraju orijentaciju glave:

http://news.mit.edu/2019/finding-the-brain-compass-0812

Pretpostavljam da postoje slicne grupe neurona koje kodiraju vektor gravitacije iz unutrasnjeg uha i da se uz pomoc te dve informacije moze dobiti korekcija koju telo treba da uradi kako bi bilo adekvatno orijentisano u odnosu na gravitaciju.

Citat:
zzzz
Ali i ugao između ose žiroskopa i vektora gravitacije.Ako nije isti kao što je bio kod kuće,letiće tako da ga popravi.


Ugao zavisi od orijentacije tela ptice - ako je ptica adekvatno orijentisana taj ugao ce biti uvek isti u odnosu na organe.

Ako ptica nije adekvatno orijentisana, ugao ce biti pomeren, ali nista vezano za lokaciju ne identifikuje taj ugao.
[ zzzz @ 21.08.2019. 16:04 ] @
Kada je u pitanju centar za ravnotežu kod čovjeka onda je to tako.Sad ću malo da pojasnim svoju ideju.

Umjesto "FOG" (Fiber Optic Gyroscope) bolji naziv je "senzor rotacije".1960 projekat pokrenut pojavom lasera.Optički kabl je sedemdesetih omogućio skok u razvoju,a tek poslije 2000 godine je počeo istiskivati mehanički žiroskop.Princip senzora rotacije se zasniva na Sanjakovom efektu.Teoretsko tumačenje pomjeranja interferentnih pruga kada se uređaj zarotira je ukratko ovako.Monohromatska svjetlost se razdvoji polupropusnim ogledalom i usmjeri suprotnim putanjama okolo petljom ka ekranu.
Vrijeme obilaska svjetlosti oko petlje dužine L je t=L/c.Za isto vrijeme uređaj koji rotira ugaonom brzinom w pomjeri ekran za neku malu dužinu wRt.(R je radijus rotacije ekrana.)Razlika puta suprotnih zraka je taj dvostruki uznos.Ako tu dužinu podjelimo sa talasnom dužinom dobijemo broj faza.P=2wRL/lc
Ali,ta formula nije u skladu sa realnim činjenicama.Naprimjer FOG koji ima dužinu optičkog vlakna 1200 m je 35 puta osjetljiviji od onog sa 210 m.Po datoj teoriji bi trebalo da je oko 6 puta.(U mom potpisu je članak koji dokazuje kvadratnu ovisnost osjetljivosti o dužine L.)
Alternativna ideja je zasnovana na hipotezi o inercijalnom kretanju talasa.Izvod formule je jednostavan,a dobijeni izraz je P=2wL^2/lc.Ako umjesto talasne dužine uvrstimo frekvenciju "f" dobijemo l=c/f i tada je P=2wft^2.
Tvrdnja koju pokušavam eksperimentalno dokazati,nadam se uspješno glasi:
Golub pismonoša "vidi" osu rotacije Zemlje isto kao što to čine FOG instrumenti.
[ Diskriminanta @ 21.08.2019. 20:21 ] @
U svom zavičaju ti vidiš ili znaš gde ti je kuća.
Šta bi moralo da se desi pa da ti to ne vidiš?
Ako menjaš položaj ne menjaš konfiguraciju zavičaja ni relativni položaj svoje kuće u njemu.
Ti konstatuješ promenu položaja, ali promene konfiguracije nema.
Konfiguracija je osnov prepoznavanja mesta gde ti se nalazi kuća.
Golub pismonoša ma gde se nalazio "vidi" mesto određene konfiguracije i njen položaj u
odnosu na neku stabilnu vasionsku konfiguraciju. Toliko mu je i dovoljno.
A kako on to vidi?
U njegovoj memoriji verovatno postoji zapis o promeni koji se dešava promenom njegovog
(golubovog) položaja u odnosu na to mesto, a taj zapis bi se mogao formirati promenom
intenziteta signala sa te određene konfiguracije i promenom njene orijentacije
[ MajorFatal @ 22.08.2019. 23:52 ] @
Citat:
zzzz:
Za one polukružne kanale se navodno zna da kontroliraju ravnotežu.Ne kaže se kako to radi,ali je provjereno da služe za to.
Kod goluba pismonoše ti kanali izgledaju slično.Nadjoh neke autore,valjda su lječnici,koji tvrde da to radi kao žiroskop.Ali ne kažu kako.Neznaju očito,ali neznamo ni mi ostali.Treba pokušati to rješiti.

Nije baš da kontroliraju ravnotežu, dojavljuju višim moždanim centrima u kom položaju se nalazi glava, to onda pomaže čoveku da hoda uspravno i golubu da leti vodoravno. I nije baš da se ne zna kako to radi, ne znam šta si čitao. Polukružni kanali koji podsećaju na potkovice su postavljeni u tri ravni jedan u odnosu na drugi, svaki je ispunjen tečnošću, svaki ima jednu ampulu koja slobodno pluta unutra, i okruženi su nervima koji su u stanju da detektuju trenutni položaj te ampule. Recimo da je jedan postavljen tako da kad ga pogledaš liči na slovo C, u tom slučaju neki drugi je postavljen u prostoru da liči na slovo U, s tim što su već ta dva slova pod 90° (ne idealno malo odstupa), pa kad vidiš jedno slovo drugo gledano iz istog ugla podseća na ravnu liniju, treći polukružni kanal bi u tom slučaju bio u nekoj horizontalnoj ravni (kao kad potkovica leži na zemlji, odozgo gledano ličio bi na c ili u, a od napred gledano videli bi samo ravnu liniju.
Kad glava stoji uspravno ampule pod dejstvom sile gravitacije padnu na donji kraj slova C, na dno/sredinu slova U, i negde u kanalu treće potkovice. Kad legneš u horizontalan položaj da spavaš, u zavisnosti kako si okrenut mogu da padnu na sredinu slova C, na jedan kraj slova U, i jedan kraj treće potkovice, itd...ako visiš natraške sa lustera itd...nervi sve to dojavljuju višim moždanim centrima. Ok?
[ MajorFatal @ 23.08.2019. 00:28 ] @
Evo koliko dobacuje ultrazvučni rasterivač ptica 30 metara, ne deluje na ptice koje lete ili povremeno sleću..
https://www.tehnostudio.com/Rasterivac-ptica.htm

Citat:
zzzz:
Princip senzora rotacije se zasniva na Sanjakovom efektu.Teoretsko tumačenje pomjeranja interferentnih pruga kada se uređaj zarotira je ukratko ovako.Monohromatska svjetlost se razdvoji polupropusnim ogledalom i usmjeri suprotnim putanjama okolo petljom ka ekranu.
Vrijeme obilaska svjetlosti oko petlje dužine L je t=L/c.Za isto vrijeme uređaj koji rotira ugaonom brzinom w pomjeri ekran za neku malu dužinu wRt.(R je radijus rotacije ekrana.)Razlika puta suprotnih zraka je taj dvostruki uznos.Ako tu dužinu podjelimo sa talasnom dužinom dobijemo broj faza.P=2wRL/lc
Ali,ta formula nije u skladu sa realnim činjenicama.Naprimjer FOG koji ima dužinu optičkog vlakna 1200 m je 35 puta osjetljiviji od onog sa 210 m.Po datoj teoriji bi trebalo da je oko 6 puta.(U mom potpisu je članak koji dokazuje kvadratnu ovisnost osjetljivosti o dužine L.)
Alternativna ideja je zasnovana na hipotezi o inercijalnom kretanju talasa.Izvod formule je jednostavan,a dobijeni izraz je P=2wL^2/lc.Ako umjesto talasne dužine uvrstimo frekvenciju "f" dobijemo l=c/f i tada je P=2wft^2.

Ma koliko tanak bio reflektujući sloj on ipak ima neku debljinu, reflektujući sloj u svakom slučaju apsorbuje jedan deo svetlosti, kako ti tvoji Sagnak uopšte znaju da do interferencije dolazi zbog rotacije zemlje ili kako već, meni deluje da ta dva snopa svetlosti uopšte ne prelaze put iste dužine nego različite, za debljinu reflektujućeg sloja, ma kako tanak isti bio, može da dovede do pojave interferencije na nekom zaklonu? Kao kad laser koristimo za određivanje dimenzija nekih tankih stvari (vlat kose i slično)?

Citat:
zzzz:
Tvrdnja koju pokušavam eksperimentalno dokazati,nadam se uspješno glasi:
Golub pismonoša "vidi" osu rotacije Zemlje isto kao što to čine FOG instrumenti.
Pa ako selice vide magnetne linije može i on da vidi osu rotacije...valjda.
[ zzzz @ 23.08.2019. 17:01 ] @
Svašta sam iskopao na internetu vezano za ovaj fenomen,ali ova priča gotovo potpuno potvrđuje moju hipotezu.Evo sažetka:
Izvjesni R.B.Johnson je odrastao u malojetničkim popravnim domovima,ali je imao želju za znanjem pa je na kraju dogurao do uspješnog stručnjaka za elektroniku i informatiku.U svojim memoarima je naveo slučaj iz 1959 kad je imao 16 god.Te godine je bilo neko takmičenje mladih inovatora na lokalnoj izložbi.On kaže:

"Naučio sam o žiroskopima iz udžbenika, i odlučio sam izradi jednog koji ne koristi nikakve pokretne dijelove.Pretpostavio sam da će postojati neki Doplerov efekt koji bih mogao mjeriti elektronskim putem. U stvari, nisam znao što radim. Zapravo sam koristio učinak Sagnaca, koji se danas koristi u laserskim i optičkim žiroskopima. U to vrijeme nisam znao da su to "stroge tajne" . Uređaj je radio i zapravo je bio dovoljno osjetljiv da otkrije rotaciju zemlje. Činjenica da nisam znao zašto to radi nikad nisam ni razmatrao, jer sam pretpostavio da djeluje zbog običnih Doplerovih efekata."

Dao je i skicu te sprave.Jedno namotano baštensko crijevo dugo 34 m.Zatim generator zvuka napravljen pomoću nekoliko elektronskih cijevi,piezoelektrični odašiljač i primač,elektronsko pojačalo i mjerni instrument.Poredio je oscilirajući napon na ulazu u crijevo sa pojačanim dobivenim na izlazu.Sasvim male rotacije kotura crijeva su izazivale pomjeranje kazaljke.Njegov mentor, nastavnik fizike u toj školi,je nulirao instrument kada crijevo ne rotira.Ali kod premještanja na drugu lokaciju to se poremeti.Shvatio je da je tome uzrok usmjerenje i da je za to kriva rotacija Zemlje.Skakao je do plafona od sreće.

"Nagovorio je mene da svoj izum demonstriram kompaniji Sperry,proizvođačima žiroskopa. Mislio je da bi mi mogli dodijeliti stipendiju za MIT ili neko drugo sveučilište poput Princetona ili Harvarda.Tamo su sasvim sigurno bili impresionirani, ali umjesto da su mi dodijelili stipendiju za MIT, uručili su mi „Nalog o prekidu i povlačenju“ sa Saveznog okružnog suda. Federalni agenti došli su u školu, spakirali moje stvari u kutije s oznakom "dokaz", i odnijeli moj projekt za sajam znanosti! O tome pišem više detalja u svojoj knjizi Abominable Firebug.Zvanično, žiroskop je prvi put otkrio rotaciju Zemlje 7. siječnja 1963.( Methinks). ovo je primjer prekrajanja povijesti. To se dogodilo 1959. godine u laboratoriji srednje škole za fiziku , ali vlada nije htjela da to znate."
Ja u ovu priču vjerujem.
[ MajorFatal @ 23.08.2019. 17:53 ] @
Citat:
zzzz: Svašta sam iskopao na internetu vezano za ovaj fenomen,ali ova priča gotovo potpuno potvrđuje moju hipotezu.


Koju tvoju hipotezu?
[ MajorFatal @ 24.08.2019. 12:40 ] @
Pričao si o gravitacionim anomalijama, ultrazvuku, mehaničkim žiroskopima koji mere otklon...koju tvoju hipotezu potvrđuje ova priča?
[ zzzz @ 25.08.2019. 00:27 ] @
Citat:
MajorFatal:

Koju tvoju hipotezu?


Ovu:
Citat:
Golub pismonoša "vidi" osu rotacije Zemlje isto kao što to čine FOG instrumenti.
Izgleda da golub ima neko čulo koje prihvata vanjske informacje,radi na principu žiroskopa,a u funkciju je uključen ultrazvuk.

U unutrašnjem uhu postoje sitni kristali CaCO3 koji mogu emitirati ultrazvuk ako se stimulišu električnim impulsom.(Piezoelektrični efekat).Obilazak razdjeljenog zvuka oko petlje u suprotnim smjerovima će stići na prijemne dlačice.Na nekim zonama će doći do interferencije.Veoma fini uređaj,uporediv sa čulom vida.Ta zona interferencije se pomjera u skladu sa veličinom ugaone brzine.Predpostavljam zbog inercije valnog prostiranja.
Pomak zona izražen je brojem interferencijskih perioda.To je dvostruki umnožak frekvencije,ugaone brzine i kvadrata vremena putovanja zvučnog impulsa.Izvod formule ću ukratko objasniti za koji dan.[Ovu poruku je menjao zzzz dana 25.08.2019. u 07:32 GMT+1]
[ MajorFatal @ 25.08.2019. 14:04 ] @
Svestan si da bi morao da dovedeš naizmenični napon na piezoelektrični element u cilju da emituje ultrazvuk?
Kažeš da nije fer porediti druge navigacije drugih životinja a ja mislim da ima smisla bar ih spomenuti, isto važi i za potencijalno emitovanje ultrazvuka..Šišmiš ga emituje kroz usta ili nos a izvor ultrazvuka je larinks, ušima naravno sluša odbijeni signal a ne emituje, kitovi i delfini imaju poseban organ iznad vilice od masti koji im služi u istom cilju.
Nego, probudim se ja jedno jutro na nepoznatoj lokaciji, i gledam sunce se penje visoko iznad mene u zenit ko što nikad nije na 45-toj paraleli gde inače živim, i znam neko me dislocirao u neku zemlju blizu ekvadora, ili...probudim se i gledam sunce piči po obzorju ceo dan nikako da se digne gore višlje na nabeski svod, i znam neko me dislocirao u zemlju tipa Norveške gde živi Deda Mraz.
Hoću da kažem golub leti u krug i penje se tražeći orijentir jer se sa 150Km udaljenosti direktno vraća kući, kad ne nađe odgovarajući orijentir dovoljno mu je da pogleda pod kojim uglom se sunce penje po nebeskom svodu da bi znao da li je severno ili južno od svog prebivališta i u kom pravcu treba da leti da bi se vratio kući...
Nego bi ti svoj omiljeni Sagnak efekat koji držiš i u potpisu, i pripadajuće žiroskope da prepoznaš i gde ih ima i gde ih nema...
[ zzzz @ 28.08.2019. 00:26 ] @
Odlicna kritika oj majore.
Logicna tumacenja sa orjentacijom prema suncu su odlicna.Ali neki su dokazali da to ne valja.Valjda zato sto naoblaceno nebo ne omete golubove.
Ja sad eksperimentisem da li je za antipiezo efekat potreban naizmjenicna naponska pobuda?Naprimler slusam zvono neke susjedne crkve gdje zadnji otkucaj jos neko vrijeme zuji.Ako lupim naponski udar,koliko ce kristal da zuji?
[ MajorFatal @ 28.08.2019. 00:57 ] @
Pa dobro ako su dokazali..mada, moguće je da oblaci ne ometaju goluba jer ovaj vidi ultraljubičasti deo spektra, a sunce je pogađaj šta, izvor ultraljubičastog zračenja uv-a i uv-b, ni nama nebo ne deluje tamno ili mračno kad je oblačno jer se deo svetlosti uvek probija, ono što je čoveku vizuelna prepreka - oblak, golub možda vidi kroz takvu prepreku, kao što pas vidi trag divljači a čovek ne može ni da nasluti..
Za piezo ne znam odgovor ali prvo što sam pročitao je da je potreban naizmenični napon, osim toga sem električne jegulje i još par vrsta slabo ko može da generiše bilo kakav električni napon.
Nisi mi odgovorio na pitanje sa prethodne strane o Sagnak efektu, eksperimentima?
[ MajorFatal @ 30.08.2019. 23:51 ] @
Pitanje o Sagnak efektu, eksperimentima je bilo: kako mogu da znaju da efekat ima bilo kakve veze sa rotacijom Zemlje?
Za golubove pismonoše sam predlagao jednostavna rešenja, pa evo da predložim i jednostavan eksperiment kojim bi se proverili, potvrdili ili opovrgli navodi:
Valjalo bi mu natakariti neke od onih naočara koje eliminišu ultraljubičasti deo spektra, pa ako se takav ne vrati, a oni bez naočara vrate znači da mu ta mogućnost vida pomaže u orijentaciji, vraćanju.
Ovde naravno mora i "kontrolna grupa", naime moglo bi da bude da mu same naočare smetaju, zato nekoliko golubova pustiti sa naočarima koje eliminišu crveni, zeleni i plavi deo spektra, ako:
- se nijedan sa naočarama ne vrati: smetaju im naočare, vid je presudan faktor.
- se ne vrate samo oni sa naočarama koje eliminišu uv deo spektra, taj način vida im pomaže da se vrate
- se vrate svi, onda nije do toga, nego može biti ovo što si ti pisao, žiroskopi, ultrazvuci, itd...