[ antraks @ 15.08.2019. 16:58 ] @
Trenutno zavrsavam jedan rad na temu "Primjena grafickih procesora u kriptografiji" pa bi mi dobrodoslo jos informacija.
Ono sto sam uradio jeste paralelizacija AES algoritma u ECB modu rada na grafickom procesoru. Radio sam ispocetka sve sam u CUDA-i. Imam Nvidia grafiku na racunaru pa mi je to bilo prakticno.

Ono sto je meni potrebno su vise kao neke informacije iz iskustva i slicno. Pitanja kao sto su:
1. Sta to u kriptografiji omogucava paralelzaciju? Kao npr. činjenica da se veliki broj algoritama zasniva na procedurama koje se ponavljaju veliki broj puta, ali malo opsirnije.
2. Za koje kriptografske tehnike grafički procesor ne bi ništa posebno donio (odnosno, gdje je dobit manja (skuplja) od onoga što se gubi zbog skupljeg hardvera)?
3. Tipovi uređaja za koje ovaj rad ima smisla (za desktop računare sigurno, ali za telefone ili za još manje uređaje možda i nije uvijek takav slučaj)?

Prvi put radim ovako nesto pa i nemam bas nekog iskustva u vezi sa ovim, pa mi nista ne pada na pamet. Procitao sam hrpu literature ali je to sve opste objasnjeno i nema nista konkretno sto bi moglo pomoci.
Ako ima neko bilo kakvo iskustvo ili neke odgovore na ova pitanja bio bih jako zahvalan
[ Branimir Maksimovic @ 15.08.2019. 17:16 ] @
Osim ako ne rudaris ili razbijas sifre, ne vidim potrebu da se kriptografija radi na GPU. Eto i tvoj browser kriptuje dekriptuje non stop i kolko je zauzece procesora?
[ antraks @ 15.08.2019. 23:44 ] @
To je samo jedan rad na tu temu koji sam dobio da uradim. Ajmo reci nekakav seminarski rad ili tako nesto slicno. Nisam ja to sad izmisljao pa pokusavao nesto :)
Uradio sam ja implementaciju ali mi treba informacija nesto sada sa teoretske strane da to opisem. Najvise odgovori na gore navedena pitanja.
[ mmix @ 26.08.2019. 09:55 ] @
1. Ako se secam dobro samo nezavisne hash sesije i block cipheri mogu da se paralelizuju, imas vise detalja u ovom radu: https://www.researchgate.net/p...ethod_of_Encryption_Algorithms
2. Za skoro sve sto nije mining, moderni CPU imaju hardversku podrsku za AES i jedini diskriminator tu ti je bandwidth. U relanoj upotrebi potreba za crypto bandwidthom na masini je veoma niska, u tim situacijama je GPU i overkill i sporiji, zbog CUDA interfejsa i overhead-a.
3. Trenutno samo kripto valute koje se baziraju na proof of work metodama, dakle mining rigs, za sve ostalo, ukljucujuci desktop racunare, je bespotrebno. Sto se tice mobilnih, znam ekipu sa RAFa koja je radila Mango Coinz kripto valutu, ali iskreno ne znam sta je bilo sa time na kraju, ali generalno mobilni uredjaji nemaju taj umph koji ti treba za masivni paralelizovani crypto. Kad pogledas koliko struje vuku crypto ASIC moduli, kao optimizovane mining masine, sve ostalo u vezi mobilne tehnologije treba da ti bude jasno.
[ mjanjic @ 26.08.2019. 14:15 ] @
Kriptovalute su uglavnom zasnovane na algoritmima kod kojih se za zadati heš traži otvoreni tekst, dok je kod enkripcije suprotno, i to samo ako se koristi heš funkcija (uglavnom za čuvanje šifri i slično), a za klasičnu enkripciju podataka, GPU i nije baš nešto pogodan.
Ali, GPU je pogodan kod razbijanja hešovanih podataka, kao što su šifre. Tu može da pomogne, npr. ubaciš mu neki heš iz bace sa šiframa i nađeš koja je šifra. Međutim, ako ti treba da nađeš nekoliko miliona šifri iz baze, onda je to i za GPU "malo" teži posao.
[ antraks @ 31.08.2019. 22:30 ] @
Citat:
mmix:
1. Ako se secam dobro samo nezavisne hash sesije i block cipheri mogu da se paralelizuju, imas vise detalja u ovom radu: https://www.researchgate.net/p...ethod_of_Encryption_Algorithms


U pitanju i jeste block cipher, AES u ECB modu. Jedino se taj moze i paralelizovati. Pa sam to uzeo da uradim.
Ako mozete jos malo da objasnite pitanja 2 i 3 bilo bi odlicno :)
Shvatam ugrubo sta ste mislili ali ako moze jos neko malo detaljnije objasnjenje bilo bi odlicno. Odgovor na pitanje 2.

Nisam bas toliko u tom podrucju pa i ne znam nesto pretjerano u detalji.
Hvala obojici za pomoc